Otrávená marhuľa

Profilova fotka
Mali sme v zahrade krasnu zdravu marhulu, kusok od rozostavaneho domu. Tento rok opat krasne zakvitla, mala krasne listky, ked zrazu zacala vysychat - niektore vetvy su uz bez listkov, ine su trosku povednute, par konarov ma este listky OK. Uz asi 2 tyzden je v rovnakom stave, nevedne viac. Zistili sme, ze nasi super stavbari k nej vylievali stavebny sajrat ]-( Ako tej marhuli pomoct? Treba ju viac polievat? Neradi by sme o ten strom prisli...
Odpovedať
na vine niesu stavbari. Mne takto za poslednych par rokov vyschlo asi 15 marhuli. U nas tomu hovorime,ze dostala porazku.Uz jej nic nepomoze.J e mi luto
Odpovedať
s marhulami je to myslim, globalny problem. v nasom regione nevydrzi ziadna marhula viac ako 5 rokov, aj nam tento rok jedna odisla. Ani nezakvitla.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste odkopať zeminu okolo nej a vytvoriť jej tak misu, aby lepšie prijímala vlahu a živiny. Trávu odstráňte a nechajte tam len pôdu, do ktorej zapracujte lepší substrát a zalievajte a prihnojte ju, aby ste jej dali šancu sa spamätať. Otázne je, čo všetko tam bolo. Možno ju to poznačí na iba tento rok a v nejakej forme prežije. Marhule a broskyne vyžadujú veľa vody po odkvitnutí. Dá sa aj prihnojovať tekutými hnojivami na list. Môže však ísť aj o hubové ochorenie, ktoré spôsobuje postupné odumieranie jednotlivých konárov (apoplexia).
Odpovedať
Práve som naložil pílu do auta, po 8 rokoch mi odišla veľkopavlovická, je to porážka, nepomôže ani plakať. Treba skúsiť niektorú z rezistentnejších odrôd, i keď proti tomuto to moc nepomáha. Nezabudnite zmeniť stanovište, ak to bol starší strom zem je "vyťažená". Na mieste kde bola kôstka by sa nemala sadiť- len jadro (jabloň). Hlavne sa nenechajte odradiť - prajem veľa úspechov.
Odpovedať
Profilova fotka
@hornak @rastlinky_sk @maminnka @luxdoor vdaka za odpovede. Nakoniec sa zda, ze na vine boli stavbari, ze to nebola "porazka marhule". Zeminu okolo sme prekopali, poriadne marhulu polievali, spilili sme jej zosusene konare a ona zacala opat pustat nove listky a vyhanat vyhonky. Takze sme stavbarom aj stavebnemu dozoru vycistili zaludok a prikazali, nech sa neopovazuju nieco liat k marhuli ]-( Koncom roka, ked sa nastahujeme, zasadime aj "zaloznu" mladu marhulku...alebo aj dve :-p Tuto sme si ofukovali a chranili, jedinu sme ju nechali na pozemku (mali sme tam aj nejake broskyne a dule), lebo nadherne rodila a povedali sme si, ze ostatne ovocne stromy si vysadime tak, ako sa nam to hodi (nas pozemok bol pred tym ovocny sad). Je pravda, ze marhula je uz stara (10 rokov) a dlho uz asi nevydrzi, ale zo 2 roky by snad este mohla vydrzat...doteraz posobila ako mocny, velmi zdravy strom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?