Ktoré tuje sú vhodné na plot?

Profilova fotka
dobrý den, chcela by som sa spýtat, ktoré okrasné tuje sú vhodné na plot?? aby boli pekné, nejaké oválne, do výšky cca 180cm... ďakujem za radu :-)
Odpovedať
1
2
pozrite na stránke www.brest.sk . máme odtiaľ, aj guľaté, ale menšie, pán vám poradí a zaručujem kvalitu.
Odpovedať
Profilova fotka
@nika007963 Ak to majú byť tuje tak jednoznačne Thuja occidentalis Smaragd. Krásny tvar, rýchly rast, sviežo zelená farba, pomerne nenáročná na pestovanie ale treba ju pohnojiť a zalievať. Pokiaľ chcete dosiahnuť výšku 180 cm treba počkať, kým do tejto výšky tuje vyrastú a až potom upravovať strihaním. Vysádza sa 0,7-0,8 m od seba a tiež aspoň 0,7m od oplotenia. Po 5 rokoch od výsadby uvidíte prečo. V závislosti od Vášho rozpočtu investujte do primerane veľkých rastlín.
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužiaľ žiadne, tuje ako živý plot nikdy jedine ak bývate pri vlakovej trati.
Odpovedať
@marvikgarden a to uz preco? ;-) hlavne ze sem ste ich dali pozehnane... http://www.modrastrecha.sk/forum/zahr...
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden to je odpoved profesionala? Pride mi to ako nazor panelakovych ludi co nemaju sajn ako sa da plot vypestovat. A suhlasim s nazorom @rivasvk . pouzili ste ich tam dost a je to pekne. Preco teda v tejto teme taky nazor?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb PANELÁKOVÝCH ĽUDÍ??? pozrite sa každý ma svoj názor, všetci normálny architekti, záhradníci a ľudia čo sa tomu venujú Vám povedia že tuje u nás rozhodne nepoužívať. Nie sú to domáce dreviny a máju veľa problémov a to sa nebavíme o estetickosti. Skúste si prečítať nejaké vyjadrenie odborníkov na túto problematiku alebo navštíviť´viť nejaký odborný seminár a uvidíte aké sú dnes trendy.
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden skuste si urbit poriadok v svojich tvrdeniach. V spominanej vizualizacii je ich cely rad a to je OK?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb tuje v pozadí sú susedove... a ten rad sú hraby tak ozaj neviem kde sú tuje? Tak ťažko povedať kto by si mal v čom urobiť poriadok... ale nehodnotil by som niečo čomu nerozumiem
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk tu sú bresty, takže neviem načo narážate?
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk obaja sme slepi a nerozumieme tomu :).
Odpovedať
Profilova fotka
svokroci majú roky rokúce plot s tují,rastie ako besný,žiadne hnojenie,ani polievanie,len na jar sa ostrihá,tvorí nepriepustnú stenu a výborný chládok....
Odpovedať
Profilova fotka
Trendy, netrendy...my máme plot z tují a onedlho budeme robiť ďalší. Žiadny problém sme s tujami doteraz nemali, žiadne choroby, vysychanie, nič. Pokiaľ máte dostatok času a trpezlivosti môžete si tuje vypestovať z odrezkov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marvikgarden brest opadava nie? Fu, to by bol plny compost, alebo odpad na jesen kazdy druhy den. Tuje su na plot asi to naj podla mna. Pripadne cypruste Lawson sa nam osvedcil dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame tuje okolo celeho plota a su pekne, pomalicky rastu a musim si zaklopat ale este ani jedna nevyschla ani nic podobne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog Ano brest opadáva ale drží si listy celu zimu a potom jednoducho sprche a za 2 týždne rastu nove lístky. U tuji ide o to ze to nie je náš pôvodný druh a patri keď tak na cintorín ako hluková a protiprašná bariéra. Keď pôjdete do Versailles tiež tam nebudú živé ploty s tují ale s hrabov a brestov, to isté Anglicko tam skôr Taxus atď atď.
Odpovedať
@marvikgarden no, som naklonena brestu, ked mi z Versaile poslu zahradnikov. Mne tuje vobec nepripominaju cintorin, velmi sa mi pacia, najma ked sa to dobre nasadi vedla seba. Ocenujem najma, ze nie je z toho ziaden bordel, lebo ked clovek vyfasuje 80l kontajner na bioodpad s vyvozom len 2x do mesiaca, tak uz sa vidim jak na ten brest idem plamenometom. S tujami je pokoj, rastu tiez pomerne rychlo a kryje to v zime, v lete.
Odpovedať
@nika007963 my sme dali cypruštek leylandský (brest.sk -- najrýchlejšie rastúca tujovitá rastlina, v dospelosti aj meter za rok, veľmi dobre sa reže a tým vytvára krásny a vždyzelený živý plot) sme spokojní, krásne rastú...kúpili sme ich teraz na jar, asi tak 10 cm vysoké, teraz majú už okolo 30-40 cm...
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden aký brest drží listy?my máme turkménsky,je to burina,korene má do poly záhrady,to isté nadáva aj suseda...a ten bordel s tých listov,najradšej by som to zlikvidovala,som sa nechala nahovoriť,lebo rýchlo rastie...
