Uni Credit Hypo s transparentnou splátkou

Profilova fotka
Ahojte..... kedze chcem coskoro kupit byt, obieham banky a robim si svoj vlastny rating bank :-) V kazdej banke si dam namodelovat tu istu hypo a porovnavam. Dnes som zasla do Uni Credit banky a zatial vyzera najvyhonejsie zo vsetkych. Okrem klasickej hypo mi ponukli Hypo s transparentnou splatkou kde mi vysla zatial najmensia urokova sadzba a maju s nou momentalne spojene aj dalsie akcie (klesajúcu maržu každého pol roka a zľavu 100 % z poplatku za poskytnutie úveru). Vyzera to proste zaujimavo, ale ja sa v hypo az tak nevyznam a tuto hypo a jej naviazanie na EURIBOR som celkom nepochopila. Ma niekto skusenosti s touto hypo? Vedel by niekto jednoducho vysvetlit princip a poradit pre a proti? Dakujem ;-)
Odpovedať
Ahoj, síce veľmi nerozumiem otázke a nie som žiaden odborník na hypotéhy, ale tvoj prístup sa mi veľmi páči. Vo všeobecnosti viem (z počutia od známych, čo hypotéky brali, osobne žiadnu nemám), že UniCredit má celkom dobré podmienky na hypo. Naviazanie na EURIBOR je pri úveroch je normálna vec, EURIBOR je referenčná úroková sadzba na medzibankovom trhu podľa vybraných referenčných európskych bánk (sú to najväčšie európske banky) - zverejňuje sa každý deň a od jeho výšky sa odvíjajú úrokové sadzby v komerčných bankách (z vkladov, aj úverov). EURIBOR je vlastne úroková sadzba, za ktorú si požičiavajú banky navzájom (v závislosti od doby splatnosti, samozrejme). Ak si dáš fixovať úrokovú sadzbu napr. na 5 rokov, zmeny EURIBORu ťa nemusia počas tejto doby zaujímať. Fixovať sa oplatí teda vtedy, keď je predpoklad, že úrokové sadzby pôjdu hore. Úrokové sadzby idú hore zvyčajne v období ekonomického rastu. Ekonomický rast sa dá v Európe v najbližších rokoch očakávať, lebo podľa odhadov, dno ekonomickej krízy už bolo dosiahnuté. Takže môj názor, oplatí sa fixovať na čo najdlhšiu dobu (ber to naozaj len ako môj názor).
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Calimero, princip klasickej hypo viac-menej chapem a tiez vyhody fixnej urokovej sadzby. Mne skor ide o info o Transparentnom uvere, ktory je vraj jediny na slovenskom trhu. Tam urokova sadzba nie je fixna, ale meni sa kadzdych 6 mesiacov podla EURIBOR-u. Urokova sadzba je kalkulovana ako EURIBOR + marza banky. Tato hypo bola vyhodna pocas krizy, ked boli hodnoty EURIBOR-u nizke, ale ako spominas, ocakava sa ekonomicky rast. Banka vsak kompenzuje prípadný nárast Euriboru tym, ze sa zavazuje štartovaciu maržu každých 6 mesiacov postupne znižovať o 0,15% až na minimálnu hodnotu stanovenú bankou (pri podpise zmluvy). Bolo mi povedane ze minimalna marza je 2% Toto dost dobre nechapem - napr: budu tu marzu automaticky znizovat aj v pripade, ze EURIBOR bude dalej klesat? Co ak nastane ekonomicky boom a EURIBOR vyleti hore? Teraz mi vychadza urokova sadzba 3,75%.... ale co bude o 3, 5, 10 rokov? Na web stranke tiez uvadzaju, ze je "možnosť zmeniť typ úrokovej sadzby 1 x za rok úplne bez poplatku"... co sa mi tiez nezda... znamena to, ze ak transparentny hypo uz nebude pre mna vyhodny, mozem to zmenit na klasicky hypo s fixaciou?? Aby som to zrhnula.... aj ked to znie teraz fajn, nechcem sa dat nachytat na momentalne najnizsiu urokovu sadzbu, ked to nakoniec moze byt dlhodobo nevyhodne riesenie. Ale na druhej strane, pozeram na webe a zatial som nenasla ziadne negativa na tento typ uveru, skor je prezentovany ako prevratny a vyhodny... Co robit? Klasicka hypo alebo transparentna....???
