Koľko konského hnoja podľa m2 potrebujeme?

ideme pohnojiť našu novú záhradu konským hnojom. niekoľko rokov tam bola len tráva a marhule(tie tam už nie sú a burinu sme striekali postrekom) . záhony chcem mať na cca 60m2, ale ak by sme hnojili aj tam, kde chceme mať trávu, vychádza to cez 100m2. následne ho chceme do pôdy zaorať malotraktorom. viete mi niekto poradiť kolko kíl konského hnoja by som cca mohla potrebovať na oba rozmery?
Odpovedať
priměřene:) ja som raz pohnojila konskym hnojom a potom mi dva roky vsade vyrastal ovos:)
Odpovedať
@dandy05 :D tak dúfam, že nám nebude. a inak to bolo v pohode? ostatné rástlo tiež?
Odpovedať
Profilova fotka
čím viac tým lepšie cca 10 kg / m2 by malo byť dosť.
Odpovedať
ostatne rastlo ako drak, ale ten ovos ma fakt stval:) nastastie sa da lahko vytrhnut, nema hlboke korene. Prirodne hnojivo je vzdy prirodne hnojivo, to mi nikto nezoberie:)
Odpovedať
tak asi zmeníme konský hnoj za maštaľný. lebo som sa dočítala, že z konského sa môže šíriť tetanus a ostáva v pôde dosť dlho. čo mne by ani tak nevadilo, ale priateľ je z toho mimo a nesúhlasí teda s konským. aj tá dávka, že 10 kíl na meter je dosť. to ani neviem, ako by sme dopravili. takže ak si to tu ešte niekto všimne a všimne si aj, že sa pýtam na maštaľný hnoj, tak mal by byť aj ten dobrý nie? na dodanie živín do pôdy. toho myslím ani netreba tak veľa(našla som údaj, že 40 ton na hektár).
Odpovedať
Profilova fotka
@verra66 ak chodíte na pravidelné preočkovanie, tetanus nehrozí! je pravda, že pri koňoch je to pravdepodobné, ale tetanus môžete dostať aj keď sa pichnete hrdzavým klincom :)
Odpovedať
@echa zatial som ešte nebola(mám 23 rokov), ale asi sa dám preočkovať. aj keď v dnešnej dobe sa o očkovaní píše tolko negatívneho... lenže neviem ako priateľ. jeho nalakalo aj to, že to niekoľko rokov ostáva v pôde. čo potom naše deti, psy,... teraz sme našli aj sušené organické hnojivo, tak aj nad tým uvažujeme, lebo maštaľný hnoj nikde nevieme zohnať, družstvá to spotrebovávajú pre seba.
Odpovedať
Profilova fotka
to je také ťažké.. kto vie čím sú kŕmené kravy a kto vie, čo sa naozaj dáva do organického hnojiva, či je naozaj organické! my máme doma kone a hnojíme konským hnojom, resp. teraz druhý rok budeme dávať, je fakt, že sem tam v hline narazím na hovienko, ale nezabilo ma to :) aspoň viem, že tie hovienka sú zmes trávy, jabĺčok, mrkvy a sena :) hehe ale je to na každom ako a pre čo sa rozhodne. očkovalo sa myslím niekedy okolo 15. rokov, preočkováva sa potom 30. a potom po 15. rokoch. ak nie sú problémy, netreba!
Odpovedať
Profilova fotka
Konský hnoj je síce kvalitný ale nie je hnoj ako hnoj. Záleží či je čistý alebo miešaný už so slamou, pilinami. Konský hnoj je výhrevný a pomaly sa rozkladá, takže plodiny majú dostatočný prísun počas celej doby od výsevu po zber. Hnojenie hnojom však nevyhovuje klasickým okrasným rastlinám, najmä nie bylinkám a rastlinám, ktoré preferujú kyslé, chudobné pôdy. Hnojenie je teda účinné pre poľnohospodárske plodiny, zeleninu, ovocie, môže byť aj plocha pod trávnik. Stačí stredná dávka 4 kg na 1 m2. Takže kvetinové záhony pohnojte kvalitným rozloženým kompostom, čo je najvhodnejšie riešenie. Čo sa týka toho, že z konského hnoja aj vyrastú nejaké obilniny, áno, je to pravda, ale pravidelným obhospodarovaním pôdy, okpávaním, a ošetrovaním sa toho rýchlo zbavíte, sú to jednoročné rastliny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?