Automatická závlaha + trávnikový koberec

Mám pozemok 26x13 kde by som chcel dať závlahu+trávnikový koberec. Ide o rovinatý a v celku už upravený pozemok(z časti vyvalcovaný). Na rohu sa nachádza voda + nebol by problém k nej doviezť elektriku. Príprava pre exteriér je. Vie mi niekto povedať aspoň orientačnú cenu keď si to dám spraviť ako komplet? Aké sú dobré značky a ktorým sa radšej vyhnúť? Načo si dať prípadne pozor? Pozemok sa nachádza v okr. Pezinok (Báhoň).
Odpovedať
1
2
5
Žiadne rady? Nijaké skúsenosti? Sa mi nechce veriť, že každý polieva hadicou. :)
Odpovedať
@idom orintacnu cenu tazko - to je ako ked sa opytas kolko ma bude stat kuchyna ked rozmer je 3x4,m jedno okno,dvojo dveri. Zalezi od toho ci treba cerpadlo, kolko a AKYCH ostrekovacov, kolko bm hadice kvapockovej, kolko obycajne, kolko roznych spojok, kolko vetviev bude treba, s cidlom bez cidla,......................................toho je vela da sa za 1000 aj 3000E Hlavne treba mat navrh zahrady urobeny,aby si vedel ako, kam, aku zavlahu. mame system HUNTER, funguje bez problemov.
Odpovedať
@atlaska tak moj predpoklad bol, ze niekto kto sa vyzna mi povie na takuto plochu by som odporucal minimalne..... a taketo vybavenie. Bude stat priblizne tolko a tolko v zavislosti od upravy pozemku.... No dakujem ti za tu znacku. Pohladam si o nej teda nejake info.
Odpovedať
este doplnim pre lepsiu orientaciu, ze sa jedna o nasledovny pozemok:
Odpovedať
@idom tazko, musis vediet kde budu ake rastliny, kde vysuvne ostrekovace, kde vysoke, kde kvapockova zavlaha......tie metre hadic nabiehaju jedna radost. kam umiestnit sachtu, kam ovdac.......
Odpovedať
@atlaska toto snad by som mal dostat v navrhu riesenia. Snad sa neocakava ze kazdy clovek je specialista na autom. zavlahy a bude vediet co je kvapockova zavlaha+jej presnu specifikaciu, kde maju ist vysuvne ostrekovace... To mozem rovno napisat pekarovi ze chcem chleba a on mi da otazku kolko ma dat muky. :)
Odpovedať
@idom ved jasne, ale ten zavlahar MUSI vediet kde co budes mat nasadene aby vedel specifikovat kam aky ostrekovac ma dat. Neda sa urobit zavlaha apotom k zavlahe pasovat travnik a rastliny. Ci aj tie svahy chces kosit? napr. tam pri garazi k plotu ten kusoce-cip-potiahni tam beton a vyrovnaj-bude sa tam blbo kosit, je to idealne miesto napr. na skladovanie dreva /ak mate krb/ Treba zavolat nejakeho zavlahara-povedat kde co bude a ON navrhne srekovace, s tebou prekonzultuje kde ti bude vyhovovat cidlo, ovladanie......Mne navrhol cidlo napr tam kde mala prerastat cernica, tak sme ho posunuli,keby som s nim nebola, da ho tam a hotovka.
Odpovedať
Pises ze to by si mal dostat v navrhu riesenia-samozrejme, ja som to v tej vete zle oddelila - tvoja prva otazka znela kolko ma to bude stat - to ti nik nemoze povedat. Staci ti info? ze nasa prva zavlaha pred 15timi rokmi, 3,5ara, 12 vysuvnych ostrekovacov, 6 mikrorozprasovacov, ovladnie, dazdovy senzor - 45.000korun. Teraz mame komplikovanu zahradu, metre a metre kvapockovej zavlahy....
