Kam s pokosenou trávou?

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu, máme 15á záhrady s trávnikom.Kam s pokosenou trávou? Máme vzadu spravený kompostár 3m*1,5m,ale nám to nestačí ani na mesiac,hneď sa naplní,a odvoz na smetisko tiež nie je možné. Ako to riešite vy ? Ďakujem vopred za rady a skúsenosti :)
Odpovedať
1
2
5
Odvazame na smetisko. maju tam kontajnery pre rastinny odpad. pripadne sa spytaj po okoli, ci tam nemate velke kompostovisko.
Odpovedať
Netusim ci je to uz v platnosti,ale obce su povinne zabezpecit zberne dvory na pevny aj zeleny odpad. Popytaj sa na MU. Myslim si ze take mnozstvo nemas kam inam dat, jedine uz zivu ovecku,poznam ludi co maju.
Odpovedať
Profilova fotka
@andika131 ahoj, my este nebyvame v novom, ale mam taku predstavu, ze pokosenu travu budeme davat nasim cca 5-tim sliepockam, tie sa po zelenom mozu utlouct. (samozrejme ak nebude znehodnotena nejakymi agresivnymi hnojivami...) Mate krasny pozemok :)
Odpovedať
Veď to je jednoduché. Ja dávam pokosenú trávu pod černice, maliny a stromy. Využívam to ako mulčovaciu vrstvu, ktorá udržuje teplo, vlhko a zabraňuje rastu burine. Tiež je ju možné porozsýpať ale v tomto prípade už v tenkej vrstve na miesta kde sa nechodí (lebo keď poprší sa lepí na obuv) a tá tenká vrstva trávy na takom mieste v lete za pár dni ztleje, stratí sa a zároveň je zeleným hnojivom pre ďalšiu etapu trávnika. Samozrejme po každom kosení tenkú vrstvu pokosenej trávy nasypem aj do kompostu, aby vrstvy boli prekladané rôznym materiálom. Ak je tráva nasypaná do kompostu v hrubej vrstve jej rozklad sa spomaľuje a potom dlhšie zaberá miesto, preto je ju potrebné presýpať aj vrstvou zeminy, napr. z kvetináčov po presádzaní rastlín a pod. Dávať pokosenú trávu do kontajnera a na smetisko je barbarstvo.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez by som sa opytala na obecnom urade, u nas je kompostaren, vo vedlajsej dedine obec bezplatne zabezpecuje odvoz biodpadu, staci to dat pred branu krasny pozemok, mozem snivat :)
Odpovedať
@johanides aky je rozdiel, ci dam travu k sebe do kompostu-kam sa mi inak vsetka nevojde,alebo do zberneho dvora do zeleneho odpadu a do kompostu ju za mna niekto vyveze? Co je na tom barbarske?
Odpovedať
Obce odvazaju zeleny odpad, pretoze zakazali palenie.. Rezky z vinohradu alebo stromkov sa tazko kompostuju a nema kazdy drtic.. Ale listie, trava atd.. by som nedal nikomu ani keby mi platili.. ;-) Kompost je hodnota. Cudujem sa vsetkym, ktori sa ho zbavuju...
Odpovedať
poradím aj zalievať kompost prípravkom nazývaným,, urýchľovač kompostu" naozaj robí divy a hlavne kompost nesmie úplne preschnúť,aby bol schopný sa čo najrýchlejšie ,,zmenšiť " :-D :-D
Odpovedať
@matorado kopa ludi ma dnes travniky hojne hnojene, zahrady okrasne, sadene v geotextilii, kam by ten kompost davali? ja mozno tak na 5 m2 zahradky inak nemam kam a to mam velku zahradu, ale davat prec strk,koru odkryvat geotextiliu........kto by to robil? Ten kto ma 5 arov zeleniny,vyuzije aj kompost.