Odpovedať
Mne sa toto transparentné riešenie pozdáva. Je to v podstate naozaj transparentné, lebo banka si berie len svoju maržu, ktorú poznáš a zvyšok závisí od faktorov, ktoré neovplyvní ani banka, ani NBS, ani ty - teda EURIBOR, ktorý sa mení podľa situácie na medzibankovom trhu. Spravodlivé pre teba, aj pre banku. Inak pracoval som ako úverár pre podniky a tam sme takto fungovali už pre mnohými rokmi - úrokové sadzby v zmluve sa definovali ako EURIBOR (predtým BRIBOR) + marža, ktorá bola fixná. Na ostatné otázky ti odpovedia v banke. Ale pokiaľ chceš hypotéku, otázkami, čo bude o 5 alebo 10 rokov sa netráp, lebo dôležitejšie je, aby si mala prácu a zdravie, ako to, či bude úrok 3 alebo 5 %. To nevie nikto. Istou útechou môže byť fakt, že v období, keď idú úroky hore, ide hore aj ekonomika, takže je prepoklad, že rýchlejšie rastú aj reálne mzdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@monika9349 suhlas s @calimero -.... ja len taky detail na margo unicredit, este pred rokom viem ze pre uvolnenie penazi z hypo potrebovali list vlastnictva s uvedenim tarchy.... neviem ci to zmenili, ale isto sa na to popytaj, je to dost podstatna vec - viem ze isto tatra a slsp staci len navrch na vklad zalozneho prava, resp. ked tam kataster na portali vyznaci plombu zodpovedajucu tomuto vkladu.... ale kamoske sposobili problemy, dostala peniaze az o tri mesiace neskor ako potrevbovala, a dotahuj sa s predavajucimi... ]-( proste kataster... :-(
Odpovedať
ahoj monika, ja neviem ci mame tuto hypoteku, ale podla popisu to tak vychadza... Mame bribor plus marzu - brali sme hypo pred 2-mi rokmi. Zacinali sme niekde cez 3% kedze bribor bol vtedy relativne vysoky. Marza ktoru sme vtedy dostali od unikreditu bola ale genialna a ta je vlastne stala - mame 0.9% . Nas urok sa prehodnocuje kazdych 6 mesiacov - zatial sa v priemere pohybujeme pod 2% za tie 2 roky - cize nam sa to zatial velmi vyplaca ( zial na zlavu pre mladych vzhladom na nas prijem sme narok uz nemali, takze my by sme sa pri klasickej hypoteke nedostali na menej ako 4% v tej dobe aj pri velmi dobrej bonite). Ja to odporucam, pokial clovek dostane dobru marzu od banky, pretoze naozaj vies na com si a banka sa s tebou vlastne nemoze nejak zahravat a prehodnocovat tvoju urokovu sadzbu podla svojich vlastnych potrieb...
Odpovedať
Profilova fotka
@monika9349 keďže som bol tiež oslovený na poradenie tak môj názor 8-) . Popísalo sa tu toho už dosť a každý teda aj ja máme s tým dobré aj zlé skúsenosti. Mať podmienky o ktorých píše @dai tak sme všetci vo vate. Táto možnosť bola v UNCB asi tak mesiac maximálne dva na prelome rokov (už ale neviem presne ktorých). Potom ich marže vyleteli trošku dosť vyššie. Všetko ale asi doslova všetko má svoje výhody a nevýhody. Štartovania floor marža bude z aktuálnej klesať na 2,8 alebo 3,1 % podľa typu úveru. Ak sa nato pozrieme dlhodobejšie tak trhy sa vyvíjajú cyklicky hore a dolu hore a dolu. Okrem iného je malickým háčikom predčasné vyplatenie tohto úveru. Jednoznačná odpoveď pre a proti sa teda paušálne určite nedá dať. Je to príliš málo vstupných info... či chcete ŠPM, aké % financovania, vzdelanie, príjem, plány a predstavy s úverom do budúcnosti.... Na každý úver sa dá pozerať podľa dôležitosti a detailov okolo..... akože si len idem kúpiť rožok alebo idem mať svadbu - lebo chcem. Úplne najserióznejší spôsob výberu hypotéky je presne popísať, špecifikovať potrebu a požiadavky a potom vyberať produkt. Ak začnete presným popisom produktov tak sa na 90% miniete požiadavkám na ktoré sa potom pozabudne lebo...... Niekde som tu čítal názor, že všetko je na webe.....a hlavne ohľadom hypoték + poistení. Tak to som skoro padol zo stoličky a rozbil si hu....