Koľko za podnájom u rodičov?

Ahojte! Chceme bývať u svokrovcov, kým si nenašetríme. Ja som študent, budeme žiť z jedného učiteľského platu. U svokrovcov budeme mať iba 1 izbu. Kuchyňa a kúpelňa budú spoločné. Zatiaľ to vyzerá, že im budeme platiť 100 eur mesačne. Nezdá sa vám to veľa na tú 1 izbu a rodinné pomery? Koľko platíte rodine vy? Podeľte sa...
Odpovedať
1
2
12
@janamaria Tak my neplatíme absolútne nič, vzhľadom na to, že rodičia sú toho názoru, že pokiaľ môžu,pomôžu! aj takýmto spôsobom... my si zatiaľ ,,šetríme" respektíve už investujeme peniažky do nášho domčeka :-) Bývame s nimi už 4-tý rok a zatiaľ nepadla ani len jedna výčitka alebo niečo podobné....no a v máji sa pravdepodobne sťahujeme do nového... Neviem prečo by si rodičia mali nárokovať( veď si ich dieťa alebo v tvojom prípade manžel) - pokiaľ sa chováš tak ako sa máš a nezneužívaš ich ochotu! :-) Ja si beriem príklad a mojim detičkám keď vyrastú budem tiež nápomocná :-)
Odpovedať
:-D aj mo sme u svokrovcov nic neplatili len sme raz do roka uhlie kupili
Odpovedať
no, ja napriek tomu ze som u rodicov nikdy od 18-tich rokov uz realne nebyvala, zastavam nazor ze pokial je dieta uz zarobkovocinne tak na domacnost by prispievat malo... Cize moj nazor sa s ajkinym v tomto vobec nezhoduje. ( a vobec tam neide o to co by hovorili moji rodicia - viem ze by mali taky isty nazor ako ajkini rodicia... skor o to, ze ja by som sa citila zodpovedna im nieco platit, kedze uz zarabam) na tvoju otazku janka... no zalezi aj od toho ako su dalsie vydavky podelene - budete si sami zabezpecovat stravu alebo vas bude zivit svokra? podla mna by ste sa mali podielat na strave a normalnych prevadzkovych nakladoch... 100 euro za jednu izbu sa mi zda dost, pokial budete prispievat aj na stravu, pripadne si ju sami zabezpecovat. Pokial ale vsetky ostatne naklady na vas zivot budu znasat svokrovci - no priznajme si ze 2ja dospely ludia za mesiac urcite len prestravuju viac ako 100 euro, nehovoriac o elektrine a o dalsich veciach potrebnych pre zivot... ( my sme napr. 2ja dospely a jedno dieta zatial ale naklady mesacne na stravu urcite idu cez 400 euro, na dalsie domace prostriedky - umyvacie, hygienicke etc. ide dalsia sumicka a to nehovorim o elektrine, plyne, etc. ... )
Odpovedať
Profilova fotka
zvlastne platit svojim rodicom.. od toho su rodicia ze pomozu svojim detom.. tak isto sa to obrati na vas predsa, raz budete rodicia a deti tiez nebudu mat ako a kam ist, lebo po skole nikto nema miliony tak im budete pomahat a na starobu sa to vrati, ze oni pomozu vam nie?... toto ja detom nikdy neurobim! to su co za rodicia co pytaju od deti peniaze...?
Odpovedať
a aby som svoj prispevok uzavrela - kedze napr. zarabame o dost viac ako moji svokrovci aj rodicia dostanu na dochodkoch, tak my im , napriek tomu ze u nich nezijeme, velakrat do roka spravime velky nakup, kupime im nejaky vikendovy zajazd, ked su u nas, vzdy ich vezmeme do obchodov aby si nieco kupili a snazime sa to aj zaplatit ( peniaze by nikdy od nas neprijali, takze takto nepriamo im robime darceky...) ja mam praveze ajka pocit, ze uz som vo veku, kedy mam ja splacat rodicom... dokedy sa maju akoze o mna starat? Neviem teda aka si ty stara, ja mam 32. ....
Odpovedať
andy - hovorime o zarobkovocinnych detoch... nie o detoch, ktore nemaju z coho zit...
