Štátny fond rozvoja bývania. Aké máte skúsenosti?

statny fond rozvoja byvania... kto mate skusenosti? a ake?
Odpovedať
1
2
83
Profilova fotka
my máme odtiaľ pôžičku, brali sme ju minulý rok vo februári ;-)
Odpovedať
kolko trva kym vam ju schvalili?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja viem len toľko, že maximálne dostaneš 1,5 miliona, a musíš niečo založiť a mať aj ručiteľa. Do dvoch rokov musíš bývať, ak stavaš a neviem čo ešte, je tam veľa podmienok.
Odpovedať
kubanka trva to 40dni kym ju schvalia/neschvalia ;-)
Odpovedať
aj mňa by to zaujímalo. zahrávame sa s myšlienkou stavať domček a ževraj je to výhodnejšie cez šfrb. :-o
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam informacie, ze vyhodnejsie je ist normalne cez banku a využiť ten nižší urok pre mladých a to vas vyjde na to iste ako cez SFRB s tym ze bez tych podmienok - iba nehnuteľnosť založiť, žiaden ručiteľ k tomu, a tak isto žiadne dva roky na byvanie
Odpovedať
Profilova fotka
my máme pôžičku cez ŠFRB a sme veľmi spokojní, kamarát má v banke oveľa väčšie splátky a aj na dlhší čas než my. Aj splátky moc nenarušia rodinný rozpočet. A celé to vybavovanie od podania žiadosti po uvoľnenie peniažkov trvalo 9 mesiacov.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj a ake su podmienky? museli ste mat aj rucitela? a do dvoch rokov musite byvat??
Odpovedať
Profilova fotka
tinika, áno ručitelia sme boli dvaja - pôžička je na manžela, ale v tom čase pred 3 rokmi sme ešte neboli manž. tak som ručila ja a jeho bratranec. Podmienky - museli sme spĺňať plat, ani veľa ani málo, presne to uvádzajú aj na svojej stránke. A do dvoch rokov sme bývali, teda prešvihli to papierovo o cca 4 mesiace, kým zaregistrovali stavbu, ale nič sa nestalo, Máme byt.
Odpovedať
Profilova fotka
nana dakujem, tak dobre som si myslela. A ste stavali na kluc?
Odpovedať
mate nejake odkazy na stranky, kde su konkretne podmienky?
Odpovedať
http://www.sfrb.sk/ ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahojte. máte niekto skúsenosť, že ste si brali pôžičku zo štátneho fondu ako živnostník? Ak áno čo ste museli spĺňať? Chceme totiž začať s manželom stavať, nakoľko pozemok už máme len. ja som na MD, takže musíme úver brať len na manžela a z banky je to dosť na splácanie ŠFRB je percentuálne najvýhodnejší. x-)
Odpovedať
adamisiu to netusim - my nie sme zivnostnici - skus pozriet na tej stranke co som davala link.. alebo skus sa ost rovno informovat na stavebny urad/mestsky urad - tam ti urcite poradia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dík nelika chystám sa aj na úrad len už teraz ma hlava bolí , veď vieš ako je to na úradoch, hlavne na Slovensku. :-p
Odpovedať
]-( no to mi nemusis hovorit :-S na nervy :-x
Odpovedať
adamsiu - co si zistila? mozes aj mne poskytnut dake infos?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, aj my chceme poziadat a túto pozicku len mame trosku problem s tym druhym rucitelom, ale ostatne veci mame uz povybavovane aj papiere co vsetky treba, a skusime si to podat tak za 3mesiace asi... luciferova - mysli ze na stranke od neliky by si mala najst vsetky potrebne info, ine odkazy neviem...
Odpovedať
baby, je možné požiadať o pôžičku z tohto fondu samostatne? teda že nie som vydatá a chcem to len pre seba? resp. išlo by mi o 600 000 na prestavbu, ručitela však nemám a asi ani nebudem mať. Ako to je? =-)
Odpovedať
peuska - praveze som z tej stranky tatar :-) keby mal niekto svoje vlastne postrehy, pomohlo by mi to viac :-)
Odpovedať
moje postrechy zo SFRB: max 1 500 000sk, splaca sa 30 rokov, treba 2 rucitelov z toho jeden musi mat menej ako 40 rokov, samozrejme plat ktory je ohraniceny zdola aj zhora, vsetko treba vydokladovat a musi to byt potrvredene aj vasim dozorom na stavbe (v pripade domu... byt neviem ako to ma) ak chcete poziadat o pozicku treba zacat vybavovat papiere uz teraz... je tam kopu papierovaciek...rocne zuctovanie, plat za posledne 3 mesiace, nesmiete byt v skusobnej dobe ani vo vypovednej lehote... dufam ze vam to aspon trochu pomohlo :-)
Odpovedať
ano ;-) ešte píše sa tam koľko je ten minimálny plat?
