Pomúrnica na altánku

Profilova fotka
Plánujeme stavať altánok z ytongu (zvyšky zo stavby). Budú to iba dve murované steny,čiže 3 rohy, štvrtý bude tvoriť stĺp. Sklon strechy do boku (pultová strecha), cca 30°ako na dome. Krytina ešte nieje presne rozhodnutá. Alternatívy Bramac, alebo šindeľ na záklop. A teraz otázka. Môžeme pomúrnicu položiť a ukotviť len do ytongu, alebo musí byť veniec? Ďakujem za rady, prípadne pripomienky...
Odpovedať
Profilova fotka
žiadny tesár ??? :-(
Odpovedať
@jankazb Vzhladom na to te to bude z ytongu a pomurnicu je vhodne poriadne ukotvit tak odporucam aj veniec. Aspon ja osobne by som to spravil.
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyy ďakujem za reakciu ;-) , aj mm ;-) to tak rozmýšľa, len ja som chcela ušetriť čas, prácu a i peniaze |-|
Odpovedať
@jankazb Vies taky vencek nebude stat vela...je to mala polozka.to staci aj 10cm vysoky.Hlavne aby bolo previazane murivo a aby bola pomurnica dobre upevnena. Ked by ti neskôr zacalo nieco praskat tak by bolo po setreni :)
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyy je mi to jasné, ďakujem ;-) . Len to sú tie situácie keď hlava chápe a zvyšok tela sa bráni :) V tomto prípade vyhrá ale hlava :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyy xixixi, manžel povedal že to nebude ani venček, že to bude vlastne čelenka :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
no, keď ešte betón nebol bežne dostupný, funkciu venca robila pomúrnica. bola len položená na murive, dokonca aj na veži vysokej 20m.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no a teraz chrobák v hlave.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne veniec..Tie strechy ktoré boli položené bez vencov na hlinených domoch sú dodnes a držia pokope bez problémov,len mali kresané hrady z agátového dreva čepované na desatinu milimetra .Takáto strecha potrebuje systém tiahiel a 100% spojov .V konečnom dôsledku to stojí niekoľko násobok toho venca.Pár rokov dozadu som rozoberal strechu z 1780r..Takých tesárov by ste už ťažko hľadali.(poznám jednu partiu).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?