Čo znamená kúpiť záhradu bez osobného vlastníctva?

Profilova fotka
Rozmyslali sme, ze kupime zahradu - na relax.keby sme kupili zahradu bez osobneho vlastnictva, to budeme len platit najom rocne?moznost kupit osobne vlastnictvo, co to znamena?je to blba otazka, ale ja som z toho jelen,sorry
Odpovedať
Profilova fotka
@llumka ak niečo kúpiš, tak to bude v tvojom vlastníctve a budeš mať od toho list vlastníctva na katastri... ak budeš platiť nájom, tak to je vlastníctvo niekoho iného, kto má list vlastníctva a ty len užívaš....nájom sa platí podla dohody, zvycajne mesacne...
Odpovedať
Profilova fotka
@atenaf aha, ale nerozumiem preco som nasla v inzeratoch , ze predam alebo odstupim zahradu bez osobneho vlastnictva napr. za 2000€. to znamena ta zahrada patri mestu-obci? a najom budem platit mestu?
Odpovedať
odstupim znamena že tam ma najom od mesta pravdepodobne alebo od nejakeho sukromneho vlastnika...ale ta cena sa mi zda nevýhodna..pravdepodobne ta cena predstavuje sumu za nejaky porast, treparz ovocne stromy, kriky, mozno zahradny domček na pozemku a podobne...ked tak by som si zahradku kupila..
Odpovedať
bezne sa to takto robi, ze za nejaky poplatok ludia odstupia zahradku. Isla by som si ale na tvojom mieste overit, co planuje obec na tom uzemi, aby sa vam nestalo, ze kupite zahradu a zistite, ze do 5 rokov tade pojde dialnica, pripadne to vlastnik chce vyuzit inak a nechce sa so zahradkarmi dohodnut..a pod.. :-| (moja svokra ma takto v prenajme a ten vlastnik sa uz parkrat vyhrazal, ze to tam chce zrusit a ludia nevedeli, ako sa zariadit, ci vobec sadit este nieco a pod.. )
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka2010 ano je tam drevena chatka,studna,chem.WC,ovocne stromy,vinic, atd a keby sme my chceli odstupit najom, to znamena ze musime najst sami novych najomnikov? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
takto bolo napisane v inzerate - Odstúpim záhradu na Žabom Majery v nájme od záhradkárskeho zväzu. Rozloha je 318 m2, na záhrade je aj drevená chatka, chemické WC, studňa, je oplotená. Príjemné miesto na relax a oddych a prípadné pestovanie zeleniny. Záhrada má ovocné stomčeky, vinič... Na záhrade sa bude čoskoro zavádzať elektrina a bude sa dať odkúpiť do osobného vlastníctva, dokumenty sú už podané na príslušnom úrade...Po dohode sa dá ísť pozrieť osobne... cena 2300€ to znamena ze najom budeme platit do zahradkarskeho zvazu, a sumu terajsiemu najomnikovi? a odkupit do osobneho vlastnictva nemusim ked nechcem? a neviete nahodou ake je priblizne suma osobneho vlastnicva? a ako dlho tam mozme mat prenajate?- podla dohody so zvazu. dobre som pochopila?
Odpovedať
@llumka no ja by som osobne do toho neišla...je to lakava cena aj predstava..ale to už by som si radšej nejaku zahradku kupila..ak sa však rozhodnete do toho ist určite si treba na meste zistit čo sa s danymi zahradkami planuje... Uvediem priklad z mojho okolia... Zahradky na Nerudovej ulici v TT.. - sukromne pozemky...viacerí vlastnici tam maju zahradky..oproti je dlhý rad zahrad v najme od mesta...mesto im dalo termín na vystahovanie a vypratanie veci (chatiek a pod)..ma sa tam vraj stavat dialnica, či čo..napojenie na obchvat..neni som si ale ista..ma tam byt aj vystavba nejakych centier a pod... Takže ked investovat tak do svojho...Starí ludia tam maju chatky, stromy, kriky..a mnohí nemaju možnost demontovat chatky a tak o všetko prijdu http://maps.google.com/ do vyhladavania zadat: Nerudova, Trnava, Slovenská republika Popri ulice Gen. Goliana je vydiet dlhy lan zahradiek, bohužial byvalých zahradiek... Popri ceste Nerudova -sukromne pozemky
Odpovedať
Profilova fotka
@llumka v pripade zahradiek v zahradkarskych zvazoch - dostalo sa mi do usi, ze ti, co ich maju v najme, nemaju moznost si ich odkupit a vlastnik danej parcely ma pravo pytat od nejakeho casu (co bude coskoro) trhove najomne!!!! tak pozor na to, tyka sa to vsetkych zahradiek v tzv. zahradkarskych osadach, ktore nie su v OV... moja rada - nekupovat nic, co nie je v OV ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@llumka a ked pisu ze uz su papiere na odkup do OV podane, tak im povedzte, ze ked to oni odkupia do OV tak vy im zaplatite tych 2tisic eur plus tie poplatky a naklady co s vybavenim OV maju... a budes mat zahradku v OV a uz to bude oki :)
Odpovedať
ach jaj zahradky v zahradkarskych osadach - neviem ako inde v SR ale u nas kedysi davno dal stat ludom podu na zahradky. ludia si postavili chatky, podu zveladili. lenze stat nikdy pozemky neodkupil. teraz to uz ani neurobi. zahradkarske spolocenstva sa to snazia silou mocou odkupit - aj dake zakony su na to. pri odkupeni od sukromnikov mala platit daka statom stanovena cena. ale uz neplati. pekne krasne trhova. cize ak je tam sukromnik moze bud pytat najom alebo vam stanovit cenu. takze zasa sa pekne stat postaral o ludi ktory za nic nemozu. ked sa teraz predavaju zahradky tak neviem co sa vlastne predava - predat sa da chatka, stromceky, kriky, clenstvo. ale to je vsetko. daju sa ale najst aj take ktore maju pozemky vysporiadane, ale tam je uz aj ina cena a aspon u nas je ich strasne malo. ja zahradku nechcem tak toto moc neriesim ale popravde - neviem ci by som nieco take kupil. aby potom od vas ktosi nepytal stale peniaze.
