Ako skolaudovať dom postavený na čierno?

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Náš sused predáva dom, dom bol postavený v roku 1991, ale bol postavený pravdepodobne na čierno a nemá kolaudáciu ani číslo domu. Je to celkom pekný veľký dom, je už pár rokov neobývaný. Ako by som mala postupovať, keby som chcela kúpiť tento dom ? Poprípade, ako by mal postupovať predávajúci, keď ho chce predať ? Mne hypotéku na dom banka nedá, keď je načierno postavený, ako by sa dal skolaudovať, a čo by to stálo ? Ak máte s takýmto niečím skúsenosti, alebo už ste o niečom takomto počuli budem rada, keď mi napíšete ako by sme mali postupovať. Ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
a nebude ti vadit, ked ten dom nie je napojeny na inzinierske siete? alebo zeby ho sused napojil tiez na cierno?:-D
Odpovedať
Viem, že elektriku tam mal, lebo má nedoplatky, žumpa je tam tiež a voda je zo studne, ale dá sa napojiť aj na mestskú vodu, pretože nám ju ťahali pred dvomi rokmi, kúrenie bolo buď elektrické alebo na drevo. Neviem ako to chodí s inžinierskymi sieťami. Ale predovšetkým ma zaujíma, ako by sa dal taký dom skolaudovať.
Odpovedať
Profilova fotka
zajdi na obecny urad tam mu daju papiere co je treba k tomu ale v skratke to co na stav. povolenie plus zaplati pokutu za ciernu stavbu. bude normalne stavebne konanie... susedia budu prizvany... nie je to taky problem... bude potrebovat najma projekt plus osadenie od projektanta, vyjadrenia uradov .... presne ti daju na papiery co treba.. nas sused to tak mal...
Odpovedať
no kedze to je postavene v 91 tak bude potrebovat vsetky papiere - od projektov, stav. povolenie, kolaudaciu ... vsetkym si to musi prejst. osobne by som sa to bal kupit z toho dovodu aby niekde nenastal problem / nejaky zacarovany uradnicky kruh / a vam by na dlhu dobu ostala cierna stavba. kupit sa to da aj ked dom neni na LV - zmluvne - v zmluve bude presne opisane co kupujete ale znova - bal by som sa osobne nieco take kupit. a to ze jeden nieco take zlegalizoval bez problemov neznamena ze druhemu sa to tiez podari. pozemky pod stavbou su na 100% vysporiadane a stavba na 100% stoji na tych pozemkoch? strasim? to ze vam predavajuci povie ze urcite ano a ze so zlegalizovanim nebude problem - bla bla. clovek toho nahovori ze. asi pre vas nejde o male peniaze tak radsej strasit a mysliet pesimisticky ako potom splacat desiatky rokov a nic nemat. inac teraz ma napada ze sa robia tzv. pasporty na stavby ktore niesu zapisane v katastri a nic od nich nieje. robia to tusim prijektanti alebo znalci - teraz uz neviem. a hlavne neviem na ako stare chalupy sa to vztahuje.
Odpovedať
Dúfam, že pozemok je v jeho vlastníctve, treba navštíviť stavebný úrad a dohodnúť sa.
Odpovedať
@lialucia presne som na to myslela, na čo upozornila ferka511. Pretože ak ani pozemok nakoniec nie je jeho, tak majiteľ pozemku môže pekne krásne požadovať odstránenie stavby, a ak tú čiernu stavbu kúpiš Ty, tak potom ju budeš ešte odstraňovať na vlastné náklady a žiadny dom ani pozemok Ti neostane iba faktúra za búranie a odvoz sute.
Odpovedať
Takyto dom by som kupila az po tom, ako by povodny majitel vybavil kolaudaciu a vsetko dal papierovo do poriadku. A aj potom az po poriadnom prevereni na katastri a stavebnom urade. Aby ste naozaj nedopadli tak, ze budete splacat uver a nebudete mat nic.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?