Brečtan na stene drevenej chatky

Ahojte. Vždy sa mi páčili domy, ktorých priečelia boli zarastené brečtanom "na kompletku", takže iba okná z nich trčali. Dnes som zistila, že moju drevenú chatku zboku zarastá brečtan. Ja by som si ho tam aj nechala, z tej strany nemám okná, len vchod na pôjd, hmyz mi nejako extrémne nevadí, ale bojím sa, či brečtan nepoškodí drevo chatky. Vie niekto poradiť, ako to ustrážiť? Prípadne ďalšie plusy a mínusy? Alebo tipy a triky, ako na to, na čo dať pozor?
Odpovedať
Profilova fotka
Brečtanu sa bude dariť, ak je časť drevenej chatky v tieni a je tam pomerne vlhko. Hoci pomalšie rastie určite dokáže pokryť stenu. Má 2 štádia, najskôr sa plazí a potom sa popína – samopopínavými výhonkami Môže poškodiť omietky a nátery, menej zdravé tehly, Na drevo sa bude ideálne ťahať ak mu pod to vytvoríte kovovú – drôtenú konštrukciu.
Odpovedať
@rastlinky_sk vďaka za reakciu. No on sa začal ťahať aj sám, len tak po stene. Áno, je to presne tak - tienistá poloha, západná orientácia, vlhkosť relatívne vysoká (je to pod lesom). Mám sa teda obávať poškodenia dreva, ak nebudem mať tú konštrukciu? Do tej určite nebudem investovať, lebo neviem, ako dlho ešte budem majiteľom chatky... nepodstatné prečo, ale proste chcem investície do chatky aj záhrady držať na minime.
Odpovedať
Profilova fotka
@ria_zuzolova Ak sa ťahá pekne sám, nechajte ho tak, ako je. Zase až tak rýchlo nerastie a pravidelnou kontrolou viete jeho rast ustrážiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?