Navýšenie zeminy okolo plotu

Čaute, sused si navýšil pozemok o nejakých 40 cm, našťastie len na dĺžke 20 m a samozrejme mám časť záhrady jak bažina. Mám v pláne dve riešenia: 1. Dosypat k plotu zem a urobiť tam násyp 1m vysoký a aspon1,5 m široký, samozrejme ho ukladať po vrstvách, polievať a valcovať, aby vznikla tvrdá, ilovita stena. 2. Vybagrovať základy do 1m, a urobiť betónovú stenu (vodeodolný betón a vlastne na to murovaný plot na celú dĺžku? Druhé riešenie si môžem dovoliť ale neskôr (financie a musí byť sakra sucho aby domiesavac nezapadol). Ten násyp z hliny myslíte, že odrazí vodu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Čaute, sused si navýšil pozemok o nejakých 40 cm,…
@terry25 my budeme tiež navyšovať pozemok tak o 30-50 cm. predtým budeme robiť oporný múr s plotom okolo celého pozemku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janka_266:

@terry25 my budeme tiež navyšovať pozemok tak o 3…
@janka_266 otazka neznela, co budete robit vy, ale cnasyp z hliny odrazi docasne vodu
Odpovedať
Urcite si urobte oporny murik a zeminu si navezte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Čaute, sused si navýšil pozemok o nejakých 40 cm,…
@terry25 nemal by ten oporák spraviť ten sused, keďže on navýšil pôvodný terén? 🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@terry25 nemal by ten oporák spraviť ten sused, k…
@akvi to neviem. Ale to určite on nov robiť nebude. Od nich ide len zlo, od začiatku vybavovania SP 🤷‍♀️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

@akvi to neviem. Ale to určite on nov robiť nebud…
@terry25 no tak to by som dupľom od neho chcela, aby to vyriešil. Veď neexistuje, že niekto spraví takú úpravu na pozemku, že susedovi znehodnocuje majetok. Vyzvala by som suseda, nech s tým niečo spraví, dala podnet aj na SÚ, keď vravíš, že sused je piiiip.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@terry25 no tak to by som dupľom od neho chcela, …
@akvi ja viem, len ja na to nie som. Pokoj v duši je pre mňa to hlavné. Radšej postavím plot. Riadny, betónový, vysoký a trieda 30/37 aby neprešla ani kvapka. Uvidíme, keď príde prvý prívalový dážď 🤷‍♀️ Skončil
Odpovedať
Profilova fotka
Ťažko sa to takto hodnotí podľa písaného textu. Veľa záleží aké sú sklony v okolí, priepustnosť pôdy a spodná voda. Môže to byť aj tým, že voda prechádzala cez oba pozemky ale tým, že sa sused zdvihol sa zastavila na vašom a nepriepustným múrom sa to môže ešte zhoršiť. Pokial je vody naozaj veľa je lepšie investovať do prieskumu aby sa nejaká úprava neukázala ako zbytočná.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bruncak:

Ťažko sa to takto hodnotí podľa písaného textu. V…
@bruncak prieskum určite nie, dať tisíce eur za nič....to radšej nakupim kilometer drenaznych rúr. Ja som sa inšpiroval týmto chlapkom, v každom videu, kde tečie voda od suseda urobí násyp. Len neviem aký veľký má byť, či to udusat žehličkou, či? https://youtu.be/bEVBOEIktr4?si=STU4F...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bruncak:

Ťažko sa to takto hodnotí podľa písaného textu. V…
@bruncak voda tu bola často - v zime a na jar. V lete naopak sucho. Avšak priehlbina lúky začína pri konci nášho pozemku a ide ďalej po lúke. T.j. náš pozemok je cca 15-20 cm vyssie ako stred lúky. Takže voda od suseda tiekla väčšinou na tú lúku. No ako on navýšil a urobil sklon svojho pozemku k nám, tečie to na náš . Je jasné, že keď urobím násyp, môže voda pomaličky presakovať k nám, avšak z jeho strany tam bude mať jazero. Bude to musieť riešiť. A snáď to konečne vyspaduje opačne, tak ako to bolo pred rokmi aj sa u seba nech e kúpať . Takže v každom prípade, náš pozemok to od vody odbremení aspoň o 50-70% jej tu bude menej. Navyše, z mojej strany budem od násypu ťahať drenazky (mám kúpených cez 500m) a všetky zvediem do potoka. Fakt si myslím, že keď zabránim povrchovej vode tiecť k nám, navyše keď oddrenazujem celý pozemok, pomôže to a veľmi. Na to prieskum netreba. Nepoznám v okolí odborníka na hydrologiu (či ako sa to nazýva), hoci som mal inzerát. Nikto sa neohlásil. Prosím som aj pána Jána Žembera, že mu zaplatím...nech príde na parcelu to mrknut, no neprišiel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@terry25 nemal by ten oporák spraviť ten sused, k…
@akvi presne, a susedko nech si láskavo aj riadne oddrenážuje svoj oporný múr.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jabadaba:

@akvi presne, a susedko nech si láskavo aj riadne…
@jabadaba to nepôjde. Urobil to naschvál, lebo sa tým chváli po obci. Hovorili mi to ľudia z okolitých domov, že "tečie ti od neho, že?" Pýtam sa prečo? "Lebo hovoril, že navýšil".... takže veľmi dobre vedel, čo robí. Normálny človek by prišiel, povedal o svojom zámere, zamysleli by sme sa a hneď by sa to urobilo tak, aby tam bol aj odvod vody. Ja mám dokonca ešte aj tušenie, že pod tú hlinu vybagroval vsaky, aby to neutieklo ku mne len po povrchu, ale i spodom. Ja nechcem s ním riešiť už nič .Od začiatku robia problémy, volali políciu a posielali rôzne udania 🤷‍♀️ Poznám celú štátnu správu v okrese, dozviem sa o každom slove......takže som mal všetky informácie ako a čo skúšali. Takže tadiaľ cesta nevedie. Dedo ma učil, že spor sa nerieši sporom, konfrontáciou či inak.....ale tým,že musím byť o krok vpred, využiť súperov ťah vo svoj prospech. Takže skôr ako postavím múr z vodeodolného betónu, skúsim na dva roky ten zasyp. Len neviem ako technicky to urobiť. Písal som tomu chlapovi vo videu, točí toho veľa o odvodňovaní ale ešte neodpísal. V podstate v každom videu robí také nasypy
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?