Projekt rodinného domu: katalógový alebo individuálny?

Tu a aj v rôznych iných fórach sa často rieši otázka, že čo je výhodnejšie: katalógový alebo individuálny projekt rodinného domu, aké sú cenové rozdiely, čo obsahuje katalógový projekt a čo nie... Všimol som si, že sa často porovnávajú neporovnateľné veci... Osobne si myslím, že by sa nemala porovnávať cena katalógového a individuálneho projektu. Okrem toho je veľakrát irrelevantné porovnať aj cenu dvoch individuálnych projektov od rôznych projektantov, nakoľko zo skúseností viem, že v kvalite a rozsahu sú často obrovské rozdiely. Preto som pripravil nasledovný formulár (zoznam), ktorý popisuje štandardný obsah projektovej dokumentácie rodinného domu. Formulár je možné stiahnuť tu: http://www.privileg.sk/download/proje... . Sú vňom o.i. vysvetlené a popísané časti projektu, ktoré katalógový projekt obsahuje a ktoré nie. Prosím nechápte tento zoznam ako propagáciu katalógového alebo individuálneho projektu. Obidve riešenia majú svoju výhody aj nevýhody, každý si vie stanoviť svoje priority sám, ja osobne som rád že existuje pestrá ponuka katalógových projektov. Formulár si môžete aj vytlačiť a použiť ho pri jednaní so svojim architektom/projektantom, prípadne ho priložiť ako prílohu k zmluve o dielo (alebo objednávke). Zoznam som spravil narýchlo, takže ak som na niečo zabudol alebo ak budú pripomineky, veľmi rád ich zapracujem. Dúfam, že som to nerobil zbytočne a bude tento zoznam pre viacerých užitočný. Teším sa na Váš názor.
Odpovedať
... pekne spracovane, este by som k rezom doplnil, ze aspon 1 rez musi byt vedeny cez schodiskovu konštrukciu, sem-tam sa stane, ze projektant reze objektom tak ako mu vyhovuje a nie tak ako je potrebne ;-) , a k sadovym upravam ... este som sa nestretol s projektom sadovych uprav v PpSP ani v realizacnom projekte , inak pekna praca :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Rozsah projektu je určený predpismi,(schválne neuvádzam zákony a vyhlášky) a je rozdielny pre stavebné povolenie a realizáciu. Boli časy, keď na stavebné povolenie stačili výkresy 1:100 ale vtedy ešte nebola časť PSV. Ale to bol aj čas, keď súčasťou individuálneho projektu(typové neboli) bol aj popis tvaru kľučiek, detaily profilov okien a kladačský plán obkladov a dlažby. Takže to, čo nayývame teraz individuálny projekt je mnohokrát len zneužitie neznalosti investora a je slabší ako typový. Sú tisíce dobrých riešení a individuálny projekt je o tom, že odborník typologicky a technicky spracuje požiadavky a potreby investora. U nás je to o exhibícii architekta.
Odpovedať
@jan45 veru-veru, súhlasím. Mne prejde mesačne rukami asi 10 projektov rodinných domov a žiaľ môžem skonštatovať, že priemerná kvalita (podrobnosť) individuálneho projektu je často nižšia ako tých lepších katalógových :-( Ale vravím, hovorím o priemere, lebo našťastie sú aj naozaj kvalitné, vymakané, premyslené a podrobne rozpracované individuálne projekty rodinného domu.
Odpovedať
@lepra pravda, upresním teda, že zoznam sa vzťahuje na realizačný projekt (alebo nazvyme to "jednostupňovým projektom", vhodným na vybavenie stavebného povolenia ale aj k realizácii). Ten zoznam netreba brať ako nejaký univerzálny "rozum", lebo aj rozsah projektu závisí vždy od konkrétnej stavby a použitých technológií či technických zariadení (napr. či je dom plynofikovaný alebo nie, či je vybavený vzduchotechnikou s rekuperáciou tepla alebo nie, atď). Preto som aj niektoré veci dal len do zátvorky, lebo nemusí to byť potrebné. Napr. aj tie sadové úpravy, na dedine stavebný úrad väčšinou vôbec nezaujíma, ako budú riešené sadové úpravy ale môžu byť aj špeciálne prípady a lokality, kde je podmienkou úradov alebo požiadavkou investora projekt sadových úprav. Ale to sú skôr len výnimky, preto je to uvedené len v zátvorke. Veľmi pkne Vám ďakujem za cenné pripomienky.
Odpovedať
Dakujem za zoznam... mam sa aspon coho drzat pri kontrole projektanta.
Odpovedať
aj ja dakujem velmi pekne. isto mi to pomoze ;-) x-) x-)
Odpovedať
@janfasanga vidim, ze v tom vies chodit :-) . Mam vsak jednu otazku, zatial som nenasla taky katalogovy projekt, kt. by nam vyhovoval, tyka sa to hlavne spalne spojenej s kupelnou a satnikom. Myslis, ze sa oplati zaplatit za zmenu katalog.projektu alebo dat spravit individualny projekt. Len pre upresnenie chceme stavat 4-izb. bungalov s garazou na pozemku 28x20m.
