Trend na Slovensku

asi budem za rypaka teraz, ale neda mi to uz. Sledujem posledne obdobie trend, ktory tu na Slovensku panuje co sa tyka upravy okolia pozemkov ci samotnych pozemkov. A musim priznat, je mi z toho velmi smutno. Trend je vsade sypat strk, makadam a iny nezeleny material. Preco? Preco si slovaci vysypaju predzahradky ci priestory pred plotmi (casto smutnymi betonovymi) sivym, nepovabnym makadamom alebo strkom? Nemame radi zelen? Bojime sa prace navyse? Asi tomu nerozumiem. :-( Aj tam, kde to miestecko na aspon malinkaty pasik zelene zostal (pri dnesnom trende natrieskat ploty na hranicu cesty prijemna zmena), aj tam ludia namiesto tej zelene svihnu strk ci ten nestastny makadam alebo ako sa vola to hnusne, belostne, nasekane kamenne cudo. Pre boha preco? Ideme stavat, pozemok mame, vybrali sme si ulicu, jednu jedinu z mala v novych satelitoch, kde ako tak ludia zelen maju radi a neobrnili sa betonom. Ale jeden sused buduci tam milovnikom sedi je a teda, kazi cely dojem z ulice! Sivy dom, sivy plot,uzavrety, neodlahceny kovovymi odlahcenymi komponentmi, pred plotom ma pas na zelen a co tam nasypal? Kamene! Keby aspon tu vonkajsiu cast plota vyuzil a osadil popinavou zelenou....ake prijemne by to bolo. Co je to s vami ludia? Unikame z panelakov do domov a? A obklopujeme sa zas a opat betonom! Hrozny trend, toto by zrejme stalo uz za slusnu socialnu studiu. Cosi zhnite v state Danskom!
1
2
15
asi preto, ze ludia chcu mat nieco zelene, kvitnuce, ale aby s tym nebola robota... Po case vsak, ak sa o to clovek nestara, je z toho katastrofa, ako u nas. Po byvalom obyvatelovi domu zbieram po celej zahrade kamienky, vsade ich vysypal a vysledok bol katastrofalny, lebo tam nic nerobil.
@jabadaba Mila Jabadaba, s tvojim prispevkom ciastocne suhladim ale rada by som aby si ukazala ako vyzera tvoja predzahradka a aby si nam vsetkym vycislila kolko casu jej tyzdenne venujes a mozno coto nam aj objasnila o tvojom tyzdennom casovom harmonograme. Moja zahrada zdaleka nie je betonova dzungla - foto dole. Ale v kombinacii s dvoma detmi, pracou a ostatnou udrzbou domu sa nemam cas ani zastavit. Cize vsetko je otazkou casu, energie, chuti a moznosti... Poprosim teda este raz o foto tvojej zahrady aby sme sa vsetci poucili ako na to :-D
@meamak asi si zle citala, ideme este len stavat a aj ja mam dve deti, pojdem do prace a casu na zvys zrejme nebude. Kazdopadne makadamom nebudem vysypavat to co ma byt zelene. Do takeho siveho domova by som sa nerada vracala. ;-) Tvoj dom je krasny a ako vidim, zakladas skalku. Ale ja pisem o inom - nie o skalkach, ale o nahrade zelene kamennym posypom. ;-) K tomu casu este - je zaujimave, ze ak vidime ulice napr. tie americke, plne stromov a zelene, hikame. Myslis, ze tam ludia nepracuju? Nemaju deti? Alebo inde vo svete? Nielen slovaci pracuju a nahanaju cas. Tento argument neobstoji. Proste to na Slovensku zacina vyzerat ako na Sinajskej pusti. Smutny pohlad.
@dreamerka vsak to - nech je to zelene ale bez roboty, ak to nejde bez nej tak sup vsade strk. Citala som fotoblog od @digysa, kde plati zakon, ktory uklada povinnost vysadit tak stromy ako aj mat patricnu zelen pred domami. U nas neplati nic a tak to aj vyzera. Uchadza mi normalne zmysel na kieho oneho sa to trepe do domov, ked nasledne vytvaraju prostredie horsie od sidlisk. Prisamvacku, tu mame viac zelene ako v oblastiach s rodinnymi domami. Betonove satelity....ach jo...akoby tuzit po krasnom prostredi pricinenim vsetkych bolo nieco nehorazne. Vid ironizujuci prispevok nizsie. Skoda reci. :-p Ale je mi jasne, ze tema sa v tomto ironickom duchu ponesie, kedze vascinovy trend je prave ten otrasny betonovo kamenny. Bodajby si to tu okiadzali, ked su z toho paf, ze....za blbca tu budem ja a mne podobni. Chcem zelen...asi mam predstavu, ze to nestoji ziaden cas. To vedia len experti s kamenmi. Smiesne no...
