Ako ošetrovať drevené parkety?

Profilova fotka
Ahojte, mam doma vo vacsine bytu zrenovovane asi 35rocne drevene parkety. Cca pred 3 rokmi sme ich dali profesionalne prebrusit a zalakovat vodou rieditelnym matnym lakom. Teraz uz zacina byt vidiet, ze by potrebovali nieco viac ako len vlhku handru. Mate skusenosti, co na taketo parkety? Oleje vosky? Oni su najkrajsie vtedy, ked su vlhke, ale akonahle uschnu, su na nich vidiet smuhy, zodrate miesta od posuvania nabytku, stolika, kresla...
Odpovedať
1
2
Zisti aký to bol lak, jemne ručne prebrúsiť a nahrubo nalakovať.Ak sa terajší lak neobnoví tak sa parkety od zmývania zčernajú a koniec...
Odpovedať
Profilova fotka
jozef ty nemozes spat? ja kukam film o tom masovom vrahovi :-p suhlasim, videla som krasne zrenovovane parkety, starééééé... prebrusenen takym pozicanym strojom vymelene medzery od zosusenia, a nalakovane aj dve vrstvy..
Odpovedať
Profilova fotka
vytmelene...nie vymelene :-D
Odpovedať
masového vraha som už prespal.len ma zobudil jeden "dobrý" zákazník...teraz chcel brať veci pre ktoré mal prísť poobede o tretej som myslel že ja budem ten vrah...no nič idem pokračovať v spaní.Jaj. Jediná nevýhoda tvrdého dreva je že ak nie je dobre ošetrené pri styku z vodou buk očernie a dub omodrie.Pozor na to .Lak alebo olej ale ochrana dreva je dôležitá.Ale ak tam bol lak tak by som olej neriskoval.A ak vidieť škrabance tak to asi taký dobrý lak nebol...
Odpovedať
Profilova fotka
dodog: to bolo dobre.. ze asi budem ten masovy vrah ja :-D :-D :-D :-D to bol dobry heft :-))) tak dobru noc vospolok
Odpovedať
tiez mam stare drevene - najlepsie je samozrejme prebrusit a prelakovat. ale ak ti mozem poradit na beznu udrzbu, tak mne sa osvedcil cistiaci a lestiaci priravok na drevene podlahy s obsahom vcelieho vosku. Znacku si nepamatam, tusim Alex, no nie som si ista - je ich vela druhov, podla typu podlah a tiez su aj mydlove cistice, ale tento konkretne nie je mydlovy, ale skor to je lestenka, alebo cistiaci a lestiaci 2v1. Da sa pouzit aj neriedeny - treba spongiou naniest v rovnomernej vrstve - vtedy je efekt perfektny, podlaha je dlho taka pekna ako po umyti namokro, aj ked uschne - takto to robim tak 2x za rok a inak pridavam tento pripravok aj do vody, ktorou podlahu bezne umyvam.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem, adela hladala som skor taketo nejake tipy, pretoze prebrusovat a prelakovavat kazde 3 roky mi pripada trosku narocne pri 45 m2. Hlavne ked to cele stoji asi tolko ako polozenie plavajucej z Baumaxu 8-( . Dodog mame stary poctivy 22mm buk ;-) Teraz uz mozno len 20mm, lebo uz nemame cierne miesta...
Odpovedať
kisska tak to ešte raz prelakujte ale fakt poctivo.Ten lak musí byť najlepšie polyurex a musí vydržať 10 rokov - minimálne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja používam tiež leštenku Alex. Tekutinu vylejem na parkety a rozotriem handrou, ktorú mám na metle. Nechám poriadne zaschnúť a natriem ešte raz. Efekt je úžasný. Parkety sú ako zrkadlo. Leštenku používam aj na orechový stol v kuchyni. Používam ju neriedenú.
Odpovedať
dodog, designe, my mame merbau, cca 2 roky, parketky su v poriadku, ale nie su uplne leskle (ani na zaciatku take neboli), asi nam parketari dali len matny lak alebo co.... mozem ten alex pouzit aj na ten merbau? a je ten alex z tej sorty, ze po jeho pouziti treba na 2-3 dni vypadnut z domu kvoli vyvetraniu?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, nedávaj ho. Matné parkety sú krajšie. Urobila by si si úplne inú podlahu. Ten Alex je dobrý na oživenie starých. Nebolo by to už také ako to malo byť.Je to ako keby si z matného dreveného nábytku urobila vysoký lesk.
Odpovedať
hmm vidis, a mne sa praveze pacia leskle... dodnes lutujem, ze som nebola pri tom, ked parketar robil vzorky efektov laku. bol len manzel a ten rozhodol takto... kamaratka ma tie iste parkety s lesklym lakom a su nadherne, krajsie nez nase, vzdy nad nimi slintam ked som u nej :-D . ale asi je to vec nazoru a u teba isto aj skusenosti, a ked tak rozmyslam ze ako by ladili s tou nasou lesklou kuchynou, tak asi mas pravdu ze su matne krajsie... v kazdom pripade ak by si mi vedela poradit cim matne parkety osetrovat, bola by som velmi rada :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Tak potom si ten Alex daj. Skús si to najprv na mieste kde to nie je vidieť. Ja keď to natriem je to ako zrkadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
Do albumu ti dám moje 30 ročné natreté parkety.
