Kúpiť pozemok alebo ísť do podnájmu?

S priatelom sme sa rozhodli osamostatnit. Rozhodi sme sa pre podnajom. No zatial sme nic vhodne nenasli. Vsetko je bud drahe alebo drahe a strasne. Doslo nam, ze sice budeme byvat sami a osamostatnime sa ale podnajom nam zozerie vela penazi, ktore by sme mohli vyuzit na vlastne byvanie. Obaja velmi tuzime po malom domceku nedaleko Ba. Snivame o pozemku v Mostre pri Bratislave, na ktorom by sme si postavili svojpomocne maly domcek. Mame dilemu, kedze sa chceme velmi osamostatnit a byvat sami ci ist do podnajmu alebo kupit pozemok. Samozrejme prefinancovanie uverom. Domcek by sme si neskor postavili z penazi, ktore by sme mali zdedit. A tu je to "mali by sme zdedit". Dnes nie je nic iste. Tak naozaj nevieme ci ist do podnajmu a davat peniaze tam alebo si zobrat uver na pozemok a dufat ze zdedime a zatial byvat u svokry alebo pockat a zobrat si uver na pozemok a domcek a kedze casy sa menia neviem ci to zvladneme. Dnes sa mi zdaju ceny pozemkov celkom ok ale ktovie ako to bude o par rokov ked pockame.
Odpovedať
Profilova fotka
keď báčik z Chocholova zomrie, ale pamätám si, že som bol mladý a bál som sa, že umriem pred tridsiatkou, tak som si chcel užiť. Je to aj chyba nás, rodičov, že deti nevedieme k tomu, že nič nie je naraz a treba sa snažiť. Ale mať program je prvý krok k úspechu. Ja sa teraz len divím, prečo ľudia nariekajú , ale keď im poviem, že môžu začať skromnejšie, to nie. nedávno mi známy hovoril, že chce ponúkať program, kde sa postaví časť domu, ktorá má všetky funkcie, a neskôr sa pristaví, koľko treba. Takže do toho, pozemok je investícia, keď ho správne ošetríte zmluvne, aj keby ste sa rozišli, nie je to strata, ak vydržíte, stavať sa dá aj skromnejšie, to čo sa dnes stavia, je megalománia, domy nie sú využité. A domnievam sa, že keď okolie uvidí Vašu snahu, určite Vám pomôžu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mifonka mam na to podobny nazor ako ti pise @jan45 - ak teda sa ti u svokry byvat da ;-) ja viem ze je to tazke, ale nech ta hreje to, ze nieco mas a robis vsetko pre to aby si odtial odisla --- cize mas viziu konca byvania u nej ;-) aj ked daleku :-) k tomu dedeniu --- no, stat sa moze cokolvek, dotycnemu cloveku moze na posledny krat "prasknut v bedni" a to, co malo by skoncit teraz u teba, si bude uzivat niekto uplne iny ;-) alebo ina vec, niekto ukeca a bude sa tymto majetkom rucit niekomu dalsiemu, takze ty sice zdedis, ale dakujem pekne za dedictvo, na ktorom je tarcha v prospech inych... :-| situacii je vela, co sa moze stat a co nie... v kazdom pripade, pozemok je investicia --- do pody sa vzdy oplatilo dat peniaze, minimalne budu mat tvoje deti :) akurat -- fakt to treba velmi dobre osetrit, a ja osobne, kedze to mas priatela a nei manzela, by som v zmluve osetrila aj pripadne dedenie... stat sa moze cokolvek a ono je hodne blbe natahovat sa potom o pozemok s niekym inym ako s priatelom v pripade rozchodu - aj ked aj to je blbe :-D :-p
Odpovedať
dakujem za nazory. domcek chceme naozaj maly a skromny. pre nas viac znamena ten kus zeme, ktory bude nas. myslim, ze byty v Ba su predrazene, novostavby drahe a nekvalitne a stare panelaky su narocne na naklady preto postavit si domcek je pre nas asi najvhodnejsia varianta.