Odpovedať
Profilova fotka
ten co mate ich drzí do novembra, decembra netrpí skoro žiadnymi chorobami, rýchli rast je jeho najväčšia výhoda a rastie doslova všade zlé pôdy teplo chlad nič mu nevadí. Ďalšia výhoda oproti tuje je keď do tuje niekto zareže hlbšie alebo sa zlomí hocaké poškodenie, nedokáže už spätne olistiť. @drobik
Odpovedať
Profilova fotka
@ealisaid tak isto ako tuja môže presychať a potom Vám vznikajú diery ktoré už nedokáže olistiť
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden koncom septembra mi opadáva,korene nám komplet zničili trávnik,naozaj neodporúčam
Odpovedať
Profilova fotka
@drobik može sa stať s rastlinami všetko ale ja počas svojej praxe som sa stretol s dobrými ohlasmi
Odpovedať
Dnes malokto robi zahradu bez tuji :-( Zivy plot sa da urobit aj s roznych rastlin,len to chce odvahu, striedat ihlicnany, listnace, kvitnuce kriky, stromy..... Nemusia stat v rade ako vojaci. A ze cez nejaky ten kusok v zime sused nieco uvidi z vasej zahrady? No a ? nema fakt co na robote len cumakovat. Z 10 zahrad je 9 na jedno kopyto - tuje dookola, obrubnik trocha do oblucikov, sem tam kricek a v strede dokonaly travnik.
Odpovedať
v našich končinách žiadne. A v končinách ako bývam ja, rovina, kde sú lužné lesy, to vypadá smiešne. To je nejaká novodobá úchylka na Slovensku, hlavne majiteľov, ktorí si stavajú novostavby. Tuje okolo plota to je jeden z prvkov podnikateľského baroka 90-tych rokov v Československu.
Odpovedať
@stastnyjim Hej isto, podnikatelske baroko, prosim ta tuje co mame dom asme sadli asi v 86, hocikde u suseda vidim ovela starsie tuje, len ty vidis nejake baroko. Jaj daj si teda podnikatelsky novovek betonovy 2m, plot, to uz nevyzera smiesne. Nevidm nic na tom ze da niekto tuje, nech si daju co chcu, to je su zahrady len z travy je druha vec ale keby aj hej tak co?
Odpovedať
@sysell píšem o obci, okolí, regióne kde momentálne žijem. Na konci dediny je ulica, skoro rovnaké domy, s rovnakým štýlom plota a bum, zrazu pár novostavieb a všetky otujované, to že tie domy tam nezapadajú, ani radšej nepíšem. Nádherné to vypadá. Samozrejme sadiť nech si sadí, každý čo chce, ale treba rešpektovať aj svoje okolie a krajinu. Zámková dlažba kam až oko dovidí, vikiere, arkiere, oblúky, tuje okolo plota, to sú presne znaky ako vypadali domy rýchlopodnikateľov a mafiánov na Slovensku v 90-tych rokoch. Traviči sú kapitola sama o sebe, tam to u mnohých jedincov hraničí s obsesiou.
Odpovedať
@stastnyjim Domy nezapadaju, ano nove su ine ako 60 rocne, ale co s tym? je to zle? Co je horsie, stvrt kde su vsekto rovnake domy povezme bungalovy alebo radsedej mix, poschodove, bungalovym, plocha stecha, poschodova kocka? Mne roznorodost nevadi, Akurat okolo mna stavaju asi vsetky moze styly domov, nevadi mi to aspon je nejaka zmena a clovek ma na co pozerat.
Odpovedať
Tuje su na SK ako svaty gral, posvatny druh, zahradkarske absolutorium. A este prejav nedostatku citu a vkusu.. Horsie su uz len 2m betonove "ploty". @marvikgarden Stupili ste do osieho hniezda. Vela zdaru. 😉
Odpovedať
@marvikgarden nasadili sme ich relatívne na husto...ale stať sa môže všeličo, i keď my ich neustále polievame...
Odpovedať
Profilova fotka
Uvediem priklad zo zivota, ako maly som chodieval k babkam. V zahrade u prvej ujo vysadil dookola tuje a este tie krpate ihlicnany, uprostred velky travnik, na ktorom sme sa ani nemohli hrat aby sa neposkodil. Zahrada vyzerala upravene, ale nedalo sa tam nic robit a vzdy ked som tam prisiel vyzerala rovnako v kazdom rocnom obdobi, strasne smutne a tvrdo to na mna posobilo. U druhej babky na jar kvitli stomy a cibulky v lete trvalky a bylinky, na jesen sme zhrabli listie na kompost, mali sme svoju zdravu zeleninku. Zahrada lakala hmyz a vtaky, dalo sa v nej vyblaznit a schovat sa ked som nieco vyparatil. hadajte kde som chodil . Asi nemusim pisat kde som radsej chodieval na prazdniny. Navrhujem zahrady uz 6 rokov a este som nepouzil tuju, da sa to. Ak ma niekto problem zhrabat listie na jesen, preco chce mat vlastne zahradu?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?