Orgován na kmienku

Prosim o radu. Kúpila som si orgovan obyčajný Charles joy na kmienku 120cm s celkom pekne vyrastenou korunkou. Chcela by som vedieť, či pred posadenim mam ostrihat korunku, a ak áno, ako alebo to nechat az na budúci rok po odkvitnuti. Rada by som mala okrem pekných kvetov aj hustu korunku udrziavanu do pravidelneho tvaru.
Odpovedať
Nikto mi nevie poradit, ci este mozem teraz strihat orgovan?
Odpovedať
@luciaj Orgován si obyčajne nevyžaduje žiadny rez - rastie pomaly, kompaktne a úhľadne. Teraz by som ho určite nestrihala. Na jar pre pučaním len najnutnejší tvarovací rez, najlepšie tak, aby to nebolo vidieť a aj to netreba robiť každý rok len podľa potreby.
Odpovedať
Ak chceš mať orgován kvitnúci, tak sa odporúča strihať po odkvitnutí, aj to len odkvitnuté kvety. Tým si nezničíš kvetné puky na nasledujúci rok. Na jar uvidíš, ktoré konáriky sú prestarnuté, prípadne omrznuté a nie sú kvetonosné, tie odstrihneš.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj Presne, teraz určite nestrihajte. Tieto orgovány nerastú tak expanzívne ako klasické druhy. Nie je ani isté, či bude na jar kvitnúť. Niekedy proste potrebujú čas. Strihajte na jar, až po odznení mrazov poškodené konáriky a tie na ktorých nevyrašia listy. Potom už len čakajte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?