Ako zachrániť tuje napadnuté chorobou?

Ahojte viete mi niekto poradiť ako zachraniť tuje ktore od minuleho roka začali všetky ( je ich 30 ) schnúť? Zvonka su na pohlad ok ale v strede su už všetky celkom suché a začina to miestami presvitať až na povrch :-( ako im pomôcť dá sa to ešte zachrániť? Na prime som o tom niečo zachytila že môžu byť napadnuté a v marci to treba postriekať ale nepovedali čím . Vie niekto ?
Odpovedať
1
2
5
No ja som tiez pozerala ze nam okosi po zime schnú. chcem kupit hnojivo na tuje. ak sú hnede a schnu, tak chybajú vitamimy. no ale o postreku neviem, to by aj mna zaujimalo.
Odpovedať
my mame tuje smaragt - a davame im hnojivo 2 krat do roka.. teraz na jar budeme zase davat.. mame pekne zelene a aj rychlejsie rastu... :-)
Odpovedať
@daluli mne schli vlani, presne ako tebe, ale boli väčšie mrazy, na jar som viac polieval a vymladili sa do leta všetke
Odpovedať
je na to postrek v zahradkarskych ti poradia a strieka sa to priamo do vnutra tuje a aj hnojivo. pripadne tie velmi napdnute sa odezu. nieco im chyba nejake hnojivo
Odpovedať
@vralen nie je to teraz po zime oni su suché od leta a teraz ešte viac :-(
Odpovedať
@duzu nemyslím že je to sposobené mrazmi lebo su take suché od minuleho leta :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Nerobte si starosti, nie je to nič nezvyčajné. Obyčajne na konci zimy a začiatkom jarného obdobia môžete vidieť usychanie z vnútra, to je omlaďovanie a nie je spôsobené chorobou ani škodcami. Jemne rukou môžete uschnuté vetvičky odstrániť. V období rastu budú tieto uschnuté nahradené novými prírastkami. Pokiaľ by bolo hnednutie vetiev aj na konároch, ktoré nie sú vo vnútri, potom ide o usychanie z dôvodu nedostatočnej zálievky, lebo ihličnany vyžadujú zalievanie aj v zimnom období, keď nie je sneh. Už o mesiac môžete začať s prihnojovaním a určite sa to odzrkadlí na ich raste a vitalite. Teraz ide len o kozmetickú nevzhľadnosť.
Odpovedať
dobra je aj horska sol, ja som si ju kupila v kvapalnom stave a budem ich aj striekat. tak uvidim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tiež mám problém s hnednutím Tují, začalo sa to objavovať 3 týždne dozadu, nedostatkom vlahy to nemôže byť (tento rok je dažda až moc), cez leto som použil aj "horskú soľ", máme ich vysadené 5 rokov. Objavili sa zhnednuté konáriky najprv na jednej tujke a teraz je to na viacerých stromčekoch, škodcov (larvy, húsenice) nie je vidieť, tak tým to zrejme nie je. Prikladám link natočené video (telefonom) https://www.dropbox.com/sh/1lraaspkbj... alebo https://www.dropbox.com/sh/1lraaspkbj... Poradí niekto? Ďakujem
Odpovedať
Príčina problému nájdená, našiel som po odštikávaní uschnutých vetiev vošky a mravce , aplikovaný postrek proti voškám a na zotavenie stromčekov som prisypal jesenné hnojivo + horkú soľ.
Odpovedať
@rastlinky_sk smiem sa spytat na to, ked tuje zacnu bordoviet, na dotyk su vobec neni suche, ale vyzorovo zacinaju bordovaie, ako zhrdzaviet... vysadili sme ich 140 !! ako zivy plot. takze by som ich rada zachranila ak sa da. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@sayana12 Podľa tohto popisu je to ťažké odhadnúť. Hrdzavenie tují môže byť dôsledkom nedostatku živín. Ale pokiaľ je to len z vnútra drevín, akoby od kmeňa, je to bežný jav, že staršie konáriky zožltnú, zhnednú a opadávajú. Na jar znovu vyrastú nové vnútorné vetvičky. Skúste vložiť fotku. Pokiaľ je hnedá – hrdzavá celá drevina, môže ísť aj o hubové ochorenie. Vtedy najskôr zožltnú, zhnednú letorasty a potom celé vetvy, ale sú na nich viditeľné čierne plodnice. Skontrolujte to. Je dosť vlhko, mohlo by to byť spôsobené aj tým, ale nemusí to byť ono. Akú máte vzdialenosť medzi jednotlivými tujami a ako sú veľké? Niektoré kultivary ihličnatých stromov sa menia v jeseni pôsobením chladnejších dní, rovnako ako aj listy napr.zlatého dažďa, ktoré sú obyčajne zelené, v jeseni dostávajú bordový, červený nádych. Nemusí to byť nič vážne, pokiaľ ste im zabezpečili vhodné podmienky pre rast a starostlivosť. Na zamedzenie hnednutia sa používa horká soľ, ale tú už teraz neaplikujte. Uvidíte ako začnú rásť a pôsobiť na jar.
