Vyčistenie domu od sadzí a dymu po požiari v dome

Prestavujeme dom , už sme ho mali takmer dorobený a zasiahol guľový blesk. :-( Na chodbe bolo ohnisko a zhorela plastová detská tatrovka a jedna kartónová krabica. Dom bol našťastie zatvorený tak keď došiel kyslík dohorelo, ale celý dom je čierny a zadymený. Steny , sadrokartónové stropy , podlahy , nové radiátory všetko je čierne od sadzí. Prosím skúste poradiť ako to očistiť. Samozrejme v celom dome strašný zápach. Budem vďačná za všetky rady. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Som za primitívne riešenia, prestavovali sme rôzne poškodené domy, základom je umytie mastného nánosu mazľavým mydlom, roztok musí byť mútny. steny a nasiakavé časti to neumyje, ale mastnotu stabilizuje a dá sa to natrieť ďaľším náterom. Čo neodmastí, prekryje filmom, je neutrálny. Aspoň na omietaných plochách by som použil pačok z vápna. A sú pohlcovače pachu, ale to až na konci.
Odpovedať
Nepotesim ta. Jedna znama davnejsie vyhorela od elektriny. Niektore ocmudene veci chcela zachranit, tak ich viackrat umyvala, susila,premalovavala a pod. Ale smradu sa nezbavila nicim, nakoniec aj tak vsetko vyhodila,aby nenapachli aj nove veci.Taktiez omietky,podlahy atd. vsetko nove...
Odpovedať
asi by som sa do toho nepúšťala sama, dym a sadze sú svinstvo. Zavolala by som si sanačnú firmu, ktorá má skúsenosti s odstraňovaním škôd spôsobených požiarom.
Odpovedať
Profilova fotka
sestra nedavno vyhorela.. vyhodili iba veci ktore boli povodne biele a nedali sa dobre ocistit, prip. boli obhorene. smrad tam bol strasny, no po ocisteni/namalovani to preslo..umyli to nejakou speci hubkou na tieto ucely,napenetrovali a nanovo vymalovali..ale ide o byt ktory chcu casom predat.. spominala ze im tiez radili dat dole omietku aspon v tej miestnosti kde bolo ohnisko poziaru.. ak by to bolo dom kde chcu byvat dlho/dlhoo, hovori ze by to spravili.. no ani takto to nie je citit, tak neviem ci je to naozaj nevyhnutne.. ozaj a na cistenie sa im najlepsie osvedcil Cif:), tych sa tam minulo..
Odpovedať
Profilova fotka
inak a ozaj viem ake to bolo zufalstvo pre nich (tiez mali cerstvo prerobeny bytik, stalo sa to pred Vianocami,..) a aka to bola makacka pre vela ludi okolo:(.. takze, naozaj s Vami citim a drzim palce.. je to nanic komplikacia, ale zvladnete to a bude dobre..:)
Odpovedať
@yaninca Ďakujem, naozaj sme na nervy... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@opus11 Bohužiaľ .Omietky osekať sadrokatrony vyhodiť.Sadze sú mastné nedajú sa umyť.Umývaním ich len rozriedite a dostanete ešte hlbšie pod povrch. ;-(
Odpovedať
@jan45 A čím by ste umyli sadrokartóny na stropoch alebo ich vyhodiť??
Odpovedať
Profilova fotka
Sadrokarton sa nedá umyť .Ak ho namočíte rozpadne sa .Sádra nasáva vlhkosť ,ale aj smrad .Tabule SDK nie sú až tak drahé .
Odpovedať
Profilova fotka
@opus11 este otazocka- ste poisteni?? ak ano treba si dat opravu nacenit sanacnou firmou a dat rozpocet poistovni bez problemov by Vam to mali zaplatit, snad kazda poistka ma zahrnute zivelne udalosti..sestra dostala viac ako ich to nakonieccele stalo (lebo napr. za vela prace neplatili, robili sme to s nimi my, a ini znami maliari atd..)
Odpovedať
Profilova fotka
@opus11 to nie je len sadrokartón, ak sa zápach dostal do izolácie pod ním, ale ak bola dobre urobená fólia, záleží na stupni poškodenia. obhorené časti zlikvidovať, ak sa nános sadzí dá umyť alebo rozmazať a neutralizovať, nechať., prebieliť,
Odpovedať
@yaninca Poistený sme zajtra má prísť poisťovák všetko zdokumentovať dovtedy nesmieme s ničím hýbať.Máme väčšinu dokladov čo nás prerábka stála ale uvidíme čo povie poisťovák.Ak bude treba dáme to ohodnotiť sanačnej firme. Chceme dať aj skontrolovať elektriku hoci funguje a nie je obhoraná. Dúfam že nám zaplatia aspoň toľko čo nás to stálo a dať to dokopy. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Sadrokartón nie je obhorený je len zadýmený, priamy oheň na to nešiel. Je tiež vidieť spoje a skrutky , nie je popraskaný ani nijak inak zničený. Manžel rozmýšľal či by nestačilo ho jemne prebrúsiť zasadrovať spoje a skrutky a zabieliť.
Odpovedať
Profilova fotka
@opus11 odporucam dat spravit ten rozpocet sanacnej firme - potrebujete to nielen nahradit co sa znicilo ale aj odstranit znicene, vycistit, odsmradit,.. toto - ta cena prace a know how ako na to je na tom to najdrahsie (sestre len vycistenie a odsmradenie bytu,teraz si uz nie som ista ci aj s malovanim, nacenili na 4tis.eur.. a to bol byt 70m2)
Odpovedať
Profilova fotka
@opus11 ten rozpocet by mohol byt prilohou k tym doterajsim blockom za to co ste tam uz investovali.. moze pomoct pri vycisleni skody vo Vas prospech:)
Odpovedať
Profilova fotka
prebrúsenie sadrokartónu je možné len ak bol celoplošne stierkovaný, ináč sa po odstránení maľovky naruší papier obalu. Vyskúšať na kúsku umytie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?