Ako znizit poplatky za byt

Mame vo vlastnictve byt,ktory momentalne nevyuzivame,je prazdny. Potrebovala by som poradit,ake poplatky je mozne ponizit na minimum, aby sme zbytocne vela neplatili. Dakujem vopred za rady.
Odpovedať
Nikto nevie poradit?
Odpovedať
Bohuzial, naklady za energie { + voda} uhradzate zalohove. Vyska zaloh je nastavena na zaklade minulej spotreby. Cize, ak predtym sa v byte byvalo, minal sa plyn, elektrina, voda, kurenie, podla vsetkeho este cca rok budete platit tieto zvysene naklady. Pri vyuctovani Vam vratia peniaze, pretoze ste "usetrili." Rozpis zaloh na dalsie obdobie uz bude nizsi, vychadzajuci z tejto nizsej spotreby.
Odpovedať
POZOR!!! Tym ze nebyvate platite aj za to co sa Vam nevrati. Takze na vodomere TUV a SV bude nula, t.j. 0 € za vodu a vodne + stocne, ale uhradite nieco za odvod vody zo strechy bytoveho domu. Ohrev TUV a kurenie, aj ked neminiete ani liter teplej vody a radiatory budete mat vypnute tak vrati sa Vam iba to co sa rozpocitava, t.j. ak mate rozpocitavanie nakladov na teplo v pomere 60:40 (60 % realna spotreba:40% rozpocitavanie podla plochy), zakon umoznuje vsetko rozpocitavat podla realnej spotreby avsak schvaluje to nadpolovicna vacsina vlastnikov na schodzi. Urcite sa Vam nevratia poplatky za spravu bytoveho domu, odmenu pre domovnika, poistenie bytoveho domu, spolocna elektrina, pripadne splatky uverov za rekonstrukcie a taktiez sa nevratia ani odvody do fondu oprav. Byt by som urcite prenajal, ak nie, je drzanie takejto nehnutelnosti mrhanim prostriedkov, lebo nemam pocit zeby prostriedky hradene mesacne sa vratili narastom na hodnote nehnutelnosti. Znizit poplatky mozte nahlasenim u spravcu ze byte nikto nebyva tak stiahne zalohove platby, ale urcite sa nevyhnete nakladov, ktore som vyssie spomenul.
Odpovedať
Suhlasim. Vychadzala som z toho, ze z nejakeho dovodu majitelia nechcu byt predat, ani prenajat. Je fakt, ze pokial by ste byt prenajali, zaplatia sa Vam naklady a snad mate este nieco plus. Chapem, ze si to ziada vynalozit namahu naviac. Hladat podnajomnika s rizikami, ktore to prinasa, podat DP. Zaverom. Drzat neobsadeny byt je luxus, za ktory sa plati.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 oskenuj zalohovy predpis a k tomu sa ti skor vyjadrime... ze co sa da zrusit... minimalne tie platby co su za osobomesiace -- k ed nebudu osoby, bude tam nula... potom to co tu bolo spomenute - cast za teplo - asi 30% mozes dat dole... a za vodu - ale tiez dole len 80% zaloh, maximalne... celkovo - su to drobne a v mesacnom vyjadreni ti to moc neusetri...
Odpovedať
@kaktusik007 no lenze v niektorych bytovych domoch sa vlastnici dohodnu ze aj ked v byte nikto po cely rok nebyva ze uctuju aspon 2 osobomesiace za rok...a proti tomu clovek nic nezmoze ak to vacsina vlastnikov takuto vec odsuhlasi, takze nechapem naco pise sem dotaz, ked adresa kam sa ma obratit je spravca objektu...
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 to aj toto su si schopni ludia odsuhlasit??? ze minimum osobomesiacov??? uff... tak to som fakt netusila :-D
Odpovedať
aj ja som prekvapena, ze sa odsuhlasia minimalne osobo mesiace, to je predsa dobra blbost platit za 2 osoby ak je byt prazdny. @majki555 Jedine riesenie je prave znizenie osobomesiacov na 1 (na nulu to asi na druzstve / u spravcu nebudu chciet dat). Zajdi tam, odkial Vam chodia rozuctovania a nahlas, ze byt je prazdny a ze pozadujes znizenie zalohovych platieb. Robi sa to formou oznamenia a oni by na to mali odpovedat novym rozpisom a upravenymi zalohovymi platbami.