Odpovedať
Polievat chcem iba travu nakolko ta bude asi vyzadovat pravidelne zalievanie. Aj jednu velku cast sikminy chcem mat zatravnenu. Podla obrazku. V tomto vsak urcite nie som doma a necham si poradit co a ako spravit najlepsie.
Odpovedať
Trávu kos 2 - 3 do roka a nemusíš ju zalievať. Kos po daždi, aby nezožltla. Načo ti je ten čínsky múr okolo pozemku?
Odpovedať
@idom Chýba tam ostnatý drôt a strážna veža. A môžeš žiadať o dotáciu.
Odpovedať
@radopp ta trava tam bude aby sa moje deti mali kde hrat a plot je tam preto, ze za tym plotom je zraz dolu a na spodu cesta. Dalsia vec je ze sme naviezli zeminu asi meter(aby vznikla rovina) a toto bola najlacnejsia varianta ako ju udrzat na pozemku. Popri plote bude urcite nasadene nieco zelene co ho casom prekrije, ale zatial je to takto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@idom Aha, takže plot je zvukolam od cesty. Asi jediné fukčné riešenie pozemku pri ceste. Ak pozeráš na zelený plot, je fakt je jedno či ja za ním stena.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mam ako atlaska zavlahovy system Hunter.Je myslim z tych kvalitnejsich,ale mam ho prilis kratko na to,aby som spolahlivost posudzoval.Na moj pozemok ma vysiel zavlahovy system okolo 1200 eur.Zavlazujem s nim asi 150m2 travnika.System je robeny na 6 vetiev. Pozemok aj dom mas nadherny,takze ked ho zatravnis,bude to pecka.Ak je zaujem,do SS ti viem poslat kontakt na pana,ktory mi zavlahu zariadil. @idom
Odpovedať
@idom tiez som nechcela zalievat stromy a kriky na jednej ploche a veru v lete som tahala kvapockovu zavlahu sama-100bm hadice. Daj zavlahu vsade kde budes sadit, vypnut vetvu vies vzdy. Dorabanie je obtiaznejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom Robila som záhradu s mojim závlahárom, ak máte záujem pošlem kontakt ( ozvite sa ) používa značku Toro, robí návrh, všetko vysvetlí, ale bude potrebovať takýto návrh ale aj so záhonmi.
Odpovedať
podla obraku so zelenou plochou, do 1500 e sa zmestis, vela zdaru pri koseni sikminy a pevne nervy pri jej vertikutacii. Tie kaminky su slapaky? Zbytocnost,pri zavlahe a hnojeni ti do troch rokov zarastu a budes ich potom kazdy rok orezavat . Neboj chodnicek nevyslapes.
Odpovedať
Profilova fotka
S tou závlahou by sme Vám tiež chceli odporučiť, aby bola natiahnutá všade tam, kde budú rastliny alebo stromy. Ako budete zalievať tie? Krhlou? Hadicou? Urobte kvapkovú závlahu alebo postrekovače si nechajte rozvrhnúť na celú plochu a budete si ich ovládať riadiacou jednotkou. Dobré skúsenosti máme so značkou Toro. Správny závlahár Vám určite navrhne správne riešenie. Keď sa bude plocha pripravovať, je vhodné urobiť to naraz ako potom dodatočne, takže si aj rozmyslite, kde budú konečné záhony, dominantné stromy, prípadne skalka. Závlahár, musí mať Váš plán alebo návrh od záhr. arch, ktorý navrhne záhony a stromy.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom orientacna cena sa ti bude tazko, trebalo by navrhnut nakres zavlahy, mne to trva osobne cez 3hod, kedze nemam licencny program tak to nemozem ponukat,... podla toho ake postrekovace, ake trysky, dlza a uhol postreku, aky tvar postreku samotneho, ci luce, ci sprcha atd...aka rozvodna skrina, senzor dazda, ake hadice - su kvalitnejsie a taktiez smejdy. Aku hlbku do zeme podla podlozia, ake spevnenie postrekovacov, ake spojky, ci vrtane, lepene alebo rychlospojky, aka ovladacia skrinka, elektroventily... je aj za 60eur z LIDLU a aj za 400eur a nemusis sa toho dotknut ako je rok dlhy :)) joooj toho je vela vela. Nezabudni na kvapkovu zavlahu ked uz budes robit komplet, je to mala polozka na nezaplatenie. takto ti to asi nevypocita nikto optimalne. Je to az moc informacii ktore treba cerpat z osobneho pohovoru a samotneho priestoru po obhliadke. Ja by som odorucal, teda tak vzdy robi... zn. Hunter, cenovo dostupna, efektna na webe najdes videa. Na nasom trhu su take 2 kt. sa biju... Rainbird a Hunter. Este je tu Je na tebe ktore si vyberies, viacmenej je to o dizajne samotneho postreku a samotneho postrekovaca :) ale ak si trochu zrucny, stretneme sa a ukazem ti co a ako treba a zmaknes aj sam. Ten kto ti kreslil aj zahradu ti nedal aj nakres zavlahy?
