Čo nasadiť k plotu?

Profilova fotka
Pri nedavnej oprave/rekonstrukcii obecnej cesty a chodnika vybudovali akurat pri nasom pozemku retarder, ktory nadvihol vozovku aj chodnik cca o 35cm. Tym padom sa na useku asi 2,5 metra nas plot znizil na 129cm (plot tvoria tvarnice + kovany plot). Plot je tu vyslovene nizky, taky plotik a ked si niekto stupne na tvarnice, nerobi problem ani 10 rocnemu dietatu plot polahky prekrocit. Rozmyslame, ze teda k tejto casti nieco vysadime - ale co? Nieco, co by bolo nielen pekne, ale aj obmedzilo pokusenie skakat cez nas plot. Nemozeme to vysadit uplne na doraz k plotu, lebo tym smerom sa este aj otvara zasuvacia brana. Z hladiska orientacie svetovych stran je to severozapad a od severu v nasej oblasti aj dost fuci. Inak je to snecna strana, nic na tu cast pozemku netieni. Neporadite, co by sme tam mohli vysadit? Je vhodny nejaky krik na sposob "ziveho plotu", pripadne nieco pichlave, alebo to zachrani nejaka rastlina sposob "vysokej travy" (neviem, ako sa to vola, take tie vysoke travnate trsy). Zahradu este nemame nijako dokladne premyslenu, stahovat sa chceme na jar...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
pomohla by fotka
Odpovedať
Profilova fotka
@nefertiti7 vyzera to takto nejako...pozemok este vobec nie je upraveny ani zatravneny.
Odpovedať
neverim ze o preskoceni/nepreskoceni desatrocneho dietata rozhoduje tych 15cm prevysenia ... ak bude niekto chciet urobit hop cez plot, tak to urobi ... ty mas ten plot celkom pekny, vzdusny, ja by som to nejak nedramatizoval. Su ludia, co si robia 3m vysoke mury z kamena, a potom sa na ten mur pozeraju z okna :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekp plot sme naozaj chceli vzdusny, nie betonovy mur. Na fotke to tak nie je vidno, mam pocit, ze dost skresluje, smerom vlavo sa cesta a chodnik este viac znizuju. Plot mal inak vysku 165cm, v casti, kde je retarder, je to horko tazko 129cm. Naozaj to posobi divne, ked v tej casti clovek stoji. Proste mame pocit, ze nejaky ten krik - mozno pichlavy? :-p by trosku odradil od skakania cez plot, pretoze v blatovom terene je teraz pekne vidno, ze ploty pre mnohych neplatia a ten nas asi priam zvadza k preskakovaniu. Ide naozaj iba o ten usek pri retarderi... inak ano, viem, ze kto raz chce, prejde cez hocijaky plot. Nam ide len o tom, aby sme to nejako zabranili tomu pokuseniu.
Odpovedať
vysadte si tam rychlo rastuce vysoke tuje a udrzujte ich strihom, aby pekne zahustli. Mozte si ich nasadit bud do radu k plotu alebo ak tam mate uz roh tak do Lka a k nim nejaky kvetinkovy zahon. Alebo tam niekde urobte volieru pre psa :)))
Odpovedať
tak si tam dajte phyllostachys aureosulcata aureocaulis ;-) http://www.bambusarium.sk/index.php?A... vyhody: - rychlo rastie - steblo az za 1 mesiac 3m vysoke - v zime je mrazuvzdorny bambus krasne zeleny - pri tomto druhu vypadaju pekne zlte stebla - nemusis si vytvarat atmosferu cintorina takou uchylnostou, akou je tuja :D
Odpovedať
Profilova fotka
pôvodne som tiež chcela napísať, že ak by niekto chcel tak ho preskočí, či je tak vysoký alebo tak..jednoducho cestu si nájde. Je tam určite opticky vidieť rozdiel aj keď na fotke to nie je výrazné....mohli by ste tam vysadiť aj okrasné trávy samozrejme ale treba si uvedomiť, že hoci sú krásne počas konca jari, leta, jesene....na jar sa ostrihajú a nebude tam nič a budete čakať kým vyrastú a na zimu musia byť zviazané, takže ochranná funkcia žiadna. Mohli by byť ako doplnok do záhona. Tuje by mohli byť tiež, nie som ich odporca, najmä keď sú pekné T.occidentalis Smaragd alebo kombinácia s borievkami, cypruštekmi, z krov by som navrhovala mix opadavých, vždyzelených, kvitnúcich, nech to už má efekt po celý rok a dajú sa vybrať aj s pichľavými konármi, ostňami, pozor však na deti...všetko záleží od Vašich ďalších plánov realizácie záhrady
Odpovedať
Ja som tiez za bambus. Je pekny aj v zime a casom vytvori krasny trs (pozor, treba urobit poriadnu zabranu). Alebo vysadte k plotu napr. cezminu, mahoniu, ktora je stalozelena a pichlava. Pre svoj dobry pocit. Zlodej ti preskoci aj plot 190 cm...
