Poraďte rýchlo rastúci strom

Dobrý večer, viete mi prosím poradiť čo najviac rýchlo rastúci strom. Môže byť listnatý aj ihličnatý. Ďakujem:-)
Odpovedať
1
2
7
Japonsky topol
Odpovedať
Profilova fotka
Cupressocyparis Leylandii :) krasny a rychlo rastuci, za rok aj 70cm narastie :) Aj Ceder Deodara pomerne rychlo rastie. A z listnatych nejaky platan :)
Odpovedať
Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@hankastuchla Najrýchlejšie rastie Paulovnia plstnatá. Je to nádherne kvitnúci strom, vhodný aj ako solitér, ale potrebuje priestor. Za rok narastie 2 – 3 m. Zaujímavý je tiež ľaliovník tulipánokvetý. Kam potrebujete umiestniť takto rýchlo rastúci strom?
Odpovedať
...a ako je to s ovocnými stromami...dajú sa kúpiť už aj staršie, t.z.väčšie a mohutnejšie ?
Odpovedať
My máme na záhrade jarabinu - jedlú záhradnú odrodu. Narástla pomerne rýchlo a nikdy z nej nebude príliš mohutný strom a to nám vyhovuje. Každý rok bohato plodí, dá sa mraziť aj zavárať. Je výborná do koláčov alebo k pečenému mäsu. Páči sa nám, že máme tri v jednom: krásu, tieň, úžitok. (... a aj vrabce sa tešia)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivanabb Ovocné stromy sa dajú kúpiť štandardne maximálne tak 3 ročné, skúste sa popýtať v záhradníctve alebo v špecializovaných ovocných škôlkach. Nie je to štandardná požiadavka. Ale sú aj stromy, ktoré nie sú štepené na nízkokmeňoch a tak si viete už zakúpiť aj v podstate 2,5 m strom. Väčšinou moruše, moruše previslé, mišpule, jarabiny. V závislosti na dostatočnom pripravenom rozpočte nie je problém presadiť s pomocou ťažkej techniky aj starší strom.
Odpovedať
Dakujem za odpoved...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý večer prosim vas prošli ste na nejaky strom ktory rychlo rastie... stich co ste tu pisali mi ani jeden nesedi existuje ak nieco ine?
Odpovedať
Profilova fotka
Pred necelými piatimi rokmi som kúpil asi 40-45cm vysoké sadenice čiernej borovice. Bol to vlastne len jeden prútik, o ktorom každý hovoril, že z neho nič nebude. Dnes sú z tých prútikov 4 cez tri metre vysoké prekrásne, urastené borovice. :-)
Odpovedať
breza...
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko brezu by som do záhrady nedoporučoval. Už si videl, koško je z brezy na jeseň malých listov? To je na zbláznenie. Denno - denne hrabať a je toho plná záhrada a dom. Ak máš ešte na záhrade bazén, tak koniec sveta. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 ja ju mám pred domom pri potoku, nikdy som pod ňou nehrabal, iba sa prebehne kosačkou s košom...a rastie rýchlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko my sme mali 2 obrovské brezy a tie semienka z jahňad sme mali aj v posteli, všade, keď fúkalo, takže sú síce krásne ale ďalej od domu, a máme aj bazén a to tam vkuse niečo plávalo....
Odpovedať
Profilova fotka
ja som našla na nete toto: http://www.rychlorastucestromy.sk/, ale nemám ho, pri plote máme elektrické vedenie a pod ním nemôže rásť nič, čo narastie viac ako 3 metre. Navyše by sme si zrušili úžasný výhľad.
Odpovedať
Profilova fotka
@ete Tak ako sme uviedli už v príspevku hore, Paulownia je veľmi rýchlo rastúci strom, nič však nerastie rýchlosťou ako bambusy, ktoré za deň dokážu narásť aj 1m, niektoré druhy dokonca 2 m, ale nie u nás. Pomerne rýchlo rastie aj jelša, ale nie je až taká vzhľadná. Najskôr by ste mohla spomenúť, na aký účel potrebujete takto rýchlo rastúci strom a či máte naozaj na to priestor.
Odpovedať
Profilova fotka
prvom rade vďaka , že reagujete. Pri terase s prava pri plote som mala 3 okrasne travy vedla seba. a jednu stredne vysoku som tento rok vykopala a teraz zhanam nieco co by sa mi knim hodilo. Ale skor ihličnaté.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk prvom rade vďaka , že reagujete. Pri terase s prava pri plote som mala 3 okrasne travy vedla seba. a jednu stredne vysoku som tento rok vykopala a teraz zhanam nieco co by sa mi knim hodilo. Ale skor ihličnaté. hmm
Odpovedať
Profilova fotka
@ete Veľmi by pomohla fotka, ktorú sme vo vašom albume nenašli. Pokiaľ máte záujem o ihličnatý druh, potrebujeme vedieť, či ním chcete niečo zakryť alebo do akej výšky má byť. Okrasné trávy však na jar zrežete a zostane tam ihličnan sám až do doby, kým nezačnú rašiť. Najkrajšie budú opäť na konci leta a v jeseni.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Ten stromcek by som chcela max 3 metre vysoký. Ano kazdy rok ked to zrezem tak tam celu jar je take prazdne miesto preto niečo stále hľadám. dnes to zrejme aj odfotim a dam sem. Ja osobne rozmyslam nad jedličkou alebo smrekom. len neviem ako rýchlo rastú ...
