Prečo eurookná a prečo plastové okná?

ja som zástanca skrz to že eurookná sú prirodný materiál ktorý sa používa už vyše 100 rokov a ludia vždy boli aj sú s ním spokojný. Plastové okná je proste výmisel tejto doby sú lacné ale nie kvalitné !!!
Odpovedať
1
2
Súhlasím s Tvojím názorom,na plasty v interiéry som už alergická aj keď nesprávne namorené,nalakované drevo je to isté ako plast.Známa vo Švajčiarsku má tiež plastové okná 10 rokov a sú strašné.Možno odvtedy postúpila technológia odvtedy,ale aj tak tomu neverím.
Odpovedať
Profilova fotka
@morencova Súhlasím síce s názorom, že drevo je naj. Ale na margo tých plastových okien: My máme plastové okná 14 rokov a vyzerajú stále dobre a to žijem na Slovensku.
Odpovedať
my sme si vybrali eurookna a su nadherne, sme velmi spokojni, ale rozmyslali sme aj nad plastovymi. Kazdy ma iny nazor, su aj kvalitne plastove okna a su aj nekvalitne drevene, vsetko zalezi na kvalite a hlavne komu co vyhovuje.Takze podla mna aj taka aj taka volba je spravna, dolezite je aby ste si vybrali spravneho vyrobcu a porozmyslali co preferujete :-)))
Odpovedať
@peter1jurga zrejme budes predajca eurookien. nic v zlom. kazdy ma svoj nazor. ja som za plast. eura by som si nedala nikdy aj keby som hned nane mala. nemam sice skusenost s eurami ale nechcelo by sa mi ich napr kazdy rok natierat olejom ci cim. nepacia sa mi. zatial som nepocula ze by sa v mojom okoli napr praskali plastove okna alebo ze by vybledli a ine veci. my sme na dom dali plast a tiez na byte mame plast. ja som zato nech si da to co jemu vyhovuje a nech ludia nepresviedcaju len preto ze s tym robia :-) to ako keby si predaval trabanty a tvrdil ze trabanty su najlepsie na svete a niekto kto predava mercedes ze su to smejdy a vymysel tejto doby... :-D chcel si nazor to je moj nazor.. ;-)
Odpovedať
Rodičia majú plastové okná asi 11 rokov a to kupovali ešte ako medzi prvými,boli to také šmejdy ale držia doteraz,farba neožltla,rámy sa nedeformujú iba v lete sa balkónové dvere otvárajú horšie,sklá boli akože plnené argónom-ale neboli po 3 rokoch museli vymeniť sklá-predajca ich oklamal.Sú spokojní s nimi a aj naštvaní na predajcu.Kamarát drevár mal eurookná a pedant to je poriadny, po 5 rokoch to vyhodil a dal si plastové lebo na hlinník nemal.Skrátka eurookná sú ako mačka vo vreci-aká bude klíma v našom dome-budeme dosť kúriť aby sa nerosili-rozdiel či budú na juhu alebo severe- atd´.... samé dohady ako to bude a ako to nebude s natieraním, pravda je len jedna-drevo je drevo a to pracuje stále,ten kto chce mať drevo na oknách musí mať lásku k tomuto materiálu aby ho neporážalo len pri bežnej povinnej údržbe,a o hrúbke rámov sa nevyjadrujem- sused má hlinník drevo a na zasúvačkách je profil cca 10cm a druhé krídlo má tiež tak nejak tak spolu 20 cm,vyzerá to megamasívne ale ak sa mu to páči je to jeho vec-mne sa to nepáči a drevo, alebo drevohlinnik by som si nikdy nedala-veľa peňazí a veľa problémov,plastové brrrrr,tak iné ako hlinnikové nám neostali a rovnako ani veľa peňazí na účte a to sme platili iba zálohu 8-( ,nebude vírivka,nebola dovolenka ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
ak môžem, my máme drevené euro okná, myslela som,že je to to lepšie. Záleží od firmy ktorá ti to spraví. My veľmi spokojný nie sme,veľmi nám to rosí, aj keď vetrám, kúrime.Treba sa o to starať, už sa nám začal lúpať lak. Ináč sú fajn.je to prírodný materiál, nemám skúsenosť s plastovými, no keby som sa mala rozhodnúť znova, buď veľmi dobrú firmu, alebo plastové tmavé. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
na byte mame plastove niekolko rokov a nemam ziadne vyhrady. teraz sme riesili dilemu, ktore si zvolit. nakoniec sme zostali pri plastovych . ulohu zohrala okrem ineho cena a ovela narocnejsia udrzba, ktore si eura vyzaduju. Dnesny trh ponuka kvalitne plastove okna s roznymi dekormi, ak niekomu prekazaju biele a urobia tu istu sluzbu ako euro , len za menej penazi. Pri rekonstrukcii alebo novostavbe (pokial nie ste Rockefeller) sa daju zmysluplnejsie minut ako dat nenormalnu sumu za euro. Len si treba poriadne preverit firmu, lebo ludia su rozni.