Odpovedať
Článok sa načítava...
suhlasim s rastlinky
Odpovedať
Ahojte, pozeral som fora o hnednuti ale neviem najst podobnost s mojim pripadom. Kupil som tuje v pocte 30 ks asi koncom oktobra v bale v zahradnictve. Uz z balu bolo vidno ako tlacia korene. Boli krasne zelene. Posledne 4 tyzdne su ale nahnedle az hrdzave z vonkajsej strany. Vo vnutru stale krasne zelene. Hnednu hlavne konce na nich. Ked ale odlomim koniec tak vo vnutri su este zelene. Terajsie mrazy to nemohli by, uz pred nimi boli nahnedle. Vlhko bolo stale tym to byt nemoze byt ze by bolo sucho. Skodcovia tam nie su. Poda bolo prekrypena dostatocne hlboko rotavatorom pred sadenim a do kazdej jamy naliaty kýbel vody. Po 5 tyzdnoch boli aj prihnojene. A aktualny stav je ako na fotkach. Sadene pri Senci. Som vdacný za kazdu radu.
Odpovedať
Ahojte, nenajde sa nik kto by vedel poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@laky44 Ak som to správne pochopil, tak v októbri ste kúpili tuje, aj ich vysadili. A za 5 týždňov ste ich hnojili? A načo? Nebolo to nutné. V jeseni ani po výsadbe sa už nič nehnojí. Neviem čím boli hnojené a v akej dávke ale práve to im mohlo uškodiť. Na fotkách však nie je nič, čím by som mohol skonštatovať, že sú poškodené. Nechajte ich tak a všetko ukáže jar. Hlavne už žiadne hnojenie. Pokiaľ bude zima suchá a nebude mrznúť treba poliať. Na jar okolo apríla môžete začať s prihnojovaním a to sa potom odzrkadlí aj na farbe a raste. Mnohé druhy aj ihličnaté pôsobením mrazov a zmenami teplôt menia aj farbu. Pokiaľ sú pletivá zelené, neriešte to.
Odpovedať
Dakujem za odpoved. No uz si nepamätam cim som ich hnojil ale bol to jemny biely prasok. Spravil som vsetko ako mi povedali v tom zahradnictve. Presny postup. Tiez mam pocit ze je to hnojivom.A asi ich to spalilo trosko. Najviac menia farbu tie konce tych tuji. Ale zatial este ziju, ked kusok jemne odtrhnem. A cim ich mam prihnojit v tom aprily? DAkujem
Odpovedať
Profilova fotka
Mas ich uplne vporiadku,dokonca by som povedal,ze svetlejsie,ako u nas.Tuja takto na zimu stmavne,dokonca ovela viac,ako tie tvoje.Je to uplne prirodzene.Ako pise rastlinky_sk,uz nic nehnojit a ak bude velmi sucho a bez mrazu poliat.Uvidis,na jar budu krasne zelene a ak im doprajes hodne,ale hodne vela vody,mozes cakat prirastok kazdy rok kludne aj 50cm,ako tie nase. @laky44
Odpovedať
Tuje stale ziju ale tie konce su cim dalej tym viac inej farby na vsetkych tujach. Neviem ci este nezazilu vonku zimu a preto tak zmenili farbu ale nezda sa mi to. Ak ich prehrniem v strede a pri spodu tak su krasne zelene ako ked som ich kupoval. No uz aby bola jar. Otazka znie mam ich na jar niecim pohnojit? Alebo len horskou solou?
