Domáca vodáreň

Zdravim všetkých, potrebujem radu ohľadom domácej vodárne, nakoľko som z toho úplný jeleň. Máme čerstvo navrtanu studnu, od piatka, priemer 20 cm, hlbka studne 9,5 metra. Voda je do vysky cca 8-8,5 metra. Studnu chceme pouzivat iba na zahradu,polievanie, umytie auta, na napustenie bazena... majsterko ktory nam vrtal studnu nam odporucil domacu vodaren, ponorku nam vobec neodporucal. Takéto čudo by mi stačilo http://www.zlacnene.sk/detail/domaca-... ? dakujem za odpovede
Odpovedať
Vodu z väčšej výšky ako 10 metrov nenasaješ, 9 metrov dosahujú špičkové čerpadlá, 8 metrov tie kvalitnejšie, ostatné menej... To v odkaze sa mi nejako nezdá... Taká kvalitná Sigma, napr. http://www.vodoshop.sk/domace-vodarne... má deklarovaných "iba" 8 metrov... :-) Ja by som volil ponorné čerpadlo + klapku, filter + tlakový spínač (prípadne ochrana proti chodu čerpadla naprázdno) + expanznú nádobu (na spomínaný účel aspoň 50 litrov)... Celé to spustil na 9 - 9,2 metra - spodok čerpadla. Studňu nechať poriadne prepláchnuť a popri tom zistiť výdatnosť vrtu... Potom kupovať čerpadlo, aby nemalo príliš veľký výkon, aby stíhala voda pritekať...
Odpovedať
@dedo758 asi sme sa nepochopili, vodu máme 1,5 metra od terénu, celková hĺbka studne je 9,5m.
Odpovedať
Aha, tak potom tá vodárnička bude stačiť... :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte. Mám jeden problém tiež s domácou vodárňou. Zakúpil som vodáreň s 24L nádobou. Zapojenie mám nasledovné. Sacie rúra je 1" v hlbke 4m , pred čerpadlom mám filter na odpieskovanie, ďalej je spätná klapka a potom samotné čerpadlo ,ktoré je namontované na tlakovej nádobe aj tlakovým spínačom.Z čerpadla ide rozvod do záhrady . Všetko som riadne zapojil podľa návodu, všetko som riadne zavodnil aj čerpadlo aj sacie potrubie. Zapojil som vodáren do el.siete. Čerpadlo začalo nasávať vodu. Po načerpaní pri 3,5 bar. vyplo. Všetko išlo zatiaľ normálne. Teraz ten problém. Pri každom zapnutí čerpadla a nasávaní sa vo filtri vytvárajú bubliny a potom idú aj do čerpadla a von do hadice. Je to počuť aj v čerpadle. Nejde tak potichu. Všetko mám riadne utesnené. Kde robím chybu alebo mi poradte čo mám urobiť.Ďakujem. Peter.
Odpovedať
@terazky1 Ja som okrem toho, čo si všetko vymenoval, dal aj na koniec nasávacieho potrubia spätný ventil, aby voda neklesla späť do studne. Neviem, odkiaľ sa ti tam berie vzduch. Skús skontrolovať hladinu studne, či nie si tesne pod ňou s tou 4 metrovou hadicou a či náhodou tá hladina pri čerpaní neklesne pod koniec hadice.
Odpovedať
@chrobak7 Na konci sacej hadice mám spätnú klapku a tá je ponorená pod hladinou cca 2m . Pri čerpaní vody hladina klesne asi o 10 - 20 cm takže je stále pod vodou.
Odpovedať
@terazky1 Bublinky vo filtri vidím aj ja, keď to čerpá. Ale pri polievaní nepozorujem, že by bol vo vode vzuch. Ak to nasáva veľa vzduchu, tak je možné, že niekde medzi tým spätným ventilom pri čerpadle a nasavacím koncom bude nejaká netestnosť, cez ktorú nasaje aj vzduch.
Odpovedať
@terazky1 ...zdravim...ak je vsetko utesnene,skus skontrolovat tlak v nadrzke... ....treba ju vypustit a odpojit...tlak vzduchu musi byt o 0,2bar nizsi..,ako je spinaci..... ...vela zdaru...
Odpovedať
@terazky1 - niekde ti prisava vzduch, hladaj kde ;-)
Odpovedať
Všetkým vám ďakujem za odpovede. Ja som ešte všetko na nasávacom potrubí až k cerpadlu utesnil vulkanizacnou páskou a aj tak sa tvoria bubliny . A teraz to podstatné. Po porade so skúseným vodárom sme prišli k záveru že tam jednoducho povedané vzniká kavitácia . Nanasáva nikde vzduch, len tým že keď sa čerpadlo zapne tak prudko zoberie v priestore filtra vodu a nestačí tam dotiect nová voda tak vzniká zduchova bublina a tá sa postupne vytratí . Tomu sa hovorí kavitácia. Viď. Wikipedia. Diky.
Odpovedať
@terazky1 Bude to ono, mne to robilo na starej razenej studni 5/4" a pripojenom silnom cerpadle, podtlakove bubliny, ziaden vzduch.
Odpovedať
@terazky1 Vrátim sa ešte k tvojmu problému. Predvčerom som opravoval čerpadlo, odišiel mi tlakový spínač. Po znovu zapojení celého systému som videl vo filtri pod vrchnákom vzduch. Tak som ho vypustil (na vrchnáku je taká malá skrutka). Bolo to plné vody, vzduch som nevidel. Keď som zapol čerpadlo, tiež mi tam poskakovali bublinky vzduchu. Takže buď tá kavitácia, alebo niekde vo filtri ešte zostalo pár bublín vzuchu a ten sa tam tej nasávacej vode víril. Na výstupe vo vode nebol vzduch. Takže je to asi normálny a bežný jav.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?