Ako sa nestavia dom

Chceme si postavit bungalov, do tohto casu sme este uvazovali aj nad firmou, ktora by ho postavila na kluc. Ale po viacerych nazoroch na nete urcite NIE. Priklad si pozrite napr: www.akosanestaviadom.sk
Odpovedať
1
2
Ahoj, aj my chceme stavat bungalov a svojpomocne, spociatku sme chceli na kluc, ale zistili sme ze nedisponujeme takymi financiami, tak sme si vyhliadli nenarocny domcek a manzel s partiou ho postavi sam, samozrejme tie odborne prace dame urobit odbornikovi ale inak by to chcel manzel zrealizovat sam.
Odpovedať
Ahoj Sisa, my sme uz od zaciatku rozhodnuty, ze budeme mat stavebny dozor /odbornika/, ktory bude na vsetko dohliadat, na odborne prace nejake partie a co bude schopny manzel urobit tak urobi sam. Myslim si ze pri cenach na kluc je najvyssia cena prace a ta je dost nadhodena. Ale uvidime,ked zacneme stavat a budeme moct porovnavat navrhnuty rozpocet a ten skutocny.
Odpovedať
My ideme tiež stavať bungalow ale s obývateľným podkrovím. Rozmýšľali sme nad firmou, lebo dnes ti už len tak niekto nepôjde po sobotách makať zadarmo. Ale pokiaľ pomôže najbližšia rodina, ako môj a manželov otec, tak sa to dá pomaly a lacnejšie zvládnuť. Ale cez firmu sa strašne preplatí, je však pravda, že ho postavia rýchlo. Takže sa pripájam k zástancom svojpomocného stavania.
Odpovedať
my sme tiez premyslali, ale spravime to asi tak, ze dame jednotlive veci robit jednotlivym specializovanym firmam. cize nie vsetko jednej firme, ked to dovrza, tak aby nebolo dovrzane vsetko. hrubu stavbu chceme dat robit jednej firme a ostatne veci sa potom uvidia :-) je pravda, ze manzel na piplacky na stavbe nema cas, za ten cas radsej stihne zarobit nejake peniazky, aby sme mohli ist do "vyssieho levelu"
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my staviame na kluc, teda okrem okien, podlah, kupelne ale ostatok vsetko nam robi jedna fi. Ma to obrovsku vyhodu, ze ak sa nieco "dodrbe", tak to musia opravit prave oni. Cize nie je vobec problem s reklamaciou. Aspon nemaju moznost sa vyhovorit, ze za nejaky problem moze ina fi a atd..Kedze vela robotnikov sa stazuje na tych predtym co porobili a tak...ved to vsetci pozname. Je to ale drahsie, to je fakt. Len u nas nie je cas aby sme si najimali jednotlivo robotnikov. Nam to takto vyhovuje, vsetko co sa zada, to sa spravi, cena sa nenavysuje, kedze je vsetko dohodnute vopred v zmluve. Je to taka "koser hra"...a co je fakt, to je ze je to rychlo spravene. Pravidelne ich vsak kontroluje nas stavebny dozor.
Odpovedať
Mám zprostředkovaně zkušenosti s obojím, ale osobně stavíme svépomocí. Máme to už skoro hotové a manžel vypočítal, že nás to celkem bude stát zhruba 2,5 mil., ale pokud bysme to měli na klíč, chtěla firma o cca 800 tis. víc, což teda pro nás je opravdu hodně. Většinu věcí dělá manžel s tchánem, synové a občas bratránci; na některé práce jsou přizvaní řemeslníci. Musím teda říct, že na ty člověk musí pořád dohlížet a práci po nich pořád kontrolovat. Neumím si představit, jak musí člověk stát za zadkem firmě, která mu to staví na klíč a dávat pozor, aby opravdu používali dané kvalitní materiály a dělali to fakt poctivě. Ale na druhou stranu, pokud není chlap dělaný na to, aby to sám stavěl, je lepší to zaplatit firmě a prostě se spolehnout, že to udělá tak, jak má. A zas je to opravdu rychlejší.
Odpovedať
Profilova fotka
Je ahoj Karli :-) tak ja uz taky sonduju co a jak, snad to tedy neni predcasne. Ja si zase nejak neumim predstavit tu stavbu svepomoci =-) ale zase je to patrne tim, ze se v tom naprosto vubec nevyznam.
