Kde a ako nabrúsiť vretenovú kosačku?

Vretenove kosacky su hodne popularne. Aj my sme si jednu zaobstarali, potrebujeme vsak nabrusit vreteno/ noze. Neviem sa vsak dopatrat k tomu kde a ako sa to robi. Nas travnik uz koli tupim nozom vyzera po koseni hrozne - ostava uplne " ohryzeny" a strapaty. Viete mi prosim niekto poradit? Mam model Al-ko comfort.
Odpovedať
Skus poguglit. Mozno ti pomozu aj v mountfielde, urcite napriklad tu: boel, novator, orag, densiflora. Pripadne raz rocne poslat noze sem: http://www.anglicky-travnik.cz/kontakt/
Odpovedať
Tak patrala som podla vasej rady. V mountfielde mi povedali : brusi sa doma karbobruskou a brusnym kotucom. Orag: neda sa to inak brusit, len sa tam nastavi dotyk a brusi sa sama ked sa tru jednotlive noze o seba. V tej ceskej firme na stranke sa pise ze je to zlozity proces a sami si to doma asi nespravime. Su na to specialne stroje na ktorych sa to robi. Ako je mozne ze je tato tema taka zamotana. Ked sme kosacku kupovali nikdy by ma nenapadlo ze pri takej jednoduchej veci je taky zlozity servis. Ide mi o to ze chcem mat istotu ako na to nemienim si ju znicit neuvazenym zaobchadzanim. Predpokladam ze kazdy majitel vretenovej kosacky toto raz musi riesit?
Odpovedať
@gombickaaa ja som to riesil tak ze trochu som pritiahol skrutky tym padom to viac "hrcalo" ale sa to aj vzajomnym trenim dobrusovalo...po case som to trochu povolil a kosime opat... akoze potichsie (mame gardena rucna)
Odpovedať
Brusenie na stroji by ma stalo okolo 30 €. Nove vreteno ma stoji okolo 25 €. Takze tu je pravda zakopana. ...
Odpovedať
Moj zaver teda je - pritiahnut nech sa to skusi este nejako samo napravit a ak nepomoze, tak asi kupa noveho vretena. Trava je momentalne po koseni hrozne polamana, strapata. Nedavno sme noze nastavovali na tesnejsie. Takze dufam predpokladam spravne ze je to asi tupe???
Odpovedať
@gombickaaa pri kupe sme dostali aj taku kovovu planzetku...a tou sa nastavuje medzera medzi nozmi...baj ockodo cca 1mm medzera...ak je vacsia tak drhne a strapati travu...skus este laborovat s tou medzerou medzi nozmi...ale ak je to fakt tupe...asi nic nepomoze
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
tesnost treba nastavit tak aby sa noze dokazali otacat ked tam pichnes jeden list papiera (aby sa to nezastavilo o ten jeden list papiera = nerezalo ho). A tak aby ked tam das 2 papiere ( staci prelozit ten jeden co tam uz mas) a pri dvoch papieroch uz by ti to malo drhnut.
Odpovedať
Profilova fotka
Vretenove kosacky sa brusia pri spatnom chode brusnou pastou pomiesanou z olejom, robia to specializovane firmy. Zmes sa nanasa dlym stetcom /aby ostalo 10 prstov/. Asi by som nabuduce nakupil tam, kde mi to aj nabrusia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Mam vretenovu kosacku Hecht. Bol som v TT u brusica a nevedel mi kosacku nabrusit. Golfove ihriska maju taku brusicku-stroj (cena stroja cca 160 000€) a preto brusenie hobby kosaciek (vretenovych) vyjde cca na 60€ (Kosacka ma stala 80€).Kupil som v Hornbachu "lapovaciu pastu" a spätnym chodom som vreteneo paradne nabrusil. Osku vretena je potrebne upnut do vrtacky-rucne to nespravite. Pozor, oska veretena ma priemer 13mm a viac a vrtacka musi mat hlavu aspon an 13mm vrtak. To bol trocha problem ale nakoniec som vrtacku prehovoril (osku treba utriet dobre od vazeliny) a osku som do nej dostal. Nabrusil som a je to super!!! Treba si dat pod vreteno nejaku podlozku, lebo odstredivou silou vsetka pasta prska. Je to dost spinava robota-urcite si treba dat pracovny odev. Pri tej prilezitosti som urobil kompletnu udrzbu kosacke :) Vretenova kosacka je to najlepsie co moze byt na kosenie travnika (kosia sa nou fotbalove ihriska,golfove...) a je nenarocna na udrzbu. Najvacsia vyhoda je ta, ze pridete neskoro z prace a travnik treba pokosit a nikoho nerusite vrcanim benzinovej, alebo hlukom elektrickej kosacky - susedia ocenia urcite, najmä ak byvate v radovke :)
Odpovedať
v uk stoji 39£ konkretne som mal ATCO mower....(len pre zaujimavost)...inak asi najlepsia cylinder-rotary kosacka s cenou od 500£ hore...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@drevostavba Daval si na to aj nejaku pastu pri bruseni alebo jednoducho si to dotiahol a islo to?
Odpovedať
@pomiuk len so dotiahol...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@valcek1 Mozem sa spytat, akej zrnitosti bola ta lapovacia pasta?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
nemate niekto skusenosti s tymto? https://www.youtube.com/watch?v=9O-ab...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?