Rozpadnuty vermikulit v kachliach.

Mame v dome kachle Bitech Verona, kurili sme v nich len jednu zimu a aj to len tak obcas na efekt, no vermikulitove dosky v nich sa uz cele rozpadavaju. Rozmyslal som, ze kupim novu dosku, ktoru narezem a vymenim to, len ma napadlo, ci nie je aj nejaka trvacnejsia alternativa? Nech to nemenim kazdy rok, jedna doska 80x60cm stoji 28EUR co som pozeral a ja budem potrebovat dve. Vyzera to teraz asi takto:
Odpovedať
....este upresnim, ze tie dosky su hrube 25mm.
Odpovedať
kúp šamotové tehličky, 20x10x2,5 cm v Baumaxe pár Eur a šamotovú maltu
Odpovedať
@duzu rozmyslal som aj nad samotom, ale v tychto kachliach to funguje ako tepelna izolacia, tak neviem ci to je dobry napad.
Odpovedať
nasiel som par mozno vhodnych alternativ: http://www.gaboplus.sk/isolrath-2-5cm http://www.kratki-sk.sk/cz-detail-361...
Odpovedať
@gashtaan kopa vložiek je vyložená šamotom, plech sa preto neroztaví,aj veľká el.pec na 12 vagonov šrotu má výmurovku zo šamotových tehál, hrúbky 25 cm a vydržia 1200 tavieb nonstop.pri teplote 1550 st.
Odpovedať
@duzu ta kopa nie su ale nejake polske kachle, ktore sa vnutri rozpadaju po 20 zakureniach :\ Nehovorim, ze sa plech roztavi, ale nejde o obmurovanu vlozku, ale o samostatne stojace kachle... a tie by veru nemuseli mat 300 stupnov na povrchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Praskanie je spôsobené rozdielom teplôt a pnutím materiálu. 2.5 cm je málo. Podobne 6 cm šamot znesie roky teploty v ohnisku, ale 2.5 cm popraská do roka. ... No len neviem či chceš odo mňa ďalšie rady... A teraz by som rád spomenul diskusiu kde bola ofrfľaná kvalitná celoliatinová vložka.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan - tie dosky si tam "majstroval" sam, alebo je to dielo vyrobcu. Kukam teraz do mojho krbu La nordica, a tam maju vertikulitove platne hrubku 8cm a su dokonale hladke a neposkodene. Uz minimalne 5ty rok. PS: tie velkoformatove dosky su urcene na obostavbu teplovzdusnych krbov a ako izolacne platne, ale podla tech.listu asi nie ako "obstavba" kureniska. Su prilis tenke.
Odpovedať
Profilova fotka
sorry, v La Nordice nie je vertikulit, ale liaty samot. 8cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx a to je sakra rozdiel :-D @gashtaan vápennosilikátové dosky typu Isolrath nie sú určené na priamy styk s ohňom, to nebude dobre.. Skús vermiculit, no existuje redší (napr na izoláciu stien za kozubom) a hustý, do ohniska. S fotky neviem posúdiť, aký je v tvojej piecke, no mal by vydržať rozhodne viac, ako rok...
Odpovedať
@mgx nic som nemajstroval sam, je to tak od vyroby, proste som kupil lacne kachle v Baumaxe, ze ved to bude na obcasne zakurenie na efekt stacit. Ale je to zleee...
Odpovedať
@reward dakujem za rady... co som videl vermikulit, tak islo o hustotu 600kg/m3, to bude asi ten hustejsi, nie? Napr. http://www.krby-tuma.sk/product/izola... Ten co tam je v kachliach od vyroby je dost lahky a makky, to len typujem, ze to je vermikulit, mozno je to len nejaka lacna nahrada. Skusim kupit nejaky a uvidim, tazko by sa mi tam davalo nieco hrubsie - na spodku su kamene, ktore by mi tam potom nesedeli a tiez je to uchytene v jednom plechu, co je na 25mm hrubku ohnuty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@reward tiez tento som pozeral: http://www.webareal.sk/www--krbyshop-... Pisu, ze je urceny ako izolacia do ohniska, akurat ten rozmer mi nevyhovuje... by som musel kupit dve dosky, ta doska z predchadzajucej linky by mi stacila jedna.
Odpovedať
neviete niekto poradit, kde by sa dali tieto dosky kupit v BA? To co je v tych mojich kachliach je dost krehke, neverim, ze by to prezilo dovoz kurierom pri nakupe z netu.
Odpovedať
@gashtaan ..."je to tak od vyroby, proste som kupil lacne kachle v Baumaxe, ze ved to bude na obcasne zakurenie na efekt stacit. Ale je to zleee..." No, a sme doma!!!! :-p Co si cakal od smejdu z Baumaxu? Stare,zname porekadlo hovori,ze " nie sme taki bohati,aby sme kupovali lacne veci"...
Odpovedať
Profilova fotka
na občasné kúrenie si tam vložte tvarovaný plech 2 mm, ktorý bude tvoriť medzeru medzi plášťom a ohniskom. Tvarovanie je v dvoch ohyboch hore, dolu a po stranách aby plechy neboli v priamom kontakte.
Odpovedať
@gashtaan chod ich reklamovat este kym tu baumax je
Odpovedať
@majki555 co s tym ma Baumax? On ich nevyraba. Nehovorim, ze ide zrovna o nejake spickove kachle Jotul, ale o kachle za cenu cca 450EUR... rozhodne by som za tu cenu neocakaval, ze ide o vyrobok na jednu zimu.
Odpovedať
@cililink aj by som siel, ale s tymi 100 kilovymi kachlami sa mi natahovat moc nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
pozerám že tvoji kamoši ti radia samé skvelé veci :-D
Odpovedať
@jan45 ono uz teraz je ohnisko oddelene, je tam vnutorny plech, medzera a vonkajsi plech, v ktorom je zasunuta keramicka dlazba. Kazdopadne, pre mna by bolo urcite jednoduchsie narezat nejaky vermikulit ako ohybat plech...
Odpovedať
@gashtaan No,ved prave preto. Nevyraba,ani neposkytuje ziaden servis.Taketo veci by sa mali kupovat u specializovanych firiem, ktore vyrobky aj montuju a servisuju,vedia poradit a pod.. Take firmy by urcite nepredavali rozne nekvalitne smejdy,lebo sa radsej zameriavaju na overenych vyrobcov a kvalitnejsie vyrobky. Krby a pece kupovane v roznych hypermarketoch v 99% stoja za .... :-|
Odpovedať
@majki555 nuz, je to tvoj nazor a ja ti ho neberiem...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
Ahoj @gashtaan. Chcem aj ja vymenit rozpadnuty vermikulit v kachliach len neviem ci uz predo mnou ho niekto nemenil a nie som si isty ako ma vyzerat ta vrchna doska. Na kachliach je dymovod zhora, tz. ze horna doska ma mat v strede 1 kruhovy otvor? Ako to mas ty? Vdaka za info.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majamajka101:

Ahoj @gashtaan. Chcem aj ja vymenit rozpadnuty ve…
@majamajka101 to by bolo dost divne, keby si tam mala mat priamu cestu z ohniska cez dieru vo vermikulite do dymovodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majamajka101:

Ahoj @gashtaan. Chcem aj ja vymenit rozpadnuty ve…
@majamajka101 väčšinou tam býva zábrana v zadnej časti aby nešľahaly plamene priamo do dymovodu , vtedy je dobrá i klapka do dymovodu, ked sú len uhlíky aby neunikalo veľa tepla, nevyužité do komína
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?