Odpovedať
@simsalabim Uvazujem: ked tam bude cosi nizke a prijemne (povodne som napisala male a makke :-D ), tak to nikoho neodradi. Ak tam bude cosi velke a pichlave, tak to bude skodit skor vam. Zlodej tam vojde dvakrat za zivot, ale vy tam budete zit kazdy den a zatrhavat o to. Asi by som sa vykaslala na to teraz a poriesila to az kompletne so zahradou, aby si neskoncila ako napriklad ja, ze som bez rozmyslu sadila kade-tade a teraz to likvidujem a presadzam. :-) Moje tipy na zaver, aby sa nepovedalo, ze len okiadzam: bambus je pekny, ak si kupis napr. odrodu Fargesia, ta neprerasta korenami pol dediny. Rakytnik je krasny a jedly. Maliny - napr. odroda Polka je celkom vysoka a ked ich vyviazes napr. na bambus, aj to pekne vyzera. Sipova ruza je tiez pekna a aj pichlava. Jedlicka je krasna a vzdyzelena, ta by aj zabranila vyhladu z ulice. Alebo vavrinovec lekarsky, ten je vzdyzeleny a velky. Ani mne sa tuje velmi nepacia, ma ich naozaj kazdy druhy a mne tie tujove stlporadia pripominaju vzdy cintorin. Ale zase vhodne doplnene aj tie mozu vyzerat pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj takáto výsadba by mala zapadnúť už do celkového návrhu Vašej budúcej záhrady. Nebudete predsa narýchlo vysádzať dreviny len tak. Máte predstavu, čo by ste chceli mať v tejto zadnej časti záhrady? Ak tam napr.plánujete detský kútik, bolo by vhodné tam napr na kuse vybudovať drevenú treláž, na ktorej by ste pestovali rôzne popínavé rastliny v kombinácii vždyzelené a kvitnúce opadavé...estetický prvok, deliaca stena, efekt vyššej steny...ďalej napr. po obvode celej záhrady vysadiť druhy ihličnaté, listnaté, rôzne kry, ktoré budú vytvárať krovitú strednú etáž a nakoniec rôzne trvalky. Stromy by mali byť vysoké a sadené na husto. Použitím rôznych druhov bude kompozícia pôsobiť dokonale, prírodno a nie umelo. Použite borovice, smreky tuje, cypručteky, tavoľníky, zlatovky, pajazmín, brezy. Všetko však závisí od veľkosti pozemku a Vašich predstáv o budúcej záhrade. Potom môžete zakomponovať aj okrasné trávy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk @bosoriak @marekp @borderka @compra dakujem za napady....zahradu uz zaciname planovat, hoci realne budeme sadit az na jar, ale hlavne manzel musi mat vsetko dopredu riadne premyslene ;-) @rastlinky_sk nie je to zadna, ale predna cast, pred domom smerom do ulice. Tym smerom sa este aj zasuva posuvna brana. Ide vlastne o priestor cca 2,5m x povinny regulativ 6metrov od ulice k domu, zpredu ohraniceny plotom, bocne strany su plot a druha strana je vydlazdeny priestor pred domom, volna plocha, smerujuca do zahrady, je vlastne iba z jednej strany smerom k domu. Kedze to je takto vpredu, na ociach, asi by sme to mali ladit okrasne a chceli sme tam nieco, co vyzera relativne dobre po cely rok a zaroven znizi pokusenie ten plot preskakovat. Lebo teraz to vyzera tak, akoby sme mali branu dokoran a vyvesenu pozvanku, ze nech sa paci, vstupte. Dennodenne nove stupaje, ludske aj psie :-S vidno aj na tvarniciach (lebo je blato) aj na pozemku. @bosoriak ten napad s bambusom a malinami znie lakavo, maliny zboznujem a ako panelakove dieta som si ich nikdy moc neuzila. Len na oboje asi treba dost davat pozor, aby sa to nerozrastlo kade tade. Vizualne si to neviem predstavit, vyzera to k svetu aj teraz v zime?