Odpovedať
Ahoj Dludli :-) , pokud se tvůj manžel tomu nemůže věnovat a nemá na to prostě čas nebo někdo jednoduše není takový ten kutilský typ, tak by to bylo k zešílení, kdyby se do toho sám pouštěl. To je fakt lepší nechat firmě. Můj muž měl taky krizovku, kdy už toho měl plné zuby a chtěl to nechat dodělat firmu. Když mu ale udělali nacenění, tak obrátil panenky, dal si na pár dní oddech, zaťal zuby a nevzdal to. Taky jsme přemýšleli o stavbě na klíč, ale u nás hrály hlavní roli opravdu peníze. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
no my se teprve rozkoukavame, vzdyt vis. Premyslime kam se obratit pro projekt atd, jsme uplne na zacatku, takze z toho ani nemusi vubec nic byt. Vyrizeni hypoteky a takove ty veci, ono to jeste potrva.
Odpovedať
Dludli, to všechno vyjde, uvidíš. ;-) A jaký má na to názor tvůj manžel? Troufl by si stavět svépomocí? Pro tebe to zas tak moc neznamená, ale pro chlapa je tohle opravdu náročné.
Odpovedať
luciferova: môžem sa opýtať, kde staviate? Teda v akej lokalite? Môžeš do IP.
Odpovedať
Ahoj Karla, mozem sa spytat aky velky je Vas domcek v zastavanej ploche a ci ide o bungalov. Pretoze sa rozhodujeme, aky dom postavit a chceme odhadnut co nas bude stat. Chceme to tiez kombinovat manzel rodina plus odborne prace reeselnici.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zojičko, máme třípodlažní malý domek (cca 9 x 9 m). - Sklepy (ty máme taky obydlitelné, máme tam špajzku, kotelnu, moji pracovnu a manželovu dílnu, místnost na tuhá paliva) - máme je vydlážděné, všude topení (pouze ve sklepech radiátory, v dalších dvou patrech komplet podlahové topení), - pak máme přízemí (kuchyň, obývák, ložnice, záchod a koupelna) - a 1. patro (komplet obydlená půdní vestavba tak, že jen v jednom pokojíku a koupelně jsou sklopené stropy, jinak "plnohodnotné" místnosti. - 4 ložnice, záchod, koupelna - z ložnic bude vstup na společnou terasu.
Odpovedať
Profilova fotka
karla: tak to mate nadhernej baracek, za super cenu,... my budeme muset stavet na klic,.. nedokazu si predstavit, ze bychom kazdou volnou chvilku staveli,.. to radeji priplatime :-p
Odpovedať
Hranolko, taky už stavíme skoro 2 roky. Manžel říká, že se teď v únoru můžeme stěhovat, ale já to tak brzo nevidím. Kdybysme stavěli na klíč, tak už rok bydlíme. Mě to nějak zvlášť nezatěžuje, na domku vyloženě nic náročného nedělám, spíš běhám kolem chlapů z rodiny, kteří nám pomáhají zadarmo. Vozím pivo, chystám pro všechny jídlo a tak. Domek máme na plochu opravdu malý, protože máme malý plac (cca 370 m2) v obydlené části města. Ale teda zato jsme dokázali využít uvnitř každé místečko. ;-)
Odpovedať
Teď mi tady do toho skáče manžel a říká, že svépomocí neznamená, že tam člověk musí dřít sám (jako např. my). Tím sice ušetří víc, ale o dost levnější je prý i to, když si sám shání na jednotlivé práce jednotlivé firmy, než když to zadá jedné. Ta jedna firma (na klíč) to prý taky nedělá sama a zve tam na jednotlivé práce různé jiné řemeslníky a člověk tak prý zaplatí stejně ty jednotlivé řemeslníky a navíc i tu základní firmu, která je tam na práci objednává. Nevím, jestli jsem to popsala srozumitelně, ale něco v tom duchu mi tu teď drmolil manžel. 8-) ...já akorát vím, že u nás to nejvíc oddřel manžel a tchán. x-)
Odpovedať
Karla, my tiez uvazujeme ze si dame jednotlive odborne prace spravit roznym partiam. Poznam pripady, ked si dali vypocitat rozpocet projektu na kluc, tak po tom pri stavbe svojpomocne /myslim tym ze si do dali robit so stavebnym dozorom jednotlivym firmam/, vedeli cenu ovela znizit.
Odpovedať
Ahojte dievcata, pripajam sa na vasu temu, tiez chcem stavat domik (cca hodinu cesty od Bratislavy, pri Trnave, pozemok mam). Chcem co najskor lebo ceny rastu, len moj manzel nechce, ze naco, ale ja hrozne tuzim po domceku, tak teraz tlacim dnou i nocou, nech do toho ideme ;-) Viem, ze svojpomocne to nezvladneme, ja si totiz neviem predstavit, ze by som chystala jedlo tym robotnikom a nosila pivo, ako moja sestra ked stavali. Takze asi na to pojdeme tak, ze si najmeme ludi na jednotlive prace, alebo na kluc. Na kluc ale peniazky nemame, jedine, ze by suhlasili ze sa to natiahne tak na 3 roky a moja predstava je, ze by to stalo do 2,5 miliona. Myslite, ze na kluc to moze trvat 3 roky alebo to urobia vzdy tak cca za rok? Neviete kolko ma bude stat ked si dam urobit projekt? Podorys 8x12, jednoposchodovy, chcem obytne iba prizemie (zatial) Zojica, vidim, ze Vy tiez zacinate, odkial si? A zozenies nejake dobre kontakty daj vediet. dik
Odpovedať
Ahoj Marione, aj my ideme stavat pri Trnave. Napis kde presne. Mozme pokecat. My mame zatial navrhnuty bungalov 14 x 11 a manzel si ide zistovat rozpocet.
