Ako odstrániť tuje?

potrebujeme odstrániť tuje bude tam nová brána, je potrebné odstrániť aj korene alebo môžu zostať v zemi, všetko sa to zasype, nevytlačia tuje nanovo? To isté platí aj o stromoch a kríkoch na ktorých mieste bude dom, je potrebné odstrániť aj korene? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý den. Thuje mají kořeny plýtké, čili táhnou se na všechny strany od kmene v malé hloubce od povrchem zeminy. Často z té zeminy trčí i ven. Čili tam nevidím žádný problém ty thůje vyhodit a silné části kořenového systému odsekat. U stromů je to trochu jiné a záleží jaké jsou. Třeba takový vzrostlý ořešák je celkem problém. Nicméně, když každý strom obkopete, tak se dostanete i ke kořenovému systému. A tam to musíte co nejvíce vydolovat. Ne, že by to začalo rašit, ale protože je to celkem velký objem a jak dřevo zhnije, tak vznikne dutina a ta je následně v podloží nepřípustná. U keřů, třeba takový bez, nebo lískový ořech má po mnoha letech pod zemí dřeva, až to bolí. Že by se stromy vzpamatovaly a začaly růst ze zbytků kořenů, je celkem nereálné. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali plané slivky na pozemku pod barákom. zrezali sme ich a korene sme nechali, ale kopali sa základy, takže sa dosť porušili a aj vyťahali. Tiež budeme riešiť výrub jednej slivky kvôli bráne a ak sa bude dať, asi pôjde aj s koreňom. Nikedy sa stane že keď sa strom (ker) vyreže ešte vyraší od spodu.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali na pozemku asi 300 tují. Niečo ako japonsku záhradu - bývalý pán majiteľ je milovník ihličnanov. Ale keďže chceme pozemok využívať ako normálni ľudia - a mať aj terasu, aj trávu - tak sme asi 60 stromov presadili a veľké tuje sme museli zrezať. Asi tri hodiny sme sa pokúšali odkopať jeden peň, potom sme sa rozhodli, že ideme robiť niečo rozumnejšie a na pne a korene, ktoré boli hlboko a široko v zemi sme zavolali šikovných "kopáčskych" spoluobčanov, ktorí to mali za dva dni hotovo. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Najvhodnejšie je tuje aj ostatné kry a stromy odstrániť aj s koreňmi. Tuje nie sú hlboko koreniace. Majú plytký koreňový systém a samozrejme záleží aj od výšky tuje, veku a druhu. Napr. 20 ročné smaragdy vo výške asi 6 metrov majú koreň rozložený do 3 až 4 strán a do hĺbky od 20 – 50 cm. Odstránenie nie je náročné. Stačí odstrániť hlavné korene, tie drobné už nemusíte. To isté platí aj o okrasných kroch a stromoch. Nepríjemné korene majú najmä bazy a brezy a samozrejme iné veľké dreviny. Na mieste kde bude dom Vám pri výkopových prácach dosť môžu pomôcť aj stroje, ktoré korene vykopú jednoduchšie. Vždy je lepšie ich odstrániť, lebo ak by zhnili zem by sa mohla prepadnúť a to už nie je sranda.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
U nás jeden pán odstránil tuje nechtiac. Opaľoval železný plot od hrdze a suchý stred kríka sa zapálil, za chvílku bolo po nich. Ale neodporúčam, lebo náhodný výjazd požiarnikov by Vás vyšiel asi draho.
Odpovedať
yuje a ine vacsie stromy treba vybrat aj s korenmi. my sme ich vytahovali traktorom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?