Odpovedať
@simsalabim bambus je fajn a ak si naozaj najdes tie trsovite odrody, tak neriesis ziadne rozrastanie do okolia. Ako som pisala - odroda Fargesia je mrazuvzdorna a vzdyzelena. Ja ju mam a na jesen sice neopadne, ale asi tretina listov jej ozltne a skruti sa. Maliny su super kvoli malinam (:-) ), ale v zime opadaju, takze by tam boli iba take konare do vysky s malymi ostnami. A samozrejme ohranicit miesto aspon 60 cm hlbokou foliou, ja som na to pouzila stare PVC. Ale zas na zimu po opadani na to mozes dat LED svetielka a mas aj vianocnu vyzdobu :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja hlasujem tiež za tuje. Osobne mám doma vysadený len živý plot tak do pol metra bez akéhokoľvek ďalšieho oplotenia ale u nás na dedine väčší netreba. Ak chceš však súkromie chcelo by to niečo vysoké aby sa každý okoloidúci nepozeral ako sa opaľujete na dvore :-) Najčastejšie sa stretávam s tujami za plotom a celkom dobre to vyzerá pokiaľ to človek udržuje .
Odpovedať
z bambusov mam viac druhov, aj trsovite, aj vybezkate fargesia rufa je v zime krasne zelena, listy sa nestacaju, a su pekne zelene viac sa mi vsak pacia phyllostachys, koli tomu, ze maju silnejsie stebla a rastu viac do vysky, viac sa ukaze ich exoticky povod. bambus treba nechat, aby vynikol. pokial mate zahradu este len v priprave, nieje nic jednoduchsie, ako realizovat korenovu zabranu este teraz. pokial tam date bambus, ktory bude mat zlte stebla, bude to nadhera, stacilo by mu tak 2 m2. Niektore druhy sa rozrastaju ozaj rychlo, ale na rozdiel od malin, sa daju velmi lahko likvidovat. Bambusove vyhonky su napriklad jedle. Mam phyllostachys aureosulcata aureocaulis, v zime ma listy krasne tmavo zelene, a mrazy hoci aj -17 stupnov si ozaj uzival.
Odpovedať
Profilova fotka
Keďže je to predná a reprezentačná časť záhrady, rovnako ju môžete vysadiť rôznymi druhmi ihličnanov a ozdobných opadavých krov, s tým že treba brať ohľad na posuvné zariadenie brány a teda výsadbu realizovať po dĺžke pozemku po roh, čiže vytvoríte L ( opačné). Zakončiť môžete vyššími trvalkami.
Odpovedať
Existujú divoké rýchlorastúce dreviny. Šípová ruža, vŕba, lieska... Záleží od pozemku čomu sa bude dariť, pozrite sa po okolí. Na jar pichnete do zeme dlhé prútiky bez lístia a prepletiete. Zdroj: http://www.vrbicky.net/ .
Odpovedať
Len k bambusu: my ho mame (aj phylostachis, aj fargesia) a musim povedat, ze kazdy by som sadila do folie, aby neprerastal do okolia. Aj odrody, ktore pisu, ze mozes pestovat v crepniku, tak vo volnej prirode odplazia aj 1,5 metra. Ale ked to spravne zasadis, tak je to krasne a nemas s tym ziaden problem, akurat pohnojis jak travu a maximalne slabsie stebla na jesen zviazes, aby ich sneh nepolamal :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, prosím vedel by niekto poradiť čo nasadiť k plotu z pletiva? problém je užší priestor,nakoľko máme terasu asi 3m od plotu a chceme tam ešte chodník. Potrebovali by sme niečo čo rýchlejšie rastie,neopadáva. Finálna výška by mohla byť aj cez 2m,nakoľko nechceme mať výhľad na polia a záhrady,obzvlášť na zvedavého suseda. Ďakujeme vopred za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sheenka Skúste sem vložiť fotku. Teraz môžem poradiť len teoreticky, podľa mojej predstavy. Ak je terasa 3 metre od plota, chodník bude cca 70 cm, zostáva 2,30 m. Musíte však počítať s tým, že dreviny, rastliny, nemôžete nasadiť v tesnej blízkosti plota. Dreviny treba ošetrovať, strihať. Mali by byť aspoň 70 cm od plota, aby ste sa tam ešte v prípade potreby dostali, čiže zostáva priestor 1,6 m a tam sa dá vysadiť viacero druhov. Buď mix ihličnatých drevín (tuje, jedle, smrek, cyprušteky), alebo neopadavé dreviny. Pravdepodobne strihané do tvaru živého plota. Tiež záleží, aké sú tam podmienky (vietor, pôda, orientácia voči svetovým stranám). Neopadavé dreviny sú napríklad vavrínovec, vtáčí zob, hlohyňa, dráč, krušpán, ale ten rastie pomaly. Pri výbere treba zvážiť aj prítomnosť detí, aby ich nelákali nejedlé plody či pichliače. Možno by bolo lepšie založiť jedlý živý plot. Všetko závisí od danej situácie. Vložte fotku.