Odpovedať
:-D :-D :-D keď som zbadala iniciáli toho kto napísal posledný príspevok,hneď som si myslela, že tam bude zase niečo v opačnom význame :-D :-D Ale vždy sa na tom aspom dobre zabavím :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dai kazdy po 18tich rokov zivota je zarobkovo cinny ak nieje na VS a ak aj je tak je vla moznosti aby zarabali... ale aj tak, od toho su rodicia - maju pomahat detom predsa
Odpovedať
ja si myslim že nejakou tou sumou by mali prispievať. Bude to pre nich (mladých) lepšie aj pre budúcnosť. A to v tom že im nebudú môcť vyčítať v budúcnosti ich súrodenci bývanie u rodičov zadarmo, naučia sa hneď od začiatku nejakú čiastku odložiť na živobytie, atď. Záleží však na vzájomnej dohode aby tá suma nebola prehnaná. Moja známa takto platila svojim rodičom, v rodine bol kľud a keď sa osamostatnili, tak rodičia im prispeli z tých peňazí na spotrebiče.
Odpovedať
andyfoto máš veľkú pravdu. A dai :-D no z jedného učiteľského platu si asi domček len tak nepostavia , takže sa nedá hovoriť o zarábajúcich ľuďoch - keď je tam len jeden príjem a z toho chcú niečo dosiahnuť....Samozrejme keď budem samostatná, budem svojim rodičom vždy pomáhať, ako sa len bude dať, lebo som im vďačná za veľa - ale nejako sa rozbehnúť musím - a na to sú tu oni teraz pre mňa!
Odpovedať
@nadena21 funguje to všelijako...ľudia sú rôzny ale aj súrodenci aby si medzi sebou niečo ,,vydžgalovali" tak to hadam ani súrodenci nie sú...bože to čo je za ľudí? Vo vlastnej rodine si takto ubližovať :-(
Odpovedať
Profilova fotka
ja súhlasím s @dai...neviem prečo by mali rodičia dotovať dospelé zarábajúce deti. Veď aj oni musia platiť nájomné, elektriku, plyn aj stravu. My bývame tiež zatiaľ u našich a teda úplne so všetkým ideme na polovicu (i keď oni sú dvaja a my štyria) ... Ale ani vo sne by mi nenapadlo, že by sme sa tam mali priživovať. Každý kto zarába a je aspoň trochu zodpovedný, by si mal zabezpečiť bývanie aj stravu. Keď aj už nie rovno byt, ale za existenciu sa dneska platí. A tak ako musia naši rodičia (tiež im ich rodičia na živobytie neprispievajú), tak aj my. Úloha našich rodičov bola adekvátne nás pripraviť do života a stať sa samostatnými. Som pyšná na tých svojich, že sa im to podarilo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejtinka :) aj ja na tých svojich že sa im to podarilo :) že mi pomohli postaviť sa na ,,vlastné" :-) a za to im ďakujem. x-) Tak je vidieť,že my ľudia sme rôzny a každý máme iný názor :-) hlavne, že je pohoda v rodine , či už s priživovaním alebo bez :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@ajka0077 - už keď majú jeden učiteľský plat, tak nech nejdú teda stavať dom , ale nech si kúpia dvojizbový byt. Nech každý siaha na svoje možnosti, nie nad ne.
Odpovedať
Suhlasim s Dai, 100 eur nie je vela podla mna, zavisi teda aj od toho, ci je v tom aj strava, ci len ubytovanie ale aj tak..Musite to brat tak, ze to nie je len 1 izba, ale aj ta kuchyna a kupelna, vezmite si len voda na sprchovanie a podobne..A aj ked si studentka, brigadovat predsa mozes, ja som tiez studovala a kym som bola na vysokej som mala vzdy minimalne 1 brigadu, niekedy aj 2 naraz a to som na to nebola odkazana, len mi bolo blbe si pytat od nasich na vsetko peniaze. Nemozete to zase brat tak, ze su to rodicia, tak musia pomahat a zivit vas neviem dokedy..Zavisi to samozrejme aj od vzajomnych vztahov, od toho, ako na tom rodicia financne su a podobne. U nas to bolo tak, ze po svadbe sme byvali 5 mesiacov u mojich rodicov, kym sme prerabali byt..Mali sme tiez 1 izbu, kuchyna + kupelna spolocna. Platili sme 200 eur mesacne. Pricom ked uz sme sa isli stahovat a zariadovali sme byt, mama mi povedala, ze ona tie peniaze odkladala a teraz ich vezmeme a ideme nakupovat vybavu do kuchyne a celkovo do domacnosti. Bola som milo prekvapena. Zase mame kamarata, ktory ma 28 rokov, byva stale u rodicov, 7 rokov studoval vysoku, uz 3 roky robi a rodicom neplati ani korunu..ze on si setri a nevidi dovod, preco by im mal platit..Rodicia tym nie su velmi nadseni, ale tak co maju robit? Lenze sa boja, ze sa ho uz nezbavia, priatelku nema, uz je zvyknuty na to, ze ma doma navarene, ze mu ma kto oprat.. No je to vzdy individualne a zavisi to od dohody, ale vazne si myslim, ze od urcitej doby uz to clovek nemoze brat tak, ze si rodic staraj sa, ale prispiet aj sam..A najma, pokial zaraba, resp. moze si zarobit..