Odpovedať
@ete obyčajná jedľa i smrek rastú rýchlo ,strihať neskôr často do roka,nožnice na teleskop. lebo za rok narastie i meter
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu vážne rastú rýchlo? no super tak ja asi skočím do zahradníctva tak za týždeń a sadím :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ete Treba domyslieť kompozične výsadbu tak, aby spĺňala predpoklady zelene atraktívnej počas celého roka a na to okrasné trávy a jeden ihličnan nestačia. Ak uvidíme fotku, bude to jednoduchšie. Možno bude treba trávy presadiť, aby neboli tesne veľa seba a priestor medzi nimi treba doplniť o atraktívny ker, napr dráč, skalník, borievku, alebo nízku kosodreviny, do popredia dať nejaké kvitnúce trvalky a potom aj jeden dominujúci ihličnan. Smrek i jedlička rýchlo rastú a ostrihané nie sú až také pekné. Možno by bolo vhodnejšie použiť nejaký druh na kmienku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ete ak chces strom max. do 3m vysky, tak sa rozhodne nenechaj nahovorit na obycajnu jedlu, alebo smrek, lebo budes o 5r nestastna, co za ozrutu to mas v zahrade a strihanie az tak dobre nevyzera.... chod od zahradnictva a nazivo si pozri, co sa ti paci, tam ti poradia aj nieco v tej vyske ako piotrebujes a kludne kup hned vacsie ... nejaky dobry kultivar, ktory narastie len potial, ako potrebujes aj bez nejakeho vyrazneho strihania...
Odpovedať
su aj pomaly rastuce jedlicky. @ete
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 mas s nejakym kultivarom aj osobnu skusenost? tiez nieco potrebujem do vysky 3m, aby som to nemusela strihat, nech to pekne rastie samo
Odpovedať
Profilova fotka
@martina0404 vseobecne ked si pozries nejake cyprusteky, tak z tych je vela tak do 3m :) spytaj sa na ne v zahradnictve a potom si vyber odtien zelenej , ktory sa ti paci... mne sa napr. paci velmi aj ceder, len ten casom narastie aj viac praveze, aj 7m moze mat , ale inak je to krasny strom, ako soliter vynikne a moze byt vzpriameny, alebo previsnuty ( pendula) .. vola sa to ceder deodara :) ale ten neni do 3m.. jedine su potom take, co su previsnute smerom dole, mozno k tym travam by sa ti pacilo aj nieco take, na kmienku ...len na vysokom kmienku ( na tej fotke, co je ten spiralvy strom, tak to nalavo..ale to je male, byvaju aj vysoke na 2m vysokok kmienku , krasne sa rozvetvi).. potom su take aj smrekovce, ale tie opadaju..... tu to vidis na tej dalsej fotke... je tam x ihlicnanim, napr. do 3m rastie thuja occidentalis aurea,ked si vyberies spravnu v zahradnictve.. lebo vacsinou rastu min. do 5m .... ale este je jedna, vola sa thuja occidentalis pyramidalis, ta je uzasna, ale musela by si ju potom po case švaknut vo vyske, ktoru chces.... taka uplne zlata ako na fotke nalavo alebo klasicky zelena.. neviem aky typ stromceka prefetujes... kompaktny, alebo viac rozvetveny. alebo http://www.gardencentrum.sk/rastliny/... alebo potom nejake strieborne smreky , alebo jedlicky sa hodia k travam... ako na fotke napravo to " modre" ... ked dosiahne 3m zastiknes koniec a vybavene. vyssie nepojde :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Katka, nie som ta, co sa pytala na to miesto pri terase :) ale aj tak ti dakujem za maximalne vycerpavajucu odpoved :-) ja potrebujem nieco pred dom, nieco pekne, aby to ludi prechadzajucich po ulici oslovilo... samozrejme aj mna :-) bola som v zahradnictvach, ale vacsinou mi povedali: vyberte si to alebo to... ja potrebujem skor konkretnu vec, alebo aj dve, uz sa rozhodnem len podla farby, je to predsa pre mna laika jednoduchsie :-D ale priklonim sa k tym cyprustekom... paci sa mi aj chamaecyparis lawsoniana Stardust, je pekne sfarbene, pritiahne vsetky oci, len ci s tym nebude problem pri raste, ci vydrzi v pohode mrazy a tak ale aj tak dik :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martina0404 aha, prepac, som to brala ako automaticky odpoved tej baby :) prepac :) no a aku mas predstavu, aka je tam teraz vysadba? chces to do skupiny, ci ako soliter? a velkost? Ano, cyprustek lawsonov stardust je pekny :) aj mne sa paci :) No, asi to nebolo dobre zahradnistvo, ked ta takto odbili.. mozno sa netreba nechat. aj som otrava, ja sa pytam donekonecna a ked nie tam, tak inde , poviem predstavu a nech mi ukazu... alebo iny pracovnik mozno bude zhovorcivejsi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 v pohode, ved si mi pomohla :) ano, chystam sa do viacerych zahradnictiev, no ja vlastne ani neviem co sa mam pytat, lebo neviem co vlastne chcem ;-) ale pomalicky sa mi rozjasnieva a aspon viem co sa mi paci... nie je tam este nic, planujem nieco pekne zelene ako soliter a do spominanej vysky 3m... ale budem otravovat aj ja, ved ked uz ma pritlaci, budem musiet byt za otravnu ;-)
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?