Odpovedať
Trávu netreba zalievať, len ju treba nechať vyrásť o pár centimetrov vyššie a nekosiť ked je sucho. Pri dlhodobých suchách stačí pár krát do roka zaliať aj hadicou, v sieti je dostatočný tlak aby sa dalo striekať na 10 metrov, netreba chodiť všade. Zastáva mi rozum z kupovania semien trávy na jednej strane a na druhej obavy polnohospodárov z vysievania sa "burín". Tráva sa určite vyseje sama, za mesiac máte v lete zarastenú hlinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp zarastenu ale cim :D to je otazka.. po mesiaci by ti klasickym travnikom tak prerastla burina ze az :) ... sa mi pacia nazory ludi co sa venuju zahradam :) ... hlavne pri zacati vysevu ze netreba zalievat :) ... ked sa nenajes tiez moc nepodrasties :D :D "metafora"
Odpovedať
@andyfoto Mám záhradu, všetko mám prakticky odskúšané a nie som predajcom semien a polievacích zariadení.
Odpovedať
@andyfoto A neviem ako u vás, ale u nás občas prší. Polievať burinu = trávu mi pripadá ako vyhadzovanie peňazí. Keď sa kosí 2 - 3 x do roka, vznikne lúka (rozumej trávnik) s pestrofarebnými kvetmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ty kosis 2-3x do roka? :) tak to mi posli na dobierku osivo :) hned si to vysejem.. asi nejake specialne slachtene super
Odpovedať
@andyfoto To sa vyseje samo. Ale ak kosíš častejšie ako 3 x do roka, bude rásť iba tráva. Osivo mám len na ušľachtilé rastliny, ako je kôpor, ligurček alebo kapusta. :-D
Odpovedať
@radopp ze luka :-D tu si musis na byvalom stavenisku pracne vysiat. Ked chcu travovy koberec,musi polievat,lebo vyschne.
Odpovedať
@atlaska: Zaujímavé že mne sa vyseje sama zakaždým keď niečo pooriem. Chren, harmanček, klinčeky, púpava, kostihoj, feferminc, praslička, repík... Možno je to tým že nepoužívam chémiu na trávniky.
Odpovedať
@radopp a asi aj tym kde zijes, ak mas naokolo zastavbu RD s travnikovymi kobercami,tazko sa tam urodi luka. Dotaz znel na zavlahu travoveho koberca,nie luky.
Odpovedať
@atlaska Snáď nie je problém zájsť na nekosenú lúku a pozbieať semená. Netreba veľa, vedia sa úžasne rozmnožovať. Som blízko málo kosených lúk a niečoho ako prírodná rezervácia. ... Môžeme založiť novú diskusiu, farebná lúka pri dome. ... Trávu považujem za niečo menejcenné, nechápem prečo to ľudia pestujú.
Odpovedať
@radopp travu by som potrebovala ak by som mala male deti. Luku ani travu nechcem.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?