Z čoho staviate dom a prečo?

Ahojte. Kedze som nenasla nic podobne tak by som chcela vediet z coho ste stavali, pripadne staviate a preco ste sa rozhodli pre ten material aky mate?
Odpovedať
1
2
13
ahoj mima :-) my sme kupili tehlu, lebo tak nam poradili aby sme stavili na staru dobru tehlu. Pytali s sa odbornikov ktori sa venuju stavbarcine a oni nam t poradili. Vraj tehla je prirodny material a co sa nemusi ale aj moze stat, tak ze v tych ostatnych materialoch ktovie co je namiesane a ci sa nezisti niekedy v buducnosti ze obsahuju nejake radioaktivne latky a tak....neviem ja sa velmi do toho nevyznam ale nechali sme si poradit.. ;-)
Odpovedať
Ahoj Mima, tiez sme sa rozhodovali medzi roznymi materialmi, ale tehla je tehla.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim damy :) tehla je celkom isto tehla, ak je kvalitna. Treba pri nej dat pozor na to ako moc dobre vie izolovat teplo. Nevyhodou je, ze potiahnut z nej mury rovno..no na to potrebujete skusenejsieho majstra. Tiez na jej lamanie. Asi by som sa najskorej sustredil na to, ci chcete stavat svojpomocne, alebo cez firmu. Ak svojpomocne, tak je vyhodnejsi Itong. Funguje ako skladacka lego. Ma moc dobre izolacne vlastnosti, lahko sa pili, a hlavne je lahky. Takze sa pan manzel moc nenarobi ked ho bude klast. A nepotrebuje maltu. Je spajany "lepidlom". Lahko sa don zavadzaju vsetky tie kable a vedenie. Ak mate dobreho majstra, tak by som radsej stavil tiez na tehlu. Ale dobre si vyberte na aku. Pytajte si o konkretnej znacke letak, tam su vsetky udaje. ;-)
Odpovedať
farkasl ty si staval z ytongu? aky a ake zateplenie?
Odpovedať
tak my sme stavali z ytongu, pokial viem durisol je dost drahy, tehla ma zase maly tepelny odpor, takze clovek to co inde usetri minie nakoniec na izolaciu, a ytong ma aj dobry tepelny odpor a netreba uz taku hrubu izolaciu. co sa tyka mytu ze "kvadre" su skodlive, to bolo kedysi. Dnes vyraba firma Porfix "kvadre" z popolceka co je vlastne odpad v tepelnym elektrarnach, tie su take sede a dost sa pri praci stiepia. Ytong je vyrabany len z piesku a cementu a urcite neobsahuje ziadne nebezpecne primesy. Tieto sa najlepsie zatepluju klasickym nobasilom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte vsetci. Ked si uz zvolite tehlu na stavbu domu, skuste aspon porozmyslat nad riesenim, ze na obvodovu stenu pouzijete tvarovky odporucane na vnutorne steny (hrubka 25 alebo 17,5 cm). To zo statickeho hladiska na nizky dom staci. A usetrene peniazky investujte do lepsieho zateplenia (odporucam aspon 10cm, lepsie 15). A to zateplenie vrelo odporucam z mineralnych vlaken (sklenna alebo cadicova vata)
Odpovedať
Profilova fotka
Ale podla mna je najlepsia kombinacia lahka drevena obvodova stena (dobre zateplena) s vnútornými murovanými priečkami a nosnými stenami. Takato konstrukcia ma vhodny pomer izolacnych a akumulacnych vlastnosti
Odpovedať
Profilova fotka
Len tá cena takejto stavby môže byť vyššia ako trebárs Ytong 25 + 25EPS
Odpovedať
Profilova fotka
cena môže ale nemusí byť vyššia. Záleží na veľa faktoroch.
Odpovedať
a ak by ste davali ytong a dali by ste hrubsi aj tak by ste ho zateplovali? ma niekto dom ktory nieje zatepleny?
