Je potrebné presádzať izbové kvety každý rok?

Dobrý deň. Prosím o radu, či treba izbovým kvetom vymieňať zem každý rok. Minulý rok som kúpila špeciálnu zem Bluemerde - alebo ako sa to volalo - vraj s ílom bez mušiek. A posledné týždne už zasa zabíjam mušky, čo mi lietajú z kvetináčov. Muž mi kázal kvety aj povyhadzovať, keď mu lietajú mušky okolo taniera, tak som musela zeleň preriediť, ale kvety chcem a nedá sa tých mušiek inak zbaviť. A tiež neviem - prosím o radu - akým spôsobom má fungovať sprchovanie izbových kvetov - listov. Veď je zem v kvetináči a keď ich budem sprchovať, tak tú zem vyplavím von alebo mi zamaže kvetináč ?!. Viem, že asi si poklepete po čele, ale ja to nerobím, lebo neviem spôsob ;-( Ďakujem za Vaše rady.
Odpovedať
ahoj, sprchuj sposobom, ze nalozis do vane, alebo sprchovacieho kuta kvety bez misiek a jemne osprchujes, ak sa budes zameriavat na kvet a nie kvetinac, neboj, ta zem tam zostane. Kvety tam nechaj chvilku stiect a mozes ich vratit na miesto. Presadzat, to si treba pozriet v knihe, ci hladat na nete konkretnu kvetinu, niektore potrebuju raz rocne, ale ak pravidelne hnojis, zem nie je uz papierova a velkost kvetinaca staci korenom, nie je to nutne. Co mas konkretne na tych kvetoch za haved? Ake musky? Mozes skusit zarobenu jarovu vodu a s tym to vystriekat, myslim nadzemne casti, alebo kupit postrek - bud su to molice, ak su biele, ale ak su to klasicke musky ovocne, su zasa take lapace v tvare jablcka, alebo mozes pouzit tak isto postrek.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Teraz je ideálne obdobie na presádzanie kvetov. Nemusíte ich presádzať každý rok. Ak rastline prerastajú korene cez otvor dolu z nádoby, prípadne jej na povrchu už trčia korene, ak rastlina niekoľko rokov nebola presádzaná alebo dosiahla veľkosť a črepník je malý, je to už nutné. Novozakúpené rastliny hneď nepresádzajte. Doprajte im čas, aby sa aklimatizovali na Vaše podmienky. Ak presádzate, nehnojte aspoň 2 týždne až mesiac. V novej zemine, substráte majú dostatok nových živín. Mušky, ktoré Vám lietajú / lietali z kvetov sú smútivky (malé čierne mušky, podobné muške vínnej) a sú zo substrátov a nadmernej zálievky. Samička kladie vajíčka do pôdy a obyčajne sú už v substráte, ktorý ste zakúpili. Takáto zemina sa dá podomácky prepáliť v starej rúre na plechoch pri vysokej teplote a tým ich zničíte, alebo ich viete presadiť do substrátu, musíte skúsiť kúpiť iný – inú značku, než ste kúpili predtým, alebo ju zmiešať s vašou zeminou napr. zo záhrady. Alebo sa dajú kúpiť také lepiace žlté pásky, ktoré tie mušky priťahujú a prilepia sa na ne. Sprchovať môžete tak, že substrát v kvetináči prikryjete fóliou, igelitom. Zabránite tak nadmernému množstvu vody alebo vyplavovaniu do vane. Nie každá rastlina sa však smie sprchovať. Pozor na rastliny, ktoré neznášajú postrekovanie a zalievanie na listy.
Odpovedať
Proti čienym muškám: kúpiť tie žlté pásky/kartičky a ešte nechať preschnúť zem, pokypriť, postriekať Cyperom. Funguje to celkom dobre.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?