Odpovedať
pred 16 rokmi sme prerabali rodicovsky RD na dve bytove jednotky a spolu s tym aj niektore okna .... vtedy sa stavalo tak ako sa dalo, takze z kazdej strany sme mali ine okna :-D .... asi po troch rokoch sme sa zmohli na vymenu dalsich okien, tam sme dali eurace ....... a skuste si tipnut, ktore okna sme postupom casu opat vymenili ...... (asi pred styrmi rokmi pri zateplovani) Eurookna .... boli najmladsie a najviac znicene (najma z vonku pri parapetnej doske)... je pravda, ze boli aj najviac namahane, lebo boli zo severu a priznam, ze som ich nenatierala kazdy rok, myslim, ze kazdy druhy (to uz som si nie celkom ista) A plastove v obyvacke a spalni su najstarsie a stale su OK, ani farbu nezmenili a su osadene na juhovychod, takze tam slnko prazi dost intenzivne :-D ...... a este...... chcem si novy dom uzivat plnymi duskami a nie rozmylat, ci a kedy je nutne zrevidovat okna ..... Toť moja skusenost ...... :-D :-D :-D
Odpovedať
Pridám sa ja zo svojou skúsenosťou, plastové nikdy viac, alebo keď tak si uvážiť kam Na akej strane máte tie okná či je dom zateplený, lebo toto je asi náš problém . My máme na byte plastové okná kvalitná firma, ale v zime sa hrozne rosia a plesnivejú nám steny z toho okolo okien, ale okná sú zato nemůžu ako povedal výrobca chyba je v byte a v nás. Nič sa stým nedá robiť, len striekať savom. Můj oco už som to tu na streche niekde písala ma eurookná drevo meranti, a za 10 rokov ich ničím nenatieral, a vyzerajú ako nové, len kovanie sa trochu kazí ale to stolár vždy došteluje. Takže po týchto skúsenostiach som si na dom dala euro okná a vyzerajú super. Aj keď můj muž sa viac prikláňal k plasťákom :-D , ale prehovorila som ho cena nebola až o toľko vačšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@skaredekacatko , chyba nieje v byte. plastové okná majú tú nevýhodu, že neprepúšťajú vzduch. My máme plastové okná a mám na nich nastavenú mikroklímu. To znamená , že vrchom prúdi vzduch. Skús si to nastaviť aj Ty malo by to ísť. Kľučku otočíš smerom do prava, aby ukazovali akoby 2 hodiny ;-) Okno je otvorené na 1 cm. Inak moj názor- tiež eurookná.
Odpovedať
ahoj mikroklímu máme nastavenú aj mi a nepomáha to bol sa pozrieť aj pán čo nám jeho firma montovala tie okná a povedal, že máme strašne veľkú vlhkosť že okná sú dobré a že fyzika nepustí, vraj máme 5 krát denne vetrať to by sa dalo keby sme nechodili do roboty, to bolo dosť vtipné od neho :-D uvidíme ako to bude tento rok
Odpovedať
@atrami A drevené prepúšťajú vzduch?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skaredekacatko Čo je zdrojom vlhkosti, keď nie ste doma? Vlhkosť cez podlahu a múry?
Odpovedať
ja neviem a už ma to nebaví :-D keď vám v noci kvapká voda z okna
Odpovedať
Pri eurooknach traba davat pozor aby boli lakovane pod tlakom, vtedy ich netreba prelakovavat vobec. Obycajne len namorene a nalakovane okna,bohuzial treba kazde 3 roky repasovat. Ide aj o cenu plastaky su najlacnejsie okna aj ked maju to najdrasie kovanie.
Odpovedať
@skaredekacatko Akú relatívnu vlhkosť ukazuje vlhkomer? Teplota v byte? To je už teraz pri týchto vonkajších teplotách (v noci okolo 10°C)? To chodenie do práce by nemalo stabilnej vzdušnej vlhkosti za normálnych okolností vadiť... pokiaľ nie sú v byte nejaké rastliny, ktoré denne vypijú kýbel vody (vodu zase vydýchajú) a nesuší sa prádlo. Tuším sme sa o tom už kdesi my dve bavili...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr , každý prírodný materiál, po dobrej opovrchovej úprave dýcha. My sme kupovali starší rodinný dom a vlhkosť sa objavila až pol roka po výmene okien- prvú zimu. ]-( @skaredekacatko u nás to nieje iné. Som zvedavá ako to bude, keď dom bude prázdny a ja v práci a decká v školke.
