Zriadenie vjazdu na miestnu komunikáciu

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem vedieť, či sa niekto už stretol s takouto žiadosťou, ktorú máme dať na obecný úrad a samozrejme platiť. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@30petra ano, potrebovali sme to k stavebku. povolenie na pripojenie sme museli ziadat od obvodneho uradu policajneho zboru a nasledne s vyjadrenim ( suhlasom )- dali na pockanie - sme isli na OU a podali ziadost. tiez sme platili poplatok - ten sa lisi podla miesta, u nas tusim 30€
Odpovedať
Profilova fotka
*pripojenie
Odpovedať
Profilova fotka
@popellka3 ďakujem, lebo starosta nám stále nedal stav. povolenie a dal nám žiadosť o pripojenie, že až keď mu to vypíšeme.....
Odpovedať
Profilova fotka
@30petra tiez maju u nas na SU take tlacivo ale nikto nic doteraz neriesil.. uz je davno skolaudovane a nikto nic nepytal ohladom pripojenia... a to sa jedna o napojenie vyjazdu na hlavnu cestu.
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto boli sme sa ešte raz opýtať a starosta nám hovoril, že je to od 1.4.2013 .... tak si mal šťastie, spätne sa to nikto už pýtať nebude :)
Odpovedať
@30petra aj my sme to riešili, tiež sme museli mať vyjadrenie aj od policajtov z dopravného inšpektorátu, aj nejakého pána z OU pre dopravu a komunikácie , na schválenie sme to posielali na Správu ciest. A to sme stavebko vybavovali v roku 2011 a museli sme to doložiť k staveb. povoleniu. Ale ak si dobre pamätám neplatili sme za to žiadne poplatky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobrý,vie mi niekto prosím poradiť,ohladom vjazdu na pozemok?Na OU som podala ziadosť aj so všetkymi vyjadreniami od policie a samozrejme aj s poplatkom 30,-eur. Dopravný inspektorat mi vydal povolenia na docasne dopravne znacenie a na obecnom urade mi povedali ,že musím požiada ťaj ích ovyjadrenie +zaplati´t 80,-eur ,je to normalne?
Odpovedať
@nicka777 Ano. A vedz, ze si este dobre pochodila, bo v nasej vieske neobides len tak s 80 evracmi, ale pekne projekt napojenia na miestnu komunikaciu od inziniera s okruhlou peciatkou, orientacne za 300€. Cize vysypat makadamom vjazd na ulicu ta vyjde kludne 500 evri.
Odpovedať
@matorado ja som chcela vedieť či tá žiadosť môže stať 80€?
Odpovedať
@matorado vjazd na susednú nehnuteľnosť je jednoduchá stavba, resp. drobná stavba, na ktorú postačuje jednoduchý náčrt a techn. popis, ktorý môže vypracovať aj osoba s prísl. odborným vzdelaním bez okrúhlej pečiatky.. @nicka777 vjazd na susednú nehnuteľnosť z komunikácie povoľuje prísl. cestný správny orgán, ktorým pre miestne kom. je obec..podľa § 3b zák. č. 135/1961 Zb. cestný zákon - CZ v platnom znení..http://www.zakonypreludi.sk/zz/1961-135 Poplatky sa určujú podľa zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch http://www.zakonypreludi.sk/zz/1995-145 viď. príloha k zákonu, položka 85 písm. c. je 30 €, ktorý obsahuje aj splnomocnenie na jeho zvýšenie ale aj odpustenie.. Na margo povoľovania vjazdov z mojej praxe uvediem, že obce ako cestné správne orgány v 90 % prípadoch toto ustanovenie CZ neuplatňujú a tým pádom ani nevyberajú správne poplatky.. No a tie aktívne obce dodržiavajúce zákony môžu 30 € poplatok aj zvýšiť až na 5 násobok, znížiť alebo odpustiť.. Čiže poplatok stanovený na 80 € za povolenie vjazdu je v súlade s právnymi predpismi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
čaute, je tu niekto kto toto riešil teraz niekedy? Dnes ma natom SÚ stopol že mi to chýba. Pritom projekt "rez prístupu z komunikácie k domu" mám. Čo teraz ďalej? Si ma posúva policia, inšpektorát a obec medzi sebou a nikto nieje schopný mi poriadne povedať s čím kam kde mám ísť a čo pýtať :-S
Odpovedať
pozemok mam v intravilare so všetkými sieťami aj s asfaltovou cestou pozdĺž celého pozemku. Je niekto ochotný mi to vysvetliť ako debilovi, doslovne polopate? Ďakujem vopred.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefanl Ahoj, ja teraz aktuálne riešim vjazd a výjazd z pozemku v intraviláne obce na štátnu cestu II.triedy: máme vypracované dopravné napojenie - situáciu od akreditovaného stavebného inžiniera to čosi stálo a teraz je potrebné ísť na okresný dopravný inšpektorát tam dať 2 kópie a vyžiadať stanovisko + stanovisko od regionálnej správy ciest a obe stanoviská priniesť na obvodný úrad pre pozemné komunikácie a cestnú dopravu, kde dostanem podklad k stavebnému konaniu :-N neviem či som pomohla, ale v našom prípade máme takéto požiadavky :-)
Odpovedať
@papko ďakujem veľmi pekne. Áno pomohla, len ja som mal trošku inšií postup medzičasom som to stíhol večera. Správa ciest mi to dala na počkanie, bol som na inšpektoráte no ten ma odbil že mám ísť najskôr na cestnú dopravnú a potom k ním prísť a oni mi dajú stanovisko.. asi v každom okrese to nefunguje rovnako ale len zhruba podobne. Takže, už mi ostáva len čakať na dalsie vyjadrenia a pak dodať na stavebné a dúfať že už s ničím opäť neprekvapia. No zaskočilo ma to dosť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@janetbla Takze o tom vjazde rozhoduje obec?