Odpovedať
marione, nechcem odrádzať, ale na kľúč za 2,5 mil. asi nepostavíš ani chalupu :-| ..v dnešnej dobe aj svojpomocná stavba menšieho domčeka vychádza okolo tejto sumy... držím však palce, určite Vám nejaké riešenia ešte napadnú.
Odpovedať
nika, dik za uvedenie do reality, aj muzik mi hovori to iste, som si to asi jednoducho predstavovala, asi preto, ze snivam nad katalogom euroline 2006 :-) Ale zas taky maly domcek je realny podla mna do tej sumy, ale ja az taky uplne miniaturny nechcem ;-) Preto rozmyslam, ze ci sa da s firmou co stavia na kluc dohodnut, ze postavia len do takeho stavu, do kedy budem mat financie. Mne by ani nevadilo to potom nechat stat dalsie 3 roky, kym budu dalsie peniazky. Ja tam vlastne nepotrebujem byvat, ja to chcem ako vikendovy dom. V niektorom inom katalogu som videla, ze stavaju 'na kluc' hrubu stavbu, potom holodom a potom klasicky dom na kluc. Idem ich pohladat, ja si totiz myslim, ze by bolo ziskom postavit aj hrubu stavbu uz toto leto, kedze stale pocuvat ako vsetky ceny letia hore.
Odpovedať
nika, napisem viac cez IP. Ale zaujima ma, ako ide Tvoj manzel zistovat rozpocet. Moje zistovanie je, ze sa popytam znamej co stavali minuly rok, ze co kolko stoji a ktora firma sa im osvedcila a na tych si vypytam kontakt. Potom si obeham stavebniny a zistim kolko stoji tehla alebo taky ten sedy kvadrik z coho sa stavaju domy a kolko toho potrebujeme, aby som mala prestavu o cenach. Kocky, ja som uplny zaciatocnik fakt. Ale musi to nejak ist, hovorim, intuicia mi hovori, ze teraz alebo nikdy. Taketo nieco mi intuicia hovorila pred 3 rokmi. Vtedy sme s manzelom zobrali uver, kupili sme dalsi byt novostavbu. Aj vtedy mi manzel pindal, ze ci mi sibe, ze som chamtiva, ci mi nestaci ze mame kde byvat. Ale ja to nelutujem (a ani on!) kedze cena toho bytu bola vtedy 1300 000 a teraz je 2300 000.
Odpovedať
takze jedna z mojich moznosti je, ze ked predam ten bytik, tak mozem mat domcek. Zojica ten druhy prispevok o 18:17 bol pre Teba :-) som omylom oslovila Niku
Odpovedať
marione, čo sa týka stavbz, musíš bzť pripravená na to, že to nie sú len tehly a pod. - v cene projektu napr. nie prípojky na siete, ktoré tiež nie sú lacné, môže to byť aj okolo 100 tis. podľa konkrétne situácie. Ďalej treba rátať s vecami ako vykopávka základov bagrom, odvoz hliny, dovoz materiálu - za takú jednu fúru tehál sa platia aj tisíce a pod...je toho strašne veľa, na čo sa treba pripraviť a čo nie je ani v rozpočte - nezanedbateľná nie je ani položka pitia a jedenia pre robotníkov, hoci aj pre rodinu...ale samozrejme, stojí to za to..mať vlastný domček je na nezaplatenie :-) A tiež ako vravíš, ceny idú neskutočne rýchlo hore, treba začať čím skôr...snáď sa to potom niekde zastaví. Ja len toľko, že ani podrobný rozpočet nie je ešte všetko - jednak stúpajú ceny a jednak v rozpočte aj tak nie je zahrnuté úplne všetko. A hlavne treba na to obrovskú dávku trpezlivosti a veľa pevnej vôle. Ale to nie je pri tak krásnom cieli až tak ťažké :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj holky, tak my určitě budem stavět na klíč minimálně uzavřenou hrubou stavbu a podle toho, jak budeme spokojení s firmou, tak jí buď zadáme zbytek, nebo najdeme někoho jiného, i dle ceny apod. Každopádně nesporná výhoda ve stavbě na klíč je ta, že když se cokoli po...e, tak to jde za jednou firmou a ne že se jich bude dohadovat pět a házet to jeden na druhého nebo na násm že je tohle špatně a tohle jinak... Sice si připlatíme, ale za tu průhlednost a právní ošetření to stojí, nemluvím o nervech a ztrátě času i sill. Vždy se dá s firmou domluvit, že si třeba okna, dlažbu, dveře, ... seženete sami, oni jen namontují apod, i tak se dá ušetřit. Každopádně si neumím představit stavět sami s rodinou a známými. Bylo by to sice fajn, ale jen tak to neni. Jste ochotni dřít na své stavbě třeba dva roky a pak bude chtít stavět bratránek a budete se chtít dřít další dva roky vedle?? V dnešní době prostě člověk buď chodí do práce a vydělává prachy na hypotéku a nebo staví. Dnes to není jak za dob našich dědů a babiček, kdy se vraceli z práce ve tři hodiny a měli na všechno ještě spoustu času. Všem hodně zdaru!!!