Odpovedať
@atrami :-o Je jedno, či dáte okná plastové alebo drevené. Para, ktorá prechádza dreveným rámom, je v zanedbateľnom množstve. Tesnenia majú oba druhy okien. Dôležité je správne vetranie. Ak nikto nie je doma a napriek tomu sa zvýši v dome relatívna vlhkosť pri rovnakej teplote, chyba nie je v oknách, ale je tam niekde zdroj vlhkosti - chýbajúca hydroizolácia.
Odpovedať
@blacksr vlhkomer už nemáme tak neviem, aj by som sa o zimu už rada sťahovala do domu, ale moj muž má čas tak aj túto zimu to vydržíme ešte v plesnivom dome 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr , vieš je zaujímavé, že predchádzajúci majitelia vlhkosť nemali a my áno.
Odpovedať
@atrami Predpokladám, že oni mali staré okná a tie nové ste dali až Vy. Starými viac "ťahalo", čím sa neustále a aj nechcene vymieňal vzduch a odvádzala para. Tá zvýšená vlhkosť nie je spôsobená tým, že sú plastové. Rovnako by to bolo aj u drevených, avšak s možnými následkami pre spodnú časť rámu, kde môže stekať skondenzovaná voda. Príčina je vo vzduchovej tesnosti okien, nie v materiáli rámu. Ak sa objavuje pleseň v kútoch, kde je okno napojené na ostenie, treba zatepliť ostenia zvonku, čím sa zvýši povrchová teplota kútov.
Odpovedať
@skaredekacatko Máte ešte papiere od tých okien? Aké je tam sklo? Výrobca, názov, U, plnenie dutín.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr , všetko je možné, ale nám sa rosia len na jednej strane domu. Dokonca susedia /povodný dom bol dvojdom/ majú nové drevené okná a nemajú orosené tak ako my.
Odpovedať
@atrami Na ktorej?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr , východ.
Odpovedať
neviem to dával ešte ocino vyrábať od známeho to sú okna salamander
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Myslim si, ze vacsina ludi, keby na to mali, tak si urcite daju kombinaciu drevo-hlinik. Ale ked sme sa my rozhodovali, tak cena bola tak nehorazne vysoka, ze sme si povedali, ze radsej kvalitne plastove. Osobne sa mi klasicke eurookna nepacia - posobia rustikalnym dojmom a su dost masivne. Mne sa pacia uplne hranate a tuto podmienku splnali iba niektore plastove a samozrejme hlinikove.
Odpovedať
Drevo v interiéri na týchto eurooknách mi vadí-kontakt vody+drevo pri orosovaní je moja nočná mora,aj keď pán XY z kvalitnej firmy povedal že 3 sklo sa neorosuje,uvidím u suseda ]-( ,mne osobne rustikálny ale zároveň moderný hranatý štýl vyhovuje a optický chlad ALokien budem kompenzovať drevennými osteniami,ale evikg má pravdu tie rámy pri eurooknách a 3 skle sú moc hrubé a predstavte si zasúvačky 3,6 m-neviem kto to otvorí ,a to majú u susedia kovanie GU a nepočula som moc chvál na toto kovanie,cena je ako za okná z al profilu-aliplast superial alebo ponzio,ale nie schucco alebo heroal-mne sa nezdajú až o toľko kvalitnejšie o koľko sú drahšie.Je to o názore a kompromisoch,plast odmietam z princípu-aj keď plasticart zbožňujem-na nábytku,ktorý keď sa mi zunuje alebo zlomí jednoducho ho vyhodím,ale s oknami to také jednoduché nieje-tam radšej zaplatím a najlepšie len raz.Ale drahé to je ako šľak,ale ak by som nemala na výber a hlavne peniaze, a v hre by boli iba plastové alebo lacnejšie eurookná-beriem na 100percent plast-tie dnešné sú fakt kvalitné a naši pred 9 rokmi patili pri 3 komorovom profile a 2 skle to isté čo dnes stoja 7-8 komorové profily s 3 sklom 8-).Riskovať pri nedostatku peňazí drevo-to by som nerobila-veď tie nátery nie sú zadarmo, a ak drevohlinník alebo čisto hlinník beriem hlinník cena je skoro rovnaká.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
v starom byte sme mali plasťáky - orosovali sa, teraz mám eeurookná a tiež sa orosujú , proste ak je vonku teplota menej ako -10 °C a hlavne v spálni spíme a dýchame, tak voda tam je :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?