Odpovedať
Profilova fotka
@sheenka ja tiez rozmyslam co nasadim k plotu, zatial rozmyslam nad brectanom.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobrý deň,ďakujem veľmi pekne za odpoveď. vkladám fotku,dúfam,že je dostačujúca. Je to plot s tieniacou tkaninou,dĺžka plotu je 33m. Je to severná strana,dosť veterná. Neviem akého zloženia je pôda,sú to bývalé družstevné polia. Viacmenej je piesčitá a kamenistá. V tomto sa nevyznám,ospravedlňujem sa :-)
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobrý deň,ďakujem veľmi pekne za odpoveď. vkladám fotku,dúfam,že je dostačujúca. Je to plot s tieniacou tkaninou,dĺžka plotu je 33m. Je to severná strana,dosť veterná. Neviem akého zloženia je pôda,sú to bývalé družstevné polia. Viacmenej je piesčitá a kamenistá. V tomto sa nevyznám,ospravedlňujem sa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sheenka Ďakujem za fotku. Severná strana býva komplikovanejšia, ale dá sa vyriešiť aj táto situácia. V súčasnej dobe sú k dispozícii aj dreviny, ktoré odolávajú aj silnému severnému vetru, sú pripravené aj na mráz, aj sa im darí v nepriaznivých pôdnych podmienkach. Keďže sa jedná o bývalú poľnohospodársku pôdu, táto bola pravdepodobne obhospodarovaná určitú dobu. Všeobecne sa drevinám a rastlinám darí lepšie vo vzdušnej pôde, než v ťažkej ílovitej. Vhodný je Prunus laurocerasus kultivar Novita alebo Etna, ktoré dobre odolávajú aj severnej strane. Navyše majú radi polotieň. Sú stálozelené a aj keď ich môže čiastočne poškodiť mráz, dobre znášajú rez, aj regenerujú pomerne rýchlo. Pokiaľ budete strihať a upravovať kry rezom, nebudú kvitnúť ani tvoriť plody. Môžete ho kombinovať s vtáčím zobom obyčajným alebo aj listnatými opadavými drevinami ako muchovník (Amelanchier).
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem Vam velmi pekne,naozaj velmi ste mi pomohli.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Zdravim na nasom pozemku dost fuka a premyslal som ze by dost mohol tlmit vietor daky plny plot od severnej strany, na sever mam na dome len stenu a ziadne okna. Betonove ploty z panelov su dost drahe, co by ste odporucili na vystavbu pouzit?
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor ja sa toto snazim eliminovat zahustenou vysadbou. Mam kombinovane rozne thuje ( vyskovo i farebne), ihlicnany,neopadave kry, travy, trvalky... Proste planujem vytvorit zivy i pekny vetrolam.
Odpovedať
@danifedor plný plot utlmí vietor len na veľmi malú vzdialenosť a za plným plotom bude dochádzať k turbulenciám. Píšete do sekcie "Záhrada" , tu nestaviame ploty, ale sadíme ploty. :-D
Odpovedať
dobry den, super tema :-) ... vedel by mi niekto poradit? pod terasou nam vzniklo miesto kde sa sem tam hodi nejaky pracovny nastroj, vedro, vrece s pieskom, at atd. Rada by som tam nasadila nejaku zelen ktora by bordel pod terasou zakryla(staci len z 2stran, 3.stranu poriesime "dvierkami" alebo,,,nevem cim)....a samozrejme ide mi o esteticnost, nechcem tam nic betonovat, vedeli by ste mi poradit co zelene by sa tam hodilo?je to juh, cize slnko cely den :-) vopred krasne dakuemm
Odpovedať
@tatiana1985 Zeleň zvyšuje vlhkosť, drevo môže zhniť. Pekná terasa. Koľko svetla do izby berie?
Odpovedať
@tatiana1985 ja by som dala levandulu,kvitne cele leto, vonia. Len idu na nu vcely,ak sa bojite tak radsej nie. My ju mame na terase a nevadia nam, k stolu nikdy nejdu, zato osy neviem odkial pridu a su ako besne okolo jedla.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?