Odpovedať
@mifonka urcite sa snazte riesit situaciu nezavysle od koholovek ineho. Cize ja by som vzal uver aj na domcek aj na pozemok. Osobne by som sa nespoliehal na dedenie. No a ak zdedite tak potom mozete znizit hypoteku a trosku vam odlahne. Ano nikdy nevies ako bude, ale tak sa zit neda ked sa pozeras len ako bude a vlastne netusis co a ako bude. Ja mam 2 deti a manzelku na rodicovskej. Nieje to sranda platiti hypoteku ale je to prve co mi odchadza z vyplaty. Potom elektrika a plyn. No a potom mozeme planovat ako vyuzit zvysok financii co ostal. Ked ste mladi tak sa dokazete uskromnit a je predpoklad ze sa vypracujete aj v praci a prijem vam bude stupat. Z tohto dovodu chodte do toho co zvladate utiahnut sami a vsetko co vym vyjde navyse vnimajte ako velke plus. Drzim palce! Zacinal som takto isto s bytom a teraz mame velky byt s 2 terasami a garazou. Netreba sa vzdavat. Clovek ked ma nejaky zavazok tak nejak je vnutorne tlaceny urobit pre to viac ako ked ten zavazok nema.
Odpovedať
@andrejo Plne s tebou súhlasím a taktiež 2deti a ja na rodičovskej :-D Úplne s tebou súhlasím veľmi dobre si to napísal ;-) Je to ale pravda!Nikdy sa nespoliehaj na nič.... Keď dostaneš vyplatíš niečo z hypo a budeš mať menšie splátky.My bývame tiež u svokry,ale odišli sme lebo,..... :-D a teraz sa strarám o moju babku a je to super :-D lebo sme ,,sami" :-D Takže to viem rozoznať :-D @mifonka
Odpovedať
@andrejo dakujem. @mitinka1 ved toto, byvanie u svokry... :-o najvacsi strasiak
Odpovedať
@mifonka a treba vam jednoizbovy bytik? lacnejsie vychadza ked byvas s kamaratmi a mate len izbu prenajatu. Sice mam spolubyvajucich ktorych "nepoznam" ale s troskou tolerancie to ide.
Odpovedať
@amexa to uz radsej ostaneme u svokry. tu aspon pozname a vieme co od nej cakat. ;-)
Odpovedať
@mifonka My sme mali rovnakú dielmu pred 12 rokmi. ... Išla som za nevestu lebo sme mali "zdediť" záhradu a postavíme si tam dom a máme si 1-2 roky šetriť, že mi s malou pomôžu a budem doma na MD po ruke keď sa bude stavať. Po 1,5 roku sme mali niečo našetrené a strááášne sme už nielen chceli, ale hlavne potrebovali bývať sami. Začali sme riešiť papierovačky a obecný stavebný úrad nás hneď uzemnil.- stavbu nám v záhradenepovolili, lebo bola v extraviláne a neboa zahrnutá v územnom pláne pre výstvbu RD. ...Tak sme riešili či podnájom alebo radšej vlastný byt. Podnájom sa nám javil ako zbytočne vyhodené peniaze. Nakoniec sme si kúili vlastný byt. ...Bývanie u svokry som si užila, najmä keď zistila, že chceme odísť. Všemožne sa nám to snažila skomplikovať, dokonca ujo ( svokrin švagor) mal pre nás v ponuke dobrý byt, v krásmenj lokalite za veľmi dobrú cenu a keď sme k nemu išli dohodnúť sa, tak mu svokra zavolala, nech nám to nepredá, že má povedať, že je to už predané. ( Za 10 minút, čo sme autom prešli 10 km k nemu sa to predalo ]-( ]-( ]-( ) Po čase sa ujo priznal. ... A k tomu dedeniu - pred 2 rokmi zdedil tú záhradu manželov brat a už má aj postavený dom. Takže kým nieje zavkladovaná podpísaná kúpna zmluva, neveríme nikomu! (manžel ani vlastným rodičom) ...Zoberte si kombinovaný úver - na kúpu pozemku aj na stavbu a snažte sa postaviť čo najskôr. Keď budú € tak to pôjde rýchlejšie ;-)
Odpovedať
@ninka23 dakujem. manzel ma teda "dobru" mamicku. rozum mi ostava stat.