Odpovedať
Profilova fotka
Dám to tu.
Odpovedať
Kisska, ja mam tiez drevene parkety a kazde tri roky prebrusujem a prelakovavam. Teda nie ja ale firma. Uz len tym ze po nich chodis sa zvyknu rozchadzat. Treba to vytmelit zmesou pilin ( po bruseni ) a takym spec. lepidlom. Hold to je udel parkiet, ale niet nad krasne vonave cerstvo prebrusene parkety :)
Odpovedať
designe, dik moc :) mate krasne parkety, velmi sa mi paci ta farba, ze su take svetle. my sme zial pred tymi 2 rokmi chceli tmave, ked nam ich spravili, tak dokonca som bola nestastna, ze su moc svetle a dneska som rada, ze nie su este tmavsie. kazdu spinku je na nich vidiet a ja nepatrim medzi ludi co su radi otrokmi upratovania, takze lepsia volba by bola mat ich este svetlejsie. ked by sme ich davali robit dnes, tak isto svetle. odskusam ten alex teda niekde v kutiku a uvidim aky bude efekt :) a netreba teda po tom nalakovani vypratat byt?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, netreba. Ono to dokonca vonia.Je to iba také leštidlo. Za pol hodiny je to úplne suché.Netreba to ani leštiť.
Odpovedať
designe3: tie parkety mas naozaj krasne, ale to kreslo od Corbusiera! nadcasovy dizajnovy kus, tisko zavidim. vzdy ma zaujimalo, ci je aj take pohodlne, ako krasne, prezrad
Odpovedať
Profilova fotka
jaaaaaj design, krasne su tie parkety... Po porode vyskusam a dam vediet ;-) Takto nejak tie moje vyzeraju akurat tesne po umyti... Akurat, ze mame klasicky stromcek/////\\\\\. brano - uz ich mame vytmelene a to urobili super, lebo pouzili piliny z nasho brusenia, takze to ma rovnaku farbu a tym, ze su prirodzene melirovane, tak tie skary nie su vidiet... Ale naozaj 1200€ kazde tri roky za prebrusenie parkiet nedam :-| Parketar je sused mojej mamy, takze nepredpokladam, ze by riskoval zle urobenu robotu, ale nejak mi nevysvetlil, cim je vodou rieditelny lak lepsi ako iny...
Odpovedať
...kisska horevyššie som už písal... lak menom polyurex, vodouriediteľný polyuretánový lak. Rýchlo schne, nesmrdí a neodparuje sa niekolko rokov ako iné.No a samotrejme oteruvzdornosť.
Odpovedať
Profilova fotka
dodog - tak nieco velmi podobne by malo byt na tych nasich. Znacku neviem, ale presne taketo bolo to, co natierali na parkety... Su toho minimalne 3 vrstvy. Ale my sme asi tazsi uzivatelia ;-)
Odpovedať
ahojte, neviete mi poradiť, či sa dajú pôvodné asi 50 ročné parkety, ktoré vrzgajú, svojpomocne opraviť? čítala som si o tom trochu, ale je to nehorázne drahé...
Odpovedať
Rada by som sa spýtala na vaše rady - budeme mať podlahové vykurovanie na poschodí (tep. čerpadlo-takže všade podlahovku)...a rozmýšľam nad drevenými parketami - že by sme ich dali do izieb na celé poschodie...kvôli pocitu-žebraj parkety sú na pocit (tepla) lepšie než laminátové (hoci tie by boli lacnejšie...) Pri drevených parketách - poraďte, na čo si dať pozor? jasné, že majú byť lepené. Máte nejaké tipy - značky, výrobcov? máte skúsenosti s parketami od Finewood-u? - FINEPARKETT, LAMETT? čo KAHRS? Vďaka za tipy :-)
Odpovedať
tinatin máme drevenné a môžem potvrdiť, že sú super teplučké ;-) odporúčam Kahrs na SK ich predáva firma KPP sú v BA oproti Avionu.
Odpovedať
Profilova fotka
tinatin my mame parkety znacky quick-step a velka spokojnost
Odpovedať
kasarka, cappucinko: diki...máte ich na podlahovke ?
Odpovedať
Profilova fotka
Tinatin - my mame drevene parkety v celom dome a z toho vo vacsine miestnosti podlahovku. Zatial 1000% spokojnost. Mame ich celoplosne lepene a vobec nikde sa nerozchadzaju ani na milimeter. Mame znacku Europarkett (slovensky vyrobca) a kupovali sme v predajni Bausad v BA v R1. Bausad tiez predava Kahrs a ine znacky.
Odpovedať
x-)
Odpovedať
jasnéééé ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?