Odpovedať
Profilova fotka
to: mima1: určite by som sa v prvom rade zaujímala, o to kde sa bude nachádzať rosný bod (zmena vlhkosti na tekutý stav-vodu) v obvodovej stene. Asi podľa toho by išla konkrétna hrúbka izolácie. Závisí to presne od konkrétneho muriva, vonk. teplote.... Ja osobne : tenké obvod. steny+hrubšia izolácia. Cenovo cca 1:1 k hrubému murivu a tenkej izolácii, ale neporovnateľne lepší tepelný odpor.
Odpovedať
cize ak by sme volili durisol moze byt drahsi ako ytong+zateplenie? misa1 co ste mali v projekte navrhnute ake murivo? a ked ste zvolili ytong 25 davali ste aj niekam daku ziadost alebo nieco. sa mi zda ze je to malo na obvodove mury
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Durisol spolu so zateplením vychádzal v 03/2007 keď sme začínali, podstatne drahšie ako ytong+EPS. Myslím, že v projekte sme mali tehlu 38cm. Z čoho sa rozhodneš stavať je tvoja slobodná voľba a nemusíš nikoho žiadať aby si stavala z niečoho iného ako je v projekte, pokiaľ dodržíš rozmery v projekte a materiál je certifikovaný. "sa mi zda ze je to malo na obvodove mury" - Mne sa zdalo, že vyhrám 110 mil. SK, no nekúpil som si ani los. Daj si to všetko spočítať a uvidíš, len musíš ísť za svojim. Pri každom materiály sú tech.parametre (pevnosť v tlaku a nosnosť ). Na SK je zaužívané hrubé murivo (pokiaľ možno z tehly) - ale na čo, keď potrebné murivo kúpim za skoro 1/2 ceny a ušetrené môžem dať do izolácie a mám rovnakú alebo menšiu hrúbku steny s neporovnateľnými izolačnými vlastnosťami (R, u)
Odpovedať
Profilova fotka
TO Misa1: Moc sympaticke odpovede :) . Ale zmenu hrubky obvodoveho muriva by som asi konzultoval s miestnym statikom. istota je istota a Slovensko je predsa len dost tektonicky clenite. To co sa smie robit pri Trnave sa nemusi vyplatit v inej casti, napr. pri Komarne. Ale v ostatnom s tebou so vsetky suhlasim..a aj mne sa snivalo o tych milionoch 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Písal som , že to treba dať spočítať.
Odpovedať
ahoj decka,ako tak citam vase nazory,stale nie som na 100 % rozhodnuty z coho stavat.vravi sa ze tehla je tehla,ale !a to nje prave ono,slovko ale ,jue pri vsetkych verziach.ci je to ytong,tehla alebo porfix. mne osobne sa tehla nepaci vzhladovo,je to somarina,ale je to tak.a ytong je fajn.na vyzor,dobre sa s nim pracuje ,nie su z neho odpady,ale ze vraj sa po zatepleni zacina po rokoch z vnutra rosit.tak ze fakt neviem.
Odpovedať
beckham 23, ale motto v pase máš dobré ;-) :-D :-D :-D
Odpovedať
danulienka,ale neber to doslovne!!!!!!!!!!!!! uz sa neviem dockat,kedy konecne zacnem kopat,lepit ,ytongovat,tehlovat a podobne veci skladat a vytvarat na stavbe. :-D :-D :-p
Odpovedať
beckham, preto treba nechat stavbu z ytongu najprv vyschnut a potom ju "zabednit", alebo ju zaizolovat ale niecim co dycha
Odpovedať
larax????????tal to ako myslis????vsetky stavby by sa mali nechat vyschnut a odstat,ale pri dnesnych frmoloch a technikach stavania to nie kazdy robi.osobne si myslim,ze tehla dycha sama o sebe,ale itong ?!no tak ci onak,mne sa paci viac praca,a vsetko okolo z ytongu.
Odpovedať
beckham, ytongu sa spravne hovori aj porobeton, a to preto, lebo jeho struktura je porovita a tym padom cez neho prudi vzduch, takze ak zaizolujes porobetonovu stenu niecim co dycha, tak nie je problem, ale ak ho zaizolujes ihned polystyrenom riskujes plesne. preto je dolezity aj typ omietky vo vnutri aj vonku. ano praca z ytongom je do pohody, my mame z neho cely dom a sme spokojni.