Odpovedať
nika, asi mas pravdu, asi si to predstavujem prilis jednoducho. Kedze muzik vytrvalo bojuje proti stavbe domu, ze jemu je dobre v nasom petrzalskom byte :-| , tak to asi budem musiet vzdat... Napadla ma jedina spasonosna myslienka, ako predist frustracii z raketoveho zvysovania cien. skusim kupit nejaky stavebny pozemok este kym prejdeme na EUR a ked si muzik o 5-10 rokov rozmysli, ze by domcek aj chcel, tak predam ten pozemok hadam aspon o 30-50% drahsie, co vykonpenzuje narast cien za stavebny material. hm :-. Drzim vsetkym palceky, vela trpezlivosti a nech cim skor byvate v dome svojich snov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ak mozem tak sa zapojim my staviame svojpomocne (aspon zatial hrubu stavbu). jednak preto, ze nemame peniaze na nejaku firmu co nam to urobi a jednak preto ze z toho mame potom skvely pocit. jedine co sme si nechali urobit firme bola strecha aj to len pokladku skridly. ale ked sa tak pozeram na tu robotu, niekedy mam pocit ze by sme si to spravili sami lepsie, viete ako to je, ked clovek vie ze to robi pre seba... snazi sa aby to bolo co najlepsie ale samozrejme nie je to ziadna sranda, musi mat aj nejake tie vedomosti a skusenosti alebo niekoho kto ich ma aby nieco nepobabral. takze to vzdy zalezi od toho ci niekoho takeho mate alebo nie. a samozrejme je to individuálne aj preto, že nie kazdy ma cas, ked pride vecer o siestej z roboty urcite sa mu uz nechce nieco robit na stavbe, najma ak ma pracu ktora je fyzicky narocnejsia.
Odpovedať
ahoj alex, tak to je super, ze to takto beriete, ze si staviate na svojom a chcete si to spravit co najlepsie. No pravdu povediac ja si neviem predstavit seba ako by som si domcek sama stavala, nie preto, zeby som nevedela chytit tehlu do ruky :-) ale preto, ze netusim ake su pracovne postupy pri stavbe ani ako zamiesat maltu a tak.. a moj muzik sice tusi, lebo ako pubertak zvykol este za komunizmu pomahat na stavbach, ale nechce o dome ani pocut, mozno preto, ze sa uz v zivote dost namakal. Ja by som chcela tym padom aspon hrubu stavbu na kluc, ale tento rok zozeniem cca 1 100 000 SK, takze netusim, ci by zato vysla hruba stavba (domcek cca 8x12 metrov - pokrovie zatial nechcem obyvat, takze ani priecky nepotrebujem). Mozem sa opytam aky velky je Vas domcek a kolko stala hruba stavba (bez okien, skratka zaklady, mury a strecha)? dik
Odpovedať
Profilova fotka
tak to urcite chapem. ja som mala skusenosti, nasi stavali pred 10 rokmi tak som si tym trochu presla a urcite vedia aj poradit a tak... my mame domcek 8x10 plus polovica podpivnicena samozrejme podkrovie. to co planujete na hrubu stavbu je pravdupovediac skoro nas rozpocet na cely dom :-) co sa tyka tych financii - zatial sme minuli pozicku z PSS 400.000 a uspory asi 150.000 mozno je to aj lokalitou ak chcete stavat niekde pri BA urcite je to ine ako tu u nas (BB)
Odpovedať
Profilova fotka
Chiela prosim ta mozem mi povedat cez aku firmu staviate?Aj my chceme stavat a to cez firmu my na to cas nemame :( aj ked by som sa rada realizovala,pozerala kontrolovala :)))a projekty mate kupene baby kde?Alebo ste si ich davali robit na mieru?Viete poradit nejakeho dobreho projektanta?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?