Odpovedať
@exponent z miestnej komunikácie - obec, z cesty II. a III. tr. Okr. úrad, odbor cestnej dopravy a poz. kom. s predchádzajúcim vyj. majetkového správcu - regionálna správa ciest a okr. riad. - dopravného inšpektorátu.. podľa zák. č. 135/1961 Zb. o poz. kom. - cestný zákon v platnom znení.. § 3b Pripájanie pozemných komunikácií (1) O pripájaní pozemných komunikácií, zriaďovaní vjazdov z cesty alebo miestnej komunikácie na susedné nehnuteľnosti, o úpravách alebo zrušení pripojenia pozemných komunikácií a vjazdov z cesty alebo miestnej komunikácie na susedné nehnuteľnosti rozhoduje s ohľadom na ochranu dotknutej pozemnej komunikácie a na bezpečnosť premávky na nej príslušný cestný správny orgán. (2) Je zakázané zriaďovať vjazdy a výjazdy z diaľnic na susedné nehnuteľnosti alebo pripájať na diaľnice účelové komunikácie s výnimkou účelových komunikácií, ktorými sú na diaľnice pripojené objekty a zariadenia pre správu a údržbu diaľnic alebo objekty a zariadenia umiestnené na odpočívadlách. (3) Ak konanie podľa odseku 1 súvisí s umiestnením stavby alebo využitím územia, o ktorom rozhoduje stavebný úrad v územnom konaní, je konanie podľa odseku 1 súčasťou územného konania. Cestný správny orgán má v územnom konaní postavenie dotknutého orgánu,2aa) ktorý v konaní uplatňuje svoju pôsobnosť pri ochrane pozemnej komunikácie záväzným stanoviskom.2ab) Na vydanie záväzného stanoviska sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.1) (4) Cestný správny orgán pri povolení podľa odseku 1 rozhoduje na základe stanoviska správcu pozemnej komunikácie a záväzného stanoviska dopravného inšpektorátu vydaného v rozsahu jeho pôsobnosti podľa osobitných predpisov.1f) Ak ide o diaľnice a rýchlostné cesty, rozhoduje cestný správny orgán na základe stanoviska správcu pozemnej komunikácie a záväzného stanoviska Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vydaného v rozsahu jeho pôsobnosti podľa osobitných predpisov.1f)
Odpovedať
@exponent https://ficek.sk/ako-sa-branit-proti-... Podľa zákona o cestnej doprave o umiestňovaní AZ rozhoduje obec so súhlasom dopr. inšpektorátu, ku AZ sa vyjadruje aj správca cesty - kom.
Odpovedať
@janetbla som ucastnikom konania ako ziadatel o SP na RD s dvomi vjazdmi pred domom. Jeden z podkladov rozhodnutia je aj stanovisko obce k mojej PD. Obec s vydanim SP suhlasi ale zaroven upozornuje, ze ma pravoplatne SP na AZ pred mojim domom. Je to predsa protiklad.
Odpovedať
@janetbla dostali sme oznamenie o spojeni uzemneho a stavebneho konania a o zacati spojeneho konania pre nas dom. Mame 7 dni sa pred vydanim rozhodnutia vyjadrit k podkladom rozhodnutia. To stanovisko obce je podkladom pre rozhodnutie. Ako sa mame k tomu vyhadrit?
Odpovedať
@janetbla Este tam je pod titulom Poucenie tato poznamka: "K pripomienkam a namietkam, ktore boli alebo mohli byt uplatnene v uzemnom konani alebo pri prerokuvani uzemneho planu zony sa podla paragrafu 61 ods. 1 stavebneho zakona nebude prihliadat." Pri posudzovani UP sme davali vseobecnu pripomienku, ze nechceme, aby na nasom sukromnom pozemku boli budovane akekolvek verejne zariadenia. To sme vtedy ani nevedeli, ze planuju AZ premiestnit spred susedneho domu pred nas pozemok a zcadti aj ba nadom pozemku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@janetbla prosím ta nevieš ako postupovat v mojom pripade? Jedna sa o to, ze mame pozemok ktory je lemovany z troch stran obsluznou asfaltovou komunikaciou (ak sa nemyslim je to II. a III. trieda v intravilane obce). Na pozemku uz stoji skolaudovaný dom, kde som potreboval aj povolenie na vjazd na pozemok, vsetko prebehlo v poriadku. Teraz by som vsak potreboval zriadit "vjazd" na pozemok aj z dalsej strany. Je potrebné opat riesit projekt a žiadosť na zriadenie vjazdu na pozemok? V podstate sa jedna o to, ze dany vjazd by sluzil jeden krát do roka ako vstup na zahradu, kvoli orbe atd. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@cukrik25 kvoli orbe by som 1x rocne rozobral plotove pole, vosiel, pooral, zlozil pole a neriesil vstup 🙂. Ak chces branu, tak si zisti na lokalnom st.urade, ci budu chciet cely paperwork.
Odpovedať
@cukrik25 Ako píše mgx, pri 1x ročnom využití by som vjazd vôbec neriešila. Inak celý postup v zmysle cestného zákona by bol rovnaký. Jedine keby vjazd nebol trvale spevnený, tak by sa na jeho zriadenie nevzťahoval stavebný zákon. V oplotení vyriešiť vyberateľnú výplň, aby mohol vojsť mechanizmus na pozemok. Predpokladám, že na príľahldj ceste nie je veľká intenzita dopravy a nie sú zlé rozhľadové pomery.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?