Ako upraviť záhradu rodinného domu?

Všetkých vás zdravím. Chcela by som od vás poradiť, keďže tu sršíte suprovými nápadmi. Nedávno som sa vydala a bývame v rodičovskom dome. Keďže ide jar, tak ma "mrzí" okolie domu. Chcela by som niečo modernejšie, zelené, aby s tým nebolo veľa roboty a nejaké dobré praktiky... ja sa pravdupovediac do toho nevyznám. Ďakujem všetkýým. :-)
Odpovedať
Pridávam domček ;-)
Odpovedať
@andyfoto čo ty nato? Máš super nápady ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa heh dakujem :)... vyzera to lakavo ;) hlavne pohlad z ulice ktory by bol smerom dnu... keby som to mal ja robit.... pouzijem biley strk (lacna verzia = biely makadam, ktory je krasny na slnku), po okraji spravim mensiu vysadbu no nespajal by som to cele po okrajoch, trosku delene... oddelovacmi by som spravil par ostrovcekov, podla napadu. Iste by som tam dal nizku plazivu zelen, do toho aspon 2-3ks veeeelkych kamenov, + uz predpestovane buxusy.. strihane pekne do gule :) to by ukazalo vazne super... alebo v skratke potom nieco podobne: to sa chystam robit najblizsie = vid foto: vsetko krasne zelene a v strede kruh, to by sa zastavoval kazdy :) a kamene v strede by krasne vynikli.. ja by som to doplnil uz len vacsim tvarovanym bonsajom :) Zatial pekny den :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto , zdá sa , že mi zmrzla albízia zasadená na jeseň, nemá vôbec žiadne zelené púčky, alebo je ešte skoro?
Odpovedať
Profilova fotka
@skorica05 moze byt kludne skoro este.. ak mala uzucky kmen tak je dobre ho ofacovat jutovinou aspon na tieto silne mrazy (taka dlha zima dlho nebola)... a ona znasa velmi zle zimu... a ledva sa jej dari na juhozapade :(
Odpovedať
@andyfoto si zlatý ďakujem. Som bola odfotiť vonku realne ako to vyzerá. Čo by si kde dal? Tam kde sú tie vysoké tuje, chcem dosadiť až do konca celý rad, aby nám zakryli plot od susedov. V strede tú tuju ostrihám na menšiu. V ľavo pri tých vysokých tujách mám 3 kry ruží tak do trojuholníka zasadené. A od tej vrchnej tuje by som okolo tej nízkej až po plot to ohraničili väčšími kameňmi a to by bolo vo vnútri a okolo toho tie triesky. Čo myslíš??? A čo ten zvyšok??? Tá "skalka" pod domom, kde sú teraz halabala kvety a tá druhá časť záhradky???
Odpovedať
@andyfoto no tu sú tie ruže ktoré by som nejak ohraničila...
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa je to vazne halabala a velke halabala :D... uprimne.. ruze by som vyhodil uplne prec, velkka robota s nimi a iba starosti.. od hnojenia, vošky, extra polievanie ked je teplo, je z toho bordel ked to odkvitne, tahave hnusne dlhe a hlavne pichalve... niesom asi zastanaca ruzi v zahrade.. ak tak niekde tak kde nezavadzaju tuto su priamo v strede travnika ako vidim co je skoda a uz problem pri koseni.. a k zahradke, neda sa to lahko povedat, je tam toho moc vela a vsade :D :D :D.. asi by som sa zameral na ten plot medzi susedmi a tu predsklaku potom
Odpovedať
andyfo si ma sklamal moja mamina mala modernú záhradu, a ruže sme mali v o veľkom vyzerali nádherne keď kvitli, a roboty to bolo v pohode ostrihali sa kvety zo zeme sa pohrabali a na zimu sa zakryli suchým lístím :-D
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze aj ruze mozu byt v zahrade, len nie uprostred :) treba im vymysliet jedno miesto a tam si ich dat a starat sa o ne :) ale bohuzial, casto su ruze len tak hlava - nehlava nahádzané , lebo ved co si bezny clovek kedysi dal do zahrady??? tulipany, narcisy, ruze, nejaka skalka a bolo vybavene.... ale nie kazdy mozu mat zahradu od architekta, ved to stoji dost vela penazi a nie kazdemu zase na tom az tak zalezi, takze to netrena odsudzovat, ani zatracovat :) niekto ruze miluje, aj ked je s nimi robota... Ja som ich napr. tiez chcela mame zlikvidovat , lebo boli na nevhodnych miestach a branili mi v tom, aby som z ich zahrady nieco mohla vykuzlit, ale hold, mama ani za svet by si ich nedala, takze som si nepomohla :)
Odpovedať
ja keď som dnes kukla na tú moju velikú burinatú záhradu ostala som sklesnutá, že čo s ňou , nič ma nenapadá skadiaľ začať to čo tu dal andyfoo to by som brala
Odpovedať
A ešte poraďte ako na toto? Čo s tým?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@skaredekacatko heh ved to, ostrihali, opadalai, zbierat ich , skryt ich na zimu :D... roboty a roboty,... staral so sa o ruzovu zahradu special, a asi preto ta averzia k ruziam.. inak pekny kvet ale pre zeny nie do zahrady :D
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto , súhlas
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa heh tak narychlo som ti to spravil v malovani windows :D.... ohranicit oddelovacmi, na spodok daj foliu hrubu aby neprerastla burina, vysyp makadamom, kup tmavosedy strk, popripade tmavy makadam a pekne tvarovane buxusy do gule strihane vysad, alebo ozdobne travy, popripade levandule mozu byt :) a to iste ja na druhej strane chodnika.. aspon moj navrh takto
Odpovedať
@andyfoto díííky ...
