Aký prípravok na vykynoženie buriny

Dobrý deň, poprosím o radu, ideme upravovať terén a chceli by sme burinu postriekať nejakým prípravkom. Ak viete, odporučiť, tak akým? Odporúčali nám Roundap, že je najsilnejší. A nezostavú zvyšky prípravku v pôde, keď sa tam bude pestovať zelenina? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@dudkav samozrejme, zostanu. Ak chces bez emisii, tak len podna freza, motyka a ides. Alebo mozes zobrat plamenomet alebo horak a opalovat ci polievat vriacou vodou...
Odpovedať
Ale netaraj. Normalne roundup alebo kaput green sa používa. Obsahuje to nejake zlučeniny, ktoré ale musia zreagovať s chlorofylom a slnečným žiarením, aby vôbec boli aktívne - jedovaté pre rastliny. Tak rastlina vyschne, aj to až po dvoch týždňoch. Preto môžeš postriekať a rovno nahadzať semiačka novej trávy. Semiačkam sa nič nestane, lebo nemajú chlorofyl a teda neprebehne žiadna reakcia. Samotná aktívna zložka sa v pôde rozpadne za pár hodín (zožerú ju žižiavky a pôdne baktérie) a človeku nič nehrozí. A za to pálenie trávy si daj facku :P
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudkav:

Dobrý deň, poprosím o radu, ideme upravovať terén…
@dudkav roundup je už ťažko zohnateľný.. Ale existuje náhrada touchdown. Je to porovnateľná chémia, ak nie aj tá istá, len s iným názvom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Ale netaraj. Normalne roundup alebo kaput green s…
@arcticcode to je uhol pohladu, radsej budem palit ako liat roundup okolo chalupy. A za ten roundup si nezabudni dat facku :D
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme, ze nieco tam zostane, je to na tebe ci chces ist takymto smerom. Je fakt, ze je to jednoduchsie chemiou, ale ma to aj svoje nevyhody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudkav:

Dobrý deň, poprosím o radu, ideme upravovať terén…
@dudkav na postreky buriny je v tomto termine uz celkom neskoro, aby herbicid fungoval, potrebuje sa naviazat na zelenu hmotu a byt transportovany do korenov. Cim vacsia zelena hmota a vyssie teploty, tym lepsi transport, co je pri vytrvalych burinach celkom dolezity faktor. Jednorocne buriny sa daju zlikvidovat aj mechynicky, ale aby si zlikvidovala herbicidom povedzme pupenec alebo pyr, potrebujes dlhsi cas. Kazdy herbicid znici len to, co je zelene, ziaden neznici semena v pode. Takze ak chcete ist cestou herbicidu treba postriekat, pockat kym vsetko zelene uhynie, prerat, poliat, pockat kym vyklicia spiace semena a neznicene korene vytrvalych burin a budu dostatocne velke aby dokazali absorbovat herbicid. Po tretom postreku je poda v podstate odburinena, ale nikdy nebude odburinena uplne.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, horšie je, že my tam pupenec a aj pýr máme a aj bodliaky s dlhými koreňmi a ešte jednu burinu, tuším proti hnačke, ktorá má neuveriteľne dlhý koreň a ja nie som schopná ju vytrhať. Som ochotná všetko vytrhať, ale na spomínané buriny to asi nebude stačiť 😞.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@dudkav na postreky buriny je v tomto termine uz …
@zita19 dovolím si nesúhlasiť. Mám odskúšané, že postrek proti burine je najúčinnejší ak burinu teraz skosíš a koncom oktobra alebo až v novembri podľa počasia to postriekaš. Prakticky do polovice budúceho roka budeš mať pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode WHO oznacila glyfosfaty ako potencionalne karcinogenne uz v roku 2015. ALe kym to dobuble do tvojej hlavy, to asi bude este trvat dalsich 8 rokov.... https://www.iarc.who.int/featured-new... Netvrdim ze pouzitie syst.herbicidov na mieste kde niet ineho riesenia nema svoje miesto, ale poliat a pestovat o rok zeleninu a hmkat aka je bio?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@arcticcode WHO oznacila glyfosfaty ako potencion…
@mgx Dnes nemáš nič bio. Keď chceš mať BIO jablká a ovocie, tak skôr, než to zješ ty, ti to zjedia vočky, červíky a slimýáky. Keď nepostrekuješ, tak nemáš ovocie. Jedine čučoriedky a maliny plodia bez striekania. Všetky jablká mám červavé, čerešňa nebola ani jedna bez nájomníka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudkav:

Ďakujem za odpovede, horšie je, že my tam pupenec…
@dudkav Pýr, púpavu ani prasličku motykov nevykynožíš. Stačí, že zostane kúsok koreňa, tak vyženie znovu. Kľudne to postriekaj tým Kaput Greenom. Je to síce chémia, ale o pár týždňov môžeš sadiť trávu. Ale jeden postrek nebude stačiť. Treba počkať, kým vyklíčia aj semiačka a potom znovu postriekať. Ja som striekal na jeseň a potom na jar. Trávu som ukladal kobercovú v máji. Časom sa tam aj tak dostanú semená burín, takže o trávnik sa budeš musieť starať stále.
Odpovedať
@mgx WHO rada označuje ako POTENCIALNE karcinogenne aj soju. Potvrdene to nie je a teda kym ti dobuble, že POTENCIALNE karcinogenna môže byť aj voda, ja už budem mať peknú pôdu bez buriny. Postrekoval som asi tri týždne dozadu. Tráva, pupavy, prhľavy, bodľač a iný bordel pošiel. Akurát chreny zostali, svine. Musím ich znova postriekať, keď kus bude čas. NEskoro ešte nie je, stále máme dosť chlorofylu. Na jar to potom plánujem zorať, časť budem obhospodarovať a časť bude tráva
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?