Odpovedať
Hmm zaujimava debata, ja si myslim ze 100 eur mesacne za 2 osoby je aj dost malo. - v tej vasej izbe sa bude kurit - v kupelni bude tiect tepla voda - budete si v tej izbe aj svietit - budete produkovat aj nejake odpadky Za toto vsetko sa plati. Ak si studentka, tak tvoji rodicia asi na teba beru rodinne pridavky. Nie? Ja by som si na tvojom mieste zistila kolko stoji kubik teplej a studenej vody, aku mas spotrebu za mesiac, koko stoja rocne smeti...atd. Podla mna je spravodlive, ak sa naklady na domacnost rozpocitavaju podla toho, kolko dospelych zarobkovocinnych osob tam zije. Ide aj o to aby si sa naucila hospodarit. A koniec koncov mozno vam budu svokrovci tie peniazky odkladat. Mimochodom v mojom okoli a okoli mojich piratelov nepoznam, ze by niekto mal rodica po 50tke alebo pred dochodkom a zarabal aspom priemernu mzdu na SK. Vacina rodicov je v tomto veku nezamestnana a hlusia za minimalnu mzdu. Je pravda ze rodicia vas vychovali a teraz je rad na vas aby ste im to vracali.
Odpovedať
ajka, som rada ze ma uz tak super poznas... tiez si postupne vytvaram nazor ;-) ako, nechat sa zivit rodicmi az do smrti, lebo ved raz im to vratim, napriek tomu ze sama zarabam... no, super postoj - to co su za ludia, pytam sa ja... rodicia su podla mna nato, aby deti vychovali, dali im vzdelanie, aby ich naucili pracovat etc. ... ked sa o ne budu financne starat aj ked oni uz budu mat vlastne peniaze tak sa im to moze skaredo vratit - lebo take deti sa nenaucia vazit si nic - vo vela aj ked nie vsetkych pripadoch... Pre rodinu a byvanie sa podla mna rozhodujem vtedy ked si to aj rozumovo mozem dovolit ( nielen hr, hr, ja chcem... ale to je asi vec postoja k zivotu ) - takze ajka, no, ja by som dom nezacala stavat keby studujem a moj muz je ucitelom...otazka na janku je, kolko by platili za normalny podnajom, keby im svokrovci neposkytli byvanie ( ona ako studentka tiez by musela ist do internatu, mlady by si asi musel hladat normalny podnajom ) inak ajka, nie kazdy je ako ty... ja som nikde nepostrehla, zeby janka chcela stavat v svojej situacii dom... to je len tvoj predpoklad, kedze vy ste to tak spravili... ona len pisala, ze chcu setrit ;-)
Odpovedať
keď sa ti to zdá veľa, tak vyskúšaj podnájom... alebo choďte bývať k tvojim rodičom a zadarmo ;-) "kým si nenašetríte"... a načo si chcete našetrit? na byt? na dom? takže vám svokrovci majú poskytnúť bývanie zadarmo ešte ďalších 30 rokov? nechápem... chcete spolu žiť? tak sa starajte... ja sa o seba starám od 18, môj starší brat (35) stále býva u mami, teraz už aj s rodinkou... a "neodstrihne" sa už nikdy... takže môj názor je, že rodičovská pomoc ok, ale od 18 by sa človek už mal o seba začat starať sám... inak sa "gazdovať" a vážiť si vecí nenaučí nikdy... ;-)
Odpovedať
dai... výnimočne s tebou na 100% súhlasím ;-)
Odpovedať
@kajtinka dvojizbový byt? No, my chceme mať aspoň 4 deti, ideálne 5. Takže byt asi nie. Nemáme na dom veľké nároky - žiadne balkóny, zimné záhrady, zbytočne veľké priestory. Všetko účelné. A manžel hoci je učiteľ, má VŠVU, je maliar, takže 1 izbu potrebuje na to svoje umenie :-) Takže jednoducho potrebujeme 5-izbový domček. No a čo sa týka tých svokrovcov, ja súhlasím, aby sme im platili, ale 100 e sa mi zda dost, kedze stravu a vsetko ostatne si budeme zabezpečovať sami. A ja ešte dva roky budem bez platu na dennom štúdiu. Ako to len citlivo navrhnut tym svokrovcom?