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja neviem, my sme sa o tei ruze nejako extra nikdy nestarali, ani ich nezakryvali a to uz nas bavaju vacsie zimy ako teraz tu dole na juhu/zapade... takze mi to az tak nepride... fakt je, ze ruza v modernej zahrade len opatrne.... @stassa hlavne to niecim ohranicit, nech to ma linie a nie len " hlina" ktora ani nevidno kde presne konci a potom sa uz len vyhrat so strkmi, kôrou a pod... velmi vdacne su takto popri chodnikoch dat sem tam begonky jednorocky, su nenarocne a tvoria krasne male gulky , velmi dobre sa im dari vonku( nie hluznate , ale klasicke jednorocky, co byvaju -cervene, biele alebo ruzove) ;-)
Odpovedať
@katrin21 ďakujem za tip. No na niečo som už prišla. Že tá skalka pod domom, začnem ju od susedov s 2-3 tujami čo sa strihajú do kužela a pod nimi bude tuja strihaná do gule. Doplnila by som ju väčšími aj menšími kameňmi a tie begonky sú dobrý nápad... "bodlo" by mi tam niečo guľaté a pekné. Tak do polovice by som to asi mala ale neviem ako to ukončím???? A tam kde sú ruže... no neviem. Tú tuju asi ostrihám na menši, ruže tú časť by som vystlala fóliou, s oddeľovačami by som urobila nejaký nepravidelný tvar a obsypala to kamienkami. A tiež tam máme šachtu... netuším čo s ňou. Ako ju nejak zakryť???
Odpovedať
Ešte sa chcem spýtať, prijme sa mi tuja a ruža keď ju presadím???
Odpovedať
@stassa, moja babicka ruze v pohode presadila a prijali sa jej bez problemov... este ma napadlo, ja si budem davat do zahrady aj kruspan, je to stale zelene a da sa to stihat do roznych tvarov, lahko sa to rozmnozuje ked potrebujes viac kusov na dokoraciu netreba kupovat drahe rastlinky v zahradnictve... nasi maju za domom uz pripravene aj pre mna aj pre brata a aj pre segru... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa musis vybrat velmi velky kus zeme aj do sirky aj do hlbky, potom by sa mali ujat a vela vela polievat.. a nepresadzat ked uz budu horucavy, skor hned teraz este... nech sa stihne do leta zakorenit... kruspan ( buxus) je velmi vdacny, mne sa paci viac ako tuje, odporucam :) aj ja ho budem mat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa http://www.zahradnik-urban.sk/zahony.... http://www.zahradnik-urban.sk/zahradn... kuk tu na nejake inspiracie ako na to :)
Odpovedať
Profilova fotka
Wau ta v tom druhom linku je perfektna !!! Musim ulozit do buducnosti :-) vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte. začala som si robiť len tak pred blokom skalku. najskôr len tak z nudy bola tam burina tak som to cele vyplela a posadila zopár kvietkou a okrasnú trávu. ale stále ju teraz musím plieť lebo rýchlo zarastá burinou a nie vždy mám čas popri mojich deťoch ísť aj plieť. myslela som že by som tam nasypala pomedzi kvety a kamene stromovú kôru alebo kamienky. zabráni to burine?
Odpovedať
Profilova fotka
ako dať tomuto tvar a zbavyť sa buriny?
Odpovedať
Profilova fotka
@kika29 kamienky ti nezabrania prerastaniu, iba si urobis viac prace, lebo korene ti budu vytahovat aj hlinu ked to budes trhat a zaspinis si este aj tie pekne kamienky... Ak chces mat novy lepis vzhladnejsi kusok zahradky moja rada: Vytiahni zo zeme vsetky rastlinky ktore si chces ponechat, prekop to, aby si ako tak znicila burinu a aj to dobre prevzdusnis... poloz netkanu textiliu, mozes aj 2vrstvy, dlhsie vydrzi.. ja to tak robievam, rozostav si rastlinky, rezatkom sprav dierky na zasadenie, zasadis a zasypes strkom, ozdobnymi kamenmi,makadamom alebo korov.. burinu nebudes mat dalsie 3roky minimalne! A! dosatnes novy vzhlad zahradky :) a neboj sa zakomponovat vacsie skaly ak to ma by skalka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto velmi pekne ďakujem za radu. hned ako prestane pršať sa do toho pustím. potom pridám foto ako to celé dopadlo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ešte sa opýtam môžem teraz presádzať tie kvety ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kika29 neboj sa spravit tomu kopcek, nejaky tvar nesymetricky kludne, daj skaly , najlepsie ak najdes prirodne(neviem ake mas mozsnosti) a kludne dokup skalnicky (tie ceny idu od centov po euro a pod.)..drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
@kika29 so sklanickami mozes robit cokolvek, to su nezmary... a ked je teraz takto dazdivo tak v pohode... ved budu vlastne v tej istej pode len kusok posunute... ak by svietilo MOC slnko nahodou tak ich daj do sacku(korene) nech ti neusychaju ak to budes robit napr na slnku 4-5hod bez vody.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?