Je výhodnejšie stavať bungalov alebo poschodový dom?

Je výhodnejšia stavba bungalovu (15x15 m) alebo poschodvového so strechou (12x2 m). Rozmery sú orientačné . Chceme stavať 5 izbový dom ( 2 detské, 1 spáľňa, 1 pracovňa + obývačka). Myslím z pohľadu financií, rozsahu prác, časovej náročnosti atď. Aké sú vaše skúsenosti ? Aký je váš názor ? Chceme postaviť, čo najrýchlejšie a nie veľmi draho :-)
Odpovedať
1
2
7
noo bungalov drahšie základy váčšie, drahšia strecha vačšia, poschodový cshodisko potom tahanie všetkého na poschodie ako voda elektrika atď. Už tu je taká diskusia a tam sa tiež nepohodli to je ťažko takto povedať radšej si určiť strop a podľa toho hladať v katológoch domček 8-) 8-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Inak tiez budeme stavat 5 izbovy bungalov cca 16.5x10.5: toto je nas navrh co nam uz spracovava architekt - http://imtp.me/j810007f pisal som to v inej teme: http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... Rovno to tu kopirujem co som tam pisal: Dajme tomu ze poschodovy bude 10x10 a bungalov 15x10. Zaklady mas len o 2x 5 metrov dlhsie po obvode a mozno 1 nosna je predlzena - teda spolu 15 metrov. obytna plocha bude skoro rovnaka - schody zaberaju dost miesta, objem pri bungalove vacsi - pricom tie vysoke steny lepsie vyuzijes ako skosene v podkrovi. Na poschodovy si mal 4x10 po obvode - a dajme tomu jedna nosna - teda 5x10 = 50 na Bungalov budes mat nieco podobne, ale 3x15 + 2x10 = 65 teda o 30% viac. Plus zakladova doska - samozrejme o 50 m2 - teda 50%. Na poschodovy mas 10x10x0.15=15m3 betonu a na bungalov 10x15x0.15 =22.5 m3 betonu - samozrejme ze viac zeleza, ale to je detail. 7.5 m3 betonu rozdiel na zakldovu dosku- je myslim ze banalita. Myslim ze toto sa Ti aj tak vykompenzuje na schodoch a druhej platni pre dalsie poschodie, a myslim ze sa to vykompenzuje dost - ok na bungalov das nejake tramy a pod... Alebo moze mat aj bez stropu akurat zateplenu strechu. A uz opat si usetril. Material na steny? To co das na na druhe poschodie, by si dal na dlhsie steny v bungalov, a plus Ti staci kratsi komin o par metrov. Strecha? ak by si mal na poschodovom len do spica.. bude mat cca. 160 m2 (bral som 0.5 metra na kazdu stranu viac, na bungalove cca o 70 m2 viac.. teda opat ani nie 50%. Lenze na bungalove nemas vacsinou stresne okna a vikiere - mas ale viac okien na stenach po obvode. Dajme tomu ze za strechu na poschodovy das 8 tis. Eur, tak na bungalov to bude cca 11.5 tis eur. Schody - musis na ne nieco dat - mozno masiv, plus nejake zabradlie. Plus na poschodie davas balkon aj ked na rodinnom dome je to uplna zbytocnost - takze na balkon tiez nejake zabradli. Plus rozvody odpadu a vody su na poschodovom drahsie - musis to tahat aj do hora. Budes mat skor 2x chodbu - aj hore aj dole - co je plytvanie priestorom. Chces zateplit fasadu alebo nahodit vonkajsie omietky? - na poschodoty potrebujes lesenie - opat predrazenie za postavenie, prenajom, zlozenie. Takze ak berieme zaklady a strechu priblizne pri rovnakej uzitkovej ploche - o kolko bude bungalov drahsi - o 4-5 tis. Eur? Kolko ale usettis na inych vesiach? Myslim si ze ani o tolko to nebude drahsie a ked mam dat za poschodovy dajme tomu 65.000, tak za bungalov dam radsej aj 70.000. A to nehovorim ze podkrovie sa bude podstatne viac prehrievat od strechy a stresnych okien ako bungalov s poriadne izolovanym stropom a az nad tym bude krytina - takze Ti treba klimu, po schodoch budes behat len do urciteho veku a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
jeste jde o to na jakem pozemku stavite, pokud to neni rovina a je spatne podlozi, tak se zaklady muzou hoooodne prodrazit. jinak pokud mate dostatecne veliky rovný pozemek, tak souhlasím co řekl marek ;-)
Odpovedať
Som jednoznacne za bungalov, aj ked je pravda, co pise hhranolka - ze je dolezity aj pozemok. My sme boli napr. ten pripad, ked sa zaklady dost predrazili koli terenu, ale zase, ked vidim, kolko stoji betonovy strop (my mame rovno krov), kolko stoja schody, kolko hlucheho chodboveho priestoru ma clovek v poschodaku a v neposlednom rade, ak su izby zosikmene, tak ich realna obytna plocha je hodne mensia, nabytok musi byt atypicky, clovek musi veeelmi spekulovat, ako to tam vsetko narve a stresne okna tiez nie su nijaka vyhra. A uz ani nehovorim o tom, ze behanie po schodoch nie je nic moc.. marek27 to velmi pekne zhrnul. Myslim si, ze cenovo to vyjde narovnako, ale komfort sa neda ani zdaleka porovnat. Nas tiez ukecavala cela rodina na podkrovny domcek, koli tomu terenu, ale sme sa nedali a nelutovala som este ani sekundu, ze sme postavili bungalov.
