Aké bylinky pestujete v záhrade?

Ahojte záhradkári, aké bylinky napr. na čaje, studené nápoje pestujete vo vašich záhradkách, alebo črepníkoch ? Potom sú tu ešte šalátové a mäskové. Tak mi prosím poraďte, čo vysádzate, čo máte, čo krásne voní, ako sa o to staráte, na čo ich používate ... no proste všetko. ďakujem ;-)
Odpovedať
1
2
6
@elina313 ahojky ja pestujem matu, bazalku, tymian, oregano, zensen, lipia sladka, rozmarin, salviu. Nabuduci rok to este rozšírim.Nieco mam v crepnikoch a niečo v zahrade. V záhrade je len to čo by malo vydržať cez zimu.
Odpovedať
@majda27 a ako sa staras o tie crepnikove? Lebo ja som zatial skusala doma bazalku a pazitku a vyhynuli mi :-( tak do stareho uz ani nekupujem, ale v novom dome si chcem zriadit v kuchyni policku na bylinky, ale neviem ako na ne, aby mi zasa nevykapali.
Odpovedať
kočky, ja milujem také nápoje v leto, že mäta, limetka, citronik ... ale k mäte by sa mi ešte nejaká bylinka hodila ... ktorá ?
Odpovedať
Profilova fotka
my cez leto urobime bazový sirup a ked ho zarabame s vodou pridame metu- genialna kombinacia
Odpovedať
Profilova fotka
posekane oregano pridavam do tatarskej s cesnakom- užasny dresing
Odpovedať
@martinapinkasova no mňam obidva nápady :)
Odpovedať
Mata, medovka,salvia,levandula, tymian su trvalky a prezimuju na zahone, sadievam ich z priesad z trhoviska. Taktiez vonku na zahone mozno pestovat a zimovat petrzlen na vnat a pazitku, tieto dopestujem priamo zo semena. Rozmarin sa rozmnozuje odrezkami, mozno ho pestovat na zahone, ale musi sa zazimovat v chladnejsich vnutornych priestoroch, tak ako muskaty. Bazalka, majoranka su jednorocky, na jar sa zasadia priesady a zas sa im dari viac na zahone. Dalsou skvelou bylinkou je kopor, na jar sa vysieva na zahon. Ale po ruke mam tiez v truhlikoch alebo crepnikoch vysadenu pazitku, petrzlen, bazalku,rozmarin..... Z medovky a/alebo maty varievame caj, ktory je vychladeny uzasne osviezujuci. Dokonca vyborny caj je zo zihlavy . Bazalka je kralovna salatov. Levandulu ja osobne pestujem pre jej uzasnu vonu a "stredomorsku atmosferu". Ostatne bylinky sa pouzivaju ci uz do varenia, pecenia,grilovania, omacok, studenych dipov, na dekoraciu....
Odpovedať
@ingeborg78 ahojky. Ja som ich mala na zaciatku v crepniku skoro vsetky.Len som ich polievala nic viac, ale tak aby zasa som si neprepoliala. Skoro my takto vyschol aj tymian. CCA asi tak do maja som ich mala v crepniku a potom som ich vysadila do zahrady-mata, salvia, tymian, oregano, bazalku, rozmarin, majoranku.. Teraz na zimu som len dala do crepnika salviu a rozmarin - su to trvalky, a ak by bola tuhsia zima tak by mohli vymrznut. Ostatne som nechala v zahrade, som zvedava co prezije zimu. Bazalka je jednorocka -tak tu si opat vysadim na jar. Ja si chcem tiez spravit, policku s bylinkami, aby som nemusela stale behat do zahrady, a budem aj vysadzat do zahrady. Pažitku som ešte neskušala, ale vyskušam daľší rok. Levandula - ta je v crepniku, na rok ju vysadim do zahrady, tu som dostala od mamy.
Odpovedať
medovku, matu-obycajnu, citronovu,jahodovu a jablkovu, tymian, rozmarin, majoranka, pazitka, salvia, materina duska, bobkovy list, bazalka-niekolko druhov-bazalka a majoranka su jednorocka, treba vzdy vysiat novu, bobkovy lsit premzimovat vnutri.
