Ako vyrovnat navozenu hlinu?

Profilova fotka
dobry, dom postaveny, chodniky skoro hotove, plot na ceste. Kopy hliny vysypane na zahrade. Prosim Vas, ako postupovat aby sme hlinu, ornicu, rozumne rozprestreli na zahrade? Teren je skoro rovina, mierne klesa od domu. V priemere navysime teren o 20 cm. Rozmyslal som na hrubo bagrom rozhrnut, zamerat vysky, potom unc dorovnat a dolopatovat. Potom zavolat deda z rotavatorom, cele to pobehat. Nakoniec uvalcovat. Robili ste nieco podobne? Ako vam to islo? Kolko klesne ornica? Ak dame 20 cm, kolko to ostane o rok? 15 cm? dakujem Silviu
Odpovedať
Malym UNCckom (UNC 060) nam to robili na dome. Da sa s tym celkom slusne upravit teren.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe kolko ste navysovali? a sadlo to potom?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme s bagrom navysovali priblizne o 30cm. Mal som dopredu zamerane vysky. Finalne zarovnanie pred vysiatim travnika sme robili pomocou lopat a hrabli. Hlinu sme rozvazali furikom. Stahovacou latou sme zem stahovali to uplnej roviny. Nato sme travnik vysiali a povalcovali.
Odpovedať
my sme upravovali hlinu z vykopu. Okolo terasy sme dali taky briezok - sadlo to tak cca 15 cm na cca 50 cm. Plocha na dvore nie je v rovine, na nevolu mnohych - ale ja nechcem futmalove ihrisko a mne sa to tak paci :). Nemam rad dokonale veci. Pridu mi dost sterilne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe 15 z 50 cm to je teda dost. hliny na stastie mame dost. len trafit sa do hrubky. aby sme mali terasu za rovno s travnikom. tiez nechceme nejaku extra rovinu, aj plocha je velka
Odpovedať
Teras pred zimou rozvez do roviny s terasou s bagrom a na jar ked to klesne uz len finalne s furikom tak to robyme bezne pri realizcii zahrad. A nezabudny na zavlahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu Treba naviesť ornicu a splanírovať ju tak, aby sa zvažoval terén od domu, postupne po okraje pozemku. V podstate teraz na hrubo, aby bola aj vyššie ako má byť v konečnom štádiu. Môžete zhutniť valcom. Časť ornice si nechajte na jarnú úpravu. Ak plánujete na jar závlahový systém a výsev trávnika alebo zakladanie kobercami pozemok aj tak rozryjete, časť zeminy opäť zostane. Po výkopových prácach treba znovu povalcovať už detailnejšie a počítať s výškou koberca alebo s trávnikom, ktorý má byť zároveň alebo o niečo nižšie ako obrubníky pre pohodlné kosenie. Klesanie zeminy závisí od typu podložia a od zhutnenia, vyrovnania. Dorovnať sa dá vždy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk dakujem. su to narocne manevre. ale ako pises, neda sa to urobit na prvy krat. uz by som nechcel vidiet behat bager po pozemku:) a aj ornica, nevies ci mas vela, ci mas malo.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu to k tomu patrí. :-) Držím palce, aby bolo akurát.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu aj tak ti to vsade klesne rozne ked to vymrzne. Dolezite je ale sa potom tvarit, ze tie nerovnosti boli tak naplanovane :D, ja to tak teda robim :P
Odpovedať
@silviu Ja som dovážal vyše 220 Ton hliny (11Scania alebo 22tatroviek) . Na rozhrnutie nie je vhodný traktor báger ...ale unc báger. Unc ovládal taký šikovný chalan ...že mi to tak vyrovnal že som nepotreboval ani nič robiť z hrablami ...až na jar som si to trošku dorovnal. Hlina sa po premrznutí dobre upravovala - hrabala. Mal prácu s unc na 7 hodín. Všade mi s tým unc bágrom pobehal a zatlačil lyžicou a tlakom zeminu vyrovnával ako cúval. Tak mi to utlačil že som nejako klesnutie na jar ani nepostrehol ...možno 2-3 cm ... po celom pozemku bola zvýšená zemina o 30-50 cm. Opakujem urobil veľmi peknú prácu radosť pozerať ....hovoril že ešte novšie unc majú laserové zameriavanie že ešte by to mohlo byť dokonalejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 ja mam tiez take mnozstvo ornice. skor som rozmyslal ze dojde na hodinu velky bager, rozhodi velke kopy na hrubo, potom zavolam unc a doladi detaily. a v ktorej lokalite? ak je to okolie Senec, daj kontakt na sikovne unc
Odpovedať
Článok sa načítava...