@jabadaba suhlas,a najhorsie je,ze to uz nerobia len sukromnici, ale aj mesta,skoro som odpadla,ked som videla vykopany travnik na obrovskej ploche pod stromami,ktory si este ako dieta pamatam,krasna zelen dokola a teraz urobene na tej ploche umele zahony kvetov bez ladu a skladu,zelen zmizla,vraj to este obsypu niecim...asi tym co pises,len preto,ze niekomu sa to vidi krasne/kvety samotne su samozrejme pekne,len nie takto./..minaju sa peniaze danovych poplatnikov kade tade,vidno,ze sa blizi predvolebna komunalna kampan,smutne,ked sa pozeram na ten beton dokola a na tu hrozu,ktoru vidim v programe Hura do zahrady,do akej?
@jabadaba "K tomu casu este - je zaujimave, ze ak vidime ulice napr. tie americke, plne stromov a zelene, hikame. Myslis, ze tam ludia nepracuju? Nemaju deti? Alebo inde vo svete? Nielen slovaci pracuju a nahanaju cas. Tento argument neobstoji. Proste to na Slovensku zacina vyzerat ako na Sinajskej pusti. Smutny pohlad. " ......................................................................................... Ja len, co ty vies, ci samotni majitelia pracuju na tej zeleni okolo domceka. Vieme dobre, ze na zapade si hravo zaplatia cudzich pomocnikov do domacnosti. Kolko takych slovakov pracuje aj v Rakusku...
@vlado35 jo jo, na Zapade ludom vsetko pada samo do huby a na vsetko maju lidi ako sa hovori a uraduje tam ten SATO...na ktoreho sa radi tu vyhovarame. Musela by som tam nezit niekolko rokov, aby som verila tejto iluzii. A aj ked si niekoho najmu, stoji ich to peniaze, obycajne im pokosi travnik susedovic decko za par dolacov. Decko si zarobi, vie ze peniaze nie su len tak a sused ma vystarano. No nic, my tu na Slovensku mame radi betonik a kamienky, to bude fajna generacia, zvyknuta hlavne bez namahy...az ma mrazi.
@miamar1 vsak to...ze do akej. :-x
@jabadaba myslim si, ze prave preto ze este nie si v dome, je tazke odhadnut kolko energie ta zahrada bude stat casu. Ja som zila 11 rokov v zahranici a casto tie nadherne zelene zahrady su udrziavane majitelmi len zriedka. Zakladanie a udrzbu zahrad prenechavaju profesionalom. Na SK su ludia radi ze splacaju uver na dom vcas a nie aby si este najimali niekoho na udrzbu zahrady. Ja sa snazim nasu zahradu tak aby som eliminovala udrzbu a zostavalo mi viac casu na oddych, rodinu... Mam velky pozemok 1670m2 a je to dost narocne na udrzbu. Tiez si myslim ze kazdy ma pravo na vlastne riesenia byvania aj napriek tomu co si ostatni o tom myslia.
