Predat novy dom...?

Ahojte strechaci, toto nie je typicka otazka na MS - ale myslim, ze tu, kde sa stretavaju ludia, ktori stavaju svoje domceky, to stoji za pokus sa spytat... Postavili sme si s manzelom novy domcek - svojpomocne, uz mame aj skolaudovane, uz sa len nastahovat...ALE...mne sa vobec nechce stahovat do toho domu...Dom stoji na pozemku, ktory daroval svokor manzelovi a tym to vsetko zacalo...ale podstata je, ze rodinne vztahy so svokrovcami,ktori byvaju cez zahradu sa uplne pokazili...hadky pocas stavby vyvrcholili, ked ma odtial svokor doslova vyhnal! - to sme este neboli manzelia... Ja som si k tomu domu vypestovala uplny odpor...vobec ma netesilo ani zariadovanie, ani nic...robila som to len zo zotrvacnosti... A teraz sme dosli do bodu, ked sa ocakava, ze sa nastahujeme...no ja som uz zacala uvazovat o predaji... Manzel nechava rozhodnutie viac-menej na mna...ze on si vie predstavit, ze by sme si kupili dom niekde inde... A teraz ta otazka - boli ste niekto v podobnej situacii? Predali ste svojpomocne postaveny novy dom? ...neolutovali ste to...? Naozaj nevie, co robit...ja nemam chut ani vyskusat tam byvanie...
Odpovedať
ahoj... ťažko je radiť, ale ja by som asi predala a našla si niečo k čomu budeš mať pozitívny vzťah. V dome kde už teraz nie si šťastná ,nikdy šťastná nebudeš a zničíte si svoj vzťah . Ak manžel súhlasí tak predajte a hladajte daleko od ľudí pri ktorých nie ste šťastní. Ja mám svokrovcov rada,ale nikdy by som s nimi nechcela bývať ani na jednom pozemku)) Cenu dajte takú, aby ste neľutovali koľko ste sa namakali. A vo vašom prípade to určite neoľutuješ. držím palce pri rozhodovaní a riaď sa srdcom.
Odpovedať
ahoj, neprijemna situacia,mna napadne vysoky hruby mur od svokrovcov by nepomohol? Za mna hovorim, ak manzel suhlasi, treba ist prec, je sice skoda tolkej prace a namahy, ale predsa klud na dusi je dolezitejsi. a cudujem sa svokrovcom, mohli mat po ruke niekoho kto im na starobu pomoze a takto si vas odozenu. tiez drzim palce, nech sa to co najlepsie pre vas vyriesi.
Odpovedať
Profilova fotka
Dom stoji na pozemku, ktorý daroval svokor manželovi a tým to všetko môže aj skonplikovať, Ak by svokor chcel vrátiť darovaný pozemok, musí váš manžel preveriť najlepšie u advokáta , čo by nasledovalo. Viď. príklad: Otázka Vlastník domu získal nehnuteľnosť na základe darovacej zmluvy, ktorou mu ju dali do užívania rodičia. Vzhľadom na to, že sa chce z mesta odsťahovať, chce dom predať a finančné prostriedky použiť na kúpu bytu. Rodičia v ňom nebývajú ani tu nemajú právo dožiť. Rodičia s tým však nesúhlasia a dožadujú sa vrátenia daru. Odpoveď Situáciu zjednodušuje, že rodičia v predmetnej nehnuteľnosti nebývajú. Na základe darovacej zmluvy ani nebolo zriadené vecné bremeno v podobe toho, že rodičia môžu dom doživotne obývať. Ak by vecné bremeno zriadené bolo, vlastník domu by so svojím majetkom nemohol nakladať podľa svoje vôle, a teda nemohol dom ani predať. Ak však tieto práva zriadené neboli, darovanú nehnuteľnosť predať môže. Rodičia sa domáhať vrátenia daru môžu iba v prípade, keď sa obdarovaný správa k nim ako k darcom tak, že hrubo porušuje dobré mravy. Za porušovanie dobrých mravov sa v právnej rovine rozumie napríklad spáchanie trestného činu, ktorým by obdarovaný poškodil darcov, alebo neposkytnutie potrebnej pomoci rodičom v starobe a chorobe. Nesúhlas darcov v tomto prípade by bol na súde považovaný za rodinné nezhody, ktoré však nespadajú do kategórie hrubého porušenia dobrých mravov. Rodičia sa však môžu súdnou cestou pokúsiť domôcť vrátenia daru aj po tom, čo terajší majiteľ domu nehnuteľnosť predá. Ak by im súd dal za pravdu, bol by povinný vyplatiť im náhradu za dar peňažnou formou.