Odpovedať
kam sa u vas v zahradke schovavaju chrobaciky? :-S
Odpovedať
@atlaska Kompost sa da darovat, predat, najemno rozsypat alebo urobit kompostovy caj a zalievat.. Moznosti je, kolko len chces, len nie sa toho zbytocne zbavovat... ;-)
Odpovedať
@andika131 Tvoj problem poznám. Mám 35 á zatrávnený pozemok a trávny odpad riešim každý rok v jednej velkej strato jame, ktorá je z jednej strany z kopca a to je jediná výhoda. Ešte som z nej nikdy nemusel odniesť zvyšok čo po trave zostalo a to praktizujem už cez 20 rokov. Tvoj pozemok asi v kopci nebude ani z jednej strany, takže strato jamu asi neurobiš. Vôbec sa ti nečudujem, že kompost pri tomto množstve trávneho odpadu neriešiš, nakoľko by ťa urýchlovače a ostatný potrebný bioodpad stál toľko, že by ti to riadne predražilo tú biovýživu - teda kompost. Z vlastnej skúsenosti ti ale poviem, že zhromaždená tráva časom smrdí a tak jediná možnosť je odvoz - najčastejšie asi platený, lebo obce majú problem hlavne finančný zabezpečiť niečo také bezplatne. Odporúčam ti zhromaždovať všetko počas celého roku na jednu kopu, nechaj cez zimu trochu pohniť, ono to stratí potom na objeme a na jar to dať odviesť. Navyše počas jedneho roka ti to ani nebude zapachať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
u nas mesto zabezpecuje odvoz zeleneho odpadu 1 x do tyzdna od maja do oktobra (myslim), takze staci len vylozit vrecia s travou pred dom a VPS ich vysype a odvezie. No myslim, ze tento rok stanovili 5 vriec na domacnost, co nam asi nebude stacit...
Odpovedať
Profilova fotka
máš síce krásny pozemok ale nemáš tam žiadne okrasne prvky myslím tým nejaké okrasné záhony jazierko a zeleninové hriadky, tým by sa ti zmenšila aj plocha trávnika a aj jej odpad, a ver že by si sa do kvitnúcich kvetov a rozrastajúcich sa krov zamilovala tak že by si trávnik zrušila možno aj celí napríklad niečo ako na obrázkoch. ja ak raz budem mať záhradu v čo dúfam tak asi trávnik ani nebudem mať :-N :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dalo by sa to tam nádherne povysádzať , júúj tam by som sa vyžil :-N
Odpovedať
@matorado ved y mojho odpadu bude kompost,len bez mojej prace.
Odpovedať
Nekosiť všetko nech je tam aj lúka a troška života na pozemku nie iba vyholená nudná zelená zem kde nezaletí včielka a nežije chrobáčik ani jašterička.
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradazivotmoj postupne zasadzujeme okrasné stromčeky,kríky, časom sa spravia aj záhonky,len to je u nás finančne náročné kedže ,my máme že obrovský pozemok,začínali sme od ulice a postupne sa robí záhradka až dozadu,takže máme časť pred domom, medzi bránou a domom, vedľa domu časť, za domom k hospodárskej budove a futbalové ihrisko :) takže placu dosť a za pár rokov to určite zaplníme,ale dovtedy sa treba starať o trávnik, a využívame zadnú čať ako detské ihrisko,ešte pribudnú lavičky ,trampolína, v lete bazén a tak ,ale dakujem, škoda že tvoja pomoc sa nedá prijať, hoc rada by som prijala veškerú pomoc :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradazivotmoj náš celkový pozemok bez domu je asi 18árov,a to všetko postupne treba skrášliť x-)
Odpovedať
Profilova fotka