@jabadaba Kvitujem, ze si nacala tuto diskusiu:-) Som presne toho isteho nazoru, hlavne, co sa tyka tych vysokych "neprestrielnych" murov okolo celeho pozemku a to sypanie strku je akysi trend, myslim si, ze tak ako prisiel aj odide, ludia dost rychlo podliehaju tomu, co je "in" .... Ale neprichadza mi niekoho odsudzovat, je to kazdeho vec nazoru a vkusu, aj ked ako pises, sa ten nazor a vkus stava akymsi jednotnym. Otazka nedostatku casu na udrziavanie chodu domacnosti, zahrady, ..... Je pre moju generaciu (50) dost diskutabilna a v podstate nepochopitelna ale je to dan za dnesnu pretechnizovanu dobu internetu a s tym spojene "stracanie casu", ktory by sme vyuzili inak. Je to jednoducho tak... Nestihame ako sa hovori a pri tom si spomeniem na casy, ked ja som mala male dieta, vyvarala plienky v hrnci, rucne plachala, zehlila, dokoncovala si vysoku skolu, poobede sme vzdy chodili von, po veceroch sila pre celu rodinu, strikovala.... Na vsetko bol cas, to je zvlastne vsak? Teraz nepredstavitelne, ale samozrejme cest vinimkam. Nechcem sa nikoho dotknut, sama mam dceru s malou vnuckou a tiez " nestihaju" :-). Ale aby som sa vratila hlavne k tym murom... Za vsetko jeden priklad: kolegyna sa po 30 tich rokoch prestahovala spat z mesta do rodicovskeho domu. Naziva so susedmi velmi dobre, cela ulica je jedna "velka rodina" ako za jej detskych cias. Na okraji dediny vznikla nova IBV so spominanymi murmi, kamenmi a v podstate dedina v dedine. Sused nepozna suseda :-( Nechcem byt sentimentalna ale naozaj je ine doba, zial smutnejsia :-(
@jabadaba na Zapade ludom nepada vsetko do huby, ale maju ovela vyssie zarobky :-p A to je sakramensky rozdiel! Pretoze ty si pisala o tom, ze na zapade tiez maju zamestnanie, rodinu, deti a pritom to u nich okolo domcekov je zelensie, ze sa o to staraju. A ja sa pytam, ci sa to ti majitelia o to staraju ;-)
@meamak to je mozne, ze nemam este spravny odhad. Isteze, ked budem mat zahradu sama uvidim co to obnasa. Kazdopadne toto ale nie je dovod, aby vyrastali sive satelity. Aj ked tu zahradu este nemam, nemyslim si, ze vysadba jedneho stromu preddom na volny pas pody je taka udesna namaha. Ved ja nepisem, ze tam ma mat kazdy botanicke zahrady s exotickymi kvetmi. A ano, kazdy ma pravo na vlastne riesenia a to je ten kamen urazu u nas. Niekde su potrebne zakony na to, aby ludia spravili nieco prospesne pre vsetkych a voci sebe navzajom. Ale ten efekt nasledne stoji za to a som toho nazoru, ze do takeho malebneho prostredia je ovela prijemnejsie sa vracat z kazdodennej prace. Teba netesi prijemna zelen? Jednoducho, som velmi sklamana z tohto trendu, ktory tu je. A nie je to vsetko len o case a peniazoch.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Myslim, ze travnik, skalka a k tomu par okrasnych stromou resp.krikou taku velku robotu neda.Nemyslim,viem.Na jar peknu brigadu a potom staci raz do tyzdna pokosit travnik.Aspon u mna. ;-) ;-) Zalezi co vysadis,ani ja osobne by som nemala cas ani chut obrabat zeleninku.Tam potrebujes ozaj vela casu. :-D
@vlado35 ale ba, staraju. Urcite su taki, ktori si najmu ci uz pokosenie alebo vysadbu. To predsa robia ludia aj u nas. To je taky priserny problem vysadit o strom viac? Pred ten plot na ulici? Co snad pisem o tom, ze maju ist ludia zakladat anglicke parky po celych mestach? Kazdy ak si zasadi stromcek ci nieco zelene pred vlastny plot, aby tym zveladil ulicu ako celok, odpadne im z tela? To ich vazne tak vytazi a vystavi ci uz casovo alebo financne, ze je jednoduchsie vsade naragat strk? To sa im vazne lepsie pozera na bezutesne kamene ako na nieco zelene? A fakt ich bavia tie betonove ulice? No je to proste mimo moj pochop. 8-)
@sarinka2005 ved presne, su rastliny, ktore nevyzaduju dennodennu udrzbu. Aled tu sa tvaria, ze padnu na kolena z jedneho pasika zelene navyse. Napr. po celom balkone mam nasadenu hebu, stalozelena, podopokryvna, nenarocna rastlina. Viem si ju predstavit na mieste strku ci makadamu viac. A ani kosit ju netreba. Tak ako netreba kosit jeden blby ozdobny stromcek.