Odpovedať
Preto ja stále píšem dookola,treba kúpnopredajnú nie darovaciu zmluvu ,už to že to darovali len synovi svedčí že to od rodičov bola špekulácia prejde niekedy pár rokov,mesiacov a všetko je ináč,,ja by som sa nasťahovala a ich ignorovala,ja viem je to ťažké.
Odpovedať
Alebo predat a vyplatit rodicov z pozemku.... pre ciste svedomie. V kazdom pripade je jedno horsie riesenie ako druhe, na vztahoch to neprida. Nastahujete...mate svokra nosom v dome. Odidete...mate to, aspon manzel urcite, vyhadzovane na oci zbytok rokov...
Odpovedať
Profilova fotka
Darovacia zmluva je v slovenskom právnom poriadku upravená v ust. § 628 a nasl. zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení (ďalej len „OZ“). K darovaniu dochádza zmluvou medzi darcom a obdarovaným, ktorou darca bezplatne poskytuje alebo sa zaväzuje poskytnúť obdarovanému určitý majetkový prospech, bez toho aby mal darca k tomu právnu povinnosť, a obdarovaný tento dar alebo sľub prijíma. Darovacia zmluva, ktorej predmetom daru je nehnuteľnosť, musí byť vždy písomná. Zmluvou je založený záväzkovo právny vzťah medzi darcom a obdarovaným. Vlastníctvo k nehnuteľnosti nadobúda obdarovaný až jeho zápisom do príslušného katastra nehnuteľností v zmysle osobitných právnych predpisov. Okrem všeobecných dôvodov zániku záväzkového vzťahu (§ 559 a nasl. OZ) upravuje zákon ďalšie osobitné dôvody, ktorými môže darovací vzťah zaniknúť. Pôjde o vrátenie daru prostredníctvom jednostranného právneho úkonu darcu (§ 630 OZ) alebo obdarovaného (§ 629 OZ). Ak obdarovaný svojím správaním voči darcovi alebo členom jeho rodiny hrubo poruší dobré mravy, vzniká darcovi právo domáhať sa vrátenia daru. Ak darca toto svoje právo využije, darovací vzťah zaniká okamihom doručenia prejavu vôle obdarovanému. Doručením uvedeného prejavu vôle sa darovacia zmluva zrušuje a obnovuje sa pôvodný právny vzťah. Výzva na vrátenie daru môže byť vykonaná akoukoľvek formou (písomne, ústne, elektronicky atď). K zániku darovacieho vzťahu tak dochádza na základe dvoch po sebe nasledujúcich skutočnostiach, a to v dôsledku: hrubého porušenia dobrých mravov správaním obdarovaného voči darcovi alebo členom jeho rodiny, jednostranným právnym úkonom darcu adresovaného obdarovanému. Darca sa vrátenia daru môže domáhať kedykoľvek od okamihu uzavretia darovacej zmluvy. Dĺžka doby medzi darovaním a vadným konaním obdarovaného nie je ničím limitovaná. Dôvodom pre domáhanie sa vrátenia daru je buď sústavné hrubé porušovanie dobrých mravov... alebo jednorazové. V prípade jednorazového hrubého porušenia dobrých mravov podlieha právo premlčaniu. Keďže ide o majetkové právo, k jeho premlčaniu dochádza v trojročnej premlčacej lehote (§101). Premlčacia lehota začína plynúť od okamihu, kedy právo darcu na vrátenie daru mohlo byť prvýkrát vykonané, t.j. odo dňa, kedy sa darca dozvedel o porušení dobrých mravov obdarovaným. Vzhľadom na to, že zrušenie darovacej zmluvy je osobným právom darcu, jeho smrťou toto právo zaniká. Nároku na vydanie veci, ktorá bola predmetom daru sa môžu dedičia úspešne domáhať v dedičskom konaní len vtedy, ak darca ešte za svojho života vykonal voči obdarovanému platný a odôvodnený prejav vôle smerujúci k vráteniu daru.
Odpovedať
Ak Vas svokor vyhnal zo stavby uz to nepotrebuje dalsie argumenty. Ja by som mozno urobil posledny pokus o zmier (sadnut a vysvetlit si ci je niekde problem) ale naturu uz neprerobite. Ak sa im nepacis alebo maju nieco voci Vam tam nepomoze ani 100 m mur. Inak este s manzelom preberte ak budete chciet dom predat ci svokor nebude pozadovat vratenie parcely aj ked to bude na dlhe lakte na sude pre nich. AK je manzel tomu nakloneny tak nie je o com. Ludia bezne predavaju nove domy takze je to uplne v pohode. Ale treba sa zmierit s tym ze u svokrovcov budete odpisana lebo to bude Vas napad a Vy im vezmete syna prec, pripadne ine kydy.