Odpovedať
@mata1976 Vždy závisí od počtu a najmä komplikovanosti zmeny. Keď sa jedná o menšie zmeny, ktoré nerozhodia pôvodnú koncepciu katalógového projektu, tak aj úprava katalógového projektu môže byť rozumné riešenie. Ak by sa ale malo zmeniť priveľa vecí (koncepcia technického, dispozičného, konštrukčného riešenia), tak osobne si myslím, že je rozumnejšie to nakresliť nanovo, proste bez akýchkoľvek obmedzení pôvodného typového projektu. Katalógový projekt je ideálny, ak človek nájde presne taký dom, ktorý mu dokonale vyhovuje. Vtedy nie je čo riešiť, jednoznačne sa oplatí objednať si katalógový projekt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Táto diskusia je veľmi zaujímavou témou. Mňa ako laika by zaujímalo, či sa takto kompletný obsah týka aj projektov k rekonštrukcii RD. Ja momentálne riešim práve rekonštrukciu starého RD domu s kamennými múrmi. Zaujíma ma jeho energetická bilancia, budem riešiť určite aj nové siete (elektrina, voda, kúrenie), ale to všetko už v nejakej forme na pozemku resp. v existujúcej stavbe mám. Moja predstava sú 2 alternatívy, jedna nemení a druhá mení pôdorys stavby. Otázka je ako ich zhodnotiť - čo je výhodnejšie. Pomôže mi v tom projekt a ak áno (pretože väčšina stavebných firiem nechce ísť do prerábky bez projektu) ako klásť požiadavku na projektanta. Znovu upozorňujem som laik a dom rekonštruujem prvý raz ;-) . Potrebujem vedieť koľko ma to bude stáť.
Odpovedať
@janfasanga Môžem použiť tento formulár na kladenie požiadavky na projektanta pre rekonštrukciu RD? Nemám skúsenosti so zadávaním takejto požiadavky, ani zďaleka to nie je môj odbor, ale zaujíma ma aké služby okrem projektu ešte projektant môže poskytnúť investorovi. Resp. čo mám vlastne od projektanta požadovať pri rekonštrukcii RD? Už aj zoznam v podobe častí projektu je pre mňa veľkou pomocou. Ďakujem!
Odpovedať
@emilu dobry den, rekonstrukcia je vzdy individualna zalezitost, v takomto pripade je podla mojho nazoru dolezitejsie, aby bol projektant priebezne k dispozicii pocas stavby, ako keby pred vystavbou pokreslil velke mnozstvo vykresov a potom nedvihal telefon :-) Casto sa stava, ze pocas buracich prac za zistia nove informacie, na ktore je potrebne okamzite reagovat, alebo dokonca, ze su veci inac, nez sa predpokladalo. Takze odporucal by som pri dohode sustredit sa na jeho sucinnost pocas vystavby, napr. idealne by bolo, ak by Vam robil aj stavebny dozor.
Odpovedať
@janfasanga Ďakujem, to je pre mňa veľmi dôležitá informácia, pretože o rozsahu činnosti projektantov nemám prehľad. Automaticky mi z toho vychádza aj to, že pri výbere projektanta sa budem orientovať na čo najbližšie okolie Žiaru n. H. Chcem sa ešte opýtať, či nie je nejaký zoznam projektantov podľa lokality a ako riešiť prípadné referencie. Niečo z čoho by som mohla čerpať. Ešte raz ďakujem a želám pekný deň x-) !
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emilu zoznam autorizovanych stavebnych inzinierov najdete na stranke Slovenkej komory stavebnych inzinierov (www.sksi.sk) v casti "zoznam clenov". (da sa hladat aj podla regionu). Obdobne, zoznam autorizovanych architektov je na stranke Slovenskej komory architektov (www.komarch.sk). No a referencie si najlepsie overite ak sa pojdete pozriet na ich stavby, pripadne porozpravate sa s ich klientmi, pripadne nahliadnete aj do niektorych predoslych projektovych dokumentacii. Ale prve a najdolezitejsie bude osobne stretnutie, podla toho rychlo zistite, ci ten clovek Vam "sadne" alebo nie, ci ziska Vasu doveru alebo nie :-) To je zaklad uspesnej spoluprace.
Odpovedať
@janfasanga veľmi Vám ďakujem, je to pre mňa veľká pomoc. Ešte raz vďaka a želám pekný deň! :-)
Odpovedať
@janfasanga dobry den, mohli by ste mi prosim, poslat do IP svoj e-mail? rada by som Vas poziadala o cenovu ponuku, resp. posudok. dakujem
Odpovedať
Prosim Vas ak som toho nasho projektanta nenasla v zoznamoch s linkou hore, to znamena ze nieje opravneny robity projekty na domi, alebo v tom zozname nie su vsetci??? Dakujem
Odpovedať
@janzi Podmienkou autorizacie je okrem praxe a vzdelania aj vykonanie odbornych skusok na komore. Ale jednoduche stavby (napr. bezne mensie rodinne domy) moze projektovat aj projektant, ktory nie je clenom komory (t.j. nie je "autorizovany"). Cize moze to byt hoci aj cerstvy absolvent, musi samozrejme mat potrebne vzdelanie v danom odbore, a aj opravnenie vykonavat takuto cinnost (napr. zivnost, to viete pozriet na www.zrsr.sk). Oplati sa napr. overit aj to, ci je poisteny, co je napr. podmienkou clenstva v komore. Strucne asi tolko.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?