Aký je toto hmyz?

Profilova fotka
Posledne 2-3 týždne nachádzame doma tento lietajúci hmyz. Najprv sme si mysleli, ze je to nočný motýľ, ale zrejme nie je, lebo ich nachádzame stále. Denne odstránime 1-3 kusy. Viem, že potravinová mola vyzerá inak, ale napadlo ma, či by to nemohla byť mola šatová - no podla fotiek na nete to asi tiež nie je ono. Neviete, čo by to mohlo byť a ako sa toho zbaviť? Netuším, odkiaľ to stále vylietava.... nachádzame ich hlavne ve jednej kúpeľni, jednej detskej izbe a obývačko-kuchyni.
Odpovedať
1
2
Mola :-) neznášajú bokový list [dajte si ich na regále], levandulu [do skríň] a čierne korenie [do nádobky s múkou, do krabičky s čajom, k sušeným hríbom] a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk a aka mola to je? Potravinova, ci satova? So satovou nemam skusenost (aspon doteraz nie) a ked sme pred rokmi mali problem s potravinovymi molami, tie vyzerali inak....
Odpovedať
potravinova mola,skoro sa jej nezbavis,prileti aj od suseda,treba vycistit vsetko, kde sa moze liahnut,aj omrvinky,pozriet aj uazvrete potraviny ,vsetko vysypat,umyt,navesat mololapky/kupis lacno v drogerii/bobkovy list apod nepomaha a cakat,doba liahnutia novych je vzdy cca2 tyzdne,my sme ich likvidovali vyse roka,lovu zdar x-)
Odpovedať
v obchodoch su take žlte lepkave obdlžniky,lapače hmyzu ,to si kuskom lepiacej pasky nalepte na dvere izby alebo špajze ,,, alebo zaveste a za pár dní je po moliach všetkého druhu.Idu na to ako sproste,,,, ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 @eevapa dakujem za rady, dnes som kupila aj tie zlte papieriky aj pasce na mole satove - na tie potravinove prave nemali. Byvame v dome, takze nechapem, ako sa u nas zobrali. Kedysi v panelaku sme sem tam mali potravinove mole, ale tie vyzerali inak a v potravinach sme ich vtedy aj nachadzali....vtedy sme kupili tie lepky na potravinove mole a raz dva bolo po nich. Ale ako hovorim, toto vyzera inak a v potravinach nie su, aspon som ich nikde nevidela. Naozaj to su potravinove mole? Chystam sa dokladne prezriet a upratat skrine, ak by boli v obleceni, akurat tento vikend som musela byt v praci, tak som sa k tomu nedostala.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim popozeraj zahyby vsetkej ryže co mas doma, aj vnutri.. ak vidis take nejake naznaky pavuciniek akoby, alebo nedajbože larvicky uz, vyhodit.... mozu byt vsade, v muke v zahyboch obalov zvyknu byt larvy, alebo priamo vnutri.... alebo aj v cestovinach .. orechoch, kdekolvek.. oplatky tak isto.. treba vsetko popozerať... a povyhadzovať rovno do smeti mimo domu... a vsetky spary povysavať riadne. a tie lepiace lapače tiež pomozu, pritahuju samcekov,ti sa tam nalepia a samicky nema kto oplodnovať :) tym sa zastavi proces rozmnozovania.
Odpovedať
@simsalabim Tých mpolí je veľa druhov a treba upratať radikalne ,,,, sypké potraviny čo mate otvorene dať do sklenených pohárov,,,,a do domu je to na 99% z ryže ,detská krupica býva nakazena a normalne to naletí aj z vonku ,,,dokonca som mala mole a červíky v zhybe na mlynčeku na orechy a pritom som to dôkladne umyla a usušila na krbových kachliach,,,,tie lepky mávam preventívne doma po celý rok a naozaj sa ich pár nachytá počas celého roku a ako píše Katrin je to proste všade a u každého ,,,, :-(
Odpovedať
tie mole sú pliaga ja mam skoro všetky potraviny v uzavretých dozach a nemam horšie nervy,ked si kupim krupky a o par tyždnov v pohari pavučinky...podla mna su už v obchode ide ma poraziť.tiež davam tie lapače,ale tie sú viac menej prazdne
Odpovedať
obmieňať treba potraviny (táto je potravinová), hlavne nekupovať v akcii žiadne hory zásob - a treba všetko do skla so sklenou zátkou a nič nebude p.s. tie žlté lepivé papieriky pomôžu už na vyliahnutý a lietavý šatový hmyz, ale na nové larvy nie :-( viem to od babky, rovnaké skúsenosti
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa mne sa ich teraz , klop klop, podarilo zbavit, mali sme ich len chvilku,doniesli sa asi s nejakou ryžou.... kupila som potom taky plastovy box , nizky asi 20cm ale velky asi 40x60cm a tam som dala muku a zavrela to.. + som nalepila tie lepiace visiace chytače na mole, v baleni su 2ks, staci jeden, zavesila so to tam pri tiie potraviny.. A teda hlavne som popozerala vtseky tie zahyby na potravinach, lebo tam larvy byvali.... a chvalabohu, nemame :) vychytali sa :) nieco co vyletelo som zabila a je po nich.
