Ako pekne prepojiť úžitkovú a okrasnú záhradu?

Na pozemku pri dome sme si z travnika vyclenili plochu cca 9x12 m na uzitkovu zahradu, ako sme vsak zistili, priamy pohlad na uzitkovu zahradu z terasy nie je velmi pekny. Preto by sme radi vramci vyclenej spominanej plochu cast vyuzili aj na okrasnu zahradu, aby bol tak z terasy krajsi vyhlad a uzitkova zahrada by bola tak trosku akoby skryta. Prosim vas preto o rady ako by sa dalo opticky tu uzitkovu zahradu zakryt okrasnou. Vopred velmi pekne dakujem, za kazdu radu.
Odpovedať
napr. zivym plotom. Ja tak planujem oddelit okrasnu od uzitkovej nizkym zivym plotom.
Odpovedať
ahoj, ja som to vyriesila tak, ze som medzi okrasnu a uzitkovu cast urobila pas, do ktoreho som zasadila kriky a stromy, ktore plodia - ribezle, beztrnova cernica, stlpovita jablon, stlpovita ceresna (vsetko su to take mikroodrody vhodne do malych zahrad) a keby som mala priestor tak urcite zasadim mrazuvzdorne kiwi (ak tomu urobis konstrukciu ako pre hrozno, tak sa to bude po tom pekne tahat a zakryje to vyhlad na uzitkovu cast). Vyhlad to zakryje a este si aj pochutime.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja nizkym zivym plotom.. videla som to u jednych ludi a je to pekne... ale videla som aj oddelenie riedkym radom tují uzkych stihlych , aj to bolo pekne.... :)
Odpovedať
Priklanam sa k živemu plotu z plodiacich krikov, na jar velmi pekne kvitne muchovnik, my mame aj zemolez kamcatsky, ten ale koncom leta nevyzera az tak pekne, stihle jablonky by urcite pekne ukazali, da sa urobit aj umely val a na svahy jednej strany dat trvalky alebo skalky, hore nejake vyssie kvety, alebo kricky a z opacnej strany napr jahody.
Odpovedať
Profilova fotka
ano ano zivym plotom, cca za 2roky thuje smaragdy sa zahustia natolko ze ti nebude vidno uzitkovu plochu. Mam to v albume, tiez som to tak riesil :)
Odpovedať
... ahoj, podľa mňa to nemusí byť živý plot doslova, skôr by som sa prikláňal k niečomu ,čo by som nazval optickými bariérami... povedzme skupinami rastlín(dobre neopadavými) , ktoré vytvoria prirodzene pôsobiaci /nesúmerný/predel medzi dvoma časťami záhrady... pomedzi ne by bol chodník- prechod spájajúci obe časti záhrady... dal by sa využiť aj malý cca 1m vysoký múrik z rôzneho materiálu - betón, kameň,tehla drevo... dobré by bolo aby "ladil", dalo by sa pri ňom vytvoriť mierny svah( zo zeme,kt. by sa vybrala spod múrika ) z tej okrasnej strany- tam by mohli byť skalničky ..... no a aj tá tuja (smaragd) určite áno.... prirodzené, pekné, nenáročné na realizáciu a hlavne údržbu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
ja zatial planujem dat nizsi latkovy plot a ten by obrastol cimsi plazivym, bud kvitnucim alebo vzdyzelenym. ale ako sa poznam, tak to este x krat zmenim :-N ani tuje nie su od veci
Odpovedať
Profilova fotka
no my to tiez planujeme oddelit nizkym latkovym plotom kludne aj priznanym nicim obrastene
Odpovedať
podla mna je lepsie riesenie ako tuje uz ten zivy plot (tuje do rodinnej zahradky, hotova pohroma tie patria na cintorin!), a preco nie napriklad krikami ribezli alebo egresa, je to nielen pekne ale aj jedle :)
Odpovedať
Profilova fotka
do slovíčka súhlasém s @evikg, aj s tými kiwi :-) Pás alebo treláž (dostatočne silnú) a dať tam užitočné druhy - tie beztŕňové černice alebo maliny sú najlepšie, prípadne šípky ,ríbezle, egreše, jostu, ostružiny, jahody, bazu , rakytník rešetliakovity, plodové ruže, jarabina, čučoriedky či a brusnice (poľa regiónu :-)). ...pozri na obr., ako sa dajú aj obyčajné malé kríčky či jahody umiestniť na treláž a máš oddelenie, ako si sama zvolíš ;-) ...tuje by som vôbec nepoužila (ok, som odporca ich sadenia pri príbytkoch, pre mňa sú to stromy a cintoríny a tenisové kurty ;-) )- dokonca si myslím, že tuje by pri nevhodnej orientácii takého živého plota navyše aj tienili, čo by úžitkovej časti záhrady asi moc neprospievalo :-S
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?