@silviu Nie je to okolie senec. To som ti chcel vysvetliť že to tvoje na " hrubo " je blbosť... stačí unc. Dalo by sa aj tak ako píšeš ale je to vyhadzovanie peňazí von oknom. Traktor báger ...je málo obratný a pomalí , síce má raz toľkú lyžicu ale robí trikrát pomalšie. Potreboval som ešte druhý raz unc báger na rozloženie hliny pred domom a nemali čas na mňa unc bágristi ...mesiac som čakal tak som sa najedoval a zavolal traktor bágristu ...čo mi kopal žumpu predtým ...no poviem to bola riadne na hrubo robota ...narobil som sa ako hovado potom s lopatu a peniaze to stále ešte viac ako unc.
Odpovedať
Fotku kde som mal päť obrovských kôp 20 tonových ktoré mi doviezla scania žiaľ nemám :-S ...lebo som som netrpezlivo - nervózne čakal na unc ...som myslel že ma tam zasypú s tou hlinou tak to vyzeralo strašne :-D A fotka ako mi to ten šikovný chalan na unc vyrovnal ...ani hrable som nepotreboval ...tak to zostalo cez zimu ...na jar trošku pohrabal ... Kontakt je zbytočné dávať, treba si hladať niekoho v okolí ...aj tak konkrétne to unc zo stavebnej firmy čo mi to robilo je vzdialené odo mňa len 50metrov ale oni majú rozpracované lepšie projekty kde zarábajú... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 krasne urobene. ja mam akurat tych kop aspon 15 :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 takto to zhruba vyzera, cast stoho
Odpovedať
@silviu Presne to takto isto vyzeralo u mňa ... lebo scania začala ráno voziť hlinu o 7hod. a už som mal päť kôp ako na prvom tvojom obrázku kým prišlo unc ............ unc bolo dohodnuté na o 11 hod. v ten deň ešte stihla scania doviezť ešte tri kopy . Tak unc mi rohrnulo v ten deň 8 kôp čo doviezla scania a na pozemku som mal vzadu jednu kopu čo sa kopala žumpa. 16m3 Na ďalší deň mi doviezla ešte scania tri také kopy lebo v jeden deň to nestihol ...lebo dovážal ale s 10km diaľky. Tie tri kopy som si nehal vedľa domu a tá hlina sa rozhrnula tento rok pred domom. Ak by si mal ešte raz toľko tej hliny tam by sa dalo uvažovať s tým " na hrubo " čo si spomínal ... Ale lacnejšie ta to víde ak si dohodneš len unc ...na jeden deň 8 -9 hodín rozhrnania
Odpovedať
Profilova fotka
to sa vam rozhrna taka fanova zem :), to je u nas uzkoprofilova zalezitost.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj da sa zohnat. musis pobehat po develperskych projektoch, halach v okoli. ja som tiez najprv nasiel ze za 7 euro tona.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu tu sa to teda nejakymi developerskymi projektami rozhodne nehemzi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hm, tak potom je to zlozitejsie
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu v sklole ucia ze objmopvy index pri vykopavani hliny je cca 60%, tj ak vykopes 1kubikovu jamu, vo furikoch mas 1,6 kubika... (v praxi som to neoveroval, ale sada to fest ! :)) )
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?