Môžeme kopať základy pred vydaním stavebného povolenia?

Profilova fotka
Kedze sa v tom nevyznam, ziadam o radu skusenejsich. Zaciatok stavebneho konania bol 2.5., ustne pojednavanie so susedmi je stanovene na 24.5. Lenze to je pre nas dost neskoro. Znamy mi povedal, ze kym nezalejem prvu deku, mozem si robit na pozemku co chcem - kopat zaklady, salovat.............Nie je to pravne postihnutelne? Ako to je?
Odpovedať
Ked mas "dobreho" suseda a natre ta, mozete z toho vyviaznut s pokutou :-(
Odpovedať
Teoreticky ano, mozte si zacat kopat, ale co ak z pojednavania vzidu nejake zmeny na stavbe? Ale na druhej strane stavebny zakon hovori jasne Stavby sa musia uskutočňovať v súlade s overeným projektom a stavebným povolením a musia spĺňať základné požiadavky na stavby. Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu. v stavebnom povoleni byvaju podmienky za akych je mozne stavbu realizovat. Ked to zhrniem ak ste si ista ze ziaden sused Vas nenahlasi, tak mozte kopat, ak tu istotu nemate, radsej pockatje. Urady vzdy konaju iba na zaklady podnetov obcanov.
Odpovedať
kopať základy sa môžu až keď máš stavebné povolenia, dokonca by sa nemalo nič kopať, pokiaľ nenadobudne právoplatnosť, čo je 15 dni odvtedy, ako stavebné povolenie preveznú posledný účastník uvedený na stav. povolení.
Odpovedať
mozne to samozrejme realne je :-) Kopat, betonovat, stavat, murovat mozes, kolko ti chuti. Len to cele nie je v sulade so zakonom :-) Ak uz nemozete vydrzat, pockajte aspon do casu, kym bude po ustnom pojednavani a cele konanie sa bude chylit ku koncu. Tazko odhadnut cez internet, ake mate vztahy so suedmi a aki su pracovnici stavebenho uradu. Osobne ale odporucam pockat aspon na nepravoplatne stavebne povolenie, ked uz dlhsie nie. Moze sa totiz stat, ze aj ked su susedia v poriadku, ze v ramci stavebneho konania pride list od krajskeho pamiatkoveho uradu, kde vam nariadia, aby ste im ohlasili zaciatok vykopovych prac aspon 2 tyzdne dopredu. To by sa este stale dalo. Ale ak by vam dosiel od nich list, ze sa aj pridu realne pozriet, ked zacnete kopat, ci tam nemate nejaky zabudnuty poklad a oni by prisli, ked uz by bolo vykopane a zaliate, hrozi vam pokuta do vysky 3000 eur. Zvazenie mozneho rizika nechavam na vas... Pockajte aspon na to nepravoplatne stavebne rozhodnutie, tam budete vediet, co od vas pamiatkari chcu. Tam uz by problemy nemali byt,l ebo uz sa len caka par dni, kym sa uradu vratia dorucenky a povolenie bude pravoplatne.
Odpovedať
tiez sme riesili tuto dilemu, lebo cas utekal... Nakoniec sme to neriskovali, nakolko sme nepoznali susedov. Teraz ich uz pozname a viem, ze by nic nenamietli, lebo su po tejto stranke v pohode. My sme aspon zacali s terennymi upravami a pripravou - navozil sa strk a material a pod.. Ak to chcete urychlit, dohodnite sa so stavebnym uradom, ze nebude posielat nic postou, ale si to obehate. My sme takto podpisovali susedom, hned po konani, podpisovali sme, ze nemame namietky a ze teda sa nebudeme odvolavat. Takto vies usetrit mesiac..
Odpovedať
samozrejme je to na Vás ... keď začnete kopať a niekto Vás udá je to už dodatočné stavebné povolenie.. a je to potom na obci, stavebnému úradu koľko sa platí pokuta...... Ináč nechápem ! Viete že chcete stavať v máji a vtedy si idete rýchlo vybaviť stavebné povolenie .... otázka moja je ... čo ste robili od januára ?????? robert
Odpovedať
mozete upravovat pozemok pred stavbou. sused-nesused 100% viem ze u nas pracovnicky SU aj chodia a namatkovo kontroluju cierne stavby.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ale tak otazka znela, ze co sa smie robit a vsetci tu vypisuju bludy o tom, ze co chces, len porusis zakon... typicka slovenska odpoved;.... clovek sa na nieco opyta a odpoved dostane na nieco uuuuplne ine.... Otazka znie... CO SA NA POZEMKU SMIEROBIT... CO NIEJE PROTIZAKONNE... napr, smu sa robit terenne upravy (odstranit ornicu)?? Smie sa spravit este nejaky dalsi krok? Napr vodovodna sachta? Prosim, uz iba co sa SMIE . DAKUJEM
Odpovedať
Profilova fotka
Z vlastnej skúsenosti za čas čo stavebný úrad koná o zámere stavby som dal zrovnat plochu kde bude dom, dal som spravit el.skrinu so zásuvkami a idem kopať vodomernú šachtu (pre pripojenie vody potrebujem mať platné SP) keď dostanem pravoplatne stavebne tak idem hneď kopať základy.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme kopali aj betonovali zaklady pred vydanim ofic. stavebneo povolenia, pani na urade nam tak bokom povedala ze môzeme začat, ze nam aj tak to povolenie daju, takze sme zacali bo sa to fakt dlho natahovalo a v pohode :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Mozem kopat (dotiahnut) elektricku a vodovodnu pripojku na pozemok ?Dakujem
Odpovedať
porsche19 áno dá sa realizovať na základe oznámenia SÚ, že nemá námietky k ohláseniu prípojok ako drobnej stavby. Čo potrebujete doložiť k ohláseniu pozrite § 5 vyhl. 453/2000.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak si uz podal ziadost o stavebne povolenie a sucastou ziadosti su aj pripojky tak by si ich nemal este budovat. Pokial nie su sucastou SP tak staci podat oznamenei o drobnej stavbe a mozes ich budovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?