Odpovedať
najprv si spocitajte vas prijem a odpocitajte vsetky splatky a uvery co mesacne splacate + pripadna suma splacania pozicky zo SFRB . cca 5000,- a potom si spocitajte podla clenov vasej rodiny: # plnoletá fyzická osoba: 5 130 Sk # ďalšia plnoletá fyzická osoba: 3 580 Sk # zaopatrené neplnoleté dieťa: 2 340 Sk vysledna suma je minimalna suma, ktora vam musi ostat po odpocitani vsetkych splatok a uverov.. cize aj sme rodina 2dospely a jedno nezaopatrene dieta manzel zaraba dajme tomu 20000,-, ja na MD cca 5000,- (pridavky + rod. prispevok) a k tomu splacame nejake mesacne splatky dajme tomu za auto.. co ja viem 1000,- tak nas prijem je 25000 - 1000 - 5000(SFRB) cize spolu 19000,- minimalna suma, kt. nam musi zostat na zivobytie je 5130 + 3580 + 2340 = 11050,- max. suma ktora nam moze zostat aby sme dostali uver zo SFRB je 3,5 nasobok zivotneho minima cize 38675,- tak nam z toho vyplyva ze na uver mame narok kedze suma, co nam zostane je vacsia ako zivotne minimum na 3-clennu rodinu a zaroven neprekracuje jej 3.5 nasobok ;-) dufam ze som to napisala dostatocne zrozumitelne.. :-N
Odpovedať
nelika - napisala si to super. aj blondina pochopila... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
m3m ahoj. ja som len zistovala ako to je zo SFRB a tiez hovorim NIE. Odkial ručiteľa? A ešte mladšieho ako 40 rokov. Teda ani rodičia nesmu. Ja viem dostat hypoteku a tiez z nizkym urokom a staci zalozit dom ako vravis.
Odpovedať
prave toho neskutocneho papierovania sme sa bali, a tiez toho, ze musite tam lietat s blockami a kto tam bude lietat, ked nie sme v BA. Zda sa mi, ze platove limity su nastavene tak, ze ked ste manzelia, vacsinou Vam to nevyjde, ci sa mylim? ak ano, too uz zarabate potom dost malo, takze velke plany s byvanim z toho i tak nemozu byt. Poznam skor takych, co najprv zobrali od nich pozicku len na jedneho a az potom sa brali, inak by im to nedali. Ale inak, moc som sa v tom nenurala. My sme isli cez prvu stavebnu, mala som tam zopar rokov predtym uz sporenie.
Odpovedať
Mne sa na stavbu domu vidí najlepšie stavebné sporenie, postupne čerpáš úver, ako staviaš...ŠFRB nám nikto neodporúčal a my ani platový limit nespĺňame, navyše je tá splatnosť úveru dlhá čo nám nevyhovuje. Mám kamaráta majiteľa realitky a povedal jednoznačne - na stavbu domu sa najviac oplatí stavebné sporenie a na kúpu bytu hypotéka.
Odpovedať
Ahojte Ako to tu vsetko citam, nikto si tu stranku SFRB poriadne neprecital, pretoze inak by vedel ze na kupu bytu je pozicka 1 500 000 mil. pri uroku 2 % a pri stavbe domu 1 100 000 mil. pri uroku 3,5%, pricom kazdy tu hovori o vystavbe domu. Dalsia vec je ze chcem vidiet kohosi kto si teraz vybavi v banke urokovu sazdbu min. 3,5% pocas celych 30 rokov :-))). Ked tu ktosi na zaciatku spominal hypoteku pre mladych, tak by nemal zabudat ze ten urok je len na 5 rokov, pricom aj tych 5 rokov nieje istych pretoze to zavisi od toho kolko bude prispievat stat, minuly rok to bolo (1,5 % - stat, 1% - banka), tym padom priblizne (6 - 1,5 - 1 = 3,5)%. Ale nikde nieje garantovane ze stat bude takto velkorisy stale. Co sa tyka objemu penazi fo fonde, tak je pravda ze je obmedzeny, ale v roku 2007 boli navyseny tak aby pozicku dostali vsetci ktory splnaju podmienky (nedostali len co podali po 12.12.2007 - info priamo od nich z pobocky). A co sa tyka papierovaciek, tak podla mna plati pravidlo "cim kratsie, tym pre mna nevyhodnejsie" (vid nebankovky). Ale kazdy sa musi rozhodnut sam.
Odpovedať
A este som zabudol,ze ak by som chcel hypoteku pre mladych tak moj prijem musi byt tiez v urcitych hraniciach (nemoze presiahnut 1,3 nasobok hrubej mesacnej mzdy v narodnom hospodarstve, co je asi 25 400 sk), cize to ja prekracujem a prispevok nedostanem, hoci manzelka je na materskej a mame jedno dieta, to uz ich nezaujima. V SFRB sa vsak posudzuje prijem ako rodiny a tu uz mozem mat ale opacny problem, ze uz budem mat maly plat. Cize asi to trochu zavisi od toho kto ziada o peniaze, ci je slobodny-a, alebo manzelia s detmi a i. A ak niekto rozmysla ze si zoberie peniaze so stavebka, tak uz to musi mat to stavebko aspon 3 roky a s dobrou cielovou sumou, lebo inac neviem ci by to bolo zrovna vyhodne, pretoze medziuver je riadny zdierac (platit zvyseny urok aj z mojich penazi sa mi uz zda riadna zlodejina).
Odpovedať
1
2
83
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?