ale šak samozrejme na celkovú jednotnú prerábku záhrady treba vela many o tom viem svoje už som robil záhradu , ani taká velká nebola ani nebolo treba rastlín tolko nakupovať ale to sa nazbiera , sem evro,tam dva, sem štyri a máš tam horibilnú sumu. ale postupne uvidiš že ako budeš zakladať záhony a zbavovať sa plôch trávnika tak ti aj problém s kompostom zmizne . a teraz ma tak napadlo ako ti tu píšem že ked už približne vieš že kde by si chcela tak že v blízkej dobe niečo zakladať nejaký záhon , tak si tam vykop jamu , alebo to len celé preriluj a odober časť zeme a zmiešaj ju s tou kosenou trávou, tá sa ti tam rozloží , daždovky ju spracujú a máš kompost priamo na mieste :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@andika131 Pokosená tráva sa dá síce kompostovať, ale nie vo veľkom množstve, nesmie byť samotná, ale premiešavaná napríklad so zeminou a inými materiálmi vhodnými do kompostu. V opačnom prípade hrozia plesne. Občas by sa to malo premiešať, nadvihnúť aj v tom komposte. Ideálne vykopať ešte jednu jamu do zeme a tam to vysýpať. Zberné dvory obce alebo mesta často berú aj pokosenú trávu, treba sa informovať. Časť by sa dala použiť ako mulčovanie napr. pod rajčiny a papriku, udržuje to vlhkosť, zmenšuje výpar vody a burina tak nerastie. Ak majú susedia sliepky, prehoďte im pár košov pokosenej trávy, budú Vám vďačné. Fakt je, tak pekný a veľký pozemok by sa dal pekne upraviť a vysadiť tam najmä trvalky, ktoré sú výnimočné dlhým kvitnutím s minimálnou starostlivosťou a po celý rok máte záhradu peknú a upravenú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@andika131 ja sypem pokosenu trávu pri kmene stromčekov a to stale sadá a sadá a nerastie tam burina je to super vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska en hlupák si da pokosenu trávu (zelene hnojivo) preč z pozemku :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ľudia su hlúpy. nie každy ma niečo v tej hlave :-D
Odpovedať
@sittyllen nie kazdy ma stromceky a kriky posadene tak, ze tam ma hlinu a moze tam sypat travu. A ak ma niekto obrovsky travnik a 4 jablone kam ju ma davat?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska dobre ak tam neni hlina tak by bolo optimálne kosiť trávnik vretenovou kosačkou každý týžden a nechať su v trávniku. nezeberať to. zelene hnojivo je cenne.
Odpovedať
jasne a ty budes prat potom tie detske teplaky,ze? nie kazdy ma uzitkovu zahradu, my mame aj malu uzitkovu, aj 30 ovocnych stromov,ale mam pod nimi strk. ostatok na folii.U rodicov mam obrovsku uzitkovu zahradu a kazdy tyzden bio zeleninu a ovocie,ale nosit im travu 40km nemienim,maju okrem toho svojej dost cely ovocny sad 10 arov je zatravneny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@sittyllen dobry napad sypat travu okolo stromov. ja som vcera prvy krat kosil novy travnik. tri kose travy som nakosil. skusim to aj ja sypat okolo stromov a vinica. mame 15 stromov a 12 korenov vinica. nerobi ta trava zle stromom? a nasypes to tam kazdy tyzden? velkou kosackou sa tazko kosi okolo stromov, keby tam trava nerastla tak by to pomohlo. pripadne nasypat aj okolo plota dakujem
Odpovedať
@silviu ak mate plechovy sud, tak si pre zeleninovu zahradku vyrobte hnojivo z travy v sude tak, ze ho naplnite do polovice travou a zalejete vodou, ako bonus tam mozete hodit nejake slepacince. Sice to bude po case "vonat", ale rastlinky sa potesia. Z dlhodobeho hladiska uvazujte nad vozenim travy niekam do hory, ja na to pouzivam velky textilny bigbag (z tesca, z arasidov).
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser no ved, radsej to vyuzit na zahrade, len neviem si to kapacitne vypocitat. ak kazdy tyzden nakosim povedzme 150 l travy, aky velky kompost potrebujem. priestor je, kam nieco vykopat.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?