Odpovedať
@janulikk no ja som mala v uzavretom sklennom pohari,riadne pavučinky a krupy som nemala doma dlho,podla mna to je už v baliarni
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 @erina098 @janulikk @katrin21 potraviny skladujem v uzatvaratelnych flasiach... dnes som nemusela do prace, tak som si dala tu namahu vsetko povyberat a skontrolovat. Nenasla som vobec, ale vobec ziadnu znamku pritomnosti cohokolvek ci uz v muke, bylinkach, cukre, strukovinach... Vsetko som poumyvala, povysavala... nevidela som ani molu, ani larvy, ani vajicka, ani pavucinky.... Nechapem to, ale myslim, ze z potravin tie mrchy nejdu. Chystam sa teda na skrine so satami. Nemohlo by to ist napr. z dreva? Objavenie tych moli koresponduje s casom, ked sme zacali dnu z vonka nosit drevo do krbu....
Odpovedať
Článok sa načítava...
No neviem, tieto mole sú nejaké škvnité. Tie čo sa mi pár krát podarilo vychovať doma v potravinách takto nevyzerali :-) Chcelo by to nejakého entomológa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@trend270 ved ani ja som taketo potravinove mole doma nemala...tie, co som si kedysi priniesla z obchodu, boli 3x mensie a skor striebriste. Ale mozno ich je viac druhov, tato je velka - dlzkou ako osa a dost siroka. Ale ako som pisala, v ziadnej potravine som nenasla nic podozrive....fakt by to chcelo nejakeho specialistu na hmyz.
Odpovedať
@simsalabim podľa mňa to nie je mola. Ja som si mole doniesla do bytu v čaji. A naše mole mali úzke krídla, nie takto do šírky. Presne treba nejakého odborníka.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim mola to určite nieje,je to druh motyla volá sa psota,vygúgli si.
Odpovedať
na molu to vyzera moc velke podla fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak dakujem, vygooglila som a naozaj to vyzera skoro uplne ako to, co u nas doma teraz mame... Mierne sa to lisi (zakrivenim kridiel na spodku), ale zrejme to bude nieco ako psota, resp. nejaky jej druh. Zeby sme to naozaj priniesli domov s drevom do krbu? Lebo mi fakt nenapada, odkial a ako...Mola satova to zrejme nebude - ani podla fotiek, a ani v skriniach som nic nenasla, co by tomu nasvedcovalo (ale este som netsihla pozriet vsetky). A na potravinovu - ako som uz viackrat pisala - sa to ozaj nepodoba, aspon nie na take, ake sme kedysi mali v panelaku. Tak teraz uz len zistit, odkial sem idu a ako sa ich zbavit.... Vcera sme nasli iba jednu - u jednej dcery v izbe... tam naozaj nema co jest, tak tomu nerozumiem. V izbe druhej dcery, ktora tam ma vecne niekolko tanierov s omrvinkami a niekolko poharov, sme zatial nezistili ani jednu.
Odpovedať
Ja som tuto sezonu zabila tiež asi 6 kusov takehoto nočneho motýla. Podla mna sa neznepokojuj.
Odpovedať
Profilova fotka
oni idú vecer za svetlom a potom nevedia vyletiet a umru :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim Mola satova to nieje urcite a ani potravinova.satova je ovela mensia ako to co je na fotke.tak isto aj mola potravinova a sfarbene su uplne inak.Tak sa urcite nemusis znepokojovat,pretoze,keby si mala mole urcite by si niekde nasla aj ich larvy.Tento druh motyla sa mohol dostat do vnutra aj s drevom,alebo vam vletuje cez okno,dvere.....
Odpovedať
Aj my s tymto hmyzom mame pataliu, som sa vystrasila, ze su to mole, ale na mole je to prilis velke, ved to ma aj do 2cm...mame ich hodne, muz nechal otvoreny garaz cez den, naleteli dnu a potom sa dostali do suterenu a odtial do domu...denne ich zabijem aj 6. Asi to naozaj bude motyl, lebo nasla som uz aj na zemi, zdochnute, ktore som nezlikvidovala ja :(. Ked zaznem, letia k svetlu. No uvidime, snad to naozaj bude len nocny motyl, ma porazi, ked nie :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry vecer, chcem sa opytat viete niekto, co je toto za hmyz? Je to velmi premnozene a doliezave, lieta to kazdy vecer. Dakujem za pomoc.
Odpovedať
chrust
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik1995 na tom 2.obrazku to vyzera celkom ako Mandelinka, ale bude to ten chrust :)
Odpovedať
@misiacik1995 ste si isti? Aj na tej prvej fotke to tak vyzera???
Odpovedať
To je chrúst letný. Je menší ako chrúst obyčajný a lieta neskôr. Preto je letný. Obyčajný chrúst sa vyskytuje v máji, tento lieta od júna do júla.Niekde sa aj uvádza ako Chrústik letný.
Odpovedať
@misiacik1995 nič dramatické, polietajú si podľa teploty, poobžierajú listy na stromoch, spária sa, nakladú vajíčka a o 4 -5 rokov sú tu v tomto počte znova podľa teploty. Kolobeh života :-D
Odpovedať
Je to chrúst, tiež ich je u nás večer veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedysi ako deti sme ich zbierali .Za pol hodinku celý pohár na zaváranie.Keď sa premnožia dokážu za noc zožrať listy na celej jabloni.Sú veľmi citlivé na znečistenie.Všade kde sa vyskytujú je príroda ešte ,ako tak v poriadku.Inak sú neškodné pár dní si polietajú a potom po tisícoch hynú.Pred sto rokmi keď bola príroda ešte čistá boli doslova pohroma pre ovocinárov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?