Je voda z čističky vhodná na polievanie trávy?

Profilova fotka
Rad by som sa opýtal na názor, či je na polievanie trávy (zavlažovací systém) vhodná voda z čističky. Ďakujem
Odpovedať
@zato Pokial to chces vediet z hladiska hygieny, musis si objednat rozbor vody z akreditovaneho laboratoria. Ja tou vodou polievam (travu a kvety, zeleninu a ovocie radsej nie), ale zavlahovy system by som na to nenapojila. Len z toho dovodu, ze obcas sa stane, ze COVka nevycisti tu vodu uplne alebo sa tam dostane nieco nespravneho a pod. A jedno zlyhanie cisticky ti zanesie cely zavlahovy system.
Odpovedať
Profilova fotka
@rozbitakachlicka súhlasím, doplním, že sú na to spracované systémy s filtrami, ktoré zabezpečia aj využitie pre závlahový systém, ale studňu pokladám za istejšiu.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za rady
Odpovedať
Jasne ze voda je vhodna na polievanie, ale skor z tej korenovej cisticky. A teraz to velmi nie je v mode, ale pri stavani noveho domu by som si navrhol dva rozvody vody (pitnu a uzitkovu) a dva systemy na odvod odpadovych vod (samostatne na WC a samostatne na ostatne). Tak vodu z pouzivania v dome (mimo WC)nie je problem pouzit na zalievanie, je to len o nastaveni urovne cistenia. Nastudovat ake odpadove vody vznikaju v dome a navrhnut sposoby cistenia (bio, mech-bio, ionex....) vsetko je len o prioritach (nechcem napisat hned ze o peniazoch).
Odpovedať
Profilova fotka
@zato Mohol by Vás zaujímať tento link http://www.enviside.sk/2011/druhy-ziv... Je vhodná na zalievanie trávnika, ale nie cez závlahový systém. Nerozložené kusy by ľahko upchali systém a postrekovače, ktoré sú citlivé na drobné smietky, rovnako sa Vám to môže stať pri zalievaní klasickou hadicou a postrekovačom a vodou zo studne.
Odpovedať
Kolega teraz dokončuje dom, riešil tiež čističku a vraj už sa pripravuje zákon - ak už nieje platný, že voda z ČOV sa nebude môcť používať ani na trávniky.
Odpovedať
Profilova fotka
@hornak zákon sa nepripravuje, na MŽP z toho majú zmätok, nie je ujasnená koncepcia čo s 2 mil. obyvateľmi, ktorí nikdy nebudú mať prístup k verejnej kanalizácii. Pracovníci MŽP predpokladjú, že keď obmedzia výstavbu čov (usmernenie MŽP 11/2011) vyrieši sa situácia.Žiaľ ani odborníci nie sú jednotní v návrhu riešenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?