Odpovedať
aj mne troska zacali zlknut spice tuji zasadene 18.3.2015 , polial som , a za 3 dni spice mierne zlknu , moze to byt aj tym ze ich mohli pestovat v teple a vonka je zima alebo to je len stav docasny ?
Odpovedať
Ahojte, prosím o radu.Máme nasadené tuje Smaragd na balkóne v platových kochlíkoch asi 50 cm, vždy po dve , už siedmy rok. Na jeseň hnedli, čo je normálne, ale v lete vždy pekne zazelenali, teraz asi 3 rok to ide pomaly dole vodou-hnednú vetvičky stále, tuje sú viditeľne redšie a redšie, majú akoby suché vetvičky. V hline sa objavujú mravce.Dajú sa ešte nejako zachrániť?
Odpovedať
Profilova fotka
@bra34 Skúste ich vybrať, doplniť nový substrát, odstrániť mravce. Pokiaľ im 7 rokov nebola doplnená nová zemina, tak už je bez živín. Tuje sú už v podstate veľké po 7 rokoch a ak sú po 2 vysadené, už si konkurujú. Lepšie by sa im darilo v samostatných veľkých nádobách. Skúste poslať foto. Nepíšete, či hnojíte, ako zalievate. Horká soľ môže pomôcť. Dôležitejšie je však zabezpečiť živiny na jarný štart.
Odpovedať
Ahojte, prosím o radu. Na jednoročných tujkách sa objavili červené končeky výhonkov...kvitnú, alebo sa jedná o chorobu?
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem za odpoveď a dopĺňam, že každý rok som dopĺňala novú zeminu vždy navrch a tiež sme ich od marca prihnojovali kvapalným hnojivom na okrasné dreviny. v lete zálievka každý deň, v zime raz za týždeň.Posielam foto-ako vidíte sú strašne preriedené, boli krásne husté, teraz sú riedke.A hlavne všade špacírujú mravce.Nebude problém v nich? Môžu sa ešte spamätať alebo ich mám vyhodiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@bra34 Tie tuje už ani nevyzerajú ako Smaragdy. Sú veľké na tak malý kvetináč. Konkurujú si, sú vytiahnuté a nemajú priestor pre svoj typický kužeľovitý rast. Mravce môžu predstavovať problém, ale nie príčinu. Tuje majú z jednej strany málo svetla. Momentálne nevyzerajú najlešpei a čím budú vyššie, tým budú horšie. Myslím, že tam živoria. Tiež im nevyhovuje zábradlie. Skúste jeden hrant preskúmať, vybrať dreviny a očistiť, skontrolovať a vysadiť nanovo. Uvidíte aj to, či tam nie je hotové mravenisko. A ešte jeden poznatok. Tam kde sú mravce, polieva sa málo. Ak by naozaj boli pravidelne polievané tak, že prebytočná voda pretečie cez spodné otvory von, mravce nemajú šancu prežiť v takýchto podmienkach, aby boli stále vyplavované. Už dávno by tam neboli. Na nádoby svieti slnko, čiže mravce tam majú výhrevňu. Skôr by som ich umiestnil z vnútornej strany terasy.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem za odpoveď, skúsim to tak urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@bra34 držím palce
Odpovedať
ahojte,prosím poraďte mi ,aký postrek mám dať na vošky,ktoré mi napadli tuje.Tuje sú napadnuté hlavne zospodu,pod nimi je všetko lepkavé.Prikladám foto.Ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@rastlinky.sk @jobobe Dnes som zbadala na jednom z piatich cypruštekov malé červené obodkovavé zaoblené útvary na koncoch vetvičiek. Cyprušteky som kúpila pred rokom v Tescu, a zdá sa, že sa im celkom darí, len tie červené vetvičky na jednom z nich si neviem vysvetliť. Pred rokom tu písal jobobe(11.4.2015) o podobnej nejasnosti na tujke, ale nikto nezareagoval. Skúšam nájsť vysvetlenie na googli, zatiaľ neúspešne, preto tu prosím skúsených pestovateľov o ich názor, či ide o ochorenie alebo ten cypruštek/tuja takto „kvitne“, ako to nazval aj jobobe vo svojej otázke.
Odpovedať
@elka48 jasne ze su to prirodzene bud plody, alebo kevty, nic patologicke.....
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?