Odpovedať
@atlaska kde sa da ta citronova, jahodova, a jablkova mata zohnat? Chcela by som ich dalsi rok pestovat.
Odpovedať
@s_mart kopor vysadzat nemusim, toho mame vzdy celu zahradu. Len si ho posekam a dam do mrazaku, a mam na celu zimu. Petrzlen mam na zimu len v crepniku zasadene vrchy, vzdy ked robime polievku odrežiem vrch a dam do hliny v crepniku. Teraz mi pekne vyhanaju cestvu pazitku :-D :-D :-D Bobkac mam z chorvatska nasuseni, neporadilo sa mi ho zasadit tak snad ked pojdeme nabuduci rok tak sa mi podari vykopat aj s korenmi.
Odpovedať
@majda27 tu http://www.koreninovazahrada.sk/index...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kočky a nemáte aj pofotené svoje záhonky ? Ste ma inšpirovali tým množstvom, až sa obávam, kam to všetko dám ... a ešte niečo ... máte niektorá skúsenosti so stálerodiacimi jahodami v črepníku ? Ja ich musím dať do kvetináča a zavesiť na slniečko niekam, lebo naša psica mi ich vždy vydupe ... :-S
Odpovedať
@atlaska dakujem na jar si odtial par objednam.. Ake su tie mety? Su chutnejšie ako ta obyčajna?
Odpovedať
no vonaju pekne, zatial boli male,sadene na jar. myslim ze vo vode to necitit,ale ked idem okolo nejaku otrhnem pozmolim v ruke a ovoniavam :-)
Odpovedať
@atlaska a aky je rozdiel medzi tymi matami? Maju inu chut, vonu? Alebo len inak vyzeraju? A ktora je potom najlepsia?
Odpovedať
@atlaska aha uz som si vsimla, ze si na podobnu otazku odpovedala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja mám taký kopček pri terase (západné slnko sa naň opiera): http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/p... máme tam levanduľu (tie mám viacero rôznych), rozmarín normálny aj plazivý, šalviu normálnu aj trojfarebnú (tá je krásna), mätu (tú som vysťahovala k plotu, lebo sa množila), medovku, oregano, majorán (aj nejaký strakatý-panašovaný), tymián, materinu dúšku (myslela som, že je to to isté, ale nie je, dúška je krásne plazivá a tú odporúčam každému-mrkni na fotku-nie je moja, ale priala by som si už tak mať :-)), bazalku, pažitku, petržlen, estragón, kôpor a ešte kari-bylinu (z Hornbachu). V kvetináči mám bobkový list (v Baumaxe mávajú).
Odpovedať
ja mam tiez prve pokusy za sebou, tiez mi tie crepnikove vyhynuli :-( okrem bazalky, tu som este minule rozotierala do dresingu na paradajky.. inak okrem toho, co ste tu uz spominali, ja milujem saturejku, mam ju zatial v crepe, lebo ju nemam zatial kam vysadit. Pouzivam ju na maso, na ryby a na kura je uplne skvela. A aj caj sa z nej da urobit. Je taka kyselkava.. A majoranka dopestovana doma je tiez bezkonkurencna. Tie, co predavaju v obchodoch nemaju ziadnu vonu, pripadaju mi ako seno.. Z tej domacej staci kustik rozmrvit a vona neskutocna..
Odpovedať
@pocem kráááááááásny domček ... nám to ide všetko tak pomaly, robíme ho priebežne z peňazí, čo proste vyjde. Časť obývame, ale je to stále provizorium. Neviem sa dočkať, kedy už bude všetko ako má byť ... ale do záhradky sa chcem pustiť ... len také cherry paradajočky, aby boli k raňajkám a na šalátik, bylinky a ešte nejako to poupravovať ... nič veľké sa už robiť nebude ... všetko už len vo vnútri ... takže môžem so záhradkou začať ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elina313 v zime si naštuduješ a na jar budeš pripravená ;-)
Odpovedať
@pocem preto už zakladám témy, ale dnes som tu na nete skysla celý deň ... jáááááááááj
Odpovedať
ja som urobila pokus s bylinkami na okne najprv vysadenymi zo semienok. pazitku, medovku, bazalku. medovka odisla velmi rychlo, vyrastli len take slabe listky, bazalke sa v lete darilo celkom dobre, teraz som ju zasadila znova, ale nedari sa jej uz, asi uz je na nu malo slnka. pazitka vyrastla, ale tu nema cenu skusat pestovat zo semienok, je slaba. kedze sa nedarilo, druhy pokus bol s kupenymi bylinkami - tymian a rozmarin. treba ich casto polievat, a vcelku rastu. na jar budeme robit zahradu, tak nieco vysadim tam. @pocem, ten obrazok s duskou je krasny, ona neskutocne voni, tiez ju tam chcem mat. citala som niekde na webe ze najlepsie je si ju vykopat niekde na luke, ze voni ovela intenzivnejsie ako kupovana.