Odpovedať
larax,kolko mate dom z ytongu,pardon z porobetonu???? :-)
Odpovedať
novostavba :-)
Odpovedať
ahojte! manzelka navsevuje stranky takmer denne (skor mojasvadba.sk) ale tato zaujala zas mna a budem tu asi pravidelnym navstevnikom :) k tejto diskusii ohladne stavebneho materialu bude asi platit 100 ludi 100 chuti. Kazdeho nazor ma nieco do seba. My sme sa rozhodli pre Ytong. A preco? Materialov je na vyber vela. Tehla, Porfix, Ytong, Durisol.... Stavali sme svojpomocne, takze tehlu sme vyradili hned (na to treba majstrov), Durisol sa mi nepozdaval a taktiez som si sam na to netrufol, ostal teda Ytong a Porfix. Porfix je material miesany aj z popolceka, takze sme sa rozhodli pre Ytong. Domcek uz stoji a nemam ani najmensie staznosti. Je to ozaj ako Lego. A to podotykam ze som nikdy ziaden dom predtym nestaval. Obvodove nosne mury su 37,5 stredove nosne 25cm. Zateplovat nebudeme. V poveternostnych podmienkach kde sa dom nachadza je to podla mna a nazoru odbornikov zbytocne. (v Tatrach by som zateploval urcite :) ) no a ked zateplovat, urcite nie polystyrenom. Ked tak nieco co "dycha" napr. nobasil. No treba sa ale pozriet aj na to kde su tepelne straty!!! Okna, dvere, veniec.... takze ci ma zateplenie muriva vyznam, ak su napriklad lacne okna..... (ale to je zas moj nazor) No a k tomu Ytongu, teraz maju novinku ktora ma este lepsie zvukove a tepelnoizolacne vlastnosti... YTONG LAMBDA Je to moj nazor a niekto sa bude v niecom zhodovat a niekto zas nie, takze to berte trosku s rezervou :)
Odpovedať
bubaci,vitaj v klube :-) a asi si ma s tym ytongom aj presvedcil 8-(
Odpovedať
čo je veniec??
Odpovedať
a čo vychádza lacnejšie na m3 porfix alebo yotng??
Odpovedať
urcite porfix, ale viac sa odporuca ytong
Odpovedať
zdravim. ja som tiez momentalne na vazkach. vyber je tehla 380 alebo ytong lambda 375. kedze byvam na severe nasej velkej krajiny, tak ma zateplenie oboch materialov urcite caka. skoro vsetko tu uz bolo napisane, takze ak sa clovek poinformuje, hodi si na papier cenovu kalkulaciu, vyberie si. skor ma taha ytong koli jednoduchsej realizacii stavby murov (svojpomocne) a tahani elektriky. kedze mam domcek iba 6,5 m siroky (vonk rozmer), tak pri presnosti tvarnice ziskam vo vnutri aj par centi ( ratam tak 3 :o) ) vacsi priestor (myslim - z vnutra ziadne kozovanie, iba sietka a lepidlo). alebo som na nieco dost podstatne zabudol?....samozrejme na odvolanie sa na uz predosly debat.....dik
Odpovedať
my sme stavili na tehlu 38 z Pez.tehelni... tehlu aj z toho dovodu, ze je "zdravsia" nez tie novodobe materialy, kt maju vraj silnu saciu schopnost, preto je v tych domoch suchy vzduch... a aj preto, ze ked sme si porovnavali ceny, tak cene za nasu tehlu sa nevyrovnalo absolutne nic! neviem ako vy, ale nasa stavba tak to boli hodiny zistovania, citania, a hlavne telefonovania a potom porovnavania cien... takze pre vsetkych svojpomocnych... pobehajte viac predajcov a "na drzovku" skusajte, kto vam da najvyhodnejsiu cenu.. teda v pripade, ked chcete usetrit ;-)
Odpovedať
1
2
13
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?