Odpovedať
@dai prepáč! ja ešte neumieram :-D
Odpovedať
@dai môj predpoklad bol správny...čítaj ,,BYT ASI NIE!"
Odpovedať
ajka, toto co teraz janka napisala sa ti zda normalne? :-.
Odpovedať
no..5-izbovy dom..uz ste si to preratavali, ako dlho na to budete setrit? Vela ludi by chcelo dom, aj ja by som chcela dom, ale bohuzial si ho zatial nemozeme dovolit a to aj ked sme dvaja zarabajuci ludia..Mozno netreba chciet vsetko hned, ale postupne zacat..najprv s tym bytom a tak dalej..A myslim si, ze uzivit 5-izbovy dom a 5 deti k tomu tiez nebude ziadna sranda, hlavne ked budes na materskej a budete mat zase len ten jeden ucitelsky plat..
Odpovedať
ano, uz som pochopila - 5-izbovy minidomcek... byt nie, tam sa predsa s 5-timi detmi s minimalnym prijmom nezmestis... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janamaria - to je obdivuhodné, že plánujete v dnešnej dobe 4-5 detí :-) Držím palce nech sa vám to podarí. Ale to sú aj zvýšené nároky potom. Ver mi, ale 100€ vôbec neni veľa. My platíme o niečo viac len na nájom + strava. Naozaj to neni len tá jedna izba, je to aj veľa vecí okolo...energie, voda, smeti..Veď sa teda spýtajte, aké majú svokrovci mesačné náklady a je logické, že by ste mali ísť na polovicu ak sú oni dvaja a vy dvaja. Za jednoizbový podnájom by ste platili ooooveľa viac.. ;-) Takže toto je super. Už len to je pomoc rodičov, že vám ponúkli možnosť bývať u nich a nie hľadať si podnájom (a nemuseli, nieje to ich povinnosť). ;-)
Odpovedať
@pre mňa sú ľudia čo milujú deti len a len normálny...Horšie je to s tou finančnou situáciou ....ale ktovie....v budúcnosti sa môže všetko zmeniť a možno budú mať na to aby si splnili svoje predstavy.... ty si robíš názor na všetkých len podľa teba - porovnávaš - ale nie každý má hneď super prácu (čo usudzujem, že ty máš) keď ti sebavedomie dovoľuje písať také veci a podsudzovať ludí či sú normálny alebo nie :-| nie každý môže byť od 18-tich nezávislý na rodičoch
Odpovedať
Profilova fotka
@ciusinka tak s tymto nazorom plne suhlasim.. na materskej, 5deti, jeden plat ? my sa bojime aj jedneho dietata a pracujeme zatial obaja...
Odpovedať
@ciusinka áno, áno, s tým všetkým rátame, že ja budem min. zo 10 rokov na materskej... Máme to všetko zhruba prerátané. Budeme stavať svojpomocne, rátame dom do 2 mil. O 6-7 rokov chceme využiť úver zo stavebka. Alebo hypo pre mladých - to sa ešte rozhodneme, čo bude vyýhodnejšie. No jednoznačne to budeme ďalších 30 rokov splácať, to mi je jasné. Byt sa vobec neoplati - ja v nom od malicka byvam - rodicia ho maju v osobnom vlastnictve, za co zaplatili tazke miliony, ale vonkajsie mury bytu im nikdy patrit nebudu, takze do konca zivota este platia najom 4 tisic. No a ci uz budem davat tie mesacne splatky banke alebo platit najom... Mne je to zajedno.
Odpovedať
Profilova fotka
veľmi zaujímavá téma. :-) ja s mojim priateľom bývame u našich približne 6 rokov a teraz sme sa rozhodli postaviť si vlastný domček. od začiatku sme prispievali nejakou korunkou na bývanie a stravu a vôbec to mojim rodičom nevyčítam a ani by ma to nikdy nenapadlo. ved predsa plyn, elektrika, voda, strava, ... to všetko niečo stojí a hlavne v takom baráčisku ako majú. prečo by to mali všetko platiť rodičia? ja by som sa sama blbo cítila, keby všetko dotovali a ja by som si peniaze cpala do papuče. :-) keď mám, prečo neprispieť. teraz keď staviame, stále prispievame a v prípade ak by sa vyskytol daaky problém som presvedčená že mi pomôžu, či už odpustením nájmu alebo finančnou hotovosťou. Inak my s priateľom platíme 200€.
Odpovedať
1
2
12
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?