Javor bloodgood a vysychanie listov. Poradíte?

Dobrý deň, potrebujem poradiť pri pestovaní Javora dlaňovitolistého. Pred asi 1 mesiacom som kúpila cez internetový obchod rastlinky javor - bloodgood. Mala som ho v črepníku asi týždeň a po týždni som presadila do väčšieho črepníka,s prídavkom nového substrátu /substrát kúpený v tescu neviem presne aké mal zloženie/ v domnení, že sa mu tam bude dariť ešte lepšie pokiaľ mu nenájdem vhodné miesto na presadenie do mojej okr. záhradky. Ale asi po 2 týždňoch sa na lístkoch začali vytvárať suché miesta,na niektorých na okraji,na iných v strede alebo aj aj. Polievala som ho dostatočne problém by v polievaní nemal byť,. Hneď ako som si to všimla som ho presadila do zeminy, ktorú sum s manželom doniesla z lesa /vydolovanú spod ihličnatého stromu/. Posledné 2 lístky, ktoré boli ešte zdravé aj napriek tomu začali vykazovať hnednutie na okrajoch lístkov. Prosím poraďte ak sa dá zachrániť postrekom prípadne niečim iným. :-( Ďakujem všetkým za odpovede.
Odpovedať
@katka113, skús sa obrátiť na @rastlinky_sk, ale poradia ti aj cez stránku www.rastlinky.sk
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je toto aktuálna fotografia, tak skúste rastlinu nepolievať počas slnečných dní na listy a sledovať, či sa tie asuché fliačky ukazujú na nových listoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa je to spôsobené slniečkom - normálne popáleniny, prehriatie. Japonské javory sú citlivejšie na pestovanie ako obyčajné. Musia byť chránené od severných vetrov, nemali by byť pestované na priamom slnku (ak priame slnko musia mať dostatok vlahy - ale nikdy nie premokrenie!!!) dobré je ak časť dňa sú chránené inou rastlinou. Niekedy sa aj rosia (najmä večer). Najvhodnejšia je piesočnato-hlinitá zemina s pH 5-7. Sú náchylné na hubové choroby, takže po každom reze treba rany natrieť štepárskym voskom. Taktiež by to mohlo byť Diplodina acerina - tzv.hnednutie listov, sú to škvrny alebo aj zafarbenie listov do hneda, pôvodvom je mikrohuba, neskôr na rube listu na škvrnách sú tmavé plodnice. Pre rastlinu to nespôsobuje žiadne nebezpečenstvo a opatrenia tiež nie sú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dobry den, chcem sa tiez opytat na zmeny na listoch. Vyzera to ako blede skvrny na listoch. Javor stále vyhana nove cervene listy a spodne starsie su ako na fotke. Javor je zasadeny na zahrade v polotieni, ma aj dost slnka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
chcem sa spýtať ,mne pomaly opadávajú listy-vysušené,(je to mladý cca 5mes.stromček) tento druh na jeseň celý opadá?? čítala som,že treba používať hnojivo proti monilioze ak mu hnednú a vysúšajú sa listy.......doplňte moje malé znalosti....ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pre Zuzanacer: pytate sa na skvrny na listoch, ale ja som si na listoch vsimla este aj nieco ine, zavaznejsie. Su na nich oblukovite ohryzy typicke pre nosanika ryhovaneho, ktoreho larvy su velmi nebezpecne pre korenovy system napadnutych rastlin. Popozerajte ci to nemate aj na inych rastlinach, odporucam to kazdorocne riesit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
No, aj u mna takto. Tiež BloodGood. Len lístky púšťa, ale vyzerá tak, tak čudne. ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den,viete mi poradit co sa deje s tymto javorom? Ide o javor mliecny globusum. Zasadeny cca ani nie mesiac. Vdaka
Odpovedať
Zdravím všetkých, náš cca pred pol rokom zadaseý červený javor vyzerá dnes takto...má niekto prosím ideu, čím by to mohlo byť spôsobené, alebo čo sa s tým dá robiť? Podľa toho čo som si v diskusii prečítala by to mohlo byť dosť slnečným letom, ae rada by som si overiť, či to nie je aj niečo iné. Vopred ďakujem za radu :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den prajem, moj javor je zaseadeny mesiac aj niekolko dni a chudak vyzera 5akto, co je prosim s nim? Ma mulcatku? Mam kupit postrek? Alebo mu je uz Amen... dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Dobry den, Cca pred 1,5 mesiacom posadeny javor, co mu je prosim? Mulcatka? Mam kupit postrek proti plesni? Alebo mu je uz Amen? Dakujem za kazdu radu....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?