Odpovedať
my sme v mierne podobnej situacii. Byvame v dome ktory mi darovali moji rodicia. Sice sme ho kompletne prerobili co stalo viac ako postavenie noveho ale moja mama to stale vnima ako jej rodicovsky dom a podla toho sa vela krat aj sprava. S manzelom sa smejeme ze ked pride na navstevu tak si pride len skontrolovat nehnutelnost. Manzelove slovo vobec neberie, pretoze podla nej to nie je jeho dom, raz mu to aj povedala. Niekedy je asi lahsie vratit sa z kratsej cesty. Skoda ze som to nevedela pocas tych nekonecnych hadok pri prerabke. Uz vtedy som bola zufala z toho ako sa situacia vyvijala. Uz vtedy som dala dom par krat do realitky ale potom so tom znovu stiahla. Vstahy sa zlepsili ale periodicky sa znovu kazia. Keby mozem vratit cas tak dom predam este na zaciatku, strhnem tu bolestivu naplast raz a navzdy a nie motat sa stale v tom istom. Zial nas pripad je ten druhy.
Odpovedať
neviem ako ti poradit . Manžel má kolegu ktorý má postavený nový dom vedla rodičov /pozemok dostal darom od nich/ je to taký ten dom čo má spoločnú stredovú stenu. Ako radovka.Dvor má rozdelený plotom. Bývajú so ženou a dvoma detmi v 2izbovom byte / asi 20 km od toho domu/. Dom je prázdny, nejaký čas ho prenajímal, chystá sa ho predať. Dovod- vzťahy.
Odpovedať
Ahoj, ja by som postavila mur a hotovo. Ved predsa je jedno, koho mam za susedov, aj tak sa s nimi nebavim (maximalne sa pozdravim to je vsetko) a zijem si svoj zivot. Vsetko je to v hlave. Je to vas dom, nie svokrovcov. Vy ste do neho dali cas, peniaze, sny a tak k tomu aj pristupuj, ze si silna a predsa ta nejaky svokor neda dole :) Ved to by vyhral :) Miluj svoj dom, zaloz si rodinu a kasli na neprajnikov, je to ich problem. A zasa, ak by si kupila novy dom, vies akych susedov budes mat? Co ked budu horsi? A ten dom uz nebude podla tvojich predstav, nie taky, aky si si navrhla. A manzel ti to sice prikyvne, ale bude nad tym rozmyslat do konca zivota. Pretoze ked ste stavali svojpomocne, tak sa tam urcite nadrel. A kazdou tehlou si predstavoval, ako tam raz bude byvat. Problem teda nie je dom, ale vztahy a tie musis posilnit s tvojim manzelom a tiez sama so sebou.Ten domcek za to nemoze :)
Odpovedať
keby ste chceli predat dom, da sa predpokladat ze svokor bude chciet peniaze za pozemok plus vy zaplatite nie malu dan z predaja nehnutelnosti kedze ste ju kolaudovali teraz nie pred 5 rokmi. opravte ma ak sa mylim :)
Odpovedať
som v obdobnej situacii ale ide o chalupu ktoru darovali svokrovci manzelovi. Vela casu, energie a penazi v prerabke... Mna stale ignoruju a spravali sa tu stale ako vo svojom... Manzel to nevidel, resp nechcel vidiet a hadat sa s mamou. Az som si raz povedala ze tak zit nebudem. Vtedy si ma zacal manzel konecne zastavat a uz mam od svokrovcov viac menej pokoj. No stale sa tu necitim doma. Zrejme uz ani nebudem. Chcem odist, len manzel o tom nechce ani pocut. Narobili sme sa tu aj vela investovali... keby bolo rozhodnutie len na mne, tak tu uz nejaky ten rok nebyvam. Vztahy budete mat zle tak ci tak a este k tomu ich mat rovno za plotom... Mozno sa to utrase, ale ja za seba by som najradsej isla co najdalej a s nimi sa stretavat len v ramci nutnosti
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rodičia nedarujú svojim deťom nehnuteľnosti "z výpočítavosti", ako tu niekto napísal. Robia to pre prípad rozvodu, kde má nárok druhý manžel len na podiel na zhodnotení darovanej nehnuteľnosti. Lebo rozvodov je neúrekom a nikto v rodičov si nepraje, aby z jeho celoživotnej práce mal osoh jeho zať, či nevesta, s ktorým sa ich dieťa musí z nejakého dôvodu rozviesť. Toto hádam pochopí aj jednoduchší mozog, či?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?