Je dobré začať v neskorej jesene stavať?

Profilova fotka
Mám taký problém, ktorý sa týka začiatku stavby. Koncom septembra by sme mali mať stavebné povolenie. Je podľa vás dobré začať ešte tohto roku alebo počkať až do jari. Planujeme urobiť len po platňu. Nie je to riskantné púšťať sa do toho ešte tohto roku. Hrozí totiž riziko mrazov. Ďakujem za všetko postrehy a názory.
Odpovedať
Profilova fotka
@petrusia My stojime pred rovnakym problemom. Stavebne povolenie dostaneme asi koncom septembra. Chceli sme do zimy dokoncit hrubu stavbu, co by malo trvat 6-8 tyzdnov. Ale je to risk, co sa pocasia tyka, a preto to cele radsej odlozime na jar.
Odpovedať
Dobrý den. Optimistický scénář: práce svépomocí a to nepřetržítě, žádné chození do práce. V den obdržení stavebního povelení skrytí ornice, srovnání terénu a vytyčení stavby. Den druhý výkop základů a začištění základů. Den třetí položení všech prostupů. kanalizací a chrániček a položení zemnícého pásku. Den čtvrtý vylití základových pásů. Den pátý položení bednících tvárnic a jejich srovnání. Den šestý zabetonování bednících tvárnic. Den sedmý navezení zásypového materiálu mezi základové pásy. Den osmý srovnávání a hutnění navážky. Den devátý zašalování a položení kari sítí. Den desátý betonování základové desky. Ve skutečnosti to bude samozřejmě trvat 3 x déle, čili za měsíc to svépomocí dotáhnete do stádia rovné, betonové desky. Zbývá tak ještě měsíc pro stavbu. Pokud to nezastřešíte a neuzavřete, tak hrozí riziko, že následné mrazy zvednou základovou desku, která popraská. Takže já bych se přez zimu dokonale připravil a začal co nejdříve na jaro, do začátku prázdin to máte pod střechou a na vánoce bydlíte. Samozřejmě nesmíte svépomocně stavět mrakodrap s rozpočtem 500.000 euro. Já hlasuji pro zahájení v termínu jaro 2012. S pozdravem Laďa
Odpovedať
kludne zacnite kopat uz teraz... za necely mesiac dostanete stav. povolenie a bez obav akurat dokoncite platnu. nic sa vam nestane ked vykopete a zalejete zaklady bez stav.pov. podla mna jednoznacne spravte zakladovu dosku do zimy, ved je lepsie aby zaklady cez zimu dobre sadli a vymrzli. a na jar mozte v klude stavat. my sme to robili tak isto.
Odpovedať
...ja by som išiel do toho teraz tak isto.....
Odpovedať
@petrusia este jednu vec.. moji rodicia betonovali zaklady domu 6.decembra. /dokonca uz mierne mrzlo/, a dom stoji uz 20rokov. vtedy este neexistovali ziadne zmesi proti mrznutiu, teraz vam to uz automaticky v betonarke pridaju. takze jednoznacne netreba sa toho bat a treba zacat. vela stastia pri stavbe prajem
Odpovedať
Profilova fotka
ja len chcem upozornit, ze od septembra je v platnosti novela trestneho zakona, podla ktoreho stavba alebo jej cast bez stavebneho povolenia je trestnym cinom. nehovorim, ze ak bez stavebneho povolenia zacnete kopat zaklady, ze rovno pojdete do vazenia. ja osobne by som na stavebne povolenie radsej pockal.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som zacinal vykop koncom oktobra a v decembri sme este zalievali dt-cka...ked sa do toho zaciatkom oktobra pustite, tak v pohode stihate aj platnu. Zalezi ale aj na tom kolko casu ste schopni do toho investovat. Pokial bude vsetko dobre zorganizovane tak tyzden cisteho casu to bude urcite trvat.
Odpovedať
My sme zacali 1.Aprila a o 14 dni nato sme mali uz platnu zaliatu-cize presne 14dni-za necele dva mesiace sme mali dom pod strechou,ale je dolezite sledovat pocasie a dobre si to vsetko premysliet kde,co,ako...robil som vkuse aj cez vikendy 12hodin denne-boli sme na to traja a ked sa zvolala rodinny brigada tak aj 15ti :) ak vam bude pocasie priat a zacnete cim skor tak nemate problem stihnut aj pod strechu.
Odpovedať
my sme síce začínali na jar (presnejsie koncom aprila sme dostali stavebne povolenie), ale ak by sme riesili problem ci zacat alebo nazacat na jesen, tak jednoznačne viem ze nas entuziazmus a nadsenie pre stavbu by nam nedovolili nezacat :-) v podstate u nas by to nebol problem, lebo by nebolo co riesit... ak by sme uz mali v rukach stavebne povolenie a bolo by aspon par dni/tyzdnov dobre pocasie urcite by sme necakali do dalsej jari... ;-) a teda neviem co je na tom pravdy, ale vraj je lepsie nechat zaklady cez zimu odstat a premrznut, .. dalsi dovod preco zacat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
presne aj my budeme mat stavebko koncom septembra (dufam) a zaciname stavat, xceme hrubu stavbu do zimy, presne aby to vymrzlo, stavbari vraveli ze keby sa to naaahodou kvoli pocasiu nestihlo dat pod strexu, ze sa mury zakryju a prezimuje to v pohode aj tak
Odpovedať
my sme minuly rok zacali 11.10. a v decembri sme mali hrubu stavbu. koncom januara sme postupne zacali s elektrinou, rozvodmi na vodu, kanalizaciu, plyn - co malo vtedy vyhodu, lebo nemali tolko roboty. teraz v lete a na jesen niekoho z nich dohodnut, to chce dlhodobejsie planovanie...
Odpovedať
Profilova fotka
Mi sme začali 29.8.2011 vymeraním, dnes 2.9. sme pripravený na zaliatie deky. Stav. povolenie máme od 22.8 no právoplatnosť nadobudne 7.9.2011. Na to sme však už nečakali, kým nadobudne právoplatnosť budeme mať hotové základe s dekou. O týžden začíname murovať. Prídu majstri z porothermu a založia komlet prvú radu, vymerajú, nanesú maltu pre prvú radu a ide sa. Murujeme s porothermom profi dryfix - čiže na penu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?