Odpovedať
Profilova fotka
ako sa môže niekto spoliehať na to, že bude dediť?To by ma v živote nenapadlo čakať na to, kým niekto zomrie, aby som mala z toho úžitok. Skôr sa asi treba snažiť dokázať v živote niečo sám...AKOKOĽVEK. Risk je zisk. Nechcela by som sa dožiť toho, aby moje deti prežili život čakaním na to, kedy budú dediť. :-|
Odpovedať
@kejtinka praveze sa nespoliehame. aj ked sme napisani v zaveti ako dedici a nejedna sa o rodicov. hypo nepovazujem za risk a uz vobec nie za zisk, ale najskor pojdeme touto cestou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mifonka Ja som tiez ten typ, ze sa radsej zadlzim ako cakat, ci budem dedit. Dedicstvom si mozte pomoct pri splacani uveru, tak ako pise andrejo. Je dobre, ze rozmyslate radsej smerom ku kupe, oplati sa to urcite viac. A este, az by som isla kupovat nehnutelnost, urcite po svadbe. Alebo nech ste v katastri zapisani ako vlastnici obaja (ak teda samozrejme obaja budete platit). Co sa tyka rodiny a penazi a obzvlast velkych penazi, som po vlastnych skusenostiach velky skeptik. A je jedno, ci sa jedna o dedicstvo, darovanie, pomoc alebo nedajboze spolupracu pri stavbe.
Odpovedať
@mifonka zistite si co by ste od banyk dostali. Za to nic nedate a aspon sa vam bude lahsie rozhodovat. No a my sme vzdy riesili veci tak ze radsej som si vzal uver z banky ako riesil pozicky od znamych/rodiny. Vacsinou tie pozicky od znamych su drahsie (aj ked nie financne) ako ta ktoru si vezmes v banke. Drzim vam palce a dufam ze sa pustite do stavania. Ak zacnete teraz napriklad stavat tak mozno kym dostaviate budete dedit a budete si moct znizit hypoteku uz po nastahovani. Jednoducho treba sa do toho pustit. Cely zivot je o tom ci sa clovek odvazi do neicoho ist alebo nie. Nechcem aby to vyznelo zle ale napriklad nam financne dost pomohla svadba. Mali sme malu svadbu (14 ludi) ale v jednej z naj restauracii v BA no a co sme vsetko podostavali do domacnosti a fin. tak to vysoko prekrocilo naklady na svadbu (cca. 1/4 penazi sme minuli na svadbu a vsetko okolo). To s tou svadbou som ti napisal aj preto ze banka aj ine institucie maju pre manzelov zvyhodnene podmienky.No a uz budem radsej ticho :)
Odpovedať
@andrejo ;-) dam precitat priatelovi. dakujem za rady a nazory.
Odpovedať
@kejtinka No v našom prípade to nemalo byť celkom dedenie ale chceli nám to svokrovci predať, len s tým otáľali 12 rokov. Prvý krát sme vytiahli papiere a mapu z katastra v 03/2001 ale keďže sa tam stavať nedalo, tak sa nič neriešilo. Stále nám to sľubovali a v 2009 sme spravili aj kúpnu zmluvu , ale vyžiadali si čas na rozmyslenie a po 3 mesiacoch zmluvy vrátili nepodpísané a v tesne pred vianocami 2009 sme sa dozvedeli , že to v 11/2009 predali druhému synovi a neveste za 1 €. ( Ešte nám to aj tajili a zatĺkali :-| ) @ mifonka .. no to je charakter niektorých ľudí ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mifonka - to je jedno, rodičia nerodičia...ako výstižne napísal @jan45 "keď báčik s Chochoľova umrie" . ;-) Ale hypotéka je v podstate riziko, bo nevieš čo sa môže stať, aby sa to zvládalo splácať a pod. Ale tak asi si my mladí moc nenavyberáme. Aj my sme toto riziko podstúpili a v našom prípade RISK JE ZISK. Domček sa už dokončuje :-) . Tak vám držím palce, nech to vyriešite k vašej spokojnosti, ale hlavne v blízkej budúcnosti. Mladí sme len raz. ;-) @ninka - veď ja som nemyslela váš prípad. Myslela som všeobecne. Keď najbližšia rodina podrazí, s tým už nič nenarobíš...asi len prehltnúť.. :-S
Odpovedať
@kejtinka velmi sa nam do hypoteky nechce, ked si predstavim o kolko sa pozicka preplati a vidim v okoli, ze maju problem nasetrit na dovolenku, ist na matersku, PN, lebo ten druhy prijem naozaj chyba... na dedenie sa nespoliehame aj keby sa nam to velmi hodilo. ved komu nie. zajtra ideme obzerat prve pozemky. snad sa nam nasa odvaha vyplati a zvladneme postavit domcek splacat uver
Odpovedať
Profilova fotka
@kejtinka My už nie sme mladí, išli do hypo i tak. Prečo si neplniť sny i vo vyššom veku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?