Dať okná do novostavby na zimu?

Ahojte, oplati sa davat okna na zimu? Chceli by sme este tento rok spravit strechu, ale neviem, ci sa oplati na zimu stavbu uplne zatvorit . Okna by boli aktualne cca az v decembri. Nebude to potom mat vplyv na to povedzme, ze sa nebude az tak vetrat ten dom? Alebo to je jedno, kedze v zime bude tak ci tak vlhko? Nemoze sa tym oknam nieco stat ? Alebo radsej pockat do jari? Diky vopred za Vase nazory.
Odpovedať
Profilova fotka
@ingeborg78 - my máme tiež hrubú stavbu takmer hotovú. Koncom októbra by mala byť hotová už aj strecha, ale tým pádom so stavbou na tento rok končíme. Okná budeme dávať až na jar, keďže každý dobrý majster ti povie, že hrubá stavba by mala cez zimu "vyzrieť". Na jar pôjdu okná, a hneď aj rozvody, podlahy, omietky...Nech si stavba pekne pod strechou cez zimu odpočinie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s kejtinkou.. :) .. stavba ma vyzriet.. !!!!! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no.. a keby ostali tie okna plus minus celu zimu otvorene?? ci to by sa znicili?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca - na to, aby sa tie okna dali, by mala prave ta stavba sadnuť...a keď sadne, vymrzne, až potom by sa mali dávať okna..Nie je to podmienka, ale je to tak najlepšie vraj :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aha.. dik:)
Odpovedať
neviem, co presne znamena "sadanie" stavby, to sa myslia zaklady? Lebo tie nam uz jednu zimu odstali :-) nam to ide svojpomocne tak pomalicky. No nic teda, asi ste ma ovplyvnili, tak sa nebudem nahanat s tymi oknami 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
tj. ako dlho by mala stat bez okien? da sa to takto povedat? ak by sa nam stavbu podarilo dostat do zimy pod strechu kedy sa daju davat okna?
Odpovedať
@yaninca stavba "vyzreje a sadne" aj s oknami aj bez okien. vetrat mury sa budu bud otvaranim okien alebo sa vetra aj cez strechu (pokial je strop tramovy), ved nebude este zrejme podbity podhlad.
Odpovedať
Myslim si, ze v dnesnej dobe sa pouzivaju ine materialy...a tie nemusia tolko zriet /napr ytong ked sa lepi, je to asi ine ake ked sa dava klasicka malta/ Asi by vsak mala odstat a vyschnut :-) My budeme davat aj okna /koncom oktobra/ a vetrat sa bude cez strechu..kedze mame tramovy strop a nebudeme este robit podhlady ;-) @yaninca okna sa daju osadzat ked vonku nemrzne myslim...ale ked ich objednate, dodacia lehota je u nas napr 6-7 tyzdnov.
Odpovedať
No neviem si predstaviť, keby mi mala teraz stavba na úrovni prekladov s vencou a dosky nerovnomerne sadnúť, vsak to by bola vážna porucha. Toto pravidlo platilo dávnejšie, keď nebolo toľko betónu, robili sa iné základy, neexistovali vybračné nohy.....atď, bol iný murovací materiál + kopec malty. Môžu sa dávať okná.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme davali okna na zimu na novostavbu, resp. tusim urpostred zimy to bolo,aj preto, ze aby nam nieco nezmizlo zo stavby , s oknami a dverami je to uz istejsie:) nic nam nikde nepopukalo:)
Odpovedať
Profilova fotka
@kejtinka suhlasim, na jar, to, ze sa stihne strecha je fajn, dalsia vaha na zaklady a mury, pekne to sadne a vyzreje. Tak ako sa nerobia steny prvu zimu, aby nepopraskali, tak je to aj s oknami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
jaj, no aj my sme mali uz strechu ked sme okna davali... jasne:)
Odpovedať
Profilova fotka
ja ked stihnem navalam aj steny aj okna....ved to nerobim z hliny, tak ktovie co by tam asi tak "sadalo" a "dozrievalo".... :-p
Odpovedať
....my tiež budeme dávať okná na zimu...asi v pol. novembra :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hanka_april - nuž, skús túto otázku položiť odborníkom, že čo by tam asi tak sadalo a dozrievalo.. :-) My máme napríklad poschodový domček a tá ťarcha betónu plus strecha,(presne ako aj @hanka274 napísala) to je predsa materiál, ktorý keď dáš dohromady stále pracuje..A zober si fakt, že to je naozaj pár ton na obvodových múroch (plus priečky). Takže práve to "sadá" a je dobré nechať to cez zimu vymrznúť..to ti povie každý odborník. Tie rýchlokvasné stavby, kde "navalaju" ludia všetko naraz na seba potom aj tak vyzerajú, že nakoniec im praská omietka vonku, vo vnútri a okolo okien.. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ja netvrdim napriklad, ze by som dom zateplila hned....to asi nie..... =-) ale dat okna na hrubu stavbu v jednom roku naozaj nic nesposobi...pytala som sa odpbornikov, nestaviam to predsa vlastnymi rukami, nie som vseved :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kejtinka nasi susedia oproti maju napr montovany dom, stal za 4 dni.... a to predstav si., ze po roku im teraz komplet na jednej strane praskla fasada.... a robia ju nanovo.. a to ani nie je murovany dom.....ale si myslim, ze murvany skor vydrzi :) to uz nie je ako volakedy, su ine materialy.. :)
