Je mozne premiestnit dospely orech ?

Profilova fotka
Zdravim Strechači, zaujmalo by ma, ci nejaka firma, a či je to vobec možne presadit dospely orech cca 5 m vysoky, ktory vypestoval moj otec. Budeme sa stahovat buduci rok z bytu do domu a mojmu ocovy bude za nim asi velmi smutno :) A ked ano, a ak ma niekto skusenost co by to mohlo stat. Dakujem za rady .
Odpovedať
Profilova fotka
5 m orech má asi 10 -m priemer ,okolo seba korene.Moc pochybujem že by sa to podarilo.
Odpovedať
Opytaj sa , ci by to dokazali a kolko to moze stat na http://www.presadzanie-stromov.sk/
Odpovedať
Je mala sanca, ze sa orech po presadeni prijme. Nehovoriac o dost vysokych nakladoch,ak si najmete firmu. Ak mate citovy vztah k tomu orechu, mozno by bolo jednoduchsie vziat z neho par orechov a skusit zasadit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@1lukasenko11 Presadiť takýto veľký strom bude problém. Nie pre firmu, ktorá to robí, ale najmä pre ten strom. Orech má kolovitý koreň rastúci do hĺbky a množstvo vedľajších koreňov. Pokiaľ by to mal na 100% prežiť, museli by ste zabezpečiť neporušenie hlavného koreňa, zachovať maximum vedľajších koreňov, zachovať zemný bal okolo koreňov, vykopať novú jamu, ktorá musí byť oveľa väčšie než pôvodná, aby korene neboli poskrúcané v novej jame. Vhodné je aj vysádzanie do vody a blata, aby nepreschli. Zalievať a zalievať. Dodať mu oporu. Rez koruny neznáša veľmi dobre, takže ak má aj obrovskú korunu, bude sa s ním Na jar môže byť pekný a o rok môže vyschnúť. Naozaj by bolo lepšie vysadiť orechy a získať mladé jedince. V podstate rýchlo rastie, hoci plody budú neskôr. Niekedy sa všetko nedá a niečo to aj bude stáť. Zvážte či to stojí za námahu. Súhlasím skôr s Majki555 a vysadením nového stromu.
Odpovedať
absolutne sa to neoplati riskovat, presadenie tak velkeho stromu neni lacna zalezitost, na to by ste potrebovali aj tazke mechanizmy...ked sa to vsetko spocita, a sanca ze to prezije (garanciu nikto neda) neni o com. Kupit novy strom treba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?