Odpovedať
Profilova fotka
je to skor o preferencii... bungalov ma drahsie zaklady a strechu.. / u nej nejde len o plochu ale aj o narocnost viac dreva, tvar a pod. / ale zasa nemas schody netahas rozvody... atd... add prehievanie podkrovia.. to zavisi od izolacie strechy.. pokial na tom niekto setri /prip. je zla technologia ako mu to robia/ tak moze mat ten problem... add vek tak ono aj ten poschodovy sa da urobit tak ze dole mas aj kuplenu aj izbicku a na starobu mozes vyuzivat len spodne poschodie... ono tazko sudit je to najma o preferenciach, pozemku mozno aj o mode....
Odpovedať
ja som zase jednoznacne za poschodovy... nezabera tolko pozemku, ktory je v okoli Ba neskutocne drahy, takze zalezi aj na cene a velkosti pozemku... okrem toho ma lepsie tepelno izolacne vlastnosti, z prizemia pojde teplo dole a naopak.... a zase v lete, ak by bolo moc teplo, tak na prizemi bude urcite prijemne a ani na poschodi nemusi byt take peklo, ak sa to spravne zatepli....
Odpovedať
Profilova fotka
mam zopar kolegov s poschodovymi domami s podkrovim - co na dome nesetrili - kvalitna stavba, dobre zaizolovana a zateplena strecha, stavba ma asi 4 roky a uz riesia klimu, lebo cez leto sa to uz neda vydrzat - mat v spalni 26-27 stupnov na noc mi nepride ako ideal. Stoji to v okoli Brna. Myslim si ze okolie Bratislavy je na tom este horsie co sa tyka tepla a slnecnych dni v roku.
Odpovedať
my sme sa rozhodli pre bungalov, mame dost velky pozemok. Cenovo to vychadza priblizne rovnako. Mna osobne presvedcili nazory mojich znamych, ktori maju poschodovy dom. Ked mas male deti, vzdy musis byt v pozore a ked si starsia mas problem chodit po schodoch. V satniku si robime predpripravu na schody ak by sme niekedy chceli urobit podkrovie a rozsirit byvanie.
Odpovedať
osobne si myslim ze najviac zalezi od pozemku. Cenovo to bude +/- jedno. Najlepsie je posudit svoje preferencie. Odpovedz si na otazky typu: - Potrebujes ulozny priestor (bungalov ho ma pod strechou viac ako poschodovy dom) - Vadi ti dupot? Ten budes v poschodovm pocut viac (tym trpia viac aj omietky na stropoch - praskliny a podobne) - Mate uzky alebo maly pozemok? Poschodovy dom vam ponecha o par metrov vacsiu zahradu - Mate male deti alebo planujete, pripadne navstevy starsich ludi? (bungalov ti dava bezbarirerovost, v poschodovom potrebujes zabezpecit schodiste pripadne pomoc starsim ludom) - Budete stavat nizkoenergeticky? (poschodovy profituje s vykureneho prizemia, bungalov potrebuje lepsie premyslene kurenie) Ja osobne by som isiel do bungalovu kedze pocitam s tym ze by som sa v dome uz usadil a v neskorsich rokoch by som ocenil jeho bezbarierovost. Na druhej strane by som ale musel mat dostatocne velky pozemok.
Odpovedať
@marek27 Máte krásný projekt.. takový snový domeček ;-) Taky už pár týdnů přemýšlíme co vyjde líp a pořád se přikláním k tomu bungalowu.. myslím, že je stavba mnohem rychlejší a jednodušší..
Odpovedať
Profilova fotka
@deyana : dik - uz aby sa to konecne vsetko rozbehlo @andrejo : mama pozemok 864 m2, na sirku ma 24 metrov - myslim ze na to v pohode vojde 16.5 metra siroky bungalov.