Profilova fotka
a nemusim sa za nu hanbit, vzdy je pekne upravena :-)
@mimidlo pises mi z duse. Je to presne o tom, na internet si cas ludia najdu, na zveladenie zivotneho prostredia nie. Zije sa virtualne a realitia zostava seda. Ja sa normalne desim co za generacia vzide z tychto sivych satelitov. K comu budu mat vztah? Prostredie cloveka formuje a ako moze formovat betonova dzungla? Nadavalo sa permanentne na sidliska, ako su tam ludia v betone, ako je to proti ich prirodzenosti. Tak preco potom vznikaju lokality s rodinnymi domami na este horsi obraz? Argumenty cas, peniaze...nechapem. Nechcem odsudzovat, to nebolo ani zamerom, len si tu tak vzdycham nad prostredim, ktore tu vznika, v ktorom vyrastaju aj moje deti. A nerozumiem tomu. :-|
@jabadaba je to chore ale z pohladu dnesnej generacie normalne. Ja som pred casom tiez chcela rozbehnut diskusiu na temu betonovych opách okolo pozemkov ale pustili sa vsetci do mna ako psy, ze ved kazdy chce mat sukromie, nepozerat sa susedovi do taniera, robit si, co sa mu zachce.... No zrusila som ju, lebo som sa nedokazala povzniest nad nazormi:-( Ale opakujem, dnesna generacia patri k dnesnej dobe, je to tak a mozno na to casom pridu, ze individualizmus je len do casu, ze ci je doba taka alebo onaka, tak dobre medziludske, susedske, priatelske vztahy su oveeeeeeeela viac ako perfektne vyzerajuci dom a zahrada, na ktorej ale griluju sami :-(
@mimidlo vsak aj ja vnimam, ze touto temou som skor za outsidera. Svedci o tom pocet prispevkov. :-| Chciet pekne, malebne a oku lahodiace prostredie je asi totalny ulet hodny mimozemstana. =-) Ano, sutrom do hlavy akonahle nieco skritizujes a chces, aby sa nedajboze niekto zamyslel ci je urcity trend v poriadku. Zaujimave je, ze nasledne tito ludia pachnu za hranice vsednych dni a tam budu tisko hikat nad zahonmi hortenzii ci krasnou zelenou. Lebo tam to isto chodia potajomky vysadzat budulinkovia a aj to financuju. :-p Ale som rada, ze aspon niekto to este takto vnima, lebo fakt uz si pripadam ako spadnuta z inej galaxie. :-p Inak, na margo tych betonovych plotov - uz to pomerne nedavno kritizovali aj v ramci sprav. Normalne som sa potesila, ze si to uz niekto takto riadne vsimol a zamysla sa co je toto za trend. Vyjadril sa k tomu aj psycholog, aj sociolog. Ale teda, veeeelmi opatrne. No predsa. Este chapem do urcitej miery ten plot, fajn. Sukromie aspon vzadu v zahrade. Ale obrnit sa uz od cesty a tichej ulice, kde je vsade rovnaka zastavba a civiet nasledne z okna na beton vzdialeny meter od spalne...keby si to aspon zazelenali. No vidiet pretrcat zelen spoza tychto plotov je skor rarita.
@jabadaba..."Chciet pekne, malebne a oku lahodiace prostredie je asi totalny ulet hodny mimozemstana".... nie si mimozemstan, len nekracas so stadom a mas svoj vlastny nazor, nedaj si ho vziat :-)
@mimidlo snazim sa to ustat. Co Ti poviem, vsak to vnimas sama. ;-)
Profilova fotka
Kazda zahrada, kazda zelen potrebuje udrzbu. Cize - bud potrebujes na to cas alebo penize na to aby si zaplatila niekoho kto sa o to stara... Vsade to tak je, aj v juesej. Preco slovaci volia kamen, strk? nuz - nemaju cas ani peniaze... jednoducha matematika. Kazdopadne suhlasim s tebou, zelen bude vzdy lahodnejsia oku nez beton a strk...
@jabadaba samozrejme ze radsej sedim v krasnej zelenej zahrade. Ale zial zijeme v dobe ktora je rychla a narocna... Jedine co ti mozem poradit je, nestahuj sa do sivych satelitov. :-) Rozumiem tvojmu sklamaniu ale nie vsetci sme rovnako zanieteni a mame cit pre prirodu a okolie.