ústa ;-) Na webe sa nenajem, nezaložím rodinu, nevyspím sa tam, nemôžem tam bývať, nebudem mať deti a asi neprežijem plnohodnotný život nehovoriac o tom čo ak nepôjde el. prúd ;-) . Hľadať pravdivé odpovede na hypotéky je o niečom inom ako fakty o produktoch. Najlepšie by bolo keby sa do debaty pridali niektoré nemenované posledné 3-4 horko ťažko riešiteľné prípady. Ťažko mi je popisovať ich prípady a detaily no minuly už takmer všetky možnosti a vymenili 5 poradcov, 10 riaditeľov v bankách a predsa to nešlo. Zopár maličkých detailov a kozmetických operácií však umožnili všetko. Ako to funguje je presne popísané dolu a všetko sa raz môže obrátiť proti všetko okolo je dôležitejšie ako tieto fakty :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pozorne čítajte, každá banka je podnikateľ a majú dobre spočítané čo a začo: Opravujem hore uvedenú maržu. Pre raiting A1 je vo výške 2,80 % p.a. pre Hypoúver Invest a 3,10% p.a. pre Free Hypoúver. Hodnota, o ktorú sa bude znižovať štartovacia marža v tejto kampani je 0,15 % p.a. Minimálna „floor“ marža je vo výške 2,00 % p.a. pre Hypoúver Invest a 2,50% p.a. pre Free Hypoúver. Je to sadzba naviazaná na 6M EURIBOR, ku ktorému je stanovená štartovacia marža podľa výslednej bonity klienta A,B,C,D. Štartovacia marža bude v tejto kampani znižovaná každých 6 mesiacov postupne o 0,15 % p.a. Na každom úvere bude stanovená tzv. „floor“ marža – je to „minimálna“ marža, ktorá bude platná na zostávajúce obdobie do konca splatnosti úveru a pod túto pevne stanovenú hodnotu marža neklesne. ;-) ;-) ;-) Túto úrokovú sadzbu nie je možné poskytnúť pre Hypoúver Klasik a Hypoúver pre mladých. V prípade, že by dlžník meškal so splácaním úveru viac ako 20 pracovných dní, stráca navždy nárok na klesanie marže.
Odpovedať
hm, to teraz ked citam tie podmienky rudi, tak az tak vyhodny mi ten terajsi produkt nevychadza |-| ale zas , kazdy si musi spocitac co to pre neho znamena...poradit sa s niekym ako si ty... inak suhlas s tebou, ze sa treba rozhodovat podla konkretneho pripadu, moznosti a planov - kazdy z nas zije LEN svoj zivot ;-) a na zaver, vyzera ze sa fakt vyznas... brali sme hypo pred 2- mi rokmi v decembri, takze ten prelom rokov tam sedi - je mi zaroven jasne ze sme mali nehorazne stastie, sami sme nechapali kolko nam schvalili tu marzu. Viem ze vtedy nam o tom produkte nasi kamarati (boli medzi nimi aj riaditelia inych bank, poradcovia s ktorymi sme sa radili) hovorili vselico - ale ked poculi tu schvalenu marzu, tak nam vsetci povedali ze mame ist do toho, ze taketo moznosti sa neopakuju...
Odpovedať
Profilova fotka
@rudijagi velmi pekne dakujem za rady. Ta transparentna hypotkeka sa mi zdala dost zaujimava, ale teraz mam velke pochybnosti. Pises, ze mas malo vstupnych informacii o mojej situacii.... bolo by teda mozne porozpravat sa konkretnejsie cez IP? Zacinam byt z toho vsetkeho dost zmatena, velmi by som odcenila keby si bol ochotny a nasiel si cas poradit mi ohladne mojej situacie a poradit vhodny produkt a dalsie nalezitosti. Prosim daj mi vediet, ci by som ti mohla poslat IP a "špecifikovať potrebu a požiadavky" ;-). Vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@monika9349: tak poďme nato :-) špecifikujme do IP + mobil ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?