Hromozvod. Musí byť?

Je dôležitý pri kolaudácii?Nemáme ho v projektne a ani ho neplánujeme robiť,ale mali sme také upozornenie,že nám preto neskolaudujú dom,čo sa mi zdá blbosť.
Odpovedať
1
2
netusim, ci musi byt, ale ja by som ho kazdopadne dala.. Tiez som si myslela, ze ved sanca, ze udrie blesk do domu, ked su okolo ine vyssie budovy, ci kopec, les, je takmer nulova, ale po tom, co som videla pred par mesiacmi, ako dopadla jedna chata (mimochodom to ani zdaleka nebola najvyssia budova v okoli, minimalne vsetky stromy okolo su vyssie), tak uz sa mi to nezda az take nepodstatne :-) Bol to priserny pohlad, jedine stastie, ze nikto vtedy nebol v tej chate.. Btw. my ho v projekte mame a je potrebny aj ku kolaudacii..
Odpovedať
@evus bleskozvod sa ti zda blbost?
Odpovedať
@kanvor Precitaj si este raz co som napisala...blbost sa mi zda,ze nam koli tomu neskolauduju dom ked ho nebudeme mat...
Odpovedať
@evus no ked ho nemate v projekte, tak preco by ho chceli pri kolaudacii? My ho tiez nemame (stary dom) ale som z toho znacne nervozny ..
Odpovedať
@kanvor no lebo to tvrdi viacej ludi,ze aj ked nie je v projekte,tak ho treba mat,lenze to by polovica domov nebola skolaudovana...
Odpovedať
@evus skor otazka na elektrikara, ked da reviziu bez bleskozvodu tak musi byt ok. Na reci ludi by som nedal, casto su to bajky.
Odpovedať
@evus Hromozvod naozaj nemusi byt!!!Ovsem v tom pripade je dobre,ked je rodina veriaca a modlit sa vedia aj vsetky deti. :-o 8-)
Odpovedať
Nie som odobrnik, ale ked sa niekto snazi usetrit uz aj na hromozvode, hm.....potom takych expertov vidime v telke plakat, ze im zhorel dom.....V kazdom pripade by som skontaktovala projektanta a zistila preco nie je sucastou projektum, resp. ci je potrebny.....
Odpovedať
@foxo @mint_blossom Tak toho roku ho davat nebudeme,ale po viacerych uvahach zaciatkom buduceho rokzu ho spravime.Ja som len chcela vediet,ci je potrebny ku kolaudacii ked ho nemame v projekte.Dakujem vsetkym za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
Hromozvod - oficialne pomenovany - Bleskozvod - by mal byt sucastou projektu ELEKTRO. Pokial to projekt neobsahuje tak je nekompletny, ale kazdopadne bleskozvod na budove odporucam. Co sa tyka kolaudacie, tak to zalezi od uradu, niekde to musi byt, inde staci bonboniera a niekde bleskozvod vobec nevyzaduju (a netreba dat ani bonbonieru).. Uz len kvoli ochrane elektrospotrebicov, majetku a samotna norma STN 34 1390 hovori, že bleskozvod sa zriaďuje na objektoch a zariadeniach: - kde by blesk mohol ohroziť život, alebo zdravie väčšieho množstva ľudí, - kde by blesk mohol spôsobiť poruchu, ktorou by utrpela veľká časť obyvateľstva, - kde by blesk mohol spôsobiť väčšie hospodárske alebo kultúrne škody, - na provizórnych objektoch, kde sa zdržujú ľudia alebo sú skladované veľké hospodárske hodnoty, - na takých objektoch, kde by požiar mohol spôsobiť ohrozenie susedných objektov, - na objektoch so zvýšeným nebezpečím zásahu blesku,
Odpovedať
@esino1 A ja blbecek som nevedel preco su na niektorych domoch bomboniere!? 8-) :-o
Odpovedať
Profilova fotka
a ja som uz pomaly zistovala aky je to typ hromozvodu bonboniera :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
No moja chajda tu stoji od 60tych rokov bez bleskozvodu, zlava, sprava, oproti mame vyssie domy s bleskozvodnou sietou,, ale i tak, kazdu burku si spievam -ententiky, dva spendliky, vyleti cert z elektriky (?)- Pred 2 rokmi ze vraj do suseda svihlo kvalitne, spalilo mu vedenie zemniace.
Odpovedať
Tak som dospel k záveru, že aj ten zelenožltý bazmek v kábloch asi vypreparujem, budem mať čím uväzovať rajčiny vo fóliáku. Na chalupe máme všetko v hliníku a dvojžila v textile a doteraz nikoho netrafilo, či...?
Odpovedať
@zamotek uprimnu sustrast :-)
Odpovedať
@kriloter myslíš tú plantu vo fóliáku, že...? Teraz mi došlo že som prestrelil, zostanem pri špaginovi, kábel sa zíde na predlžovák na jednosmerný prúd, ....jeden smer = jeden kábel :-)
Odpovedať
@zamotek Tak si to zamotal,ze teraz neviem ci si za alebo proti ? :-o
Odpovedať
@zamotek ano ano, hlavne nezabudni ten kabel na predlzovak cely oblankovat, lepsie vedie :-)
Odpovedať
A este k teme, bleskozvod nie je potrebny vzdy, je vsak potrebne, aby projektant spocital, ze to potrebne nie je a dolozil k projektu.
Odpovedať
@evus a podla coho ten bleskozvod dodatocne spravite? Zaplatite zas nejakeho projektanta? A potom zas revizaka? no ked mate vela penazi treba bojovat proti krize ;-)
Odpovedať
@foxo: dovolím si .... keď teda nie je nikto proti , byť za :-)
Odpovedať
@kriloter to mám zistené, s izoláciou nič moc ale bez nej je to parádny hrmot :-) žiadne meráky...prosto šáhnem a .... kuaaa.....ide.... :-) preto ma napadla aj tá planta ale zas keby išla, problém s futrami na fóliáku, ni...?
Odpovedať
@zamotek Takze si za :-( ,dovolim si ,Ti pripomenut,ze my vsetci ostatny sme zasadne proti 8-)
Odpovedať
@evus my tiez nemame bleskozvod na dome, ale u nas su v celej lokalite spravene take velke bleskozvody - vyzeraju ako vysoke tyce a su porozmiestnovane po celej lokalite. Nemate nahodou aj vy nieco taketo?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
...ja by som sa chcel spytat...ak mame v projekte napisanu pasovinu 30/4 FeZn mozem pouzit namiesto toho Gulatinu - drot 08mm s toho sameho materialu FeZn??? Treba v tom pripade dat viac drotu?
Odpovedať
ako hromozvod ti postaci toto:
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka Musíte dávať pozor na prierez. Pasovina sa používa na to aby bola väčšia prechodová plocha- tým padom menší prechodový odpor. Jedine čo tým docielite je to ,že navýšite prechodový odpor a tak sa zavediete väčší prúd do domu pri úderu bleskom. To by som nerobil. Nezabudnite na prepäťové ochrany mám na predaj v mojom shope
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek dokiaľ dokiaľ....... netrafí Ono sa to robí čo ak.
Odpovedať
@jooohny - no napisal som prierez drotu...0,8cm ....ako to teda spravit?
Odpovedať
@mito0 - ha ha ha....strasne vtipne...neviem naco sa unuvas takymito komentarmi...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?