Priame slnko v záhrade

Dobrý deň, blíži sa jar a tým aj úprava záhrad. Chcela by som sa opýtať, koľko priameho slnečného svetla potrebujú rastliny, ktoré majú uvedenú potrebu vysádzania na slnečné stanovisko. Myslí sa tým celodenné slnko, alebo postačuje aj niekoľko hodín. Vopred ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@mandika1 čím viac tým lepšie, tiež to bude závisieť aj od rastlín. Ak vyžadujú slnečné stanovište a budú mať slnko len pár hodín denne, tak síce prežijú ale nemusí sa im dobre dariť.
Odpovedať
ja mam polovicu v tieni a polovicu na slnku vsimaj si stitky tammas potrebne veci na kvety ci kriky,ale do tiena som dala chodniky a travu,a kry a na slnku mam na sadenie paradajok, magnolii sa dari aj v tieni,na slnku mi niak kapala uvidim presadila som ju k druhej do tiena... vodu ci jazero tiez do tiena
Odpovedať
Rastliny určené pre slnečné stanovište vyžadujú min 6 hodín priameho slnka. S tým, že ide o denné slnko (nestačí pár hodín ráno a trochu pred večerom). Tieto rastliny majú v obľube silné slnko, najmä cez obed a popoludní. Ale pozor, mnohé rastliny vyžadujú celodenné slnko. Patrí medzi ne napr. levanduľa a mnohé skalničky.
Odpovedať
Mám trochu výčitky, lebo mám neveľkú okrasnú záhradu, vysadenú rôznymi konifermi, stromami, aby nám v prehustenej mestskej zástavbe vytvorili súkromie, a túžim aj po kvietkoch, ktoré zas slniečko potrebujú. V letnom období je veľa slnka, teraz je to však biednejšie.
Odpovedať
@mandika1 keď chceš kvety a nemáš dostatok slnka, tak skús rastliny - astilbe, lupinus, hosta, aquilegia, dicentra, helleborus, heuchera a pod. Nepotrebujú toľko slnka, stačí im polotieň a v záhrade spravia veľkú parádu. Ale to že je teraz v záhradách menej slnka, je prirodzené, lebo slnko je ešte nízko. Dôležité je, koľko tam svieti cca od apríla- mája a neskôr a či im stromy tienia aj v lete.
Odpovedať
@azor Budem si to musieť všimnúť. Slniečko prechádza záhradou. Sú miesta, ktoré majú slnko dlhšie, možno aj viac ako 6 hodín, iné menej. Stred záhrady má v letnom období slnko od rána až do piatej poobede, kým netieni dom. V septembri sa to však už zhoršuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@mandika1 Súhlasíme s @azor . Stredomorské trvalky a skalničky vyžadujú celodenné slnko. Pokiaľ je tam polotieň vymenovaným rastlinám, ktoré uviedol, sa bude dariť a urobia väčší osoh ako kvitnúce na slnko, ktoré budú kvitnúť pomenej. Keď tam už teraz máte vysoký porast, vytvorte nižšiu etáž pomocou krov a rastlín, ktorým neprekáža zatienenie. Pokiaľ zvolíte farebné kultivary, nahradia Vám kvety.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?