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 super napad s tym petrzlenom :-) @pocem taky zahon aj ja planujem, nalepeny na terasu :-) @jamaica tak uz viem co to tam na obrazku kvitne :-). ja aj viem kde taka duska v prirode rastie, asi pojdem cmajznut :-D
Odpovedať
@danula_ch ja tiez budem hladat. duska to je ina aromaterapia :)
Odpovedať
Profilova fotka
tiez mam prve skusenosti s bylinkami za sebou, najlepsie sa im dari zasadenym von v zahone bazalka potrebuje vela slnka a vody, ale to vacsina byliniek. zasadila som tie iste semiacka bazalky do kvetinaca ktory bol dnu na juznom okne a do bednicky na balkone. bazalka na balkone bola neporovnatelne krajsia :-) medovke a mate sa najviac dari v zahone, len pozor na matu, je rozpinava a moze vytlacit ostatne bylinky, ak nie je pod kontrolou. vraj je dobre zasadit ju aj s vacsim kvetinacom, nech sa nerozrasta ;-). zboznujem matovy a medovkovy caj saturejka je vraj prirodna vegeta, super aj do polievok este pestujeme oregano, tymian, rozmarin, pazitku a levandulu
Odpovedať
Profilova fotka
@pocem normalne si mi nasadila chrobaka s tou duskou :-D . ked mas taky chodnik, nezasliapne sa ta duska? je dost odolna?
Odpovedať
Profilova fotka
@elina313 pozri mi do albumu exterier, mam tam takeho kamenneho slimaka, super vec na bylinky. je to taka spirala, dole na zaciatku je minijazierko, tam sa vysadzaju vlhkomilne druhy a postupne ako ide spirala vyssie, su suchomilne druhy ;-)
Odpovedať
@danula_ch ja som tak zatial zasadila cca 4 zvršky a už mám peknú vnatku, a ja som si jej strasne vela nasusila a aj dala do mrazaku. Nevadi ved sa minie. Presne ako pises bazalka potrebuje vela vody a svetla. Ja som naskor bylinky mala posadene v kvetinácoch od 1kg horcice, a postupne som ich popresadzala do zahradky. Mata sa mi tiez pekne rozrasla tak tu na jar potom pretriedim. Inak okrej saturejky je dobry aj ligurcek = maggi. Na dalsi rok sa chystam riadne rozrast bylinkovu zahradku. :-D :-D :-D :-D :-D o druhy, ktoré ešte nemám. Tento rok bol pokusný. Zasadila som aj rebarboru, ale veľmi skoro som ju obrala, tak s nej nič moc nebolo, snad další rok bude s nej viac. Som rada ze tu pribudla tato tema, a dufam ze si tu budeme pekne radit aby boli tie nase bylinky čo najkrajšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@danula_ch Ja nemám taký chodník, ale mám ju na okraji záhona-plazivá sa už pekne rozlieza cez kraj chodníka (zo zámk.dlažby) . S tou mätou som tiež čítala, že ak ju v bylinkovom záhone chceme mať pod kontrolou, treba ju dať do kvetináča a tak do zeme-to na jar spravím, no pri plote sa môže množiť ako chce... Bylinky sa nemajú hnojiť, proste tak ako príroda dovolí, tak majú rásť. Inak, Na ČT 1 včera o 17.30 hovorili v ich pravidelnej relácii práve o bylinkách-aj o mäte-banánovej, jahodovej, mojito, a iných bylinkách http://www.ceskatelevize.cz/porady/10...
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?