@jabadaba bud rada, ze budes mat okolo svojho domu pekne domceky, aj ked s nejakym strkom, lebo aj toto je slovenska realita
Profilova fotka
Mysim, ze to je o niecom uuuuuuuplne inom, co pisala jabadaba.Vkazdom pripade mala pravdu ;-)
@jabadaba Aj ja s tebou uplne suhlasim. Tiez nechapem, naco sa ludia stahuju do domov so zahradami, ked sa potom vyhovaraju, ze nemaju cas, tak radsej zabetonuju a zasypu strkom vsetko naokolo. Ved zelen okolo domu sa da urobit aj taka, co nie je moc narocna na cas. Zasadit par stromcekov,trvaliek, ci vysadit travnik? To je praca na par hodin.Trvalky a stromy staci v dalsich rokoch uz len zastrihnut 1-2 x do roka. A najst si hodinku raz za tyzden-dva na pokosenie travnika tiez nikoho nezabije. Kto si nenajde ani tu trochu casu,aby si okraslil svoje okolie, ten moze ozaj radsej byvat na cinziaku. Ludia dnes platia nehorazne peniaze za rozne zaluzie,markizy,ci ine tienice,aby nepomreli v lete od horucav. Nie je rozumnejsie zasadit pri dome zopar stromov, ktore onedlho urobia prijemny tien? No, pre niektorych ludi nie, lebo strom robi "bordel",padaju z neho na jesen listy a zase by chudaci museli zobrat hrable a hodinku stravit na cerstvom vzduchu :-| Vyhovarat sa na to, z v zahranici maju ludia viac penazi, ze preto si mozu dovolit mat krasnu zelen a zahradnika je blbost! Mozno nejake nove,luxusne stvrte s "vyssou vrstvou"...ale ostatni ludia si tiez svoju zahradu udrzuju samy. Zahradnika si volaju iba na ostrihanie vacsich stromov.
Mne sa nezda ze ludia maju iba strk v zahradach, skor je to strk a kra,kde je vysadba,ktora sa nestihla rozrast, niekto ma malozelene ako @sarinka2005 a niekto ma vysadenych kopu trvaliek, podokryvnych rastlin,stromov,krikov-ale par rokov potrva kym zakryju ten strk. My sme tiez mali "holo" mala zelen v kope strku a kory,dnes je skoro ulne vsetucko zarastene. Ono nejaky ten strk treba,lebo k rastlinkam sa musis nejako dostat,ak sa chces o ne starat, celu sezonu-prestrihavat, osetrit od vosiek, odkvitnute kvety dat prec,pohnojit........no roboty jak na kostole
Profilova fotka
@atlaska ja tiez nemam malo zelene, okrem terasy mam vsade zelen.ako som uz pisala, zalezi co nasadis.Vosky som este nemala, mozno mam stastie..a hnojim len travnik a to ako som napisala na jar pocas brigady. :-) Samozrejma nie vsetci maju taketo aktivity radi.Videla som krasne zahrady kde je ozaj roboty jak na kostole.Zalezi co si nasadis ;-)
@sarinka2005 tak pises par krikov, kto nema koru ci strk musi mat vsetko zazelenane, vysadbu nahusto a uz rozrastenu,alebo travnik a fakt par krickov a nejaku skalku-zasa kamen a kvety.
@meamak nuz, ak sa nemam stahovat do sivych satelitov, potom niet ani kde....lebo je to prevazne o tom. Nastastie, nasa ulica buduca je z tych zelensich, vdaka ludom, ktori sa tam zisli. My im to kazit rozhodne nejdeme, naopak, sme stastni, ze zapadneme. O ulicu dalej, to je uz ine kafe...betonari sa nasli. :-p Ale v globale aj tento satelit ma obrovske rezervy co do zelene. Volili sme najmensie zlo, asi tak. Ziadne ohurenie sa nekonalo a to sme pojazdili za dva roky hladania pozemku dost novych satelitov. Realita dnesnych dni nepusti a nie ja by som teda mala trcat mimo, ale hadam ludia by sa mali kapanek uvedomit, ze na co vlastne idu do domov. Ja som si naivne myslela, ze hladaju nieco lepsie pre zivot. Ale ono je to horsie ako tie sidliska. No nic, snad neskor tento trend vymizne a ludia sa opat radi vratia k zeleni.
1
2
15

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?