Odpovedať
@marek27 pri vasom pozemku urcite hej. Su ale aj pozemky do trojuholnika pripadne uzke napr. 14 metrov na sirku a podobne a tam sa tazsie vybera bungalov na taky pozemok. Ako som pisal ja osobne by som bral bungalov ale do domu asi nepojdeme vobec. Cena pozemku v nase lokalite je za 800m okolo 100.000Euro a to niesom ochotny dat. Budeme si v nasom bytiku a uzivat si aspon terasu a balkon. No a mozno ked raz vyhrame v lotto alebo podobne tak sa odhodlame ist do domu :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
vsetko zavisi od pozemku...keby chceme mat bungalov s obytnou plochou aku mame teraz pri poschodovom+dvojgaraz+ kotolna+ pračovna,tak by sme potrebovali trosku vacsi pozemok a myslim ze by nas to aj viac stalo..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@lenuska18prosim vy máte aký domček
Odpovedať
Podľa toho, aký máte pozemok....a či sa ti bude chcieť behať po schodoch...Možno ten bungalov vyjde o niećo drahśie, ale na druhej strane, ako tu uź písali, viac chodieb, schody, vysoká fasáda, deti hore v izbe, vy v obývaćke dole, nabeháš sa... My sme nad poschodovým domom ani neuvažovali. Moja teta mala poschodový a keď sme tam chodili na návśtevy a na prázdniny tak sme sa nabehali po schodoch a veru sa unadávala, koĺko sa naupratuje schodov a chodieb...Pivnica je akurát povaćšine bordelisko a garaž skonći vaščinou prázdna, alebo tiež ako bordelisko... Ďalśia vec, že ak budete robiť aj garáž aj pivnicu to ti dom opať predraži hneď na začiatku... Takže potrebuješ investovať naraz viac peňazí. My nemáme ani garáž, ani nám nechýba. Prístreśok a záhr. domček si spravíme keď budú peniažky a odkladaci priestor máme pod strechou v chodbe. Ostatné stropy máme priznané šikminy a zaizolované nadkrokvovou izoláciu...
Odpovedať
@superstar poloz si otazku ci chces chodit na stare kolena po schodoch a mas odpoved. Bungalov je o chlp drahsi a energeticky o chlp narocnejsi, ale ziadna tragedia, zato je podla mna 1000x komfortnejsi, lebo nemas schody : ))
Odpovedať
Bunaglov nemusí byť vždy ideálna voľba, príkladom sú bungalovy na malých pozemkoch do 500 m2. Schody nie sú až taká tragédia, v dnešnej dobe sú ľudia príliš pohodlní.
Odpovedať
moj skromny nazor: ide aj o velkost izieb ... bo v bungalove ked chces 5 izieb, tak tie izby budu ake? 10 ci 12m2 ... ja som chcel bungalov, ale stravali sme poschodovy, pretoze sme museli .. no ale jedna detska ma 15m2, druha 18,6m2 a spalna 17m2 .. mame tam este pracovnu 15m2 a hostovsku/oddychovu miestnost 20m2 ... takze uplne iny priestor P.S. milujem tie nazory, ze schody nie, nabehas sa ... potom to tak vyzera, ludia ako prasce a uz v utlom veku to vidno na detoch.
Odpovedať
@atak77 presne, ja som toho istého názoru, ideme stavať poschodový rodinný dom. Ľudia sú veľmi leniví a najradšej by boli keby mali pomaly všetko v jednej miestnosti, aby nikam nemuseli chodiť. Moja babka, keď ešte žila, sa nikdy nesťažovala na schody, práve naopak, vedela povedať, že toto ju ešte drží , lebo keby prestala chodiť, tak už nevstane. Je to vec názoru, no máte pravdu, že už je to otrepané sa vyhovárať na schody.
Odpovedať
@atak77 No vśak vidno, źe ty tie schody a zbytoćné chodby neupratujeś... No a na čo mi je milón izieb? obrovských? Nakoniec v tom dome zostanú bývať dvaja a celý mega veľký dom je nafigu... Stačia 3 normálne izby nemusia byť obrovské, zase len na upratovanie a zariadovanie náročné... My máme 110m2. Celý život sme žili v paneláku v byte cca 75 m2 so súrodencom v jednej izbe. Prežili sme. Teraz sme s manželom samy dvaja v dome a je nám aj tak veľký. Deti budú s nami cca 25 rokov a potom zase budeme samy, tak načo veľký dom. Keď budeme starí tak po schodoch vladať nebudeme chodiť, a presne to vidím u starkých- bývajú na prízemí v jednej izbe a zbytok domu je prázdny... Teraz mi je dom na upratovanie akurát, máme čo robiť okolo domu, takźe nič vaćśie by som ani nechcela... Celý dom sme robili bezbarierovo, kúpelnu, vstupy na terasu a domu- nikdy nevieme, ako dopadneme a či sa nebudeme musieť postarať aj o imobilných rodićov...
