Kúpa pozemku bez územného plánu

Ahojte, chystám sa kúpiť pozemok cez relitku. Pani v realitke mi povedala, že sa obec vyjadrila tak, že na danej parcele nie je možné postaviť rodinný dom podľa obecného úradu. Pozemok sa nachádza v intraviláne (v strede obci). Poslala mi aj vydrenie obecného úradu. Kde sa uvádza že "podľa ich názoru nie je možné stavať pretože žiaden iný dom nie je orientovaný do ulice, lebo sa jedná len o spojovaciu ulicu a nenachádzajú sa tam IS. Čo som si preveril, je možné spraviť prípojky bez problémov na IS. Obec nemá ani územný plán, ale čo som sa dočítal tak pod 2000 obyvateľov ani netreba. Chcem sa spýtať, je možné získať stavebné povolenie nejakým iným spôsobom, že sa obrátim na okresný stavený úrad ? Ďakujem
Odpovedať
Kde si našiel to o 2000 obyvateľoch? V zákone o územnom plánovaní nič také nieje https://www.epi.sk/zz/2022-200
Odpovedať
@kejsix toto je nový zákon, účinný od 1.4.2024 Teraz je to tak, že obce do 2000 obyvateľov nemusia mať územný plán @patrix258 v tomto je to naozaj iba na obci. Ak nesúhlasí s výstavbou, tak si nepomôžes. Možno iný starosta alebo poslanci v budúcnosti budú súhlasiť.
Odpovedať
@moratibru Vďaka za objasnenie.
Odpovedať
Ďakujem za informácie. Skúsim ísť v pondelok za starostom a zistiť aké podmienky treba splniť. Ďakujem
Odpovedať
@patrix258 Možno ešte lepšie ísť na zasadnutie OZ a predložiť svoj zámer v diskusii.
Odpovedať
Profilova fotka
nebolo na pozemku už aspoň humno?
Odpovedať
myslim, ze sa to neoplati aspon ja by som do toho nesiel. ak tam raz obec nechce povolit stavbu domu, tak ako fakt neviem, kto by ich k tomu len tak prinutil
Odpovedať
@patrix258 Keď som kupoval pozemok, tak mi pôvodný vlastník dal záväzné stanovisko obce, že na danom pozemku je možné stavať rodinný dom. Tak som ho kúpil. Ty máš presne opačné stanovisko obce - že NIE je možné stavať a aj tak uvažuješ o kúpe???? Kúp pozemok, na ktorom je možné stavať. Inak budeš mať asi najdrahšiu záhradu.
Odpovedať
@chrobak7 To si mal šťastie. U nás bývalý starosta vydal také stanovisko asi každému, čo oň požiadal. Ešte lepšie, že nik už dnes nevie, komu všetkému ich vlastne vydal.
Odpovedať
ako ja by som o nom vobec teda neuvazovala. naco si to cele proste zbytocne komplikovat. najdite si taky, na ktorom je mozne stavat
Odpovedať
treba zistit preco sa tam neda stavat, najlepsie budu vediet na stavebnom urade. Ak ma ten pozemok vyriesenu pristupovu cestu, neni to nejaky nestandardny rozmer a siete su blizko, tak je mozno len otazka casu ked sa tam bude dat staviat. Takze ako investicia, preco nie. Ale to moze kludne trvat 10+ rokov. Ak by som mal volne peniaze a pozemok by bol za dobru cenu, preco nie. Ale ak by som hladal pozemok kde by som chcel za 3 mesiace zacat stavat, tak by som sa pozrel inde.
Odpovedať
Nekupovať za cenu stavania domu v blizkej buducnosti. Ak to pocka paru rokov (investicia) tak Ano
Odpovedať
Článok sa načítava...
takyto pozemok by osm veru nekupovala. ako podla mna je to uz teraz prehraty boj a fakt zbytocne riskujes. isto sa najde aj pozemok urceny na vystavbu domu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@kejsix toto je nový zákon, účinný od 1.4.2024 Te…
@moratibru takze ak chceme kúpiť pozemok (extravilán, miňo ÚP obce), o ktorom nám dala obec písomne stanovisko, že povoľuje stavbu to stačí ? Nebudeme musieť riešiť žiadny územný plán ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@patrix258 Keď som kupoval pozemok, tak mi pôvodn…
@chrobak7 povolenie vam stačilo od obce ? Netreba teda územný plán robiť keď je pozemok v extraviláne mimo ÚP?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimka1994:

@chrobak7 povolenie vam stačilo od obce ? Netreba…
@mimka1994 Neviem, či chápeš správne, čo je územný plán. Územný plán je zjednodušene povedané mapa katastra obce, kde sú uvedené územia a oblasti s popisom, aký majú spĺňať účel. Takže aj pozemky v extraviláne sú v územnom pláne, len nie je špecifikovaný ich účel, alebo je to len ako orná pôda. Ale územné plány nie sú vždy aktuálne a obec môže povoliť výstavbu aj na takých pozemkoch, kde v pôvodnom územnom pláne výstavba nebola plánovaná alebo bola len plánovaná výhľadovo. Obec nevydáva nový územný plán pri každej zmene. Takže môže byť, že časom sa v danej oblasti, o ktorú máš záujem, povolila výstavba. Ak máš záväzné stanovisko obecného úradu, že súhlasí s investičnou činnosťou na danom pozemku, tak na základe toho môžeš dostať stav. povolenie. V mojom prípade daný pozemok bol uvedený v územnom pláne, ako funkčná oblasť určená na výstavbu nizkopodlažných domov na bývanie. Čo konkrétne máš v tom stanovisku obce? Dala si tam situačnú mapu danej parcely s náčrtom pôdorysu plánovaného domu? A obec dala stanovisko, že na danom pozemku je možné postaviť RD? Potom riziko vidím už len v inž. sieťach. Sú tam natiahnuté IS až k hranici pozemku?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@mimka1994 Neviem, či chápeš správne, čo je územ…
@chrobak7 opravujem sa, obec nemá vôbec územný plán. A vo vyjadrení je, že na danej parcele obec povoľuje stavbu. A tiež mame vyjadrenie zo SSE o pripojení elektriky kde bude bod napojenia. Len zistujem na čom takom dôležitom sa nam to môže pozastaviť. Každopádne ešte raz pred kúpou skocime na stavebný úrad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimka1994:

@chrobak7 opravujem sa, obec nemá vôbec územný pl…
@mimka1994 Keď obec nemá ÚP, tak smerodajné je vyjadrenie obecného úradu k investičnému návrhu. Na čom sa to môže pozastaviť? Na čomkoľkvek, čo ani nepredpokladáš. Môže namietať nejaký neprajný sused, ak nie je prístupová cesta, tú bude treba najprv vybudovať, nedovolia ti ťahať siete cez cudzí pozemok, ....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@mimka1994 Keď obec nemá ÚP, tak smerodajné je vy…
@chrobak7 samozrejme so všetkým treba ratat. Prístupová cesta je obecná to mame aj v tom vyjadrení od obce. A siete riešime, elektrika sa bude ťahať vzduchom cez susedné pozemky a teda vybavujeme súhlasy. A to, že sa môže ozvať neprajny sused...to mi je jasne, ale nechápem teda slovenské zákony...keď človek dodrží zákazom stanovené odstupy ako je možné že aj tak niekto môže námietkovat 🤦‍♀️ našťastie na vedľajších pozemkoch nič nie je, iba pole tak snáď nebude mat nikto problém.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?