Odpovedať
Dakujem Vam. Ja praveze nemam ziadne skusenosti ,ako to chodi s bytom,preto som potrebovala poradit, kde zacat.../idem googlit, co su to tie osobomesiace :-D / Je to babkyn byt, kde byvala sama, nedavno vazne ochorela,takze som tu hladala nejake rady,ako jej pomoct,aby sa neplatili zbytocne vysoke polatky za prazdy byt...Takze ziaden" Luxux" sa nekona,ako mnohi mysleli ;-)
Odpovedať
@babatkoling @kaktusik007 aby sme sa rozumeli - 1 osoba v byte znamená za rok 12 osobomesiacov, 2 osoby 24 osobomesiacov. Ak v byte nikto nebýva mozu ostatni vlastnici stanovit pravidla ze sa pre takyto byt uctuju 2 osobomesiace v roku akoze symbolicka ciastka (argumenty ako voda pre upratovacku, natieranie schodiska, opotrebovavanie kluciek na spolocnych priestoroch, zaspinenie haly podrazkami co clovek chodi akoze vyberat schranku aj ked tam nebyva) , namiesto 0 osobomesiacov. Dalsia vec je, ze rozuctovanie roznych poloziek mozu vlastnici rozhodnut ze sa bude uctovat podla kluca bud osobomesiace, alebo podlahova plocha bytu. Tam kde si odsuhlasia rozuctovanie nejakych poloziek podla podlahovej plochy bytu ci v byte niekto byva alebo nie potom vobec nie je rozhodujuce. Cize definitivna odpoved je, ze ak chcem znizit naklady na prevadzku svojho bytu v ktorom nikto nebyva, jedine co mozem urobit je oznamit spravcovi tuto skutocnost a on podla pravidiel rozuctovania na ktorych sa dohodli vlastnici upravi osobomesiace v rozuctovani. Tam kde sa rozuctovava podla plochy bytu, tam nemam sancu nieco znizit. Jedine co moze @majki555 robit je chodit na schodze vlastnikov, a v pripade ze nejake polozky sa rataju podla plochy bytu, tak vyvolat diskusiu, a tlacit a argumentovat, robit navrhy, ziadat hlasovanie o zmene, v prospech sposobu rozuctovavania jednotlivych poloziek na osobomesiace . Ludia su vacsinou zlomyselni a bezohladni, takze zalezi od toho ake su v bytovom dome pomery - kazdy si lahko vypocita ktory sposob vyuctovania ho vyjde lacnejsie, takze tak vacsinou aj vyjdu hlasovania o niecom, ze jednotlivec aj ked ma pravdu, aj ked je jeho navrh logicky a spravodlivy ak ho vacsina ludi prehlasuje, nema sancu. Svinstvo od ludi je, ze robia opacnu vec, maju trebars byt prenajaty piatim studentom, ale maju nahlasenych len seba teda 12 osobomesiacov, pricom by mali byt nahlaseni pri 5 ludoch 60 osobomesiacov a to je potom rozdiel na ktory doplacaju ostatni vlastnici.
Odpovedať
@snowy66 musim sa priznat, ze sa asi povazujem za stastneho majitela bytu - u nas zaidni majitelia bytov nepozaduju, aby sa platila 'symbolicka' ciastka. Ved to nedava rozum - byvam sama a budem platit za dvoch??? Nezazila som to a ani nepoznam nikoho ineho, kde by to tak fungovalo, co ale neznamena, ze to tak nemoze byt - predpokladam, ze hovoris z vlastnej skusenosti. My platime vodu / teplo podla skutocnej potreby - mame merace na uplne vsetko vratane radiatorov (s ich presnostou je to problematicke, ale...). Odmeny domovnikovi, do fondu oprav, elektrina v spolocnych priestoroch a ine drobnosti sa platia podla osobomesiacov, cize to urobi rozdiel, ked je nahlasena jedna alebo dve osoby. @majki555 Lutujem Ta, ak byvas prave v takom dome, kde sa nejaki idioti rozhodli, ze na nich budes doplacat :-(
Odpovedať
@snowy66 Este som si vsimla Tvoj komentar ohladom studentov a podobne - my mame aktivneho domovnika, ktory si odsleduje, kolko ludi byva v ktorom byte a na druzstvo hlasi pocet osob, takze sa niektorym susedom zvysili osobo-mesiace hned ako na to domovnik prisiel :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@snowy66 jasne, takto... ja som to pochopila ze 2 akoze v sumare 24 :-D ak 2 za rok, tak to je akceptovatelne... a vidis, to ze niekde podla plochy bytu to maju... to ma ani nenapadlo ale ano - -je to tak ako si pisal. dik. @babatkoling nie, nebudes za dvoch, ved to vysvetlil... ak nik nebyva, tak sa plati proste 1/6 sumy za jednu osobu - v konecnom dosledku to tak vyjde, pretoze ak tam byva jedna osoba, plati si 12 osobomesiacov (lebo kazdy mesiac byva sama.. toto sa rata ak sa niekto pristahuje, narodi, umrie... proste v januari boli 4, az po oktober, vtedy sa odstahoval manzel a uuups, uz su traja november december.. tak takato rodina ma 46 osobomesiacov -- no a snowy pise ze sa mohli dohodnut, ze ak je byt prazdny, platia sa 2 osobomesiace za ten cely rok -- cize 1/6 zo sumy, co standardne plati jedna osoba zijuca v byte... a je to aj logicke, pretoze aj ked je byt prazdny, tak vyzaduje nejaku tu kvazi technicku udzrbu... teda tie spolocne priestory na ktore sa osobomesiace vztahuju (ideal priklad vytah, upratovanie.... )
Odpovedať
@kaktusik007 jaj uz rozumiem :-)
Odpovedať
@kaktusik007 a este take veci treba skontrolovat, ze napr. ak byva na prizemi nemali by platit vytah...aj to sa stava niekedy ze ludom na prizemi tiez uctuju akosi automaticky vytah...to treba potom reklamovat
Odpovedať
@snowy66 vytah je, ak sa nemylim, spolocnym vlastnictvom bytovky,cize teoreticky by platit mali vsetci,aj jeho udrzbu,resp.ak nie za pouzivanie tak aspon za tu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?