Odpovedať
@kathhii na tvoje otazky ti odpovedat nebudem ... je to asi o tom, ze niekomu staci Skoda Fabia, ved na co mu je ine auto? a niekto chce prave to ine auto ... su to priority, komfort, kvalita zivota ... riesit nejake upratovanie schodov? akoze sorry ... pekny den zelam 8-)
Odpovedať
@denka2410 Na trénovanie kondície sú aj iné sposoby ako mať v dome schody...Napr. prechádzka alebo práca v záhrade... Keď bude ćlovek taký starý že po schodoch neprejde tak ćo bude robiť? A behať hore dole za deťmi a báť sa, že sa z nich spadnú a to vieś že naviac sa im bude páčiť práve na schodoch... ja by som poschodový nechcela ani zadarmo...
Odpovedať
Ako sa vraví, pohyb je život a sami kardiológovia odporúčajú aj starším ľuďom pohyb po schodoch, samozrejme sú ľudia, ktorým môžu schody robiť problémy. Moja skúsenosť je taká, že som býval v poschodovom dome od malička a vnímam to veľmi pozitívne. Keď som sa zavrel hore na poschodí, mal som neskutočný kľud, pokoj a hlavne svoje súkromie. To určite ocenia dospievajúce deti. Moje sestry majú postavený bungalov, izby sú v jednej úrovni a hoci je to oddelené na dennú a nočnú časť stále to neposkytuje také súkromie ako poschodie. Čo sa týka stavby a financovania asi to bude podobné. Všetko má svoje výhody a nevýhody, treba to zvážiť a niekedy sa ani nedá vybrať to najlepšie, proste vybrať kompromis kde budú prevažovať pozitíva ;)
Odpovedať
@kathhii ked bude clovek taky stary, ze po schodoch nevyjde, tak uz nebude byvat v tom dome, lebo deti budu daleko, nikto sa o neho postarat nebude moct, takze dom bude predany, lebo z dochodku ho neutiahne a stary clovek za peniaze co utrzi z predaja domu bud vyplati detom hypoteky alebo si zabezpeci pobyt v dome s opatrovatelskou sluzbou. Pocitaj s tym, ze do penzie pojdes tak niekde po sedemdesiatke a to len pri velkom stasti este utrzis myslienku a moc, nie to este dom
Odpovedať
@atak77 Každý si pod komfortom predstavuje niečo iné. Niekto chce menśí kompaktnejśi dom, aby mal menej starosti s údržbou a niekto má pocit komfortu vo veľkom dome... Pre nás bola priorita menśi domček, aby bol tak akurát aj pre 2 aj pre 4 ľudí. Aj tak vačśinu dňa sme v práci a cez víkendy na horách takźe by sme veľký dom ani nevyužili. Okrem toho sme sa nechceli zbytočne zadlžovať...radśej sme peniažky investovali do auta na výlety.
Odpovedať
@zita19 Niekto ma pohyb. problémy už v 50 ke... a do dochodku ďaleko...
Odpovedať
@kathhii mas ine priority v zivote, ine myslenie, je to v poriadku. Sme len ludia. Moj syn na tych schodoch denne trenuje, 20x hore dole v kuse, kondicka, spevnenie tela (hra futbal sutazne). proste pohoda 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj bungalov aj poschodovy su idealne riesenia, zalezi kde a pre koho. ja idem do poschodoveho. (i ked som preferoval bungalov) preco? lebo poschodovy mozem prerobit na dvojgeneracny, co pri mojom projekte bude velmi jednoduche. (izba na prizemi+schody pri vchode) potom mozem poschodie dat potomkovi (aspon na par rokov) ako dvojizbak, alebo to dam nejakemu kamaratovi. takto na starobu nebudem aspon v dome sam. ja si budem riesit s nim chlapske konicky a manzelka s jeho zenou zenske. ak by bolo treba nejaku opateru, tak poschodie dam zadarmo nejakej opatrovatelke. alebo ten dom predam, urcite bude mat vacsiu hodnotu ako bungalov. potom sa prestahujem do maleho domceka. pri poschodovom mas viacero moznosti. 4-5 izbovy bungalov splna svoj potencial max 14-15 rokov, kym deti neodidu na strednu. poschodovy 4-5 izbovy dom ma vacsie vyuzitie. ps. schodov sa netreba bat.
Odpovedať
Profilova fotka
@superstar ano,dnesni ludia su az prilis pohodlni,postavia si radsej 200m2 bungalov na 300m2 pozemku..to ze nemaju oddelenu dennu cast s nocnou,to ze prechadzaju do obyvacky cez kuchynu a nasekaju izbu vedla izby ako na ubytovni..ja som za poschodovy dom s jednou spalnou na prizemi..kazdy nech si najde doma sukromie aj ked pride navsteva,ci kamarati detom..a schody su problem pre obeznych,lenivych a pohodlnych
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?