Odpovedať
@llumka Moja mamina kupila na zabom majeri zahradu do OV cca za 200.000 sk pred 4rokmi od sukromneho vlastnika, zahrada bola zanedbana s rozpadnutou chatkou.... a inac sa tam brutalne kradne a do chatiek sa v zime vlamu bezdomovci a prespavaju tam....
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom k tomu ze stat sa ma postarat - stat tu podu zobral niekomu, komu patrila... a tam je ten problem... podobne, ako su problemy s bytmi v restituovanych domoch.... ale to je uz o inom :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 - hej zobral ale aj dal - a teraz sa nestara. teda stara ale tak ako ten nas vie - cize biedne. u nas je jedna zahradkova osda - bola to vlastne byvala skladka ked ju dal stat ludom. navozili tam tony zeminy, skulturnili cele prostredie. a teraz? je tam sice vlastnik SPF ale ... aj od neho je velky problem dostat tie pozemky do vlastnictva. a nevravim o hodnote aku maju tie pozemky dnes a aku by mali keby to tam ti ludia nedali doporiadku. stat zobral vela ludom. aj v centrach miest a co? postavilo sa a hotovo. kto je teraz vlastnikom pozemkov v centrach, pod stavbami??? mesta a obce. preco niesu vlastnici pozemkov v zahradkarskych osadach ludia co to tam uzivaju a zveladuju? podobny problem je aj s garazami. uz sa ozyvaju prvy majitelia pozemkov pod nimi a chcu najom - a pekne palky. mame tak podobne garaz - ked sa ozve vlastnik pozemku ze chce najom - tak zburam garaz - mame tam totiz 18 vlastnikov.
Odpovedať
Čavte, od apríla platí nový zákon o zahradkárskych pozemkoch a to, že ak sa prenajíma pôda v záhradkárskych osadách, platí sa trhové nájomné, ktoré závisí od danej lokality a veľkosti pozemku. Bežné nájomné sa môže za 4 áre vyšplhať aj na 1500 eur/rok. Odkúpiť sa budú dať záhradky len za trhovú cenu od vlastníka pozemku, čo môže byť aj za 10000-20000 eur. Ak predávajúci nájomník píše, že je v procese schválenia odkúpenia záhradkármi, tak mu never, odkúpiť sa budú dať len za trhovú cenu / Záhradkári by chceli dať 0,70 eur/m2/ ale už je to nereálne/ Odporúčam kúpiť záhradku v osobnom vlastníctve. Záhradkár, keď napíše, že je v procese schvaľovania odkúpenia sa jej chce rýchlo zbaviť, aby zarobil nejaké peniaze a našiel nejakého blbca. Daj si pozor!
Odpovedať
ahojte, dnes nám prišiel návrh na odkúpenie záhrady, a skoro mi oči vypadli, chcú 10 eur za štvorák ]-( my sme kúpili záhradu pred troma rokmi od užívateľky za nemalé peniaze, no to je čo za zákon, a teraz mám ešte aj platiť im? 8-(
Odpovedať
@katarina104 a co ste kupili??? clenstvo v osade? mozno chatku? porast na pozemku? to je tak vsetko. podu ste nekupili. ja sa strasne cudujem ludom ze za tie nevysporiadane zahradky davaju tolko penazi. kupili by ste si nevysporiadany pozemok od niekoho cudzieho a normalnu cenu bez toho aby ho vlastnil? ja teda nie.
Odpovedať
@malydom no kúpili, u nás sa to bežne tatko predáva, ešte pred nám vedúci osady sľuboval, že za odkúpenie nebude veľká suma, dokonca aj majiteľ, ale teraz to rieši jeho sestra, ja ich 6 súrodencov,, :-| ,povedz mi ako k tomu prídu tí, ktorí tam postavili niečo, robili na pozemku, starali sa a teraz to chcú predať, z rodinných dôvodov, podľa teba to nemôžu predať, lebo je ten pozemok neodkúpený? hm, a čo majú robiť? tak to predávali a ľudia kupovali, teraz čo nik nečakal príde nejaký blbý zákon, a takto nás nachytajú,a ešte nás majú za rukojemníkov, lebo chcú nenormálne nájomné,,,nemalo by to byť naopak? nech oni platia nám, za to, že im obrábame pozemky, a platíme aj dane, a nemalé,,tak nemám slov 8-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Najprv by som isiel na Mestsky urad zistit, ci mesto nema v plane, na tych pozemkoch niečo realizovat. Potom si zisti na LV ktoje vlastnikom, ak iba mesto tak je dobre, ale ak tam je zapisana este nejak sukramna firma tak ta budu cakat problemiky. Záhradku aj ked nieje v osobnom vlastnictve, ti moze niekto za odplatu postupit. No najprv sa dohodni v záhradkarskej osade ci ti daju clenstvo a zisti ci tam nema byvaly vlastnik dlhy. najprv musis podpisat zmluvu o buducej zmleve. Ak ti daju clenstvo potom mozes vyplatit majitela. Potom mozes cakat 8-10 rokov ci sa ti to podari odkupit do Ov, ale dovtedy na tom pozemku nechas tolko potu a mozolov, ze neviem ci sa ti to oplati. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?