Odpovedať
@hanka_april ...presne tak... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 - hej, veď o tom to je..Že dom sa dá teoreticky postaviť celkom rýchlo (ako naši susedia) začali sme všetci v stavebnej zóne naraz, všetci máme takmer pod strechou, len oni majú už aj omietky, okná, elektriku...Všetci stavbári naokolo krútia hlavami, že toto nie je dobré..Dom postavíš rýchlo, ale kvalita stavby záleží aj na tom, ako dlho tá stavba sadá..Materiály sú iné, to hej, ale majú predsa len približne rovnakú nosnosť..je to hrozná váha... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hanka_april - nehovorím že si vševed :-) :-) ..len odpovedám na otázku, že "čo by tam tak asi sadalo a dozrievalo" ...Ver mi, že má čo sadať a dozrievať...Okná sa môžu dávať, nepíšem že nemôžu, len názor, že asi je skôr lepšie dávať ich po zime. Aj ja som veľmi chcela okná teraz, ale bolo mi vysvetlené, tak už mám iný názor ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no co by tak tam asi sadalo a dozrievalo :-D :-D :-D ja v kadibudke a jahodky v zahradke 8-( 8-( ved ok, kto si chce, nech si da, mozno sa nic nestane... ja som si svoj nazor napisala a myslim, ze je uplne v poriadku na pochopenie aj laikovi ako som ja, ze ta obrovska zataz na zakladovu dosku a na hlinu pod nou si sada a zreje, teda pre pochopenie niektorych, ten dom sa proste hybe, hm?? =-) ... prezimovanie stavby sa to vola, hrubej stavby, bez okien a stien....ak o tom este niekto nepocul, ja asi stokrat. a taktiez mam svoj nazor na rychlokvasne stavby :-N :-N
Odpovedať
...súhlas s adv
Odpovedať
Profilova fotka
snad tu hlinu a hybanie domu pochopite nie az tak doslovne... samozrejme, ze sa dom nehegoce a neskace jak zaba na zakladoch ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hanka274 - :-D lepšie by som to ani ja nenapísala .... :-D Inak tiež som počula, že okná v mrazoch sa správajú inak keď sa v dome kúri, ako keď sa nekúri, alebo netemperuje...hmm..
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, to moze byt tiez, ale ja proste minimalne ten nazor na prezimovanie holych murov na hrubej stavbe domu so strechou mam ten... my sme nestihli strechu pred zimou, robili sme az v maji, ale poschodovy vysoky dom uz proste stal a sadol si zima, teplo, voda, mraz...vsetko tym uz preslo, okna sme dali v juni ci kedy...a steny budeme robit ako stihneme tento rok, alebo az na jar, uvidime.
Odpovedať
Profilova fotka
@ingeborg78 sadanie stavby sa nemyslia zaklady, ale stavba, mury+ak niekto stihne je fajn aj strecha.
Odpovedať
ahojte všetci. tiež sme v takej situácii, že na budúci týždeň strecha a rozmýšľali sme aj nad oknami.ˇUvidíme podľa počasia. Veď ostenie okolo okien treba pod izolačný pásik omietnuť a omietka by mala aj vyschnúť. Ak stihneme urobiť, objednáme okná, ak nie budú na jar.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, my tiež koncom októbra dávame strechu. Okná budeme dávať, ale až na jar, tiež kvôli sadaniu stavby...
Odpovedať
susedia do roka bývali,a toto je 5 zima čo sú vo svojom,dom v poriadnom kopci,nič nemajú plesnivé,nič okrem jednej malej priečky v pivnici im neprasklo,je jasné že aj keď sa osadia okná dom má toľko tepelných mostov,že prebytočná vlhkosť-majmä ak sa murovalo na maltu,má kde unikať a okná pre istotu sa dajú dať na ventilačku,pri šálovaní stropov sme v strede urobili zdvih o 1 cm-rada majstov, kôli sadaniu našej megastavby a nič sa doteraz ani po 6 mesiacoch ]-(-uvidíme na jar premeriame, nepohlo a tiež je dom v kopci,ak je stavba monolit+murivo,je tam toľko železa-aj v základoch, že by sa dom nemal pohnúť----ale pozor na to aká je pod vašim domom únosnosť zeminy-tam môže byť problém,je iné ak niekto stoji na 15m vrstve íl+skala a iné ak je dom na pohyblivých pieskoch,my ideme dávať okná teraz-v zime voda+elektika+kúrenie ale omietky a iné veci-mokré procesy až na jar
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?