Levandula

Planujem vysadit do zahrady levandulu, je to mozne este v tomto obdobi? Zahrada sa bude upravovat, neublizi rastlinke ak ju zatial, asi do jesene, zasadim niekam (ake stanoviste im vyhovuje?) A potom ju presadim? Alebo ju dam zatial do kvetinaca? Ako sa treba starat, nejak specialne? Dakujem za napady
Odpovedať
Levandula vydrzi i v kvetinaci, pokym sa jej nenajde vhodne stanovisko, nepisete aku velku ju mate, a ci je uz vyberana z ineho miesta, inak sadit sa da od jari do jesene :)
Odpovedať
Je to sadenica, zatial v takom tom "prvom" kvetinaci z obchodu. Takze lepsie je nechat ju tam, alebo dam do vacsieho a umiestnim von? Viem ze sa sadi aj na jesen, tak sme sadili ovocne stromceky, len v kvetinkach sa nevyznam..... dik blooms
Odpovedať
@luciaalex levandula je velmi nenarocna rastlina. v kvetinaci, aspon mne, nechce byt, vykapala mi v kvetinaci uz niekolko krat. v zemi sa jej dari aj na slnku. nepotrebuje nic, rychlo sa rozrasta. len na jar som ju ostrihala.
Odpovedať
@luciaalex a mozete ju sadit aj v inom obdobi, ako sa ma. ja sadim hocikedy.
Odpovedať
Mna by zaujimalo, ako je to s levandulou v zime. Mam ju v kvetinaci. Mam ju v zime nechat von a na jar zase sama vzide??
Odpovedať
@blooms mam taku uz 2 rocnu krasne sa rozrastla, ale je vacsia ako som si myslela potrebovala by som ju presadit. Da sa aj taka rastlina? A kedy je najlepsie ju presadit mam pockat az na jar?
Odpovedať
@luciaalex Ano mozete ju dat do vacsieho kvetinaca, vacsinou v tych stavajucich uz velmi prekorenene, a na jesen ju dat na svoje miesto, nech sa jej u Vas dari :)
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaalex Levanduľa je nenáročná, ale treba sa vedieť o ňu starať. V črepníkoch sa jej moc nedarí najmä kvôli potenciálne zvýšenej zálievke. Je to suchomilná trvalka, ktorá okrem iného vyžaduje aj ľahké piesočnaté pôdy a množstvo slnka. Môžete ju mať dočasne v kvetináči, ale najkrajšia bude až na záhone. Vyberte jej slnečné miesto a ona sa Vám odvďačí množstvom kvetov. Už v 2 roku vie dosiahnuť veľký priemer, pokiaľ jej stanovište bude vyhovovať. Na záhon by ste ju mala vysadiť v takom období, aby stihla dostatočne zakoreniť. Inak hrozí, že zimu neprežije. Na zimu ju skúste aj prikryť a príliš radikálne ju nezostrihajte.
Odpovedať
Profilova fotka
@qwerty81 V kvetináči zimu vonku s najväčšou pravdepodobnosťou neprežije. Kvetináč by musel byť ochránený a vložený ešte do iného väčšieho a medzeru medzi nimi treba vyplniť slamou, senom, lístím a celú ešte prikryť čečinou. Niekedy pri intenzívnych a dlhých zimách nepomôže ani to. Najlepšie by bolo ju vysadiť a na záhone prikrývať. Pri zbere kvetov, netreba strihať až do dreva. Zostrihávajte ju až na jar. Vtedy lepšie prečká zimu. Je to trvalka, čiže na pôvodných konárikoch vyrastú nové lístky.
Odpovedať
Profilova fotka
@andula30 Presádzať sa dá samozrejme na jar, jeseň. V tomto období to nie je vhodné, lebo kvitne a kvety by rýchlo uvädli a pri presádzaní jej škodia vysoké teploty. Aj keď neznáša premokrenie, ideálne bude počkať na jar, kedy bude pôda zásobená vlahou, nebude tak horúco a rýchlo sa spamätá na novom mieste, kde aj začne nanovo rašiť. Ak ju presadíte na jeseň, môžete byť úspešná, ale aj nemusíte. Ak sa nezakorení, vymrzne a pri 2 ročnej by to bola už škoda. Radšej počkajte na jar.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem krasne za info ;-)
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem velmi pekne za odpoved. Dala som ju uz na zahon, tak snad do jesene sa u nas zabyva a na pripadne nove miesto ju supnem az na jar.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andula30 Moze sa presadit aj na jesen, vybrat dostatocne velky korenovy bal a po zasadeni poriadne popolievat, mala by sa v pohode zaklimatizovat :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?